شنبه, ۳۰ تیر, ۱۴۰۳ / 20 July, 2024
مجله ویستا

تقابل سنت و مدرنیته


تقابل سنت و مدرنیته
شما ترجیح می‌دهید وقتی نیاز به دارو پیدا كردید، به سراغ داروهای سنتی بروید یا از داروخانه قرص‌ها و شربت‌های بسته‌بندی شده را خریداری كنید؟ حرف و حدیث بر سر داروهای سنتی بسیار است ولی به چه داروهایی سنتی می‌گویند و در چه محدوده‌ای می‌توان از آنها برای درمان بیماری‌ها استفاده كرد؟
گل‌گاوزبان، بابونه، تخم‌شربتی، به‌دانه و هزاران هزار داروی گیاهی و سنتی دیگر را در فرهنگ ما ایرانی‌ها می‌توان پیدا كرد. جالب است بدانید كه مردم بسیاری از كشورهای دیگر جهان نیز داروهای سنتی خاص خود را دارند به ویژه اگر این كشورها، از كشورهای قدیمی و با تاریخچه كهن مثل چین یا هندوستان باشند. داروهای سنتی بیشتر از گیاهان تهیه می‌شوند. از آنجایی كه این داروها از گیاهان طبیعی به دست می‌آیند، بسیاری از عوارض داروهای شیمیایی را ندارند. طبق برآوردی كه از سوی سازمان بهداشت جهانی صورت گرفته است، بیش از ۸۰ درصد مردم جهان برای درمان بیماری‌های خود از داروهای گیاهی و سنتی هنوز هم استفاده می‌كنند. كار روی گیاهان دارویی و داروهای سنتی در بسیاری از كشورهای دنیا به ویژه هند، ژاپن، پاكستان و سریلانكا به سرعت در حال انجام است. آلبانی، بلغارستان، كرواسی، فرانسه، آلمان، مجارستان، هلند و اسپانیا از جمله كشورهای پیشرو در اروپا روی دانه‌های گیاهی سنتی هستند. جالب است بدانید، كشور چین كه خود در تولید داروهای سنتی سابقه‌ای طولانی داشته است، در سال‌های اخیر تولیدات دارویی خود را چند برابر كرده است.
● گیاهان قدیمی، داروهای جدید
روشی بسیار مناسب برای تولید مدرن داروهای گیاهی سنتی، تكثیر گیاهان در شرایط آزمایشگاهی است تا بتوان با استفاده از آن داروهای گیاهی با كیفیت بالا را تولید كرد. در این روش‌ها می‌توان گیاهان دارویی را عاری از عوامل بیماری‌زا پرورش داد تا در تولید داروهای باكیفیت مطلوب مورد استفاده قرار گیرند. روش دیگر، <اصلاح گیاهان دارویی> است. با این روش كمیت و كیفیت آن دسته از مواد موثر گیاهان كه در صنایع دارویی مورد استفاده قرار می‌گیرد، تقویت می‌شود تا بتوان با استفاده از این گیاهان مرغوب، داروهایی مناسب و مورد قبول را تهیه كرد.
● سالمندان؛ طرفداران داروهای سنتی
بیشتر پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها عاشق مصرف داروهای سنتی هستند و بر اساس تجربه می‌دانند كه كدام داروی سنتی برای كدام درد و بیماری شفابخش است. گاهی سالمندان در مصرف داروهای سنتی زیاده‌روی كرده و عوارضی را برای خودشان به وجود می‌آورند. چون داروهای سنتی و گیاهی به طور معمول بدون مجوز پزشك ارایه می‌شوند، سالمندان نباید در استفاده از آنها زیاد‌ه‌روی كنند. مصرف زیاد این داروها بدون نظارت پزشك برای سالمندان بسیار خطرناك است. امروزه داروهای گیاهی در كشور با استانداردهای بین‌المللی به شكل قرص، شربت و كپسول ساخته و از روش‌های سنتی برای تولید این داروهای گیاهی كمتر استفاده می‌شود. بنابراین اگر میل داشتید كه از این داروها استفاده كنید، می‌توانید این داروها را كه به طریقی بهداشتی و صحیح تولید شده و در داروخانه‌ها به فروش می‌رسند، تهیه كنید ولی فراموش نكنید هرگز بیش از حد طبیعی و نیاز بدن نباید این داروها را مصرف كرد. داروهای سنتی به طور معمول تاثیر مطلوبی در درمان دارند اما باید دقت كرد كه این داروها را نباید مثل چای معمولی و بیش از حد نیاز طبیعی مصرف كرد زیرا عوارض جانبی آنها از این طریق افزایش می‌یابد. به ویژه سالمندان باید اندازه و نوع داروی سنتی مورد نظر خود را زیر نظر پزشك تنظیم كنند.
● تركیب داروهای سنتی چینی برای درمان بیماری كلیه
دانشمندان آمریكایی با تركیب چند داروی سنتی چینی راه درمان جدیدی را برای درمان بیماری كلیه پیدا كردند. این محققان می‌گویند این راه آنان را در جهت ابداع نخستین درمان كلیه پس از پیوند كلیه یا دیالیز كمك می‌كند كه درمانی برای بیماری‌های كشنده كلیه به شمار می‌آید. این تركیبات سنتی مخلوطی از گیاهان دارویی چینی است كه در ساخت داروهای سنتی استفاده می‌شود و باعث درمان بسیاری از بیماری‌ها از جمله سرطان و آسم می‌شود. این آزمایش‌ها نخستین‌بار روی موش‌ها انجام شد كه بیماری مانند بیماری كلیه در انسان داشتند. از ماده‌ای به نام >triptlide< در شیمی درمانی موش‌ها استفاده شد و بعد از مدتی محققان شاهد درمان موفقیت‌آمیز آنها بودند.
● داروهای گیاهی برای درمان آلرژی فصلی
بسیاری از افراد در فصل گرده‌افشانی گل‌ها و گیاهان دچار حساسیت فصلی می‌شوند. نوعی داروی گیاهی و سنتی به نام "باتربور" می‌تواند در درمان علایم این حساسیت فصلی مفید باشد. به همین دلیل است كه قرص‌های "باتربور" به بازار راه یافته‌اند. با خوردن این قرص‌ها در چهار نوبت طی هر روز می‌توان از حجم حساسیت‌های بدن در مقابل گرد‌ه‌افشانی گل‌ها كاست. در ژورنال‌ پزشكی بریتانیا آمده است كه این گیاه دارویی می‌تواند ۵۰ درصد حساسیت‌های فصل بهار را از بین ببرد، از آلرژی بكاهد. از سوی دیگر چون یك داروی گیاهی به شمار می‌آید، عوارض داروهای شیمیایی را نیز ندارد. فراموش نكنید بدن افراد گوناگون ممكن است به داروهای گیاهی و سنتی پاسخ‌های متفاوتی بدهند. گاهی یك داروی سنتی موثر بر یك فرد روی فرد دیگر آثار منفی خواهد داشت. داروی سنتی باتربور این روزها در داروخانه‌های كشورهای اروپایی در دسترس همگان قرار گرفته است و می‌تواند از تب‌های حساسیتی بكاهد.
منبع : روزنامه سلامت