جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا
نکاتی درباره انتخابات
انتخابات را روشی برای احقاقحقوق مردم بدانیم یا راهی برای ادای تکلیف؛ با عیار لیبرال دموکراسی به دنبال آن رویم یا معیار مردمسالاری دینی؛ هستی و هویت آن در عالم واقع بسته به یک اصل است و آن تحقق اصل <انتخاب.> همه چیز، از برپایی ستادهای ثبتنام تا صندوقهای رای، تدارکی برای به ظهور رساندن این اصل است.
از سوی دیگر، انتخابات در صحنه سیاسی امروز ایران، لوح مخفیای را میماند که لایههای ناپیدای آن در گذر حوادث و گذشت لحظهها رو به باز شدن است.
اما همیشه و در دوران انتخابات این پرسش اصلی مطرح میشود که یک کاندیدا باید چه ویژگیها و چه خصوصیاتی داشته باشد که او را ممتاز کرده و مردم را ترغیب کند که برای تحقق برنامههای او راهی صندوقهای رای شده و در سرنوشت کشور شرکت فعال داشته باشند. در این میان چند دیدگاه وجود دارد. برخی صفت دینداری را برای کاندیدا اصل میشمارند و عدهای دیگر لیاقت و کاردانی و برخی سوابق درخشان و برخی دیگر به برنامههای نوآورانه معتقدند.
بیشک تلفیقی از تمامی موارد گفته شده میتواند یک فرصت ایده آل باشد اما کپی کردن و نقد غیرمنصفانه و نداشتن برنامه از معضلات اصلی به شمار میآید. دنیای امروز به تفکر دقیق نیاز دارد و برای هدایت بازوی اجرایی کشور یک مجموعه کارآمد لازم است.
انتخابات در ایران طی دهه گذشته هرکدام سرفصل یک تحول بوده است. عناصر این تحول اجتماعی اولا <آگاهی> و ثانیا <اعتماد و فرصت> است که یکجا به کارگزاران جامعه ارزانی شده است. مراد از <آگاهی> این است که نتیجه هر انتخابی، زنگ هشداری برای متولیان امور بوده که به مطالبات نادیده و ناشنیده جامعه گوش بسپارند.
منظور از <اعتمادسازی و فرصتآفرینی> هم این است که انتخابات، نگاه جامعهای ناراضی و منتقد را از الگوی مقابله جویانه به روشهای مسالمتآمیز داخل نظام معطوف کرده است. شکاف پدید آمده بین دولت و مردم که به اقرار اهل نظر، مخاطراتی در پی دارد و انتخابات پنج سال اخیر این خطرات را یا خنثی کرده و یا به تاخیر انداخته است.
انتخابات همانند انقلابها، انرژی متراکمی از قدرت سیاسی را برای جامعه و نظامی که دچار فتور و رخوت شده، فراهم میکند. این انرژی که چیزی جز حمایت و همراهی مردم نیست چنانچه به ظهور سیاستها و ساختارهای جدید منجر نشود، به آسانی تحلیل خواهدرفت. سه انتخابات ۷۶ تا ۸۰ ماشین حکومتی ایران را به چنین سطحی از قدرت رساند اما در مرحله تبدیل به سیاستها، قوانین و ساختارهای جدید با کارشکنی و مقاومت لجبازانه مخالفان و بیبرنامگی احزاب و مجریانش روبهرو شد.
انتخابات اخیر آشکار کرد که مشارکت مردم در عرصه انتخابات یک <شرط> بزرگ دارد و آن اطمینان از نتیجه بخشی و تاثیرگذاری عینی آرا است.
جواد دلیری
منبع : روزنامه اعتماد ملی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست