سه شنبه, ۲۰ آذر, ۱۴۰۳ / 10 December, 2024
مجله ویستا

۷سین‌ به‌ جای‌ ۷شین‌ و ۷میم‌


۷سین‌ به‌ جای‌ ۷شین‌ و ۷میم‌
سفره‌ نوروزی‌ از مهمترین‌ سنت‌های‌ نوروز است‌. با به‌ پایان‌ رسیدن‌ سال‌ و آغاز سالی‌ جدید ایرانیان‌ سفره‌های‌ نوروزی‌ را می‌گسترانند. این‌ خوان‌ مجموعه‌یی‌ است‌ از اشیایی‌ كه‌ به‌ نوعی‌ نماد زندگی‌اند. عدد هفت‌ در تمام‌ فرهنگ‌ها عدد مقدسی‌ است‌. این‌ عدد را در كلیه‌ مراسم‌ زرتشتیان‌ می‌توان‌ دید. آنان‌ بر سفره‌ نوروزی‌ خود هفت‌ نوع‌ گیاه‌ و سبزه‌، هفت‌ نوع‌ شیرینی‌ و نقل‌ و میوه‌ خشك‌ و هفت‌ نوع‌ میوه‌ می‌گذارند كه‌ مجموع‌ آن‌ بیست‌ و یك‌ می‌شود و یادآور بیست‌ و یك‌ كتاب‌ اوستا.
این‌ سفره‌ در دوران‌ باستان‌ هفت‌ شین‌ بوده‌ است‌ و هفت‌ «شین‌» آن‌ را شهد، شكر، شیرینی‌، شراب‌، شب‌بو، شبدر، شمع‌ و گاهی‌ نیز به‌ جای‌ شبدر شیر تشكیل‌ می‌داد. اما در پی‌ ممنوعیت‌ شراب‌ در ایران‌ در قرن‌ ۳ هجری‌، هفت‌ سین‌ جای‌ هفت‌ شین‌ را گرفت‌. هفت‌ «شین‌» ثابت‌ بوده‌ اما هفت‌ سین‌ تقریبا متشكل‌ از هر چیزی‌ است‌ كه‌ از نظر افراد خوش‌ یمن‌ باشد و با «سین‌» شروع‌ شود. این‌ سفره‌ اجزای‌ دیگری‌ هم‌ دارد مثل‌ آینه‌، ماهی‌، شمع‌، گل‌، سوهان‌ عسلی‌ و شیرینی‌های‌ گوناگون‌ از جمله‌ نقل‌، باقلوا، توت‌ و ... این‌ سفره‌ در زمان‌ قدیم‌ آداب‌ خاصی‌ نیز داشته‌ است‌ از جمله‌ اینكه‌ افراد باید با لباس‌ آراسته‌ بر سر سفره‌ حاضر شوند و اگر كسی‌ لنگه‌ كفش‌ به‌ پا داشته‌ می‌گفتند وی‌ تا آخر سال‌ زندگیش‌ لنگ‌ می‌زند.
در طول‌ تاریخ‌ حتی‌ هفت‌ میم‌ نیز بر سر سفره‌ نهاده‌اند كه‌ این‌ هفت‌ «میم‌» متشكل‌ از میوه‌، ماهی‌، مرغ‌، ماست‌، مربا، مسقطی‌ و میگو بوده‌ است‌.
اما مشهورترین‌ سفره‌ نوروزی‌ كه‌ امروز رایج‌ است‌ همان‌ هفت‌سین‌ است‌ كه‌ به‌ عقیده‌ بعضی‌ با نیت‌ هفت‌ «سین‌» خوشبختی‌ یعنی‌ سعادت‌، سیادت‌، سلامت‌، سپید روزی‌، سرافرازی‌، سخاوت‌ و سربلندی‌ چیده‌ می‌شود.

سروین‌ عالی‌ داعی‌
منبع : روزنامه اعتماد