جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا
گناهکاران بی «گناه»غول دوپینگ «در» میزند
● کم توجهی به جوانان
متأسفانه در جامعه امروز به دلیل گرفتاری های خود ساخته و مشغله های بسیار خانواده ها، آنها کمتر توجهی به این مسائل در خصوص فرزندان خود نشان می دهند. آنها دانسته یا ندانسته از کنار این مسائل می گذرند و زمانی انگشت پشیمانی به دهان می گیرند که دیگر کار از کار گذشته است. تا زمانی که محرومیت ۲ تن از بازیکنان فوتبال ایران به دلیل استفاده از مواد نیروزا اعلام نشده بود، خیلی ها در فوتبال از کنار این مسأله به سادگی گذشته و نمی خواستند باور کنند که چنین واقعیتی در فوتبال ما وجود دارد. محرومیت ۲ بازیکن لیگ برتر فوتبال ایران در حقیقت بار دیگر زنگ خطر را برای فوتبال و جامعه ورزش به صدا در آورد. جامعه ای که مدعی پاکی و صداقت است. مسأله استفاده از مواد نیروزا و دوپینگ ظرف ۱۰ ماه گذشته ۴ بازیکن ما را خانه نشین و به تعبیری گوشه گیر ساخته است. مورد اول مربوط به دوپینگ یک فوتبالیست در رقابت های فوتبال المپیک ایرانیان می شد که اعلام آن به نوعی مسابقات را تحت شعاع خود قرار داد. مورد دوم مسأله دوپینگ به یک بازیکن فوتسال بر می گشت، اتفاقی که خیلی زود پذیرفته و خیلی زودتر هم به باد فراموشی سپرده شد. این ۲ نمونه در کنار مسأله علی مولایی بازیکن مس و افشین کمایی بازیکن تیم استقلال ۴ موردی بودند که اعلام عمومی آنها باعث نگرانی علاقه مندان به فوتبال شد. مواردی که قطعاًَ ماجرای مولایی و کمایی پایان آن نخواهد بود. قبل از پرداختن به این موضوع بهتر است از قدمت دوپینگ در جوامع ورزشی جهان بهتر مطلع شویم. خیلی ها قدمت دوپینگ را به تاریخ ورزش هر کشوری نسبت می دهند که قدمت دوپینگ در کشور ما هم نمی تواند از این قاعده مستثنی باشد.
● معجون
واژه«دوپ» به معنای معجون در قدیم الایام به یک سری مواد گیاهی اطلاق می شد که در المپیک های باستانی به ورزشکاران خورانده می شد تا نیروی آنها افزایش یابد و میزان برتری شان نسبت به حریفان دو چندان شود. متأسفانه در کشور ما نیز واژه دوپینگ و استفاده از مواد نیروزا از زمانی پررنگ شد که جنبه های پهلوانی در ورزش کم رنگ شد و رسیدن به مسائل اقتصادی، جای مسائل اصلی ورزش را گرفت. خیلی ها مقصر اصلی دوپینگ را خود ورزشکاران می دانند، در صورتیکه این طرز تفکر اشتباه بوده و در راه دوپینگ یک ورزشکار عوامل بسیاری می توانند نقش داشته باشند. سرمربی، مربی، مدیریت، پزشک و تمامی مجموعه یک تیم در موضوع دوپینگ یک ورزشکار به همان اندازه مقصر به حساب می آیند که خود ورزشکار دوپینگ کننده در آن گناهکار شناخته می شود. به طوری که چنانچه ثابت شود که آنها نیز در ارتکاب دوپینگ یک ورزشکار نقش معاونت را داشته اند، به همان اندازه مورد مجازات قرار خواهند گرفت. در فوتبالی که عوامل یک تیم برای رسیدن به موفقیت از هیچ کوششی دریغ نمی کند آیا فقط باید ورزشکار را مقصر شناخت.
● شباهت با داروخانه
یکی از دوستان می گفت: بازیکنان یکی از تیم های بزرگ به وقت انجام بازی ها سخت و دشوار اطاقش بیشتر از اینکه به یک اطاق شبیه باشد به یک داروخانه شباهت داشته است و این چیزی نبوده است که از چشم کسی پنهان بماند. یکی از دوستان دیگر می گفت: مربیانی هستند که فقط با پزشکان به خصوصی کار می کنند و در راه تقویت تیم خود دست پزشک مربوطه را از هر نظر باز می گذارند، به شکلی که برای بازیکنان هم خوردن مواد نیروزا و تزریق برخی از ممنوعات هم از بدیهیأت به حساب می آید.
● همه چیز درباره دوپینگ
همه چیز درباره دوپینگ و بازیکنان دوپینگی از هفتاد و یکمین غروب پاییز شروع شد، همان روزی که از طریق رسانه ملی نام و مدت زمان محرومیت ۲ بازیکن فوتبال به دلیل استفاده از مواد نیروزا اعلام گشت اما این مسأله چرا و چگونه اتفاق افتاد، این مسأله ای بود که کمتر به آن توجه ای شد. مسأ له ای که باید ریشه یابی شود و مسئولان امر تا نرسیدن به یک نتیجه نهایی از پیگیری آن چشم پوشی نکنند. اینکه فقط بخواهیم همین ۲ بازیکن را متهم و گناهکار مسأله دوپینگ دانسته و چشم ها را برروی واقعیت های دیگر فوتبال ببندیم، این کاری است که قطعاً ما را به نتیجه مطلوب نخواهد رساند. در همین فوتبال نصف و نیمه هستند بازیکنانی که برای بازی کردن بیشتر و رسیدن به ثروت افزون تر از هیچ عملی ابا ندارند. در همین فوتبال هستند کسانی که دانسته یا ندانسته به بدن خود ظلم روا می دارند تا چند صباحی بیشتر در زمین سبز چمن بمانند و خودی نشان دهند.
● ورود پول های بی حساب و کتاب
شاید اگر فوتبال به این اندازه مخاطب و جذابیت نداشت، این مسائل کمتر در آن به چشم می آمد اما ورود پول های بی حساب و کتاب و کسب شهرت بسیار از کنار همین رشته پرطرفدار باعث شده است که خیلی از بازیکنان در فوتبال اصل را فدای فرع کرده و برایشان مهم هم نیست که قرار است در آینده چه اتفاقی برای آنها رخ دهد. همین یکی، دو سال پیش بود که مسأله مهدی واعظی بر سر استفاده از مواد نیروزا سر و صدایی به پا کرد اما به جز خبر محرومیت ۶ ماهه این دروازه بان هیچ کس حاضر نشد پیگیر ماجرا شود و ببیند که واعظی شخصاً اقدام به دوپینگ کرده است یا در این راه افراد دیگری هم با او همراه بوده اند. در آن زمان واعظی ترجیح داد که محرومیت ۶ ماهه را بپذیرد اما حرفی از ماجرایی که در نهایت او به عنوان قربانی آن شناخته شد به زبان نیاورد اما امروز به نظر می رسد که ماجرا جدی تر از این حرفها باشد، گویا مسئولان امر عزم خود را جذم کرده اند که هر طور که شده با مسببین مسأله دوپینگ برخورد کنند. شنیده می شود آنها این روزها درگیر جمع آوری گزارش های لازم در این زمینه هستند، گزارش هایی که چنین به نظر می رسد در آینده آنها را برای رسیدن به مسببین واقعی کمک نماید.
● فروش آزادانه
شاید فروش آزادانه برخی از مکمل های مجاز و بعضاً غیر مجاز در هر کوی و برزن باعث استقبال برخی از جوانان جویا نام ما شده باشد، شاید هم عدم توجه و رسیدگی لازم از سوی مسئولان مربوطه باعث شده باشد که ورزشکاران آزادانه از مکمل هایی استفاده کنند که بعضاً خطرناک و مرگ آور هستند.عدم استفاده از پزشکان متخصص در تیمها نیز می تواند از عوامل ترویج ناخواسته فرهنگ دوپینگ باشد. زمانی که هنوز برخی از مدیران ومربیان ما تفاوت یک پزشک بدنساز را با یک بدنساز نمی دانند باید هم هر لحظه شاهد شنیدن اخبار تازه ای در این باره بود. اصلاً چرا تیم هایی که سالانه میلیاردها تومان خرج تیم های خود می کنند تنها به مسائل فنی توجه داشته واز دیگر مسائل مهم غافل شده اند. مسائلی که ممکن است، مسائل فنی یک تیم را نیز تحت الشعاع خود قرار دهد ومشکلات عدیده ای را برای یک تیم بوجود بیاورد.
● مظان اتهام
شنیده می شود که چند بازیکن دیگر فوتبال نیز در مظان اتهام به دوپینگ هستند بازیکنانی که خدای ناکرده اگر پاسخ نمونه آنها نیز مثبت باشد، باید دیگر «در» فوتبال را تخته کرد. مسئولان امر در کمیته ضد دوپینگ فدراسیون فوتبال به طور بسیار جدی پیگیر ماجرا هستندو در راه هدفی هم که مدنظر دارند، حاضر به مصالحه با هیچ فرد و گروهی هم نیستند. آنها در کار خود به آن اندازه قدرت دارند که بخواهند بازیکنانی که جواب نمونه آنها مثبت بوده است را بدون هیچ گونه واهمه ای اعلام کنند. اما خبری که در این خصوص بسیار مهم و امیدوار کننده به نظر می آید، اینکه از این پس قرار است نمونه گیری ها از سوی کمیته ضد دوپینگ بیشتر و بیشتر شده و منوط به زمان خاصی هم نشود. مسأله قرعه کشی هم در پایان هر بازی برای گرفتن نمونه، گویا دیگر منتفی شده. مسئولان کمیته ضددوپینگ این آزادی عمل را دارند که از هر بازیکنی که دلشان می خواهد تست دوپینگ بگیرند. حتی دیگر چنین به نظر می آید که گرفتن نمونه ها می تواند تنها محدود به ۳ یا ۴ نفر خاصی هم نباشد و کل مجموعه یک تیم را در بربگیرد.
● توجه به لیگ یک
یکی از مسئولان ذیربط در ارتباط با دوپینگ می گفت: در حال حاضر اعتقاد عمومی بر این است که مسأله دوپینگ در رقابت های لیگ یک فوتبال کشور وتوجه به آن قرار است در اولویت کاری کمیته ضددوپینگ قرار گیرد، رقابت هایی که چنین به نظر می آ ید، بطور جدی آلوده دوپینگ شده و برخی بازیکنانش بی محابا از استفاده از هر نوع مکملی هم ابایی ندارند. مکمل هایی که بعضاً بوسیله بدنسازان و پزشکان تیمها به بازیکنان داده می شود وآنها نیز مجبوربه استفاده از آنها هستند. امیررضا خادم رئیس کمیسیون ورزش مجلس شورای اسلامی در خصوص استفاده نادرست برخی از ورزشکاران، از مواد نیروزای غیرمجاز گفت: وقتی ورزشکاران ما اطلاعات لازم را در خصوص استفاده بجا از مکمل های مجاز را ندارند و کسی هم نیست که این اطلاعات راه به آنها بدهد دیگر چه انتظاری می توانیم داشته باشیم.
● عدم داشتن اطلاعات لازم
خادم دخالت کمیسیون ورزش مجلس شورای اسلامی را در این خصوص منتفی دانست و گفت: وقتی ما اطلاعات لازم را در خصوص مواد مکمل به ورزشکاران خود نمی دهیم واز آموزش های لازم نیز در این زمینه دریغ کرده ایم، دیگر چگونه می توانیم آنها را متهم به کاری کنیم که شاید خود ورزشکار از انجام آن اطلاع لازم را نداشته است. رئیس کمیسیون ورزش مجلس شورای اسلامی گفت: باید اطلاعات لازم در این خصوص به ورزشکاران داده شود باید به آنها گفت که چه مکمل هایی برای آنها مجاز به حساب می آیند. باید از مکمل های مجازی که در دنیا ورزشکاران، زیر نظر پزشکان از آنها استفاده می کنند، ما نیز سود ببریم اما نباید خودسرانه از هر مکملی صرفاً برای بالا بردن توان بدنی مان استفاده کنیم.
● نامه ارسالی فیفا
خیلی ها می خواهند بدانند که پاسخ مثبت آزمایش دوپینگ این ۲ بازیکن چگونه به فدراسیون فوتبال رسیده و متعاقب آن رأی صادر شد. گفتنی است نتیجه نمونه ارسالی به آزمایشگاه سوئیس در ابتدا به کمیته مبارزه با دوپینگ فدراسیون فوتبال رسید، همزمان با ارسال نتیجه نمونه ارسالی نامه ای هم از فیفا به فدراسیون فوتبال آمد، که نتیجه را با کد ارسال کرده بود. سپس نتیجه و نامه ارسالی از سوئیس به دبیر کل فدراسیون فوتبال ارجاع داده شد واو نیز دستور تشکیل جلسه شورای صدور رأی را صادر کرد. شورای صدور رأی متشکل از د بیر کل فدراسیون فوتبال، رئیس کمیته مبارزه با دوپینگ و دو نفر از کارشناسان همین کمیته و رئیس کمیته انضباطی فدراسیون می شود. اما صاحبان اصلی رأی شخص دبیر کل فدراسیون، رئیس کمیته دوپینگ فدراسیون و رئیس کمیته انضباطی فدراسیون هستند که اعلام نتیجه رأی اتخاذ شده نیز برعهده رئیس کمیته انضباطی فدراسیون می باشد، اما این اعلام پایان کار نبوده ونخواهد بود ومی تواند با تخفیفات بسیاری هم روبرو شود که این اتفاق از طریق قوانین موجود قابل اجرامی باشد. اما خیلی ها می پرسند چرا ۲ سال محرومیت و با سوالات مشابهی که باید برای آنها پاسخ های مناسبی یافت. ۲ سال محرومیت از فوتبال برای یک فوتبالیست که برای نخستین بار مرتکب این عمل می شود، اشد مجازات به حساب می آید، اما همین میزان محرومیت به عنوان رأی اولیه قابل دفاع وتجدید نظر می باشد، به شرط آنکه شواهدی ارائه شود که قابلیت کاهش رأی را داشته باشد. یعنی در صورتی که ادله ارائه شده قابل پذیرش باشد، می تواند این محرومیت تا نصف هم تقلیل یابد. حتی مسئولان شورای صدور رأی و مسئولان کمیته مبارزه با دوپینگ این اختیار را دارند که مجازات و مدت آن را به صفر نیز برسانند. به شرط آنکه ثابت شود که ورزشکار مقصر اصلی نبوده است. به اعتقاد ما نشستن پای صحبت اهالی فن واز دید آنها به ماجرا نگاه کردن می تواند در این خصوص بسیار مفیدفایده باشد، ماجرایی که امیدواریم اولین و آخرین آن در ورزش پرطرفدار فوتبال باشد، ماجرایی که قطعاً ضرر وزیان آن متوجه خود آن فوتبالیست نشده و جامعه فوتبال را در بر می گیرد.
● شریف: شاخه اجتماعی و اقتصادی در دوپینگ
دکتر محمد رضا شریف رئیس کمیته ضد دوپینگ فدراسیون فوتبال یکی از آن افرادی است که در این زمینه می تواند نظرات حائز اهمیت بسیاری داشته باشد. دکتر شریف در تعریف دوپینگ می گوید: تجویز وتسهیل و استفاده از هرگونه ماده داخلی وخارجی به بدن در جهت افزایش ناجوانمردانه و غیر اخلاقی و کاذب جهت بالابردن توان ورزشی ورزشکار را برای مقابله بر حریف یا حریفان از نگاه ما دوپینگ محسوب می شود. شریف در ارتباط با انگیزه ورزشکاران برای ارتکاب عمل دوپینگ می گوید: انگیزه های ورزشکاران را دراین خصوص باید از ۲ نگاه و ۲ شاخه مدنظر قراردارد. شاخه اجتماعی و شاخه اقتصادی ۲ گزینه مورد نظر هستند. در نگاه حرفه ای و از بعد شاخه اجتماعی کسب عناوین مختلف وکسب فتوژنیکی (زیبایی ظاهری) می تواند مدنظر باشد، اما در نگاه حرفه ای امتیاز اجتماعی مدنظر ورزشکار قرار می گیرد. در شاخه اقتصادی و از نگاه حرفه ای جهش اقتصادی مدنظر ورزشکاران قرار می گیرد واز نگاه غیرحرفه ای نیز کسب سود غیر مجاز از راه فروش مواد نیروزا می تواند مدنظر باشد.
● حجت تمام شده است
دکتر شریف به نکته ای اشاره می کند که تاحدودی تأسف برانگیز است. او می گوید: از بعد اطلاع رسانی تیم های لیگ برتر و لیگ دسته اول ماحجت را بر مدیران تیم های لیگ برتر و لیگ دسته اول تمام کرده ایم و به تازگی نیز بخشنامه ای رابرای تیم های لیگ برتر و لیگ دسته اولی ارسال کرده ایم که پزشکان خود را به جلسه ای که ما به همین منظور در تاریخ ۱۰ دی ماه برگزار می کردیم اعزام نمایند. ما برای حضور هر چه بیشتر پزشکان تیم ها اعلام کردیم که هر کس در جلسه فوق شرکت نکند و گواهینامه مربوط را دریافت نکند، حق همراهی تیم خود را نخواهد داشت که متأسفانه باز هم برای این کار اهمال کاری صورت گرفت و برخی از تیم ها از اعزام پزشکان خود به این جلسه خودداری کردند. که حالا دیگر این وظیفه فدراسیون فوتبال است که با آ نها مقابله لازم را داشته باشد. شریف گفت: متأسفانه دراین زمینه مدیران باشگاه ها از بعد مدیریتی بعضاً اعمال می کنند و هنوز که هنوز است توجه لازم را به این کار ندارند وهمین مسائل باعث می شود که مواردی از دوپینگ پیش بیاید.
