چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

دوازده ماه تابان


دوازده ماه تابان
● امام علی(ع) می‌فرمایند:
با صدقه دادن، روزی خود را طلب کن، انواع بلا را با دعا کردن از خود دور ساز و پیش از نازل شدن بلا به دعا اهتمام بورز. خوشبخت، فردی است که از دیگران پند بگیرد و پند بپذیرد. خودت را به اخلاق خوب پرورش بده، نیکی کن، در اعمال نیکی که انجام می‌دهی، پنهان کاری از خودت نشان بده و بر بلاهای سخت، شکیبایی کن که از گنج‌های بهشت است.دوستت را به اندازه دوست بدار، شاید روزی دشمنت شود و دشمنت را به اندازه دشمنی کن، شاید روزی دوستت شود. همانا بدبختی‌ها را سرانجامی است که باید سپری شود، پس اگر بر سرت سایه انداخت، سر فرود آور و شکیبایی پیشه‌ساز تا بگذرد... شکیبایی نسبت به ایمان مانند سر است نسبت به تن؛ پس هر که شکیبایی ندارد، ایمان هم ندارد.
● امام حسن(ع) می‌فرمایند:
با کسی برادری نکن، مگر آن که بدانی کجاها رفت و آمد دارد، وقتی خوب به این مسئله پی بردی و معاشرت او را پسندیدی، با او صمیمانه دوستی کن. در لغزش‌ها، گذشت داشته باشید و در روزهای سختی، یاری‌رسان باش.در طلب روزی مانند کسی که برای پیروزی پیکار می‌کند، مکوش و به تقدیر چندان تکیه مکن که مانند شخص تسلیم شده هیچ تلاشی نکنی؛ در جستجوی فضل و روزی خدا برآمدن جزو سنت و انتخاب راه اعتدال در طلب روزی است.
● امام حسین(ع) می‌فرمایند:
از هر چه که باید سرانجام پوزش بخواهی، دوری کن، زیرا مومن نه بد می‌‌کند و نه پوزش می‌طلبد، منافق است که هر روز بد می‌کند و سرانجام پوزش می‌طلبد.شکرگزار نعمت‌های خدا باش، چرا که دام پنهان خداوند برای بنده‌اش آن است که او را از نعمت فراوان برخوردار سازد، اما توفیق شکرگزاری را از او سلب می‌کند.تقوای الهی را فراموش نکن، زیرا خدا ضمانت داده که هر کس اهل تقوا باشد از وضعی که مورد پسندش نیست به وضع پسندیده و دلخواهش و از جایی که حسابش را نمی‌کند، به او روزی می‌رساند.با کسی که نه سودش نصیب تو شود و نه نصیب خودش؛ دوستی نکن که خدا او را پر از حماقت ساخته و او را به کلی از رحمت خود دور کرده است.
● امام سجاد(ع) می‌فرمایند:
قناعت را پیشه خود کن، به آنچه خداوند برایت در نظر گرفته قانع باش. سه چیز مایه نجات توست، زبان خود را از غیبت نگه‌دار، خودت را به اموری که برای دنیا و آخرت سودآور است، مشغول ساز و بر گناهان کرده خود، گریه طولانی کن...امانت‌ها را پاس بدار. در هنگام غضب، بردبار باش. اگر کسی به تو دشنام داد و برگشت عذرخواهی کرد، عذر او را قبول کن.اگر تو از مردم دست برداری، آنان از تو دست بر نمی‌دارند و اگر آنها را ترک کنی، آنان تو را ترک نمی‌کنند، پس از آبرو و اعتبارت به آنها بده تا در روز نیازمندی از آن سود ببری.به مردم همان ده که خودت از آنها انتظار داری اگر آنان از تو خیری بخواهند، برایشان انجام بده...
● امام باقر(ع) می‌فرمایند:
سه کردار، هم در دنیا و هم در آخرت، ارزشمند است: از آن کس که به تو ستم ورزید، در گذر، با آن کس که با تو قطع رابطه کرده، رابطه برقرار کن و بر آن که بر تو جهل ورزیده، بردباری کن.راست‌گفتار، پاک کردار و نیک‌نیت باش تا روزی‌ات فزونی گردد، با خانواده‌ات خوش رفتار باش که عمرت اضافه شود.شاداب و خوشرو باش تا به خدا نزدیک شوی... زبان، کلید هر نیکی و بدی است، همان طور که به مال خود قفل می‌زنی، به زبانت نیز قفل بزن... تنبلی را کنار بگذار که به دین و دنیا آسیب می‌رساند. اگر چیزی نمی‌دانی، بگو نمی‌دانم. از طمع دوری کن که فقر می‌آورد. کسی که تو را نصیحت می‌کند، اگر تو را به گریه انداخت، از او متابعت کن، اما اگر کسی به تو خیانت کرد و شما را خنداند، از او دوری کن.
● امام صادق(ع) می‌فرمایند:
برای مومن در نهان دعا کن، تا گرفتاری‌ها از او دور شود و روزی را زیاد کند. خودت را اندوهگین و گرفتار نفست نکن، که اگر جز این باشد، نفس بر تو مسلط خواهد شد و تو را از جاده حق منحرف می‌سازد. در کاری شرکت نکن که بعد از ورود به آن عذرخواهی کنی. با مردم حسن کردار داشته باش تا آنها از تو حمایت کنند.سه چیز در تو کینه ایجاد می‌کند، از آن دوری کن: دورویی، ستم و خودبزرگ‌بینی و سه چیز تو را بی‌اعتبار می‌سازد، حسد، سخن‌چینی و سبکسری.از سه خصلت دوری کن که در هر کس مشاهده شود، هر چند اهل نماز و روزه باشد، منافق است: اینکه سخنت دروغ باشد، در وعده‌ات، تخلف کنی و در امانت خیانت...
● امام موسی کاظم(ع) می‌فرمایند:
برای هر چیزی راهنمایی است، راهنمای عقل هم اندیشیدن است، راهنمای اندیشیدن هم خاموشی است، پس خوب بیندیش.
کار نیک را زود انجام بده و بدون تظاهر و ریا، کار نیکی که انجام می‌دهی را بزرگ نشمار. بدن‌هایی که ظاهرش درست و درونش تباه است، برای تو ثمری ندارد ظاهر پاکیزه و دل‌های لکه‌دار، سودی برای تو ندارد.
با نرم‌رفتاری، نیکی و نیکخویی خانه‌ات را آباد کن... مومن مانند کفه ترازوست، هر چقدر ایمانش افزایش یابد، مصیبتش هم بیشتر خواهد شد.
● امام رضا(ع) می‌فرمایند:
سکوت، دری از درهای حکمت است که محبت را با آن به دست می‌آوری. پرحرفی لغزش‌هایی در پی دارد، از پرحرفی به دور باش. هر کاری که انجام دهی، خداوند نتیجه آن را می‌دهد، اگر نیک باشد، نیک و اگر بد باشد، بد...
به ناتوان یاری‌ رسان که برترین صدقه‌هاست، در مخارج زندگی، اندازه‌گیری درستی داشته باش، از مردم بد نباش، یعنی از یاری رساندن مضایقه نکن، به تنهایی غذا نخور و به زیر دستت زور نگو. رازدار باش و با مردم نرم‌‌رفتار و در تنگنایی و تهیدستی، شکیبا باش.مهربانی با مردم نیمی از خرد است و خرد، ارزانی خداوند است، برای رسیدن به ادب باید مشقت بکشی...
● امام ‌جواد(ع) می‌فرمایند:
اگر در کاری حضور داشته باشی اما آن را ناپسند داری مثل این است که در آن کار حضور نداشتی اما اگر در کاری حضور نداشته باشی اما به آن کار رضایت دهی، مانند کسی هستی که خودت در آن کار حضور داشتی. کار خیر انجام بده تا خیر نصیبت شود.
به انجام گناه، پافشاری نکن چون پیامد عذرتراشی برای خدا، هلاکت است. جان و مال ما از مواهب گوارای خداوند و عاریت و سپرده اوست تا آنجا که امکان بهره‌مندی از آن را داری، مایه شادی و خوشی توست و آنچه از آن نصیب تو شود اجر و ثواب در بر دارد.اگر بی‌تابی‌ات بر صبرت چیره شد، اجر کار ثواب تو تباه شود، پس به خداوند پناه ببر.
● امام هادی(ع) می‌فرمایند:
اگر از خدا بترسی، از تو می‌ترسند، اگر از خداوند فرمان ببری، از تو فرمان می‌برند، از خالق اطاعت کن و از خشم مخلوق هراس به دل راه نده، آفریدگار را خشمگین نساز که به خشم آفریدگار دچار خواهی شد.هر که دوستی و نظر خودش را به طور کامل و صادقانه در اختیارت گذاشت، تو نیز با تمام وجود از او اطاعت کن، اگر از خدا و مواخذه دردناک او آسوده‌خاطر باشی، دچار تکبر می‌شوی، پس به خودت غرور راه مده... اگر خداوند را از روی دلیل روشن بشناسی، مصائب دنیا بر تو سبک می‌آید، هر چند با قیچی قطعه‌قطعه و پراکنده شود.
● امام حسن عسگری(ع) می‌فرمایند:
خشم، کلید هر بدی است، پس، از خشم فاصله بگیر. به راستی که عمر کوتاه است و مرگ ناگهان به سر‌اغت می‌آید، اگر در زندگی کار خیر کنی، نیکی برداشت می‌کنی، اگر بدی بکاری، پشیمانی درو می‌کنی، دورو و دو‌زبان نباش، آن‌گاه است که به تو بنده بد می‌گویند...
درحضور فرد اندوهگین، شادی نکن که دور از ادب است، زشت است که به چیزی دلبستگی پیدا کنی که مایه خواری توست. بیهوده خنده نکن که اگر خنده از روی تعجب نباشد، نشانه نادانی است.
● حضرت فاطمه(س) می‌فرمایند:
همواره روی پای مادر بیفت که بهشت زیر پای مادران است. در برابر مومن، خوشرو باش که بهشت را برای تو به ارمغان می‌آورد.
خیر و صلاح زنان در این است که نه آنها مردان نامحرم را ببینند و نه مردان نامحرم، آنها را ببینند.اگر عبادت‌های خالصانه خود را به پیشگاه خداوند تقدیم کنی، خداوند هم بهترین مصلحت خود را بر تو فرود می‌آورد. تلاوت کتاب خدا و انفاق در راه خدا را فراموش نکن.گوش، چشم و زبان خود را از گناه بازدار. مثل روزه‌داری که اگر در سایه روزه نتواند اعضای بدن خود را از گناه بازدارد، آن روزه چه فایده‌ای به حال او دارد.
● شگفتی های ۱۲
پس از حضرت رسول(ص)، دوازده امام از نوادگان ایشان، یکی پس از دیگری جانشین آن حضرت بودند که همان دوازده امام معصوم هستند و دوازدهمین آنان امام زمان (عج) است، این از شگفتی‌های عدد ۱۲ است.
برج‌های فلکی ۱۲عدد است. این بروج دوازده‌گانه عبارتند از: حمل، ثور، جوزا، سرطان، اسد، سنبله، میزان، عقرب، قوس، جدی، دلو و حوت
سال شمسی دوازده ماه است: فروردین، اردیبهشت… و در نهایت ماه اسفند.
منبع : خانواده سبز