دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
نمایی از مصرف سرسام آور انرژی در کشور
ایران با داشتن حدود یک درصد از جمعیت جهان، حدود نه درصد از فرآوردههای نفتی دنیا را مصرف میکند. در سالهای اخیر رشد مصرف انرژی در جهان سالانه یک تا دو درصد و در ایران پنج تا هشت درصد بوده است. به عبارت دیگر رشد مصرف انرژی در ایران بیش از پنج برابر متوسط رشد مصرف در جهان است و سالانه معادل ۱ تا ۱۳ میلیارد دلار یارانه انرژی پرداخت میشود.
مصرف سرانه انرژی در ایران متناسب با ساختار تولید، صنعت و اقتصاد کشور نیست و به دلیل ارزانی سوخت و یارانه دولتی، شاهد مصرف غیربهینه، اتلاف انرژی، ساختار نامناسب مصرف و فقدان فرهنگ صرفهجویی هستیم.
ناسالم بودن ساختار مصرف انرژی اقتصاد کشور ناشی از آن است که قیمتها به صورت واقعی تاثیرگذار نیستند و منابع بر حسب کمیابی واقعی کالاها و خدمات تخصیص پیدا نمیکند. قیمتهای داخلی حاملهای انرژی واقعی نیستند و با تغییر قیمت انرژی در جهان، قیمت داخلی تغییری نمیکند. در نتیجه صنایع و مصرفکنندگان انرژی احساس رقابت با کشورهای جهان را ندارند و برای کاهش مصرف انرژی تلاش نمیکنند.
با توجه به روند رو به رشد مصرف داخلی انرژی، مطالعات نشان می دهد که در صورت ادامه این روند ، تا سال ۱۳۹۷ ایران به یک کشور وارد کننده فراوده های نفتی تبدیل می شود
یکی از بخشهای عمده مصرفکننده انرژی در هر کشوری از جمله ایران بخش صنعت است که به دلیل بالا بودن میزان مصرف انرژی، وجود پتانسیل صرفهجویی، سطح آگاهی دستاندرکاران صنعت از مقوله انرژی و صرفهجویی، اهمیت و دخالت هزینههای انرژی در هزینههای تولید و ارائه خدمات همواره از دیدگاه بهینهسازی مصرف انرژی مورد توجه بوده است و اجرای برنامههای بهینهسازی مصرف انرژی در این بخش از اولویت خاصی برخوردار میباشد.
در سال ۱۳۷۹ تولید انرژی اولیه در ایران معادل ۸/۱۷۶۹ میلیون بشکه معادل نفت خام بوده است که تلفات تبدیل و مصارف بخش انرژی به ۷/۲۱۲ میلیون بشکه معادل نفت خام بالغ گردید و معادل با ۵/۲۴ درصد کل عرضه انرژی اولیه کشور میباشد. با توجه به گسترده و پراکنده بودن مصرفکنندکان انرژی در بخش خانگی و تجاری و دشواریهای انجام فعالیتهای بهینهسازی و مصرف انرژی در این بخش و همچنین پایین بودن میزان مصرف انرژی در یکایک مصرفکنندگان بخش خانگی و تجاری، اهمیت پرداختن به صرفهجویی در بخش صنعت آشکار میشود .
در میان مصرفکنندگان انرژی، بیشترین سهم اتلاف انرژی به بخش خانگی و تجاری تعلق دارد که ۳۵ درصد برآورد میشود و بخشهای حمل و نقل، صنایع و نیروگاهها نیز تقریباً به یک اندازه اتلاف انرژی دارند و بخش کشاورزی کمترین سهم از این مقدار را دارا میباشد.
به طور کلی با احتساب هزینهها، سالانه در حدود پنج میلیارد دلار انرژی به هدر میرود که این رقم از متوسط صادرات غیرنفتی سالانه کشور بیشتر است، اتلاف انرژی در بخشهای مختلف به عوامل متعددی از جمله سازههای مصرفی در ساختمانها، الگوی مصرف، نحوه استفاده از وسایل ضروری و .... بستگی دارد که بایستی با آموزش همگانی و عزم ملی بهینه گردد.
در نهایت میتوان موارد ذیل را به عنوان پیشنهاداتی در راستای بهبود وضعیت انرژی کشور ارائه نموده اند :
۱- بهکارگیری تکنولوژی پیشرفته در صنایع ساختمانی
۲- استفاده از تکنولوژیهای کاهش دهنده مصرف انرژی در بخش صنعت و بهکارگیری تجهیزات کم مصرف
۳- اصلاح نظام قیمت گذاری و پرداخت یارانه انرژی
۴- فعال کردن شورای انرژی کشور
منبع : شبکه تحلیلگران تکنولوژی ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست