یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا
بمبی که عربستان دارد
● تشدید رقابت های اتمی در حوزه خلیج فارس
در حالی که یک روزنامه انگلیسی از اقدامات مجدانه دولت عربستان سعودی برای دستیابی به سلاح هسته یی خبر داده رئیس سازمان اطلاعات عربستان می گوید؛ بارها مخالفت خود را با دستیابی کشورها به سلاح کشتارجمعی اعلام و بر ضرورت عاری سازی منطقه از سلاح هسته یی تاکید کرده ایم. هفته نامه انگلیسی دی بیزنس چاپ لندن در شماره اخیر خود نوشته است؛ عربستان سعودی قصد دارد با تهیه بمب اتمی از پاکستان موقعیت خود در منطقه را حفظ کند.
این نشریه انگلیسی در ادامه به نقل از منابع سازمان امنیت برون مرزی انگلستان (ام.آی.شش) می نویسد که این سازمان در حال حاضر عربستان را قدرتی اتمی می شناسد که می تواند هر آن که اراده کند به باشگاه دولت های دارای قدرت اتمی بپیوندد.
دی بیزنس نوشته است؛ عربستان سعودی قبلاً بخش عمده یی از هزینه های تحقیقات اتمی پاکستان را تامین کرده و بنابراین می تواند در موقع مقتضی از آن کشور بمب اتمی خریداری کند و بدون پیمودن مسیرهای دشوار و طولانی آن را در داخل کشور خود تولید کند.
این در حالی است که امیر مقرن بن عبدالعزیز رئیس سازمان اطلاعات عربستان در نشستی پژوهشی در منامه پایتخت بحرین طی سخنانی پیگیری عربستان برای دستیابی به سلاح هسته یی را مردود خوانده و گفته است که عربستان به کلی با چنین امری مخالف بوده و بارها نیز با دستیابی کشورها به سلاح های کشتارجمعی مخالفت کرده است.
امیر مقرن رئیس سازمان اطلاعات عربستان که به ندرت سخنی از او منتشر شده در سخنان خود در منامه همچنین افزوده است؛ با توجه به رشد اختلافات مذهبی و نژادی و گرایشی که برخی گروه ها در کشورهای حوزه خلیج فارس به افراط کاری و اعمال خشونت آمیز دارند، امنیت و ثبات در این منطقه به شدت دستخوش تهدید شده است.
امیر مقرن با اشاره به وضع امنیتی خطیر این منطقه گفته است؛ تامین امنیت باید براساس بافت مذهبی جوامع و با هدف برقراری وحدت سیاسی و اجتماعی صورت گیرد.
این سخنان رئیس سازمان اطلاعات سعودی می تواند از آن جهت درخور امعان نظر باشد که وی ضمن رد علاقه دولت متبوعش به جنگ افزار هسته یی بر بافت های مذهبی و نژادی جوامع منطقه انگشت گذاشته است. اما در همین حال نشریه انگلیسی یادشده نوشته است؛ ارتباط نظامی و اتمی بین پاکستان و عربستان سابقه طولانی دارد. بنا به نوشته این نشریه روابط اتمی دو کشور حدود شانزده سال سابقه دارد. در سال ۱۹۹۰ یکی از ناراضیان دولت سعودی از آن کشور گریخت و به امریکا رفت و در آنجا از مناسبات مالی دو کشور که در امور جنگ افزارهای اتمی جریان داشت پرده برداشت. این نشریه همچنین نوشته است؛ وقتی پاکستان نخستین آزمایش هسته یی خود را انجام داد و مورد تحریم بین المللی قرار گرفت این عربستان سعودی بود که اقدام به صدور دو میلیارد دلار نفت مجانی به آن کشور کرد و به این ترتیب جایگاه خود را در پاکستان به صورتی تثبیت کرد که در هر زمان لازم بتواند از جنگ افزارهای اتمی پاکستانی بهره ببرد.
به نوشته هفته نامه انگلیسی دی بیزنس در حال حاضر کشورهای خاورمیانه و خصوصاً عربستان سعودی برخلاف گذشته از بابت برخورداری از پشتیبانی امریکا از خود آسوده خاطر نیستند.
و به همین جهت است که دولت ریاض بیش از هر زمان در اندیشه دستیابی به جنگ افزارهای هسته یی است.
این هفته نامه همچنین سخنان نواف عبیدی یکی از مشاوران دولت عربستان را به نقل از روزنامه امریکایی واشنگتن پست آورده است که هرگاه امریکا ناچار شود نیروهایش را از عراق خارج کند ریاض برای پیشگیری از گسترش نفوذ ایران در عراق پا به میدان خواهد گذاشت.
قرینه مندرجات نشریه انگلیسی بخش دیگری از سخنان رئیس سازمان اطلاعات عربستان است، آنجا که می گوید؛ عربستان با اعزام نیروهای عربی و بین المللی به عراق و هرگونه دخالت نظامی در آن کشور مخالف است.
رئیس اطلاعات سعودی ها همچنین در ادامه با تشریح جزئیات تهدیدها و مشکلات امنیتی منطقه خلیج فارس گفته است؛ بیکاری و حضور کارگران خارجی (موضوعی که پای کشورهای مختلف را به میان می کشد) از عوامل تهدید امنیت منطقه است و کشورهای حوزه خلیج فارس باید تاوان آن را پس دهند.
لازم به ذکر است که نشریه انگلیسی ضمن درج مطالب فوق محور اختلاف پیروان تشیع و تسنن را نیز تعقیب کرده که می تواند در تحریک مردم منطقه و ناامن کردن این حوزه بسیار موثر باشد.
بزرگنمایی ناامنی در منطقه خلیج فارس و تحریک دولت ها به شرکت در مسابقه اتمی در شرایطی است که جمهوری اسلامی ایران بارها بر اجتناب از استفاده از فناوری هسته یی در امور نظامی تاکید کرده است. در سخنان رئیس سازمان اطلاعات عربستان نیز بر وجود عوامل ناامنی در منطقه تاکید شده اما اجتناب دولت سعودی از ورود به مسابقه اتمی در منطقه از نظر دورنمانده است.
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست