چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا
آنچه زنان دربارهاش کمتر حرف میزنند
خیلی از زنان، صحبت کردن درباره مسایل بهداشتی خود را خوب نمیدانند و از اظهار مشکلات بهداشتیشان و چارهجویی برای رفع آن پرهیز میکنند. برخی مادران نیز به علت نداشتن اطلاع کافی، به دختران خود توصیههای نادرستی درخصوص بهداشت فردی میکنند؛ مثلا شستن ناحیه تناسلی با صابونهای معمولی و این قبیل توصیههای اشتباه . اما این قبیل اشتباهات در برخی موارد بسیار زیانبار است و تبعات سنگینی به دنبال دارد...
پوست در خارجیترین بخش خود لایهای به نام لایه شاخی دارد که لایههای زیرین را در مقابل عوامل محیطی محافظت مینماید. به دلیل وجود نداشتن این لایه در بافت مخاطی واژن این ناحیه در مقابل موجوداتی مثل باکتریهای بیماریزا و قارچها بسیار آسیبپذیر است.
در واژن نرمال انواع گوناگونی از باکتریهای هوازی و بیهوازی یافت میشود ولی نسبت این موجودات در تعادل صحیحی هستند.
در واژن سالم، لاکتوباسیلها که جزو باکتریهای مفیدند، گونه غالباند. لاکتوباسیلها گلیکوژن تولید شده توسط سلولهای مخاط واژن را به گلوکز و سپس با متابولیسم گلوکز، آن را به اسید لاکتیک تبدیل میکنند. لاکتوباسیلها علاوه بر واژن در بافت مخاطی دهان و روده نیز یافت میشوند.
بیش از ۱۲۵ گونه لاکتوباسیل شناخته شده که تنها چند نوع آن در واژن است. برخی از انواع لاکتوباسیلها تولید لاکتیک اسید میکنند که با اسیدی کردن محیط نقش دفاعی قابل توجهی را ایفا میکنند. بعضی دیگر از آنها علاوه بر لاکتیک اسید ماده ضدعفونیکننده طبیعی دیگری به نام پراکسید هیدروژن تولید میکنند که سبب تقویت مضاعف دفاع واژن میشود. تولید اسیدلاکتیک سبب اسیدی بودن این محیط میشود که چون لاکتوباسیلها در محیط اسیدی قادر به ادامه زندگی هستند و از طرفی باکتریهای بیماریزا نیز در این محیط قادر به رشد و تکثیر نمیباشند سبب تعادل میان باکتریهای مفید و بیماریزا و نهایتا سلامت واژن میشود بنابراین سلامت واژن به تعادل PH آن وابسته است.
PH واژن در دوره زندگی زنان از خردسالی تا یائسگی تغییر میکند و این مربوط به تغییرات هورمونی است. PH نرمال واژن در طول بلوغ تا بزرگسالی است (سنین باروری) ۸/۳ تا ۲/۴ میباشد، در حالی که PH ترشحات واژینال عفونی شده بیش از ۷/۴ است. با به هم خوردن تعادل pH در این ناحیه، باکتریهای گاردنلای واژن تولید پروتئینی میکنند و باکتریهای بیهوازی با آنزیمی که دارند با از بین رفتن لاکتوباسیلهای مفید، سبب ایجاد بوی ناخوشایندی شبیه ماهی میشوند که به عنوان یکی از علایم آغازین عفونت تلقی میشود.
یکی از مهمترین عوامل بر هم زننده محیط اسیدی این ناحیه، کف ناشی از شویندههای نامناسب است که حین شستشوی فردی به خاطر آناتومی خاص این ناحیه وارد واژن میشود. استفاده مکرر از این شویندهها به خاطر قلیایی بودن آنها PH این ناحیه را بالا برده و موجب فراهم شدن محیط مساعد جهت رشد و تکثیر باکتریهای گاردنلایی و از بین رفتن باکتریهای مفید تولید کننده اسید لاکتیک و درنهایت افزایش احتمال ابتلا به عفونت واژن میشود.
از عوامل مهم دیگری که تعادل اسید را متاثر میکند، ترشحات جنسی مردانه است. از آنجایی که ترشحات جنسی مردانه دارای PH خنثی یعنی حدود ۷ است، هنگام ورود به واژن،PH محیط را بالا میبرد و زمینه را جهت ابتلا به عفونت فراهم میکند. همین مساله هنگام قاعدگی نیز صادق است زیرا PH خون خنثی و حتی کمی قلیایی است و به همین دلیل حین قاعدگی بوی شبیه ماهی بیشتر حس میشود. استفاده از آنتیبیوتیک سبب از بین رفتن باکتریهای خوب علاوه بر باکتریهای بد میشود که خود احتمال بروز عفونت را بیشتر میکند.
شستشوی داخل واژن نه تنها سبب از بین رفتن باکتریهای بیماریزا نمیشود بلکه سبب انتقال این باکتریها به مناطق داخلیتر واژن میشود. استفاده از صابونهای ضدعفونی کننده نیز سبب از بین رفتن باکتریهای مفید میشود. عدم استفاده از وان و جایگزین نمودن آن با دوش گرفتن میتواند در این راستا به حفظ سلامت کمک کند.
و در نهایت بانوان همواره باید دو نکته مهم را در راستای حفظ سلامت و بهداشت فردی خود به خاطر بسپارند:
۱) شویندههای دارای PH اسیدی نقش مهمی در حفظ PH اسیدی واژینال دارد.
۲) حضور اسید لاکتیک در شوینده مناسب به دفاع علیه باکتریهای مضر کمک میکند.
● نشانههای عفونت واژن
در معاینات بالینی، تشخیص سه نشانه از چهار نشانه زیر تاییدی بر ابتلا به عفونت است:
۱) تغییر ترشحات از حالت نرمال:
الف) ترشحات رقیق مانند شیر به رنگ سفید یا خاکستری با بوی زننده احتمال ابتلا به عفونت باکتریایی واژن را نشان میدهد.
ب) ترشحات غلیظ و کف مانند زرد مایل به سبز با بوی بد احتمال ابتلا به تریکومونازیس را نشان میدهد.
ج) ترشحات سفت و سفید پنیری و بدون بو نشانه بروز عفونت قارچی است.
۲) مشاهده سلولهای گلولهای که در واقع سلولهای مخاطی احاطه شده توسط باکتریها پوشانده شده هستند در زیر میکروسکوپ
۳) PH بالاتر ۵/۴ مایعات واژن
۴) ایجاد بوی ماهی با افزودن قلیا
منبع: Prevention.com
ترجمه: فاطمه تارمیغ
ترجمه: فاطمه تارمیغ
منبع : روزنامه سلامت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست