دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
شوک اول نفتی
![شوک اول نفتی](/mag/i/2/qis4s.jpg)
تصمیمات اجلاس کویت و بدنبال أن تصمیم اعراب عضو اوپک بر تحریم غرب موجب گردید که در اواخر ماه نوامبر و اوائل دسامبر ۱۹۷۳ حدود ۵/۲ میلیون بشکه در روز نفت خام، از بازار حذف شود و قیمت از ۶۵/۳ دلار به ۱۱/۵ دلار در هر بشکه افزایش یافت. البته باید توجه داشت که کشورهائی مثل ایران و نیجریه با تحریم نفتی مخالفت بودند و به عنوان مثال دولت ایران با استفاده ۶۵۱۶۵; زموقعیت تحریم توانست با توجه به دگرگونی بازار مقداری نفت را به بهای بیش از ۱۷ دلار در هر بشکه به فروش برساند و تا حدودی زیادی کاهش تولید کشورهای عربی را جبران نماید. لیکن کشورهای مثل ایران در آن زمان (۱۹۷۳) با آنکه مخالفت تحریم بودند ولی از افزایش قیمت نفت حمایت مینمودند و مدتی کوتاه پس از تحریم نفتی، و نزوئلا، نیجریه و ایران با اضافه تولید خود که جهت اضافه درآمد انجام میدادند سبب عقیم ماندن تحریم نفتی اعراب علیه حامیان اسرائیل، گردیدند.
در ۲۲ و ۲۳ دسامبر ۱۹۷۳، وزیران نفت ۶ کشور حوزه خلیج فارس عضو اوپک در تهران اجتماع نمودند. نمایندگان الجزایر، اندونزی و لیبی، نیجریه و ونزوئلا نیز به عنوان ناظر (و نه در حد وزیر) حضور داشتند. وزیران نفت، گزارش کمیسیون اقتصادی اوپک را مورد بررسی قرار دادند. این گزارش حاکی از آن بود که رشد اقتصادی فوقالعاده کشورهای صنعتی، نرخ بالای تورم و در نتیجه افزایش قیمت کالاهای صادراتی آنها به کشورهای عضو اوپک را در پی داشته و در نتیجه کاهش شدید قدرت خرید این کشورها را موجب گردیده است. کنفرانس تصمیم گرفت که میزان درآمد هر کشور عضو از یک بشکه نفت خام پایه هفت دلار تعیین گردد و برای اینکه قدرت خرید هر بشکه نفت بر مبنای هفت دلار تضمین گردد. بر مبنای موافقتنامه "ژنو- دو" قیمت اعلام شده برای نفتخام پایه، بشکهای ۶۵/۱۱ دلار، برای اجرا از ابتدای ژانویه ۱۹۷۴ تعیین گردید. در همین زمان عراق منافع امریکاییها و هلندیها را در عراق ملی کرد و دولتهای نفتی خلیج فارس سهم خود را در شرکتهای نفتی از ۲۵% به ۶۰% افزایش دادند. علت تعیین قیمت ۶۵/۱۱ دلار این بود که بنابه گزارش کمیسیون اقتصادی با توجه به کاهش ارزش دلار و تورم جهانی این قیمت میتوانست قدرت خرید معادل ۷ دلار قبل از شناور شدن ارزش دلار را برای اوپک ایجاد کند.
● بررسی علل بروز بحران اول :
در بررسی علل بروز بحران اول انرژی، نظریات مختلفی ارائه گردیده است که آنها را به سه دسته، میتوان تقسیم نمود.
الف) نظریه کارتل اوپک
ب) نظریه کاهش تولید اعضاء اوپک (م۶۵۱۵۷;ثر بودن تحریم)
ج) نظریه اجرای سیاست افزایش قیمت توسط امریکا
الف) نظریه کارتل اوپک:
دسته اول معتقدند که اوپک در بحران اول توانست همانند یک کارتل نیرومند عمل نماید و با سیاست محدود کردن تولید، قیمتها را به سطح بالاتر از سطح رقابتی آن برساند. به دنبال بحران اول نفتی، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (OPEC) آماج حملات تبلیغاتی رسانههای غربی قرار گرفت و بیش از پیش به عنوان یک کارتل نفتی معرفی گردید که با بالا بردن قیمتها از سطح رقابتی، باعث انتقال ثروت از کشورهای مصرفکننده به کشورهای تولیدکننده شده است.
اقتصاد غرب همواره ادعا دارد که آنچه کارایی اقتصادی را تضمین مینماید، رقابت و حاکم بودن بازار رقابتی است و انحصار مخل بازار است و کارائی را از بین میبرد البته غرب در هر جایی که مصلحت خود بداند، انحصار را حاکم مینماید، لیکن همواره بر علیه دیگران، انحصار را به عنوان یک حربه به کار میگیرد. لذا اوپک را متهم میکردند که به عنوان یک کارتل در بازار نفت انحصار ایجاد کرده است .
▪ اهداف کارتل:
تسلط و نظارت بر شرایط فروش، تعیین و تنظیم سیاست مشترک در باراز قیمت، تقسیم بازار و تعیین سهمیه تولید جهت حداکثر ساختن سود خود به وسیله از بین بردن رقابت بین اعضاء.
▪ ابزارهای مورد استفاده کارتل:
تثبیت قیمت، محدود کردن تولید، یا هر دوی آنها (بصورت همزمان) اساس سیاستگذاریهای کارتل بر تبانی و توافق استوار است. در بازار انحصار چند جانبه در صورتیکه توافق صورت بگیرد و چنانچه تولیدکنندگان تبانی نمایند، سود عناصر باراز افزایش مییابد. تبانی بین اعضا ممکن است صریح و آشکار و یا غیر صریح و پنهان باشد.
▪ اشکال مختلف کارتل:
۱) کارتل متمرکز
در این حالت همه اعضاء کاملاً درهم ادغام میشوند بطوریکه در نتیجه آن، مالکیت یکپارچه شده و تولید بصورت مشترک کنترل میشود.
در سازمان اوپک هیچ ادغامی بین اعضاء صورت نگرفته است و هر کدام از اعضاء مالکیت مستقل بر صنایع نفتی خود دارد و سیاستهای مستقل خود را با توجه به نیازهای خود دنبال میکند. پس این نوع کارتل، به هیچ وجه قابل انطباق با اوپک نیست.
۲) کارتل تقسیم کننده سود
در این حالت اعضاء توافق میکنند که تولید را از کم هزینهترین حوزههای خود انجام داده (صرفنظر از اینکه حوزه مذکور متعلق به کدام عضو باشد) و با توجه به هزینه کم ، سود کل را حداکثر کرده و بین خود تقسیم کنند. در کارتل تقسیم کننده سود با توافق طرفین و با حفظ سقف تولید، هزینههای تولید کاهش یافته و به دنبال آن سود عملیاتی و بالطبع سود خالص افزایش مییابد.
این نوع کارتل نیز به هیچ وجه قابل انطباق با اوپک نیست. چرا که هر کشور عضو اوپک بطور مستقل از ذخایر نفتی خود استفاده مینماید و سود حاصل تقسیم نمیشود.
۳) کارتل تقسیم کننده بازار
در این حالت، اعضاء برای از بین بردن رقابت بین خود، بازار جهانی را تقسیم میکنند و هر عضو کارتل مذکور، متعهد میشود که در حوزه عملیاتی خود به فعالیت بپردازد و به قلمرو سایر اعضاء تجاوز ننماید. نمونه بازر این نوع کارتل، کارتل نفتی است که با قرارداد اکناکاری بوجود آمد و آمریکا لاتین، اروپا و خاورمیانه به عنوان حوزههای عملیاتی بین اعضا تقسیم گردید.
اما قراردادی مشابه قرارداد اکناکاری هرگز در اوپک مشاهده نشده است و کشورهای عضو اوپک در هر بازاری که مایل باشند، به فروش تولیدات خود میپردازند و همه اعضاء اوپک در رقابت با یکدیگر به هر کشوری که مایل باشند نفت میفروشند.
۴) کارتل تثبیت کننده قیمت
در این نوع کارتل، قیمت بوسیله کارتل تعیین میشود و این مصرف کننده نهایی است که مقدار را تعیین مینماید، به این معنی که، مصرفکننده نهایی با توجه به قیمت تعیین شده توسط کارتل، چه مقدار حاضر است کالا(در بحث ما نفت) خریداری نماید. این نوع کارتل، رایجترین نوع کارتل است. با توجه به واقعیات موجود در سوابق اوپک، این نوع کارتل نیز با سازمان اوپک قابل انطباق نیست و اعضاء اوپک در اغلب مواقع، سهمیههای تولید خود را رعایت ننمودهاند و برای اینکه سودشان حداکثر شود، راجع به سهمیهها به توافق نرسیدهاند. اصولاً اوپک تا قبل از سال ۱۹۸۲، هیچگونه سهمیه تولیدی را برای اعضاء در نظر نگرفته بود و از سال مذکور به بعد نیز اختلاف نظرهای بارزی وجود داشت که مبنای تعیین سهمیهها چه باشد و بهطور مثال ایران جمعیت را معیار تعیین سهمیه میدانست, ونزوئلا سطح تولید تاریخی را مطرح مینمود و عربستان و کویت حجم ذخایر نفتی را به عنوان معیار پیشنهاد مینمودند.
http://www.kelkesina.blogfa.com
نوشته شده توسط سعیده شفیعی
برگرفته از جزوه درسی آقای سید غلامحسین حسن تاش، دانشکده وزارت امور خارجه
نوشته شده توسط سعیده شفیعی
برگرفته از جزوه درسی آقای سید غلامحسین حسن تاش، دانشکده وزارت امور خارجه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست