سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

تازه‏های دانش


ساخت نوعی مبدل الكتروكاتالیستی خودرو به همت دو دانشجوی مبتكر ایرانی طرح ساخت نیمه صنعتی مبدل الكتروكاتالیستی خودرو توسط دو دانشجوی مبتكر در مركز رشد فناوری خوزستان درحال اجراست.
می‏توان مهمترین مزیت این طرح را بازیافت آلاینده‏های مونواكسیدكربن تا ۹۰ درصد و هیدروكربن‏های نسوخته و اكسیدهای ازتی به میزان ۵۰ درصد با حداقل هزینه عنوان كرد.
برای ساخت این دستگاه با مطالعات و آزمایش‏هایی كه انجام شده به جای پایه كاتالیزی دستگاه یك ماده بسیار ارزان قیمت قرار داده شده و به دنبال آن تغییرات دیگری در قسمت‏های دیگر دستگاه انجام شده است.
این دستگاه می‏تواند با كمترین قیمت به صورت مادام‏العمر توسط كاربران استفاده شده و مانع از ایجاد خفگی در خودروها شود و سیستم هشداردهنده‏ای كه روی آن نصب شده، پر شدن پایه كاتالیستی و زمان تعویض آن را نشان می‏دهد.
گفتنی است: مطالعات و تحقیقات روی این طرح دوسال و اجرای آزمایش‏های اولیه، كنترل نهایی ساخت دستگاه و بررسی چگونگی كاركرد آن در شرایط دمایی، زمانی و مكانی مختلف یك سال به طول انجامیده و از دیگر ویژگی‏های این طرح می‏توان گفت كه در تمام شرایط مكانی و همچنین با تمامی موتورهای نفتی، گازی و غیره می‏تواند به طور یكسان جواب بدهد.
با تلاش محققان دانشگاه تهران نخستین نرم‏افزار شبیه‏سازی شبكه‏های گاز در كشور طراحی شد
به گفته مجری این طرح، بسته نرم‏افزاری شبیه‏سازی شبكه‏های گاز از قابلیت شبیه‏سازی تمام فرضیات طراحی در شبكه‏های گاز شهری برخوردار بوده و قادر است جزئیات محاسبات مربوط به فشار، حجم لوله و... را شبیه‏سازی و آزمایش كرده و خروجی مصرف هر ساختمان را نیز محاسبه و تعیین كند.
این نرم‏افزار كه در شورای عالی انفورماتیك نیز به ثبت رسیده می‏تواند در بهینه‏سازی شبكه‏های گاز شهری موثر بوده و هزینه‏های سخت‏افزار ایجاد شبكه‏های گاز را نیز كاهش دهد.
گاز منتقل شده از پالایشگاه به حومه شهر با فشار بالا حدود ۶۰۰ هزار PSI بوده كه ایستگاه‏های تقلیل فشار حومه شهری (چهار ایستگاه برای تهران) فشار را كاهش داده و در شبكه تغذیه فشار به ۲۵۰ تا PSI ۱۰۰۰ رسیده و در ادامه مسیر در شهر نیز به ایستگاههای تقلیل فشار درون شهری (TBS) و سپس در شبكه توزیع و در نهایت با فشار PSI ۶۰ و كمتر به مصرف‏كنندگان می‏رسد.
هدف این طرح ساخت نرم‏افزاری با قابلیت مدل‏سازی شبكه‏های تغذیه و توزیع گاز می‏باشد. این نرم‏افزار قابلیت شبیه‏سازی كلیه فرضیات طراحی را در شبكه‏های گاز شهری دارد و قادر است جزئیات مربوطه را شبیه‏سازی و آزمایش كرده و خروجی هر واحد را نیز محاسبه كند.
در بیان مزایای این نرم‏افزار نسبت به نرم‏افزارهای وارداتی كه در شركت گاز مصرف می‏شود می‏توان گفت: نرم‏افزار ابداعی اینترفیس بهتری داشته و به جای محیط DOS، تحت Windows است و به این طریق می‏توان شبكه و جهت جریان‏ها را مشاهده كرده و طراحی شبكه را به نحوی بهینه انجام داد.
در این نرم‏افزار هیچ‏گونه محدودیتی برای تعداد نقاط، تعداد مصرف‏كننده و تعداد لوله نداریم و با در نظر گرفتن اختلاف ارتفاع، امكان بررسی تاثیر آن بر جریان وجود دارد. پس از انجام شبیه‏سازی با كنترل این كه فشار در مصرف‏كننده‏ها از حد مجازی كاهش نیافته و سرعت در لوله‏ها از حد مجازی افزایش نیابد قسمت بهینه‏سازی را در نرم‏افزار طراحی كردیم تا با تغییر قطر لوله‏ها، نرخ هزینه ساخت شبكه كمتر شود كه در بهینه‏سازی شاهد ۱۰ درصد كاهش هزینه بودیم.
خروجی نرم‏افزار در بخش شبیه‏سازی شامل بررسی شدت جریان، سرعت لوله‏ها و فشار بر گره‏ها و در بخش بهینه‏سازی، تعیین قطر لوله‏هاست كه موفق به طراحی كم‏هزینه‏ترین شبكه شده است.
به همت یك مبتكر خراسانی عایق رطوبتی طرح‏دار رنگی با قابلیت افزایش پایداری ساختمان و مقاومت در برابر زلزله ساخته شد
این عایق كه در تیرماه سال جاری به ثبت رسیده، با قابلیت افزایش پایداری ساختمان و كاهش وزن مرده ساختمان می‏تواند جایگزین مناسبی برای كف، نما و قسمتهای مختلف ساختمان‏ها باشد.
مقاومت در برابر زلزله، عوامل جوی، افزایش پایداری ساختمان و كاهش زمان اجرای پروژه ازجمله مزایای این عایق است.
چاپ لایه شفاف با استفاده از جوهر استاندارد و با قدرت چسبندگی و ماندگاری بالا در ایزونما انجام شده و لایه‏ها با استفاده از تكنولوژی لمینیشن روی هم سوار می‏شوند.
شایان ذكر است: در حالی كه هر مترمربع خرید و نصب سرامیك بیش از ۲۰۰ هزار ریال هزینه دربردارد، یك مترمربع ایزونما با همان طرح با قیمتی كمتر از ۴۰ هزار ریال به خریدار عرضه می‏شود.
منبع : مجله گسترش صنعت


همچنین مشاهده کنید