پنجشنبه, ۷ تیر, ۱۴۰۳ / 27 June, 2024
مجله ویستا

درخت خیلی خطرناک


درخت خیلی خطرناک
اگر اندکی تامل کنی در عواقب امر اهل دنیا و عشّاق آن و مفاسدی که از آنها بروز کرده و ننگ هایی که از آنها به یادگار مانده که صفحات تاریخ را سیاه و ننگین نموده، که تمام آن از حبّ دنیا بوده و تفکّر کنی در اخباری که از اهل بیت عصمت و طهارت در مذمّت حبّ دنیا وارد شده و مفاسدی که در دین و دنیا بر آن مترتّب است، تصدیق می کنی که با هر قیمت هست، قطع این فساد را از صفحه قلب کرده و این ظلمت و کدورت را از فضای دل برکنار کنی و این با قدری همّت ممکن است. گرچه ترک مطلق از عهده هرکس ساخته نیست ولی کم کردن آن بسیار ممکن است.
دنیای مذموم همان علاقه و حبّ و توجّه به آن است و الاّ اصل عالم، یکی از مشاهد جمال جمیله حقّ است و مهد تربیت اولیاء و عرفا باللّه است و مزرع آخرت است.(۱)
خار طریق وصول به کمالات و محروم کننده انسان از لذّت مناجات با حق؛ محبت به دنیا است که در احادیث آن را (راس کل خطیئه) شمرده اند.
مَثَل ما در این دنیا، مثل درختی است که ریشه به زمین بند نموده، هر چه نورس باشد، زودتر و سهل تر ریشه آن بیرون آید و اگر درخت احساس درد و سختی می کرد، هر چه ریشه آن کمتر و سست تر بود، درد و سختی کمتر بود. نونهالی را که تازه پنجه به زمین بند کرده، با زور کمی تمام ریشه اش بی زحمت و فشار بیرون آید ولی چون سالها بر آن گذشت و ریشه آن در زمین فرو رفت و محکم شد، در بیرون آوردن آن محتاج به تیشه و تبر شوند تا ریشه های او را قطع کنند.
درخت هرچه بزرگ شود، چند متری بیشتر از زمین را فرا نگیرد و ریشه ندواند، ولی درخت حب دنیا به تمام پهنا در عالم طبیعت - در ظاهر و باطن - ریشه افکند. ... لهذا از بُن کندن این درخت را، به سلامت ممکن نیست.
چون انسان این مطلب را دریافت و با چشم بصیرت به اول و آخر امر خود نظر کرد، بر خود لازم شمارد که این خار طریق را که اسم آن محبّت و رغبت به دنیا و مال و منال آن است از سر راه خود بردارد.(۲)

پی نوشتها:
۱- سرّالصلوهٔ ، ص ۳۰.
۲- شرح حدیث جنود عقل و جهل ، ص ۲۷۲ - ۲۷۳.
مهدی ملکی
منبع : تبیان