چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
بهداشت زندگی
▪ چنانچه فردی ۶۲ سال سن و در طی بیست سال گذشته زندگی بی تحرک و ساکتی داشته باشد و به خاطر مشغلههای فراوان کاری و ساعت های طولانی کار کردن تاکنون فرصت ورزش کردن نداشته و اکنون شروع به ورزش و تمرین میکند، از بعضی عوارض میتواند جلوگیری کند یا آنکه در این سنین ورزش کردن خیلی دیر شده و فایدهای برای او ندارد؟
ـ پاسخ:
هیچ وقت برای ورزش کردن دیر نیست. هر زمان اراده کنید میتوانید ورزش کنید و هرگز نباید با نگاه کردن به بعضی از جوانب و اثرات بد ورزش، از ورزش کردن امتناع ورزید و در زندگی بیتحرک باشید و از آن بترسید مبادا باعث آسیب رساندن به خود و از بین بردن سلامت جسمانی خود شوید.
ورزش علاوه بر شادابی و سلامت جسم و روح باعث افزایش اعتماد به نفس میشود. علاوه بر آن نباید تصور کنید زندگی بدون تحرک باعث صدمه دائمی به بدن میشود.
در ارتباط با بیماری قلبی، میزان فعالیت بدنی روزانه افراد باعث کاهش خطر احتمالی بیماری قلبی میشود و به تعداد سالهایی که فرد ورزش کرده است بستگی ندارد. به عبارتی می توان گفت انجام فعالیت های روزانه بسیار مهم تر از ورزش کردن و آن هم در مدت معینی از سالهای زندگی است.
ولی یکی از مزایای ورزش کردن کاهش استرس و نگرانی در افراد است. همانطور که در تحقیقات نیز به اثبات رسیده وجود استرس و نگرانی که از جمله بیماری های روحی و روانی است، می تواند بیماریهای جسمانی را نیز برای افراد سبب شود.
از این رو، ورزش کردن را علاوه بر رفع کسالت جسمانی به منظور کسب شادابی روح نیز توصیه میکنیم. ولی نمیتوان گفت ورزش نکردن میتواند تنها علت بروز بیماری قلبی باشد و با ورزش کردن می توان از احتمال خطر آن کاست، بلکه باید یاد آور شویم انجام ورزش نامناسب و نادرست میتواند سبب بروز بیماریهای جسمانی و صدمه به عضلات بدن شود، همین امر در تضعیف روحیه فرد میتواند عامل بسیار مهمی باشد از این رو توصیه می شود:
ابتدا با انجام تمرینات بدنی معمول و کوتاه مدت و آسان (آیروبیک و آن هم به مدت ۳۰ الی ۴۵ دقیقه نه بیشتر) در کسب سلامت و شادابی بدن خود بکوشید. سعی کنید این عمل را بیشتر روزهای هفته انجام دهید. چنانچه سعی کنید این عمل را هر روز به خصوص هنگام صبح انجام دهید، میتواند بسیار مفید باشد، به عبارتی سعی کنید ورزش را در اولویت برنامه کاری خود قرار دهید.
در مورد افراد ۶۲ ساله توصیه میشود شدت ورزش کردن به حد متوسط باشد و افراد در این سنین به طور غیر افراطی ورزش نکنند. زیرا عدهای تصور میکنند هر چه بیشتر ورزش کنند و انجام فعالیت بدنی شان از سختی بیشتری برخوردار باشد، سلامت بیشتری عایدشان می شود، در صورتی که اینطور نیست.
افراد در سنین ۶۲ و بالای ۶۲ سال باید، در ورزش کردن میزان ضربان قلبشان حدوداً ۱۱۰ ضربه در هر دقیقه آن هم در حین انجام تمرینات بدنی باشد.
- شخصی از کاراکاس ونزوئل گفته است:
پدرم ۷۱ ساله است و نسبتاً از نظر سلامت جسمانی خوب است. اما اخیراً از نظر خوابیدن دچار مشکل شده و بیشتر از ۴ ساعت در طی شب نمی خوابد شاید هم کمتر از ۴ ساعت بخوابد. او دچار نوعی اضطراب و نگرانی است. به مدت ۱۰ سال است بازنشسته شده و در طی این مدت فعالیت بدنی زیادی نیز انجام نمیدهد و بیشتر اوقات تمام مدت روز را در خانه می ماند و از خانه بیرون نمی رود.لطفاً در این زمینه راهنمایی کنید و بگویید چگونه میتوان ناتوانی خوابیدن را از پدرم رفع سازم؟
پاسخ: ممکن است پدر شما به ندرت بیشتر از ۴ ساعت بخوابد، گاهی اوقات هم شده کمتر از ۴ ساعت بخوابد اما ممکن است در طی روز با چرت زدن های خود، کم خوابی او جبران شود، چنانچه پدر شما از این وضعیت راضی است و می داند که به اندازه کافی در این مدت زمان کم، انرژی و هوشیاری لازم را کسب میکند، اصلاً جای نگرانی نیست، ولی چنانچه نگران بیخوابی است و این مسئله او را رنج میدهد باید علت را جویا شویم. اگر دچار اضطراب و نگرانی است باید علت وجود این اضطراب و نگرانی را دراو بیابیم.
اضطراب و نگرانی میتواند تا حد بسیار زیادی بر خواب او اثر کرده و او را دچار نوعی افسردگی نماید، اگر چنین است باید فکر درمان بود.
▪ بهداشت خواب خود شامل:
۱) محدود کردن مقدار مصرف الکل
۲) استفاده از تختخواب برای خوابیدن و انجام فعالیت جنسی
۳) رفتن به تختخواب برای خوابیدن وقتی که فرد خسته است
اینطور تصور نشود، تنها با استفاده از محرکهایی نظیر کافئین آن هم بعد از یک نصف شب میتوان در ایجاد خواب افراد موثر بود. رعایت اصول بهداشت خواب بسیار مهم است که باید به آن توجه کافی داشته باشید از جمله دیگر اصول بهداشت خواب، استفاده از تکنیکهای آرامش است:
- به آرامی نفس کشیدن هنگام خواب (که میتواند بسیار مفید باشد)
- دور کردن افکار مختل کننده
- در بعضی موارد دوش گرفتن
● مسائل خانوادگی از بهداشت خانواده:
چگونه میتوان با فردی از اعضای خانواده که دچار بیماری مزمن یا ناتوانی خاصی است مدارا نموده؟ نتایج همیشه ناگوار نیست. زندگی با کودک ناتوان یا مریض که بیماری او مزمن و حاد است تا به حال کسی را نکشته، اما میتواند زندگی خواهر و برادر و والدین آن کودک را با مشکلاتی روبرو سازد.
زمانیکه پسر یا دختر یک خانواده به داشتن عارضهای مادام العمر شناسایی میشود مثل دیابت، سرطان، اوتیسم و... والدین آن کودک با مجموعهای از مسائل و مشکلات عاطفی و عملی روبرو میشوند.
مثلاً: آیا کودک بیمارش میتواند مثل سایر کودکان روند عادی و کلی خود را در مدرسه ادامه دهد؟
- چه آینده ای در انتظار اوست؟
- آیا خانواده میتواند از عهده هزینههای درمانی بعدیاش برآید؟
بیشتر والدین زندگی و کارشان را تمام وقت در اختیار کودک بیمار و جهت مراقبت از او صرف میکنند. جهت مداوای کودک مدام او را به بیمارستان میبرند و میآورند و در جلسات درمانی شرکت میکنند.
بعضی خانوادهها، از این گونه اقدامات، خود بیبهره میمانند و دچار یأس و ناامیدی میشوند و اکثر این خانوادهها به نوعی نسبت به جمع و اجتماع انزوا اختیار میکنند.
"ایون ایمبربلک" رئیس مرکزی بهداشت و خانواده در نیویورک میگوید" تنها کسانی که میتوانند در این روش بیشترین صدمه و آسیب را ببینند زوجین هستند از این رو هنگام ازدواج لازمست به خصوص به لحاظ ژنتیکی سختگیری شود.
در این میان اغلب اوقات این مادر است که حامی و طرفدار فرزند بیمارش است و برای او دلسوزی میکند و بار زحمت او را به دوش میکشد و شوهر را به فکر وا می دارد چه اتفاقی در روابطمان حادث میشود؟ در این میان ممکن است خواهر و برادر کودک بیمار هم مورد توجه والدین نباشند و به دست فراموشی سپرده شوند (از نظر توجه و رسیدگی)- ممکن است احساس کنند فراموش شدهاند و یا اصلاً اهمیتی برای والدین خود ندارند. این به گفته "ملانی گلدیش" رئیس سوپر سابید است (موسسهای که از خواهران و برادران کودکان مبتلا به سرطان حمایت میکند)
▪ ملانی گلدیش در ادامه سخنان تحقیقی خود میگوید:
خواهر وبرادران اینگونه کودکان احساس میکنند که طرد شده هستند و انزوا اختیار میکند. با وجود آنکه میدانند خواهر یا برادر مریضشان بیش از آنها نیاز به توجه و مراقبت دارد و لی با وجود این برای جلب توجه والدین بیتابی میکنند.
▪ گلدیش درباره زنی به نام " استی سی" میگوید:
"استی سی" کسی بود که در دوران نوجوانی شاهد کشمکش برادرش با بیماری سرطان بود.
" استی سی" عنوان داشت که او را در مدرسه به خواهر"گریدز" میشناختند و به این اسم او را صدا میزدند و به او لقب فرد سالم میدادند. هر کسی به جای "استی سی"، از موقعیتی که در آن قرار گرفته بود متنفر میشد، تنفری که اغلب با احساس گناه همراه بود.
"فرانکی" نیز ۱۰ ساله بود که به همراه برادر ۴ سالهاش، در بعد از ظهر یکی از روزها در پارک همراه پدر بزرگشان قدم می زدند. فرانکی به یاد میآوردکه هنگام کشتی از پشت با تکل زدن برادرش را به زمین انداخت و معدهاش دچار آسیب شد. چند ماه بعد برادرش" میکائیل" به نوروبلاستوم حاد شناسایی شد. نوروبلاستوم: توموری است که از نوروبلاست تشکیل شده است را گویند.
"فرانکی" میگوید: من واقعاً احساس گناه کردم و از آن پس بود که اختلالات جسمی و روانی به سراغ من آمد مادر فرانکی میگوید: فکر میکنم این حادثه تاوانی است که پس میدهم.
▪ مار فرانکی میگوید:
فرانکی فریاد میزد و میگفت: آیا خیلی زیاد با هم مبارزه کردیم، آیا خیلی سخت کشتی گرفتیم؟ آیا من به او صدمه زدم؟ ممکن است هیچوقت به طور کامل، نصایح والدین در مورد سلامتی ما کودکان را درک نکنیم و جدی نگیریم. اما در این زمینه درسهای عملی وجود دارد و کودک بهتر میتواند آن را درک کند و از نزدیک با مشکلات خانوادههایی که صاحب چنین فرزندانی هستندآشنا شوند و چالشهای موجود در زندگیشان را مشاهده کنند، این روش بهتر از هر ورش دیگری برای آنان موثر است.
دکتر" ادکلدرک" رئیس دانشگاه یوتا و متخصص در رشته اطفال میگوید:
در چنین شرایطی، والدینی که به خاطر بیماری کودکشان تحت تأثیر قرار میگیرند و به نوعی پرخاشگر میشوند، نیاز به حمایت و کمک هم برای خود و هم برای کودک بیمارشان دارند.
در این راستا، بعضی از بیمارستانها امروزه برای چنین خانوادههایی گروههای حمایتی را تدارک دیده و از آن حمایت میکنند و هزینه آن را متقبل میشوند. از طرفی به این منظور سازمانهایی نیز احداث شده و پروژهای را تحت عنوان حمایت از خواهر و برادران در مسیر اهداف خود قرار میدهد. در این پروژه کودکان در کارگاههایی با توجه به نیازهای خاص خواهر و برادر استراتژیهایی را جهت غلبه بر اینگونه مشکلات فرا میگیرند به علت اینکه تغییر مسئولیت نیاز به یکسری اطلاعات دارد.
"هاروارد کریستا کیس" میگوید
به لحظات آخر عمر بیمار تأمل کنید، بسیار مهم است. اکثر افراد بیان میکنند مرگ خوب مرگی است که با مردن یک نفر، بقیه اعضای خانواده به زحمت نیفتند. خانوادههایی هستند که بیشتر پس انداز و گاهی تمامی پس اندازهایشان را هنگام فوت یکی از اعضای خانواده خرج میکنند. مراقبت آسایشگاهی که در آن بیماران غیر علاج مورد نظر هستند، از جمله مراقبتهایی است که میتواند به طور قابل ملاحظهای از میزان هزینه بکاهد و در این خصوص بعضی از مطالعات و تحقیقات پیشنهاد میکنند که حتی این روش مراقبتی میتواند در برطرف نمودن افسردگی و مرگ در همسران بازمانده موثر باشد.
در جریان مطالعهای که به روی سی و پنج هزار زوج صورت گرفت " کریستا کیس" دریافت چنانچه بیوه زنها و مردهای عزادار از مراقبت تسکین دهنده با کیفیت بالا برخوردار باشند، کمتر از ۱۸ ماه احتمال مرگ در آنان وجود ندارد.
منظور از مراقبت تسکین دهنده و آرامبخش مراقبتی است که در آن نشانههای بیماری از بین میرود ولی خود بیماری همچنان در فرد وجود دارد. " کریستا کیس" در ادامه سخنان خود میگوید، هر چیزی که برای من اتفاق میافتد برای اطرافیانم اهمیت دارد.
برای سنجش ارزش واقعی درمانم، شما باید به اثرات روش درمانی من به روی خانواده و اجتماع توجه کنید و آن را مورد بررسی قرار دهید به عقیده من، بیماری و بداقبالی تنها عامل تعیینکننده سرنوشت خانواده نیست که شایسته توجه باشد، فقط هنگامیکه مشکلات فردی، سایر اعضای خانواده را متوجه پیامدی میسازد، با مداخله غیر مستقیم و ارائه راه حلهای مناسب میتوان زندگی افراد را بهبود بخشید.
همچنین به مادران کسب مهارتهای زندگی و مراقبت از کودکان توصیه میشود و در این راستا از پدران و مادران، پدر بزرگها و مادربزرگها نیز خواسته میشود در این امر مادران جوان را یاری کنند. بنابراین الدز و همکارانش در صدد تهیه و تدارک برنامهای شدند که بتواند به مادران آموزشهای لازم را یاد دهد، اما نتیجه حاصل آنقدر بینظیر و فوقالعاده بود که تقریباً به تمامی خواستههایشان در این برنامهریزی پاسخ داد.
این طرح به سرعت باعث کاهش سوء استفاده، غفلت و سهل انگاری مادران و همچنین کاهش صدمه به خانوادههای شرکت کننده شد. و مناقع حاصل از آن بعد از ۱۵ سال که هنوز محققان به روی آن تحقیق میکنند به قوت خود باقی مانده است. چون طبق این برنامهریزی، کودکان و نوجوانان ۸۱ درصد کمتر از کودکان و نوجوانان همسن و سال و با سابقه مشابه محکومیت جنایی داشتند، اشتباه نکنید به لحاظ رفتارهای جنسی تعداد آنان تقریباً برابر است اما به لحاظ سوء مصرف مواد و فرار از خانه تعداد آنان کمتر از کودکانی است که از این طرح استفاده نمیکنند.
اکنون این طرح بر اساس تجربه " المیرا" در بیست ایالت توسط گروهی که پرستار خانوادگی نامیده میشوند به روی بیست هزار مادر که در معرض ریسک بالای این رویدادها قرار دارند در حال تحقیق و بررسی است و تنها این تعداد محدود از افراد میتوانند از این طرح استفاده کنند در حالیکه در شهر نیویورک تنها بیست و شش هزار نفر از این افراد وجود دارند و تلاش در زمینه درمان بیماران با توجه به عملکرد خانوادهها هنوز به قوت خود باقی مانده است. دکتر" جفری" از دانشگاه " رجیستر" میگوید.
این برنامه میتواند تمامی مسیرهای زندگی را دچار تغییر و تحول سازد و از جمله اهدافی است که آرزوی بسیاری از ما روانشناسان است.
ترجمه :مریم دهدارسال ۲۰۰۶
منبع : مرکز خدمات مشاورهای صنعت نفت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست