دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

ویژگی های مجلس بایسته و نمایندگان شایسته


ویژگی های مجلس بایسته و نمایندگان شایسته
کارکرد مجلس شورای اسلامی با توجه به جایگاه مهم و برد وسیعی که در جامعه و نظام جمهوری اسلامی داراست و همچنین وظایف و اختیارات مهمی که در تدوین قوانین و نظارت بر دستگاه های اجرایی برای آن پیش بینی شده، از حساسیت ویژه ای برخوردار است.
گفتار و کردار و موضع گیری های نمایندگان مجلس چه به صورت فردی و چه به صورت جمعی بازتاب و آثار گسترده ای در جامعه دارد، به نحوی که می تواند منشأ وفاق ملی و آرامش و اعتماد عمومی و یا عاملی برای دودستگی و اضطراب در میان مردم و مسئولان شود.
برای آنکه عملکرد مجلس و نمایندگان مایه امید و نشاط مردم و حفظ وحدت و همبستگی ملی در چهارچوب اصول نظام جمهوری اسلامی شود توجه به ملاک های مجلسی بایسته و نمایندگانی شایسته ضروری است.
ملاک ها و معیارهای مهم مجلس بایسته و نمایندگان شایسته را چنین می توان برشمرد:
۱) اسلامی و انقلابی بودن مجلس: یکی از وجوه امتیاز مجلس شورای اسلامی در مقایسه با مجالس سایر کشورها محوریت احکام متعالی اسلام و تلاش در جهت تحقق آرمان های انقلاب اسلامی است.
اصولا مردم مسلمان و انقلابی ایران سال ها رنج و مرارت دوران ستم شاهی و مبارزات همه جانبه علیه رژیم پهلوی و توطئه های مختلف سیاسی، تبلیغاتی، نظامی، اقتصادی و ترورهای کور منافقین را به خاطر حاکمیت اسلام و پیشبرد اهداف انقلاب تحمل کردند و نمایندگان مجلس، باید وکیل چنین مردمی باشند.
۲) اصالت دادن به مصالح عمومی و منافع ملی: در ترکیب مجلس به طور طبیعی از جناح ها، احزاب و گروه های سیاسی مختلف حضور خواهند داشت و هر گروهی با هر سلیقه سیاسی باید توجه داشته باشد، رسالت خطیر نمایندگی مجلس شورای اسلامی اقتضا می کند که نمایندگان، فارغ از جناح خود، تلاش در جهت تحکیم وحدت جامعه و توجه دائمی به مصالح عمومی و منافع ملی را دغدغه اصلی خویش قرار دهند و فرصت و کرسی مجلس را برای طرح مواضع جناحی و مقابله با جناح مخالف هدر ندهند.
۳) اقدام زیربنایی برای رفع محرومیت ها و معضلات مردم: جامعه امروز ما پس از سپری شدن مقاطع حساس و سرنوشت ساز سه دهه گذشته، اینک بحق از تمام نهادها و مسئولان کشور به ویژه از نمایندگان مجلس شورای اسلامی انتظاراتی دارد.
یکی از مهمترین توقعات مردم از مجلس آن است که بدون فوت وقت و با برنامه ریزی حساب شده برای حل مشکلات اقتصادی و اجتماعی چاره اندیشی کنند و مسئولیت خود را در قبال مردم شریف ایران و خون شهیدان والامقام انجام دهند تا بلکه محرومیت ها و فشارهایی که هنوز برگردن پابرهنگان و مستضعفان یا به تعبیر امام راحل «ولی نعمتان» جامعه سنگینی می کند، برطرف شود.
۴) ساده زیستی و پرهیز از رفاه زدگی: یکی از خصوصیات لازم و ضروری برای مسئولان در جامعه اسلامی، هم سطح بودن آنان با عموم مردم در زندگی و بهره مندی از امکانات است. این ویژگی را حضرت امیرمومنان(ع) شرط لازم برای مسئولان جامعه اسلامی دانسته و به طور مکرر والیان و استانداران خویش را از حب دنیا و دلبستگی به منافع و مظاهر مادی عالم نهی می فرماید و به وارستگی و دل نبستن به زخارف دنیا تأکید می کند.
مسئولان نظام جمهوری اسلامی در صورتی موفق به ادای دین و انجام وظیفه در زمینه محرومیت زدایی و رفع مشکلات معیشتی مردم خواهند شد که خود، درد محرومیت را چشیده و با تمام وجود مفهوم محرومیت و فقر را درک و حس کرده باشند. این خصوصیت برای نمایندگان مجلس شورای اسلامی که مسئولیت نظارت بر دستگاه های اجرایی را نیز برعهده دارند بسیار مهم تر و ضروری تر است و در کلام راهگشای معمار کبیر انقلاب اسلامی با عبارت «خوی کوخ نشینی» آمده که آن را در مقابل «خوی کاخ نشینی» مطرح و تأکید فرموده اند:
«آن روزی که مجلسیان خوی کاخ نشینی پیداکنند- خدای نخواسته- و از این خوی ارزنده کوخ نشینی بیرون بروند، آن روز است که ما برای این کشور باید فاتحه بخوانیم. ما در حلول مشروطیت از این کاخ نشین ها خیلی صدمه خوردیم، مجلس های ما مملو از کاخ نشین بود و در بین شان معدودی بودند که از کوخ نشین ها بودند و همین ها بودند که از خیلی از انحرافات جلو می گرفتند!(۱)
بهزاد کاظمی
پی نوشت:
۱-آیین انقلاب اسلامی- موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی ص ۳۴۹
منبع : روزنامه کیهان