چهارشنبه, ۲۸ شهریور, ۱۴۰۳ / 18 September, 2024
مجله ویستا

هرم وارونه


هرم وارونه
دولت نهم ادعا دارد كه به طور جدی به تقویت شوراها می‌پردازد. ولی ما نمی‌دانیم كه دم خروس را ببینیم یا قسم حضرت عباس را. آنچه در این دو روز گذشت روشنگر همه چیز می‌باشد چراكه به بهانه برگزاری روز ملی شوراها سخنان زیادی شنیدیم ولی هیچیك از سخنگویان شورایی نبودند.
شنبه‌شب صداوسیمای جمهوری اسلا‌می به بهانه روز ملی شوراها برنامه ویژه‌ای داشت كه از وزیر كشور دعوت كرده بود و ایشان ظاهراً و باطناً به‌عنوان قیم شوراها سخن گفت. ما نمی‌دانیم چرا صداوسیما از بین ۳۴۰ هزار نفر شوراهای دوره قبل و دوره جدید حتی یك نفر را قبول نداشت كه در این گفت‌وگو شركت دهد؟ و چرا روز ملی شوراها باید به روز وزارت كشور تبدیل شود. آیا صداوسیما تصور می‌نماید كه با این كار به نهاد شورا خدمت می‌كند؟
در حالی كه در اذهان، این مطلب را جا می‌اندازد كه قیم شوراها وزارت كشور است و این ذهنیت خلا‌ف صریح قانون اساسی است زیرا كه در قانون اساسی شوراها به عنوان یك ركن تصمیم‌گیر تعریف شده‌اند اما وزارت كشور نه‌تنها یك ركن نیست بلكه بر اساس اصل ۱۰۳ باید مطیع دستورات محلی شوراها باشد.
به بیان دیگر اگر یك روز نیازی به وزارت كشور نبود می‌توان آن را منحل كرد ولی از آنجا كه شوراها از اركان هستند نمی‌توان آنها را منحل نمود. با این اوصاف چه داعیه‌‌ای است كه در روز ملی شوراها وزیر كشور را به عنوان نماد شورا مطرح می‌نمایند؟
بگذریم از سخنان یك‌جانبه وزیر محترم كشور كه بی‌پاسخ مانده است و در سخنان خود از چند جهت هرم وارونه‌ای را برای مردم ترسیم كردند.ایشان اظهار داشتند: <ما برای آنكه جلو تبعیض بین شوراها را بگیریم پیشنهاد دادیم كه شخص وزیر اختیار داشته باشد جلوی اجرای برخی مصوبات شوراها را بگیرد.>
جای تعجب است كه وزیر محترم و مجری صدا و سیما ندانند كه در قانون اساسی آمده است كه شورای‌عالی استان‌ها برای جلوگیری از تبعیض، ایجاد شده است و این شورا حتی می‌تواند جلو تبعیض‌های محلی را كه استانداران و بخشداران و فرمانداران مرتكب می‌شوند بگیرد و از آنجا كه باز در همان اصول سخن از سلسله مراتب شوراها به میان آمده است این شورا می‌تواند بر تمام شوراهای كشور نظارت كند و مصوبات آنها را حل و فصل و اصلا‌ح نماید و به همین دلیل هم قانون اساسی نام آن را شورای عالی گذاشته است ولی وزارت كشور به جای آنكه قانون را اصلا‌ح كند، اختیارات مندرج در قانون اساسی مربوط به شورای‌عالی استان‌ها را به نفع وزیر مصادره كرده و در صدا و سیما نیز با این توجیه زیبا مطرح می‌نماید.
مجری برنامه از ایشان می‌پرسد كه آیا برای اصلا‌حات قانون شوراها از خود این نهاد نظرخواهی شده است و ایشان پاسخ مثبت داد در حالی كه قبلا‌ چمران اعلا‌م كرده بود كه بدون نظرخواهی از شوراها اصلا‌حیه قانون شوراها را برای دولت فرستادند و حتی شورای‌عالی استان‌ها مصوبه‌ای داشت كه برای اعمال نظر شوراها دولت طرح وزارت كشور را عودت دهد كه این كار انجام نگرفت و به شوراها گفته شد كه شما نیز طرح اصلا‌حی خودتان را برای مجلس بفرستید و... به هر حال این برنامه صدا و سیما بود كه به جای روز ملی شوراها وزیر كشور یكجانبه حرف‌های خود را زد و خبری از شوراها نبود. اما در روز ملی شوراها وضع بدتر از این بود چرا كه فقط عده‌ای از اعضای شوراهای تهران را در سالن وزارت كشور دعوت كردند كه برای دولتمردان كف بزنند و از گوینده شورایی هیچ خبری نبود.
ما توقع نداریم كه دولت احمدی‌نژاد نظیر دو سال قبل كه نمایندگان شوراهای ۱۰ كشور جهان آمدند و تجربیات شورایی خودشان را عرضه كردند و از ۳۰ عضو شوراهای ایران هم سخنرانی كردند و مطالبات و مشكلا‌ت و دستاوردهای شوراهای خود را ارائه كردند عمل كند چرا كه موضع مردم‌گرایی این دولت نسبت به دولت مردم‌سالا‌ری خاتمی تفاوتدارد ولی جا داشت حتی اگر شده یك عضو شورا از ۳۴۰ هزار عضو جدید و قبلی بیاید از خود دولت برای برگزاری انتخابات تشكر كند باشد تا گفته شود كه این روز روز ملی شوراها بود نه روز دولت‌گراها.
راستی اگر آن همه سفیر خارجی كه دعوت كردید در خاطرات خود بنویسند كه در جشن ملی شوراها در ایران شركت كردیم ولی یك عضو شورا هم سخن نگفت آن هم در زمانی كه دوره جدید شوراها آغاز می‌‌شد و از دو جانب سخنان زیادی باید رد و بدل می‌گشت، آن وقت شما برای آیندگان چه پاسخی دارید؟ آیا این كار نیز ساختن هرم وارونه نبود كه به نام شورا دولتمردان حرف بزنند؟
جا دارد در سال‌های آینده خود شوراها روز شوراها را برپا كنند باشد تا از صغیر بودن خارج شوند و نیازی به قیم نداشته باشند. چنانكه مقام رهبری گفته‌اند كه شوراها نیاز به قیم ندارند.
عباس نصر
منبع : روزنامه اعتماد ملی