چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

باز هم اضطراب امتحان...!


باز هم اضطراب امتحان...!
همه انسان‌ها اضطراب را در زندگی خود تجربه می‌کنند و این کاملا طبیعی است که مردم هنگام مواجهه با موقعیت‌های تهدید‌کننده و تنش‌زا، مضطرب شوند. اضطراب اگر در برابر عاملی حقیقی ایجاد شود، سازنده است. چون فرد را از خطر دور می‌کند. اما احساس اضطراب شدید و مزمن در غیاب علت واضح، غیرعادی است و نه تنها سازنده نیست، بلکه آثار مخرب و زیانباری نیز دارد. در روزهای اخیر اکثر خانواده‌ها با یکی از بزرگترین عوامل ایجادکننده اضطراب مواجهه هستند و آن برگزاری امتحانات دانش‌آموزان است. اسم امتحان خود به خود باعث افزایش اضطراب و استرس در دانش‌آموزان می‌شود و البته دامنه این اضطراب به والدین هم می‌رسد و چون در هر خانواده معمولا یکی، دو دانش‌آموز وجود دارد، پس می‌توان گفت که در ایام امتحانات کل جامعه ما روزهای پرالتهابی را پشت‌سر می‌گذارند. فصل امتحانات فقط مختص دانش‌آموزان نیست، والدین دانش‌آموزان هم پا به پای فرزندانشان در امتحانات حضور دارند. آنها هم نگران می‌شوند، از تجدیدی و پاس نکردن درس فرزندشان می‌ترسند و البته گاهی اوقات هم نقش اولیاء در ایجاد اضطراب دانش‌آموزان بیشتر از خود امتحان است. مثلا سخت‌گیری‌های بیش از حد والدین در زمان نزدیکی به ایام امتحانات و کسب نمره خوب که معمولا برای ما ۲۰ تعریف شده است، از عوامل ایجاد استرس برای فرزندان می‌باشد.
اضطراب امتحان، عوامل ایجادکننده بسیاری دارد. مثلا یکی از عوامل ایجاد اضطراب ناشی از امتحان، تسلط نداشتن بر مفاهیم درسی است. بیش از ۹۳ درصد دانش‌آموزان به دلیل تاکید فراوان خانواده و معلمان مدارس در روزهای امتحان دچار استرس و اضطراب هستند که این عامل، درصد افت تحصیلی دانش‌آموزان را افزایش می‌دهد و سبب عدم ارائه کامل آموخته‌های دانش‌آموزان می‌شود.
بسیاری از دانش‌آموزان هم عدم تمرکز در هنگام مطالعه را باعث به‌وجود آمدن اضطراب در خود می‌دانند. اغلب آنها فکر می‌کنند قدرت تمرکز یک استعداد ذاتی است که برخی انسان‌ها فاقد آن هستند اما حقیقت این است که با انجام تعدادی تمرین ساده می‌توان قدرت تمرکز را چند برابر کرد.
مثلا با انتخاب زمان و مکان برای مطالعه، نتیجه ثمربخشی را از درس‌خواندن به‌دست می‌آورید.
منظور از مکان مناسب، محلی است که دارای دمای مناسب باشد و اگر چه هیچ قانونی برای زمان مطالعه نداریم اما در سه زمان مشخص، یادگیری بهتر صورت می‌گیرد که عبارتند از:
۱) اول صبح
۲) آخر شب
۳) دو ساعت قبل از غروب آفتاب
البته روش مطالعه هم در این بین بسیار حائز اهمیت است. اشخاص بنا به خلقیات و روحیات خود، روش‌های مختلف را برای درس خواندن انتخاب می‌کنند، اما آنچه در اینجا پیشنهاد می‌شود شامل مراحل مرور کردن، سوال کردن، خواندن، از برخوانی و بازخوانی است.
همانطور که اشاره شد، خانواده‌ها هم به عنوان عامل ایجاد کننده اضطراب در دانش‌‌‌آموزان به حساب می‌آیند، لذا به آنها توصیه می‌شود که در زمان برگزاری امتحانات فرزندانشان، محیط خانواده را به دور از تنش‌های عاطفی و مشاجره، به محیطی آرام و بی‌سر وصدا برای مطالعه دانش‌آموزان تبدیل کند چرا که آنها بیش از هر زمان دیگری نیاز به حمایت عاطفی و اطمینان‌بخشی والدین خود دارند. والدین باید انتظارات خود را از فرزندانشان در حد توانایی آنها نگه دارند و هیچ‌گاه آنها را با یکدیگر مقایسه نکنند چرا که انتظارات بالا و بیش از حد توانایی فرزندان می‌تواند در ایجاد اضطراب و شدت آن موثر باشد.
منبع : سایت ننجون