● بزرگان معمولی
شریف در خصوص نوع نگاه به بازیکنان تیم های بزرگ وبازیکنان سایر تیم ها گفت: باور کنید چنین چیزی نیست، ما طی این مدت ثابت کرده ایم که هرگز ازنام بازیکنان بزرگ نگذشته ایم. وی گفت: بازیکنانی که به زعم طرفداران خود شان و باشگاه شان بازیکنان بزرگی هستند، برای کمیته ضددوپینگ هیچ تفاوتی با یک بازیکن معمولی از نگاه ماندارند، چرا که ما کار خودمان را می کنیم وبزرگ بودن نام بازیکنان هم مبارک خود بازیکنان و باشگاه هایشان! شریف گفت: ما نمونه ۲ بازیکن مورد نظر را به آزمایشگاه سوئیس فرستادیم که بلافاصله با رسیدن نمونه ها به این آزمایشگاه فیفا هم در جریان قرار گرفت. آنها در همان زمان با ما وارد مکاتبه شده و اسامی کامل بازیکنان و تمام باشگاه های آنها را از ما خواستند. رئیس کمیته ضد دوپینگ فدراسیون فوتبال در ادامه گفت: ما نمونه های بسیار دیگری را هم از بازیکنان دیگر تیم ها به آزمایشگاه سوئیس فرستاده ایم که هنوز پاسخ آنها برای ما ارسال نشده است. شریف گفت: ما هر هفته براساس وظیفه ای که داریم، نمونه هایی را از بازیکنان مورد نظر گرفته و به آزمایشگاهی در سوئیس ارسال کنیم که پاسخ آنها هم پس از طی مدت مشخصی به ما برگردانده می شود. رئیس کمیته ضد دوپینگ فدراسیون فوتبال در پایان گفت: باشگاه های مربوط به این ۲ بازیکن می توانند هر چه زودتر در خصوص حکم صادره اعتراض و مدارک خود را در این خصوص به کمیته ضد دوپینگ ارسال نمایند تا تصمیم گیری در این مورد به خصوص با دقت بیشتر صورت بپذیرد.
● دکتر آشتیانی: بی خبری از عوارض دوپینگ
اما نظردکتر محمد رضا کاظمی آشتیانی عضو کمیته پزشکی و کنترل دوپینگ دومیدانی آسیا و کارشناس امر دوپینگ دراین باره چیست؟
دکتر آشتیانی در خصوص تعریف اولیه خود از دوپینگ گفت: دوپینگ در ورزش به استفاده نابجا و برخلاف موازین اخلاقی و ورزشی هرگونه دارو، مکمل و با هر گونه روش فیزیکی و شیمیایی که باعث می شود که به صورت کاذب ورزشکار موفق به کسب عنوان و یا مقام قهرمانی شود، دوپینگ گفته می شود. دکتر آشتیانی در خصوص عمل استفاده ورزشکاران از دوپینگ گفت: اصولاً ورزشکاری مرتکب دوپینگ می شود، که احساس می کند با توانایی که در بدنش وجود دارد، نمی تواند بر حریفش غلبه کند و همین دلیل باعث می شود که او از دوپینگ برای افزاییش توان بدنی اش استفاده کند. دکتر آشتیانی گفت: اصولاً در فوتبال ما فوتبالیست ها برای افزایش قوای بدنی، تنفسی و راندمان قلبی و عروقی خود به دوپینگ متوسل می شوند که متأسفانه از عوارض آن بی خبرند. چرا که یک ورزشکار دوپینگی از بدن خود توانایی را که ندارد طلب می کند که این مسأله با گذشت زمان عوارض خود را آشکار می سازد. دکتر آشتیانی از انواع دوپینگ ها و عوارض آنها در طولانی مدت در بدن ورزشکاران گفت: او دوپینگ خونی را یکی از خطرناک ترین نوع دوپینگ ها دانست که واکنش های انتقال خود در نهایت با شوک و مرگ همراه خواهد بود.استفاده از داروهای آنابولی و هورمونی مانند ناندرون و... هم عوارضی مانند سرطان کبد، سرطان مغز و استخوان، سرطان دستگاه تناسلی، تومورهای مغزی، ریوی و... خواهند داشت. استفاده از محرک ها نیز باعث تغییر در خلق و خو می شود که در این خصوص، مواردی از خودکشی هم دیده شده است.
● مقایسه اشتباه
دکتر آشتیانی گفت: اعتقاد دارم قوای بدنی فوتبالیست های ما به آن اندازه بالا نیست که بشود در مقایسه با عملکرد یک فوتبالیست اروپایی آنها را با یکدیگر مقایسه کرد. برای مثال یک فوتبالیست اروپایی به طور متوسط در یک بازی ۱۲ تا ۱۵ دقیقه می دود اما این میزان نزد فوتبالیست های ما ۷ تا ۸ دقیقه است. فوتبالیست های اروپایی اغلب ۱۰۰ متر را زیر ۷/۱۰ ثانیه طی می کنند، در حالیکه فوتبالیست های ما این مسافت را زیر ۵/۱۱ ثانیه نمی توانند طی کنند و... دکتر آشتیانی در ادامه در خصوص استفاده برخی از بازیکنان فوتبال از کورتون گفت: در بدن غده فوق کلیوی خود به خود کورتون تولید می کند که برای بدن لازم است اما وقتی کورتون زیاد توسط یک بازیکن استفاده شود، سیستم بدنی او بهم خورده و عوارضی مانند پوکی استخوان، ریزش موی سر و بهم خوردن سیستم هورمونی را برایش به ارمغان می آورد. کارشناس امر دوپینگ گفت: نمونه گیری منظم یکی از عوامل کنترل به حساب می آید اما چیزی که خیلی مهم است اینکه زمان این کنترل محدود به ساعات خاصی نباشد.
● تربیت ۱۲ پزشک برای فوتبال
دکتر آشتیانی گفت: در سال ۷۲ یک دوره پزشکی در فوتبال توسط کمیته ملی المپیک برگزار شد، در آن دوره ۱۰ تا ۱۲ پزشک برای این کار تربیت شدند، که متأسفانه الان هیچ کدام از آنها در فوتبال نیستند. پزشکانی مانند دکتر دانشور، دکتر باقری، دکتر آَشتیانی، دکتر رازی، دکتر طایفه، دکتر فتاحی و... افرادی که از هیچ کدام از آنها در فوتبال استفاده نمی شود، چرا که تیم ها و باشگاه ها دوست دارند، از افراد غیر پزشک در ترکیب تیمی خود سود ببرند اما اینجاست که وظیفه سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال می تواند، سد راه تیم ها شود. آنها باید تیم ها را موظف کنند که از پزشکانی استفاده کنند که دارای مدرک فیفا هستند که اگر چنین اتفاقی بیفتد، دیگر از این دست موارد نخواهیم داشت.
● دکتر شهپر: لزوم توجه به آموزش و پیشگیری
اما نظر دکتر فرهاد شهپر رئیس کمیته پزشکی کمیته ملی المپیک در این باره چیست؟ دکتر شهپر می گوید: دوپینگ یعنی افزایش توانایی بدن از راه های ناجوانمردانه و این عمل زمانی در ورزش ریشه دوانید که ورزش از نگاه خیلی ها به یک شغل نان و آب دار مبدل شد. دکتر شهپر گفت:متأسفانه در کشور ما عمل دوپینگ وقتی در بین برخی از ورزشکاران رایج شد که جنبه های پهلوانی ورزش رنگ باخت و جاذبه های دیگری جای آنرا گرفت. دکتر شهپر می گوید: به یک ورزشکار دوپینگی نباید به چشم یک گناهکار نگاه کرد، چرا که باید به نیازهای او نیز به نوعی شایسته پاسخ داد. کاری که متأسفانه کمتر صورت می گیرد. دکتر شهپر در پایان گفت: ۷۰ تا ۸۰ درصد کار ستاد مبارزه با دوپینگ باید آموزش و پیشگیری باشد تا بازیکنان در خصوص عملکرد خود بیشتر توجیه شوند.
منبع : روزنامه ابرار ورزشی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست