جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

بررسی کلینیکی شیوع عفونت در ۱۰۰ مورد جراحی دندان های عقل نهفته در بخش جراحی دانشکده دندان پزشکی شهید بهشتی در سال ۱۳۷۹


بررسی کلینیکی شیوع عفونت در ۱۰۰ مورد جراحی دندان های عقل نهفته در بخش جراحی دانشکده دندان پزشکی شهید بهشتی در سال ۱۳۷۹
● سابقه و هدف:
دندانهای عقل نهفته، قبل و بعد از جراحی افکار بسیاری از متخصصین و دندانپزشکان را به خود معطوف داشته اند. در جراحی دندانهای عقل نهفته، به وجود آمدن عوارض پس از جراحی مانند عفونت و خونریزی از مشکلاتی هستند که ممکن است همراه با خارج کردن این دندانها بوجود آیند. این مطالعه با هدف بررسی عارضه عفونت پس از جراحی در ۱۰۰ بیمار (۱۰۰ بیمار عقل نهفته) مراجعه کننده به بخش جراحی دهان و فک و صورت دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی در سال ۱۳۷۹ انجام گرفته است.
● مواد و روشها:
این تحقیق به صورت مطالعه اپیدمیولوژیک توصیفی و تکمیل پرسشنامه پس از مشاهده انجام شده است. تحقیق بر روی ۱۰۰ بیمار مراجعه کننده به بخش جراحی دهان و فک و صورت دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی که از جهت جسمانی در سلامت کامل بودند انجام شده است. نمونه ها در این مطالعه در دسترس بودند و در پایان هفته اول و دوم و در صورت لزوم هفته چهارم پس از جراحی مورد ارزیابی قرار می گرفتند و علائم موجود ثبت می گردید. در ضمن بیمارانی که مشکوک به علائم عفونت بودند تحت پیگیری های منظم طی ۲۴ ساعت بعدی قرار گرفتند. در نهایت آخرین پیگیری نیز جهت بررسی عفونت زیرپریوستی پس از یک ماه انجام شد. لازم به ذکر است که در جراحی هایی که از میکروموتور استفاده می شد بنا به صلاحدید جراح آنتی بیوتیک تجویز می گردید. آنالیزهای آماری شامل آنالیز توصیفی و تحلیلی بودند. آنالیزهای تحلیلی در مورد متغیرهای کمی شامل آنالیزT Test، one way و در مورد متغیرهای کیفی شامل آنالیز chi square بوده است. همچنین نتیجه آنالیز P value نشان می دهد که چنانچه این عدد کوچکتر یا مساوی ۰.۰۵ باشد، از نظر آماری معنی دار خواهد بود.
● یافته ها:
نتیجه این مطالعه به این صورت بود که ۶ درصد از بیماران علائم واضح کلینیکی عفونت را دارا بودند و ۹۴ درصد از بیماران در این پیگیری ها سیر معمول بهبودی را طی کردند. میزان عفونت در فک پایین بیشتر از فک بالا بود، همچنین در جراحی بافت سخت مخصوصا در صورت استفاده از میکروموتور احتمال ایجاد عفونت بیشتر بوده است. در عین حال فلپ از نوع مثلثی بیشتر از فلپ پاکتی باعث عفونت شد.
● نتیجه گیری:
در نهایت نتایج زیر از این مطالعه حاصل گردیدند:
۱) در دندانهای عقل با وضعیت مشکل تر از جمله نهفتگی Cl III یا نهفتگی با عمق کلاس C دقت عمل بالاتری لازم است.
۲) فلپ پاکتی از جهت ایجاد عفونت بهتر از فلپ مثلثی است.
۳) در صورت استفاده از میکروموتور باید اصول آسپسی و کنترل عفونت رعایت گردد.
۴) در این تحقیق بین بروز عفونت پس از جراحی و استفاده از آنتی بیوتیک ارتباط معنی داری مشاهده نشده است.
مسعود یغمایی
لیلی رجبی
سیدامیرسعید یاوری
منبع : پایگاه اطلاعات علمی