شنبه, ۱۱ اسفند, ۱۴۰۳ / 1 March, 2025
مجله ویستا

چای را گل نکنیم


چای را گل نکنیم
ریختن شیر درون چای سبب‌ ‌از بین رفتن خواص چای در پیشگیری از بیماری‌های قلبی- عروقی می‌شود.روزی چند تا لیوان چای می‌خورید؟ اصلا چای دوست دارید؟ شیر را چطور؟ روزی چند لیوان شیر می‌خورید؟ سوال عجیبی بود. بله می‌دانم كه بعضی از ما اصلا شیر دوست نداریم و یا نمی‌خوریم یا اگر می‌خوریم باید حتما چشممان را ببندیم و آن را سر بكشیم. یا اینكه نه، با این كه از مزایای شیر باخبریم اما همین كه یك لیوان شیر می‌خوریم كلی از خودمان متشكر می‌شویم. تازه خیلی هم خوشحالیم كه به فكر سلامت استخوان‌هایمان بوده‌ایم.
اما در مورد چای این طور نیست. اكثر ما در روز حداقل سه یا چهار لیوان چای می‌خوریم. البته یك دسته هم هستند كه هم چای می‌خورند و هم شیر. در واقع شیر چای. شیر چای برای خیلی‌ها بهترین نوشیدنی است و برای رفع خستگی ترجیح می‌دهند از این نوشیدنی استفاده كنند. شاید فكر می‌كنند با یك تیر دو نشان می‌زنند، هم از مزایای شیر بهره‌مند می‌شوند و هم از چای لذت می‌برند اما خوب است بدانیم كه تازه‌ترین تحقیقات نشان می‌دهد كه ریختن شیر درون چای سبب‌ ‌از بین رفتن خواص چای در پیشگیری از بیماری‌های قلبی- عروقی می‌شود.
● كمی تعریف از چای
مطالعات اخیر محققان كالج سلطنتی انگلستان نشان می‌دهد، نوشیدن ۳ یا ۴ فنجان چای و یا حتی بیشتر در طول روز نه تنها از نوشیدن مقدار فراوانی آب بهتر است بلكه اثرات مفیدتری نسبت به آب دارد. به نوشته مجله تغذیه بالینی اروپا بهترین مزیت نوشیدن چای برطرف كردن تشنگی است.
نوشیدن چای نه تنها مانند آب تشنگی را برطرف می‌كند بلكه مصرف این نوشیدنی دلخواه می‌تواند از بسیاری از بیماری های قلبی- عروقی و سرطان نیز پیشگیری كند.
محققان انگلیسی می‌گویند: اثرات مفید چای به خاطر وجود ماده فلاونوئید موجود در آن است. همچنین مواد آنتی‌اكسیدانی‌ كه در بعضی از مواد غذایی و بعضی از گیاهان از جمله برگ‌های گیاه چای یافت می‌شود می‌تواند از تخریب سلولی جلوگیری كند.
دكتر راكستون و همكارانش از محققان این دانشگاه با مطالعه روی اثرات مفید مصرف چای اظهار می‌كنند، نوشیدن سه یا چهار فنجان چای در روز می تواند شانس ابتلا به بیماری‌های قلبی را كاهش دهد و بدن را از خطر سرطان محافظت كند.
از مزایای دیگر چای می‌توان اثر محافظتی آن روی دندان‌ها و استخوان‌ها را نام برد. خوردن چای مانع از تشكیل پلاك های مخرب دندانی شده و به دلیل سرشار بودن از فلوراید به دندان ها استحكام می‌بخشد و از آسیب به دندان‌ها جلوگیری می‌كند. همچنین چای موجب قویتر شدن استخوان‌ها می‌شود.
به گفته این محققان اگر چه آب مایع بسیار ضروری برای بدن است اما چای می‌تواند جایگزین خوبی برای آن باشد، زیرا هم حاوی مواد آنتی اكسیدان ( ضد سرطان) است و هم تشنگی را برطرف می كند. بنابراین هر دو خاصیت مفید را با هم دارد. اما نكته مهمی كه باید در باره چای به ذهن بسپاریم آن است كه نوشیدن چای مانع از جذب آهن غذا می‌شود و افرادی كه در معرض خطر كم خونی قرار دارند، باید از مصرف چای بلافاصله بعد از غذا و یا حول و حوش وعده های غذایی اجتناب كنند.
● نوشیدنی پدربزرگ‌ها
خوب است بدانیم نوشیدن چای در میان افراد سالمند و افراد بالای ۴۰ سال بسیار رایج‌تر است طوری كه در سالمندان، چای ۷۰ درصد مایعات دریافتی آنها را تشكیل می‌دهد . به توصیه محققان بهتر است میزان مایعات دریافتی، روزانه ۵/۱ تا ۲ لیتر باشد و این مایعات شامل چای نیز باشد.
از فواید دیگر چای‌ ‌برای‌ ‌سلامتی‌ ‌بدن‌ ‌می‌توان اثرات پیشگیری و تسكینی بر سرماخوردگی و آنفلوانزا، پیشگیری از بوی بد دهان، حفظ‌ ‌كننده‌ ‌تعادل‌ ‌مایعات‌ ‌بدن، رفع خستگی و استرس، افزایش‌ ‌متابولیسم‌ ‌و‌ ‌كمك‌ ‌به‌ ‌كاهش‌ ‌وزن را نام برد.چای‌ ‌دارای‌ ‌موادشیمیایی‌ ‌متعددی‌ ‌است‌ ‌كه‌ ‌ویروس‌ها‌ ‌و‌ ‌باكتری‌ها‌ ‌را‌ ‌از‌ ‌بین‌ ‌می‌ ‌برند‌ ‌و‌ ‌فعالیت‌ ‌عوامل‌ ‌سرطان‌زا‌ ‌را‌ ‌خنثی‌ ‌می‌‌‌كنند،‌ ‌فشار‌ ‌خون‌ ‌و‌ ‌كلسترول‌ ‌‌ ‌را‌ ‌كاهش‌ ‌می‌دهند، ‌رگ‌های‌ ‌خونی‌ ‌را‌ ‌حمایت‌ ‌می‌كنند‌ ‌و‌ ‌سر‌ ‌انجام‌ ‌نوشابه‌ ‌آرام‌بخشی‌ ‌است‌ ‌و‌ ‌در‌ ‌دانش‌ ‌غذا‌ ‌درمانی‌ ‌از‌ ‌موضوع‌‌‌های‌ ‌بسیار‌ ‌جالب‌ ‌و‌ ‌مورد‌ ‌توجه‌ ‌است‌.
‌‌به گفته گروهی از دانشمندان‌ ‌درجه‌ ‌اول‌ ‌موسسه‌ ‌ملی‌ ‌ژنتیك‌ ‌ژاپن، در‌ ‌چای‌ ‌سبز‌ موادی هست كه ضد‌ ‌تغییر شكل ژن‌ها است و از عوامل‌ ‌ضدسرطانی محسوب می‌شود. همچنین مشخص شده است كه چای‌ ‌آثار‌ ‌نیرومندی‌ ‌برای‌ ‌تاخیر‌ ‌انداختن‌ ‌پیشرفت‌ ‌تصلب‌ ‌شرایین‌ ‌و‌ ‌تقویت‌ ‌عروق‌ ‌مویین‌ ‌و رقیق‌كننده‌ ‌خون‌ ‌و‌ ‌كاهش‌دهنده‌ ‌فشار‌ ‌خون، در‌ ‌متابولیسم‌ ‌بدن‌ ‌انسان‌ ‌دارد.
● چای شیر ممنوع!
از خواص شیر هم زیاد شنیده‌ایم و می‌دانیم كه شیر چقدر برای بدن مفید است اما تحقیقات جدید دانشمندان آلمانی نشان می‌دهد كه ریختن شیر درون چای می‌تواند خواص مفید‌ ‌چای نظیر كاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سكته مغزی را از بین ببرد. همان‌طور كه همه می‌دانیم شیر و دیگر محصولات لبنی بهترین منبع كلسیم هستند و دشمن پوكی استخوان. به بسیاری از نوجوانان و كودكان توصیه می‌شود كه برای اینكه دوران بزرگسالی سالمی داشته باشند و دچار شكستگی‌های استخوانی نشوند حتما شیر بخورند. كلسیم درون استخوان‌ها با افزایش سن شروع به كاهش می‌كند. بسیاری از افراد نمی‌توانند شیر را تحمل كنند و به طور كلی از خوردن آن سر باز می‌زنند.
عده‌ای هم شیر را با چیز دیگری مثل چای مخلوط می‌كنند اما اخیرا محققان دانشگاه شاریت برلین در مطالعه‌ای جدید دریافتند كه ریختن شیر درون چای سبب‌ ‌از بین رفتن خواص پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی چای می‌شود. به گفته دكتر ورنا اشتنگل متخصص قلب این بیمارستان، آزمایش‌های انجام گرفته به‌ ‌وضوح نشان می‌دهند كه ریختن شیر در چای خواص مفید چای را از بین می‌برد.
به گفته این محققان پروتئین موجود در شیر به نام كازئین سبب كاهش و یا از بین رفتن موادی به نام كاتكین‌ ‌در چای می‌شود كه‌ ‌برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی مفیدند. چای هم‌اكنون پس از آب دومین نوشیدنی پرمصرف در جهان محسوب می‌شود و به همین‌ ‌دلیل خواص مفید آن تاثیر زیادی در سلامت عمومی دارد اما تا پیش از این، اثر منفی‌ ‌ریختن شیر در چای شناسایی نشده بود.
در این مطالعه دانشمندان اثرات مصرف آب جوش و چای را به همراه شیر در یك مرحله و بدون شیر در مرحه دیگر در ۱۶ زن سالم بررسی كردند و پیش از مصرف این نوشیدنی‌ها و نیز دو ساعت پس از مصرف‌ آنها، وضعیت یكی از رگ های موجود در بازوی این افراد را مورد سنجش قرار دادند‌.
نتایج مطالعه نشان داد چای خالی به میزان قابل توجهی جریان خون در این شریان را بهبود می‌بخشد اما افزودن شیر این اثر را خنثی می‌كند‌. ‌تكرار همین آزمایش در موش‌ها نیز اثر مشابهی داشته است به طوری كه میزان تولید‌ ‌ماده <اكسید نیتریك> كه سبب آرامش شریان‌ها می‌شود، در موش‌هایی كه چای بدون شیر مصرف‌ ‌می‌كنند، بیشتر است. ‌
نتایج این تحقیق كه در نشریه قلب اروپا منتشر شده است حاكی است كه چای همچنین دارای ویژگی‌های ضد سرطان است و از آنجایی كه‌ ‌شیر تاثیر برخی مواد موجود در چای را خنثی می‌كند، این احتمال وجود دارد كه‌ ‌ویژگی‌های ضد سرطانی چای نیز در صورت مصرف آن به همراه شیر، خنثی شوند.‌
مژگان كریمی
منبع : روزنامه سلامت