سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

آندرومدا (And) شاهزاده ، زن در زنجیر


آندرومدا (And) شاهزاده ، زن در زنجیر
رسیدن به نصف النهار: ۹ آبان ؛ مساحت : ۷۲۲ درجه مربع
شاهزاده آندرومدا، دختر قیفاووس و ذات الکرسی، با زنجیر به صخره ای بسته شده و او را به حال خود رها نموده اند تا نهنگ دریایی آن را ببلعد. او به وسیله بر ساووش قاتل جادوگر عفریته ی یونانی، رهایی می یابد.
●ستاره ها
آلفای آندرومدا به نام رأس المسلسله یا سرهٔ الفرس می باشد و یک گوشه از چهارگوش بزرگ اسب بالدار را تشکیل می دهد (سه ستاره درخشان، دیگر ، بقیه رؤس را می سازند) نوع طیف B۹IV قدر ۱ و ۲ و فاصله اش ۱۰۰ سال نوری است.
● اجرام عمقی آسمان
کهکشان معروف آندرومدا (NGC۲۲۴. M۱۳) به فاصله ۵/۲ میلیون سال نوری به عنوان دورترین جرم آسمانی که با چشم غیرمسلح دیده می شود، محسوب می گردد. این یک کهکشان مارپیچ است و از اعضای بزرگ «گروه محلی» یعنی خوشه کوچکی که کهکشان راه شیری هم به آن تعلق دارد، منظور می شود. در شب هایی که هوا تمیز و آسمان بدون آلودگی باشد این کهکشان مانند یک لکه مات و کم فروغ با چشم عادی قابل مشاهده است . دو کهکشانه هم جوار آن یعنی NGC۲۲۱)M۳۲) که یک کهکشان کوتوله از قدر نهم در جنب M۳۱ است و همچنین NCG۲۰۵)M۱۱۰) به عنوان یک کهکشان کوتوله بیضوی مسطح، کمی دورتر قرار گرفته است. برای دیدار آن ها نیاز به تلسکوپ داریم. NCG۷۵۲ یک خوشه باز ستاره ای است که با دوربین دو چشمی قابل مشاهده می باشد.
●اژدها (Dar) تنین
زمان رسیدن به نصف النهار : ۲۹ تیر؛ مساحت ۱۰۸۳ درجه مربع
نام اژدها به عنوان یک صورت فلکی، نماینده تمامی مطالب اساطیری از تیامات(۱) سومری ها تا هیولایی که به وسیله سنت جورج (۲) کشته شد، بیان می گردد. طرح موجی شکل ستارگان این صورت فلکی، بدون شک یادآور اژدهاست. صورت فکلی اژدها در آسمان به دور قطب شمال سماوی می پیچد. از آنجا که محور زمین و به تبع آن محور سماوی با توجه به پدیده حرکت تقدیمی جابه جا می شود، لذا جایگاه ستارگان پیراقطبی هم با در نظر گرفتن تغییر مکان قطب نسبت به این نقطه، تغییر می کند. در حال حاضر ستاره آلفا از صورت فلکی دب اصغر عنوان ستاره قطبی را دارد، اما ۴۰۰۰ سال قبل ستاره قطبی، آلفای صورت فلکی اژدها به نام ثعبان بوده است.
● ستاره ها
آلفای اژدها یا ثعبان در حال حاضر دیگر چندان اهمیتی ندارد، اما زمانی که عنوان ستاره قطبی را برای مصریان داشته، این افراد ساخت معابد خود را با ثعبان در آسمان توجیه می کردند. طیف آن از نوع AO۳III ، قدرش ۷ر ۳ و فاصله اش تا زمین ۲۳۰ سال نوری است. ستاره بتای آن به نام راس الثعبان «سراژدها» دارای طیف G۲II، با قدر ۸ ر ۲ و فاصله ۴۹۰ سال نوری است.
●اجرام عمقی آسمان
NGC۶۵۴۳ یک سحابی سیاره ای با قدر ۸ و در ازای ۲۲ دقیقه ی قوسی است. در صورت فلکی اژدها تعداد زیادی کهکشان وجود دارد که اکثر آن ها کم فروغ و ضعیف تر از قدر دهم اند.
● اسب بالدار (Peg) فرس اعظم
زمان رسیدن به نصف النهار : ۲۸ مهر ؛
مساحت : ۱۱۲۱ درجه مربع
در اساطیر یونانی گفته شده است که اسب بالدار از حباب (کف) دریا مخلوط با خون عفریته ای به نام مدوسا(۳) زمانی که بر ساووش ( برنده سر غول) سر او را قطع کرد، متولد شد . وجه مشخصه این صورت فلکی ،چهار گوش بزرگی است که با وام گرفتن ستاره ی آلفا از آندرومدا، تکمیل شده است. اگر کنجکاوی کنیم، مشاهده می شود که اسب به صورت واژگون در آسمان قرار گرفته است و سر او به سمت جنوب می باشد.
●ستاره ها
ستاره ی آلفای اسب بالدار به نام مرکب فرس، در گوش جنوب غربی چهارگوش بزرگ واقع است. طیف آن از نوع AOIV ، قدرش ۵/۲ و در فاصله ۲۲۰ سال نوری می باشد. ستاره بتا به نام منکب فرس تا حدودی متغیر بوده و در سمت بالای پای اسب قرار دارد و گوشه شمال غربی چهارگوش را می سازد. طیف آن از نوع MII –III، قدرش بین ۳/۲ تا ۷/۲ و فاصله اش ۲۲۰ سال نوری است.
ستاره گامای اسب بالدار به نام جنب فرس به عنوان ستاره ی گوشه ی جنوب شرقی چهارگوش محسوب می گردد. طیف آن B۲IV ، قدرش ۸/۲ و در فاصله ی ۴۹۰ سال نوری قرار دارد.
●اجرام عمقی آسمان
M۱۵ یکی از درخشان ترین خوشه های کروی آسمان (قدر ششم) در فاصله ۴ درجه ای شمال غربی ستاره انف الفرس ( فم الفرس) یا اپسیلون اسب بالدار واقع است. NGC۷۳۳۱ به عنوان یکی از دهها کهکشان درخشان، از قدر دهم و مارپیچی است. موضع آن در ۹ درجه ای شمال غربی بتای اسب بالدار و به فاصله ۵۰ میلیون سال نوری تا زمین است.
۱-tiama
۲-saint george
۳-gorgon medusa
منبع : واحد مرکزی خبر