چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
تابلوی مدیریت انرژی ساختمانهای شمارا هوشمند میکند
در عصری كه مهمترین دغدغه و كشمكش جهان دستیابی به انرژیهای پایدار ارزان قیمت است به هدر دادن و اتلاف این انرژیها به دور از انصاف میباشد. اگر چه در حال حاضر روند رشد مصرف انرژی برق یكی از مهمترین چالشهای پیشروی وزارت نیرو است و در سیاستهای اخیر دولت نیز بر ضرورت استفاده از دستاوردهای علمی و فنی به عنوان یكی از راهكارهای مناسب برای صرفهجویی در این صنعت تاكید شده است اما آیا تا به حال تمهیدات جدی در راستای این سیاستها اندیشیده شده است؟
در شرایطی كه در نقاط مختلف جهان سالانه میلیاردها دلار برای پیشبرد پروژههای مختلف اختصاص میدهند تا با پرداخت یارانه و ابداع شیوههای اقتصادی كمهزینه حداقل طی ۱۰ سال آینده، هزینه تولید هر واحد انرژی را كاهش دهند و در نهایت بتوانند سوخت پاك را رقیب سوختهای فسیلی كنند ایران برای حفظ و نگهداری از نوآوریهای بومی خود چه برنامهریزی داشته است؟
در شرایطی كه كشور هندوستان و پاكستان با برنامهریزی روی تكنولوژیهای نرمافزاری جدید توانستهاند درآمدی را برای خود كسب كنند كه از میزان فروش نفت ما در یك سال بیشتر است ایران برای رسیدن به آنان و حذف درآمدهای نفتی و حمایت از نوآوریهای جدید كه میتواند اشتغال زیادی را نیز در كشور ایجاد كند چه راهكاری اندیشیده است؟
سوال اینجاست كه فرهنگسازی و تولید محصولی كه از اندیشه و تفكر خلاق یك ایرانی نشات گرفته گران قیمتتر است یا خرید همان دانش و تكنولوژی به صورت وارداتی كه شاید اگر در ایران فرصت تولید و توسعه مییافت نه تنها هزینه كمتری داشته بلكه بیتردید امكان صادرات هم مییافت.
به هر روی در اینجا گفت و گویی را با مدیری خلاق و كارآفرین و مخترع انجام دادهایم كه اختراع وی یعنی تابلوی مدیریت انرژی ساختمان ۵۰ درصد هزینههای مستقیم انرژی را برای مصرفكنندگان در پی دارد و بیش از چند برابر آن به اقتصاد ملی كمك مینماید.
ضمن معرفی خود شركت تحت مدیریتتان را نیز به اختصار برای خوانندگان معرفی نماید؟
طهماسب داودی طراح و مخترع تابلوی مدیریت انرژی ساختمان دارای مدرك كارشناسی در رشته برق از دانشگاه صنعتی اصفهان و در حال حاضر مدیریت شركت تماس گستر كیش تولیدكننده تابلوی مدیریت انرژی ساختمان را برعهده دارم.
● از اختراعتان برای ما بفرمائید.
پروژهای كه ما روی آن كار كردهایم ماحصل تلاشهای ۱۴ ساله است طراحی كه سالها بر روی آن تحقیق و پژوهش انجام گرفته و اكنون سه مسئله صرفهجویی در مصرف انرژی، حفاظت و ایمنی و كنترل و اتوماسیون را در كلیه ساختمانها مدیریت مینماید.
به عبارت دیگر این سیستم كه به عنوان تابلوی مدیریت انرژی ساختمان نامگذاری شده است یك سامانه دیجیتالی است كه براساس آخرین دستاوردهای علوم الكترونیك و كامپیوتر به تولید رسیده و در گروه صنایع نوین جهانی قرار دارد.
این محصول با استفاده از برنامههای نرمافزاری اختصاصی عملا با مجتمع كردن مدارات و سختافزارهای مختلف قیمت تمام شده محصول را به شدت كاهش داده و كاربرد آن را در تمامی سطوح اقتصادی ممكن میسازد. از چه زمانی تصمیم به انجام چنین پروژهای گرفتید و اجرای آن چه مدت طول كشید؟
كار مطالعاتی این پروژه از ۱۵ سال پیش آغاز شده و طرح اولیه، تولید تابلوی شبكههای تك سوئیچ در تقلیل مدارات و فرمانها برای روشنایی بود كه در سال ۱۳۷۱ شكل گرفت و در سال ۱۳۷۵ اولین گواهی ثبت اختراع را دریافت كرد و در طی ۱۲ سال با تكمیل طرح اولیه به تابلوی مدیریت انرژی ساختمان تبدیل شد.
در خصوص تابلوی مدیریت انرژی ساختمان، اطلاعات بیشتری را در اختیار خوانندگان ما قرار دهید.
تابلوی مدیریت انرژی ساختمان با كمك شش مكانیزم مختلف بدون كاهش رفاه تا ۳۵ درصد در مصرف انرژی صرفهجویی ایجاد مینماید و همچنین با اعمال مدیریت مصرف در ساعات اوج مصرف با توجه به تصاعدی بودن تعرفههای برق باعث كاهش تا ۵۰ درصد در هزینه برق میشود.
با توجه به این مطلب كه قیمت تمام شده انرژی در كشور ۴ برابر قیمتی است كه مصرفكننده در بخش خانگی بهای آن را پرداخت مینماید و دولت سالیانه بیش از ۱۳ میلیارد دلار سوبسید بابت انرژی میپردازد بنابراین استفاده از تابلوی مدیریت انرژی ساختمان میتواند تا ۵۰ درصد كاهش هزینههای مستقیم را برای مصرفكنندگان در برداشته باشد و بیش از چند برابر آن به اقتصاد ملی كمك نماید.
با نصب این تابلو در یكصد هزار واحد مسكونی میزان صرفهجوئی به اندازه mw/h۵/۲۷۸ ایجاد میشود كه این میزان معادل ۵۲۳ هزار بشكه نفت خام است و همچنین معادل حذف نمودن یك نیروگاه فسیلی از چرخه صرفهجوئی ایجاد می نماید.
از مزایای دیگر نصب این تابلو كمك به كاهش آلایندگی محیطزیست است كه نقش ارزندهای مطابق جداول ذیل در كاهش میزان آلایندگی محیطزیست بازی مینماید.
مقدار انتشار گازهای آلاینده و گلخانهای از كلیه بخشهای مصرفكننده انرژی در سال ۸۱
● بخش / گاز
▪ خانگی، تجاری و عمومی
▪ نیروگاهی
ـ No
۹۵۳۷۹
۱۲۳۰۲۳
So
۱۵۰۱۲۶
۳۱۹۹۳۷
ـ C
۹۹۱۳۲۲۳۸
۷۹۸۸۳۲۸۸
ـ So
۱۸۴۰
۴۸۸۵
ـ Co
۶۷۴۵۱
۱۶۳
ـ CH
۱۱۲۹۴
۴۵۹۸
ـ SPM
۱۰۴۰۰
۱۴۲۸۳
مقدار صرفهجوئی شده توسط تابلوی مدیریت انرژی ساختمان
▪ گاز
▪ مقدار صرفهجوئی توسط تابلو
ـ No
۲۴۲
ـ So
۴۶۴
ـ C
۷۰۶/۲۲۰
ـ So
۶
ـ Co
۱۱۵
ـ CH
۲۲
ـ SPM
۲۷
دیگر خصوصیات طرح اختراعی خود را بیان بفرمائید، تابلوی مدیریت انرژی ساختمان علاوه بر مزیت صرفهجوئی كه در بالا به آن اشاره شد بخش حفاظت و ایمنی را هم برعهده دارد به صورتی كه حفاظت و ایمنی را هم برای افراد و هم برای تجهیزات ساختمان اعمال مینماید و هم حفاظت در برابر آتشسوزی و نشت گاز و هم حفاظت در برابر زلزله را مدیریت مینماید.
برای حفاظت افراد در برابر برق گرفتگی با دو مكانیزم مجزای حفاظت با بهرهگیری از شبكههای تك سوئیچ (ولتاژ ۱۲) و حفاظت در مقابل ولتاژ ۲۲۰ به كمك مدار محافظ جان عمل مینماید.
برای حفاظت در برابر آتشسوزی و نشت گاز تابلو مجهز به سیستم اخطار صوتی به صورت سخنگو بوده و همزمان با ۵ شماره تلفن ارتباط برقرار كرده و اقدام به ارسال E-MAIL و SMS مینماید و همچنین قابلیت فرمان قطع ورودیهای گاز و آب و برق را دارا میباشد.
در خصوص حفاظت در برابر زلزله نیز تابلو مجهز به تشخیص امواج اولیه زلزله بوده و قبل از وقوع زلزله هشدار صوتی را به صورت توزیع شده اعلام مینماید و ضمن دعوت ساكنین منزل به محلهای امن همزمان فرمان قطع ورودیهای گاز، آب و برق را صادر مینماید.
در بخش كنترل و اتوماسیون یا ICT تابلوی مدیریت انرژی ساختمان شعار انسان میاندیشد، ماشین كار میكند را تحقق بخشیده و رابطه انسان و ماشین را به حداقل میرساند. به صورتی كه در این سیستم امكان تماس با تلفن ثابت یا همراه از بیرون منزل به منظور كنترل روشناییها و تجهیزات برقی، ارتباط بین آیفون درب منزل با تلفن در زمان عدم حضور در منزل و باز كردن درب ورودی از طریق كد رمز عبور و امكان شنود صدای داخل منزل از طریق خط تلفن و... را فراهم میسازد.
● آیا تاكنون عناوین ملی و بینالمللی نیز كسب كردهاید و در حال حاضر این تكنولوژی در سطح جهانی چه جایگاهی دارد؟
تابلوی مدیریت انرژی ساختمان دارای سه گواهی نامه ثبت اختراع در سه موضوع اصلی طرح میباشد سه نشان ملی از پنجمین همایش ملی انرژی ایران و جشنواره كارآفرینی شیخ بهائی و جشنواره قهرمانان صنعت و اقتصاد ایران دریافت نموده است.
همچنین در سطح بینالمللی موفق به اخذ مدال طلای اختراعات جهان در كشور مالزی، مدال جینوس از كشور مجارستان و كاپ زرین وزارت آموزش و تحقیقات كشور رومانی، مدال طلای مسابقات نوآوریهای مسكو، مدال طلای مسابقات اختراعات ۲۰۰۷ ژنو شده است.
تابلوی مدیریت انرژی ساختمان از جمیع مزایای مشابه خارجی برخوردار بوده ضمن آنكه عملا موضوع دانش BEMS را در جهان ارتقاء داده است. آقای مهندس بازار آینده این تكنولوژی را چگونه میبینید؟
خوشبختانه بازار پیش روی این محصول با عنایت به مزایای آن و نیز افزایش مصرف انرژی و كاهش منابع و تمایل به سیستمهای هوشمند و برخورداری آن از مزیتهای حفاظت و ایمنی علاوه بر كاهش قیمت تمام شده در تولید انبوه با یك الزام تشویقی به لحاظ برخورداری از این تكنولوژی همراه خواهد بود به طوریكه در پنج سال آینده بازار بسیار بزرگی در حد بازار كامپیوتر را به خود اختصاص خواهد داد و به لحاظ نو بودن آن بازار كار جدیدی را در كشور ایجاد خواهد كرد كه میتواند اشتغال غیرمستقیم زیادی را نیز برای كشور ایجاد نماید.
● در كارتان با مشكلاتی هم مواجه بودهاید؟
در گذشته میگفتند افرادی كه اهل كتاب هستند پول ندارند تا كتاب بخرند و آنها هم كه پول دارند كتاب نمیخوانند. مشكل دانش فنی بوی هم دقیقا همینطور است.عموما افرادی كه روی یك تكنولوژی یا ایده كار كردهاند. سرمایه كافی ندارند تا بتوانند آن را به منصفه ظهور برسانند لذا این وظیفه دولت است كه با حمایتهای خود این ایدهها را باور كنند و آنها را به محصول تبدیل كنند تا عرضه شوند و هم جامعه و هم خود مخترع از مزایای ایدهشان بهرهمند گردند.
تجربه نشان داده كه رسیدن به خودكفایی و توسعه پایدار در یك كشور مدیون مخترعان، مبتكران و نوآوران آن كشور است پس باید بپذیریم كه اگرچه دانش فنی عموما با ریسك همراه است اما از نظر اقتصادی كاملا مقرون به صرفه است.
در كشورهایی مثل ژاپن كه امروز در صنایع مختلف پیشرفتهای چشمگیری دارند معمولا ۷۰ درصد ریسك را به عنوان یك پدیده مثبت میدانند و از آن حمایت میكنند اما در كشور ما پروژههایی هستند كه با تلاش متخصصان داخلی به ثمر رسیدهاند و اساس مرحله ریسك خود را هم گذراندهاند اما همچنان مورد بیمهری و بیتوجهی قرار میگیرند. شاید به همین دلیل است كه بسیاری از اندیشمندان و مغزهای متفكر ایرانی به كشورهای دیگری میروند یا اینكه بسیاری از شركتهای بازرگانی خارجی ترجیح میدهند از دانش فنی ایرانیان استفاده نمایند.
اصولا در دنیا هر كار علمی بر پایه نیاز انجام میشود به عبارتی همیشه وجود یك نیاز است كه به انجام مطالعه، تحقیق و نهایتا تولید محصولات جدیدی انجامد اما در ایران اینطور نیست،هنوز بسیاری از نیازهای ما تعریف درست و مشخص نیافتهاند و لذا این پروژه كه از تكنولوژیهای نوین جهانی محسوب میشود و گرچه در دنیا كمتر از ۳۰ سال از عمر آن میگذرد در اروپا و آمریكا و كشورهای توسعه یافته جایگاه مناسب خود را پیدا كرده است و ما هم كه برای اولین بار در ایران با دانش صددرصد بوی به این تكنولوژی دست یافتهایم به دلیل همان نیاز و بنابر ضرورت صرفهجویی و استفاده بهینه از انرژی بوده است و لذا امیدواریم این تكنولوژی جایگاه خود را در كشور ما نیز پیدا نماید زیرا ما حتی در تولید محصول خود از یك مدار دو وضعیتی استفاده كردهایم تا با ایجاد سیمكشی ساختمان به اصطلاح ریسك پذیرفتن آن را برای مصرفكننده كمتر كنیم و مشتریان بتوانند در ساختمانی كه اكنون سكونت دارند این تابلو را نصب كنتر و سخن آخر:
ما همیشه امیدوار بودهایم كه با رفع مشكلات موجود و فراهم شدن زمینههای لازم برای تولید دانش فنی خود در ایران قدمهای مثبتی برداریم و ضمن آنكه رضایت جامعه و رفاه عمومی را افزایش میدهیم گامهای موثری نیز در زمینه كار آفرینی برداریم.
منبع : روزنامه تفاهم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست