شنبه, ۱۷ آذر, ۱۴۰۳ / 7 December, 2024
مجله ویستا

مسابقه‌های کشتی بازی‌های المپیک ۱۹۶۸ - مکزیکوسیتی


مسابقه‌های کشتی بازی‌های المپیک ۱۹۶۸ - مکزیکوسیتی
در بازیهای المپیک ۱۹۶۸ مکزیکوسیتی، مدال طلای عبدالله موحد به داد تیم ایران رسید و بر ضعف‌های این تیم تا حدودی سرپوش گذاشت. چرا که در این المپیک، تیم ما با قرار گرفتن در رده ششم، به بدترین نتیجه المپیکی خود از بازیهای ۱۹۵۲ هلسینکی تا آن زمان دست یافت. علاوه بر موحد، طالبی و سیدعباسی برنده دو مدال برنز شدند.
تیم ملی کشتی آزاد ایران در مکزیکوسیتی از قربابی در ۵۲ کیلو، ابوطالب طالبی در ۵۷ کیلو، شمس‌ الدین سیدعباسی در ۶۳ کیلو، عبدالله موحد در ۷۰ کیلو، علی محمد مومنی در ۷۸ کیلو، منصور مهدی‌ زاده در ۸۷ کیلو، مسلم فیلابی در ۹۷ کیلو و ابوالفضل انوری در ۹۷+ کیلو تشکیل می‌شد.
مهدی‌ زاده قدیمی ترین عضو این تیم بود که جز در سال ۱۹۶۷، از سال ۱۹۶۰ تا المپیک مکزیکوسیتی در همه میدان‌ها حضور داشت. علی‌محمد مومنی، تنها کشتی‌گیر تازه وارد به حساب می‌آمد که البته از سابقه‌ای نسبتاً طولانی در کشتی برخوردار بود.
در این دوره از بازیهای المپیک ژاپنی‌ها همچون المپیک قبل، سه مدال طلا بردند. ترکیه دو طلا و شوروی هم دو طلا به چنگ آوردند. باریس گورویچ رقیب قدیمی تختی که از فراموش شده‌ها بود، برنده یکی از مدال‌های طلای شوروی بود. تیم ایران با وجود مدال طلای موحد و دو برنز طالبی و سیدعباسی، از نظر امتیاز بعد از تیم‌های شوروی، بلغارستان، ژاپن، ایالات متحده و مغولستان در رده ششم قرار گرفت. البته ایران بالاتر از تیم ترکیه که دو مدال طلا در کیسه داشت، با اختلاف چهار امتیاز جلو افتاد. در واقع، این آخرین جرقه‌ها از کشتی ترکیه به لطف همان بزرگان قدیمی (محمود آتالای و احمد آئیک) بود و از اینجا بود که ترکها نیز تا حد محسوسی در کشتی جهان محود شدند. بلغارها هم که در توکیو قهرمان شده بودند، در مکزیکو از تکرار آن مقام عاجز ماندند و با اختلاف سه امتیاز،‌ قهرمانی را به شوروی‌ها واگذار کردند.
مسابقه‌ های کشتی المپیک مکزیکوسیتی، از روز پنجشنبه ۲۵ مهرماه سال ۱۳۴۷ در تالار «اینسورکنتس آیس اسکتینک» آغاز شد.
● کارنامه کشتی گیران ایران
▪ ۵۲ کیلوگرم (محمد قربانی):
سه کشتی خود را به طور پیاپی با ضربه فنی تمام کرد (دفران از دو مینیکن در ۵۵-۱ دقیقه،‌ سزارسولاری از اکوادور ۱۱-۵ دقیقه و تیویان تافالیدیس از یونان در ۹ دقیقه) در دور چهارم با دست آسیب دیده که باند پیچی شده بود، با ریچارد ساندرز از ایالات متحده روبرو گردید و طی ۴۰-۲ دقیقه ضربه فنی شد. در دور پنجم توسط ناکاتا ژاپنی نیز ضربه فنی شد و به همراه پل‌نف از آلمان غربی، مشترکاً در رده هفتم قرار گرفت و امتیازی برای تیم ایران کسب نکرد.
▪ ۵۷ کیلوگرم (ابوطالب طالبی):
این بار طالبی آماده‌تر از گذشته به صحنه المپیک وارد شده بود، ولی باز به دلیل حق‌کشی، بدون آنکه ببازد، برای سومین دفعه در طی سه سال بر روی سکوی سوم ایستاد. در حالیکه حق این کشتی‌گیر نیرومند تیم ما مدال طلا بود. طالبی در دور اول، توباک جاری‌یر از گواتمالا را با برتری کامل شکست داد. در دور دوم، احمد جان از افغانستان را ۱۱-۴ شکست داد و در دور سوم، سردار محمد پاکستانی ۴-۸ از طالبی شکست خورد.
او در دور چهارم استراحت داشت و در دور پنجم دونالدبهم از آمریکا را نیز با امتیاز مغلوب کرد. حساس‌ ترین کشتی طالبی در دور ششم با علی علی‌اف کشتی‌گیر شهیر شوروی بود که صاحب ۵ مدال طلای جهان بود. در این پیکار طالبی برتری کاملی بر حریف قدرتمند خود داشت و در نهایت با پیروزی تشک را ترک کرد. شادی اردوی ایران تنها دو ساعت دوام داشت، چرا که روسها که در فیلا بسیار نفوذ داشتند به نتیجه کشتی طالبی با علی‌اف اعتراض کردند و در نهایت نتیجه این مسابقه،‌ مساوی اعلام شد. وضع طالبی در جدول خراب شد و حالا برای تصاحب مدال طلا لازم بود حتماً حریف ژاپنی خود را شکست دهد. در حالیکه «وتاکه» ژاپنی برای دست‌یابی به طلا تنها نیاز به یک تساوی داشت. بدین ترتیب آخرین کشتی طالبی با «دوجیرو و تاکه» از ژاپن برگزار شد. طالبی تا ۲۰-۵ دقیقه، ۳-صفر جلو بود. در این زمان خاک شد و به پل رفت تا دو کشتی‌ گیر ۳-۳ شدند. در وقت دوم هم نتیجه به این شکل باقی ماند و در پایان این مسابقه مساوی شد و کشتی‌گیر ژاپنی مدال طلای المپیک را بر گردن آویخت. علی‌اف، علی‌رغم اعمال نفوذ، بی مدال ماند و یوجیرووتاکه، دونالدبهم و ابوطالب طالبی اول تا سوم شدند.
▪ ۶۳ کیلوگرم (شمس‌الدین سیدعباسی):
در دور اول بر باب داگلاس از ایالات متحده با نتیجه ۶-۴ غلبه کرد. در این کشتی، داگلاس در وقت اول به نتیجه مساوی ۱-۱ رسید و در وقت دوم ۱-۳ جلو افتاد، ولی سیدعباسی با تلاش زیاد سرانجام برنده شد. سیدعباسی در دور دوم، هانس لوکزاک از آلمان شرقی را ۱۴-صفر مغلوب کرد. در دور سوم، ژوزف آنجل از چکسلواکی را ضربه نمود. چهارمین حریف سیدعباسی، تریف از شوروی بود. این کشتی هم ۶-۲ به سود سیدعباسی تمام شد. سیدعباسی در دور پنجم با حریفی از یونان به نام «کاریپیدیس» روبرو شد که این کشتی‌ گیر را نیز در ۴۰-۱ دقیقه ضربه فنی کرد. اما در دور ششم در برابر «اینوتودورف» از بلغارستان مساوی کرد. (تودورف مرتب فرار می‌کرد، ولی به او اخطار داده نمی‌شد. در این کشتی، سیدعباسی باید برنده اعلام می‌شد که نشد!)
سرانجام سیدعباسی در آخرین کشتی به مصاف «کانه‌کو» از ژاپن رفت و در حالیکه تا پایان سه دقیقه دوم، این مبارزه ۴-۴ مساوی بود، در نهایت ۴-۱۲ به سود کانه‌کو تمام شد تا با تساوی کانه‌کو و تودورف در دور پایانی، سیدعباسی پشت‌سر این دو برنده مدال برنز شود.
▪ ۷۰ کیلوگرم (عبدالله موحد):
عبدالله موحد که سه مدال طلای پی‌درپی جهان را در کارنامه خود داشت، امید اول کسب مدال طلای این وزن بود. موحد در دور اول «گاروس گوردون» کانادایی را ۱۱-صفر شکست داد. بر آلبرتو واریو از آرژانتین با اختلاف ۲۲ امتیاز پیروز شد. «گی‌مارشاند» فرانسوی را ۱۲-صفر مغلوب کرد و بر کلاوس روست از آلمان غربی (نایب قهرمان المپیک ۱۹۶۴) با نتیجه ۱۰ بر صفر پیروز شد. در دور پنجم «براودی چاند» از هند را با امتیاز مغلوب کرد. در کشتی ششم، سری‌تردانزان‌ داریا از مغولستان با امتیاز در برابر موحد شکست خورد. آخرین کشتی موحد با «اینو والچف» بلغاری انجام شد که موحد با یک خاک در سه دقیقه اول به پیروزی رسید. اگر والچف این کشتی را مساوی می‌کرد، مدال طلا می‌گرفت. اگر هر دو سه اخطاره می‌شدند هم مدال طلا از چنگ موحد می‌رفت ولی در نهایت با همان یک خاک، موحد توانست چهارمین طلای خود را تصاحب نماید.
▪ ۷۸ کیلوگرم (علی‌محمد مؤمنی):
کشتی‌گیر قدرتمند خطه گرگان، هر چند در رقابت‌های داخلی درخشش داشت ولی چندین سال صبر کرد تا در سال ۱۹۶۸ موفق به پوشیدن پیراهن تیم ملی شود. وی در دور اول ایوب قیوم از افغانستان را با ۱۳ امتیاز اختلاف شکست داد. بر کارولی باچکو کشتی‌گیر معروف مجاری ۶-۲ پیروز شد. مومنی در دور سوم به محمود آتالای کشتی‌ گیر شناخته شده و با تجربه ترک ۲-۶ باخت (آتالای در همین المپیک طلا گرفت). مومنی علی‌رغم غلبه بر «هکنز» آلمانی با نتیجه ۸-۱ در دور چهارم، با کسب شش نمره منفی از رویارویی با دیگر حریفان محروم ماند تا به عنوان چهارم المپیک دست یابد، در حالیکه فقط یک باخت، آن هم به نفر اول داشت.
▪ ۸۷ کیلوگرم (منصور مهدی‌زاده):
مهدی‌زاده در دور اول با فرانسیسکو بالو از رومانی روبرو شد و به علت اختلالات تنفسی که برای مهدی‌زاده بروز کرد، کشتی قطع شد و ماسک اکسیژن برای اولین بار در جریان این بازیها از سوی هیئت برگزاری به کار آمد. مهدی‌زاده بعد از این اتفاق از دور مسابقات خارج شد.
▪ ۹۷ کیلوگرم (مسلم فیلابی):
در دور اول ورنیک آرژانتینی را ۱۷-۶ شکست داد. در دومین مبارزه به مشولت از سوئیس با یک خاک باخت. به شو تالومیدزه از شوروی باخت و حذف شد.
▪ ۹۷+ کیلوگرم (ابوالفضل انوری):
در اولین کشتی خود نی‌ یرس از مجارستان را ۲-۱ شکست داد. در دور دوم رابرتسون سوئدی را با اختلاف ۷ امتیاز مغلوب کرد. به‌ لاری‌ کریستوف از ایالات متحده با یک خاک باخت و سرانجام در آخرین مبارزه خود توسط عثمان دورالیف از بلغارستان در ۳۵-۶ دقیقه ضربه فنی و ششم شد.
● رده بندی انفرادی وزن های هشت گانه
▪ ۵۲ کیلوگرم
۱- شیگه‌ئو ناکاتا (ژاپن). ۲- ریچار ساندرز (ایالات متحده). ۳- سورنجاوسو خباتار (مغولستان). ۴- نازار آلباریان (شوروی). ۵- وپنچنزو گراسی (ایتالیا). ۶- سودش کومار (هند). ۷- محمد قربانی (ایران) و پل‌نف (آلمان غربی) مشترکاً.
▪ ۵۷ کیلوگرم
۱- یوجیرو وتاکه (ژاپن). ۲- دونالد بهم (ایالات متحده). ۳- ابوطالب طالبی (ایران). ۴- علی‌ علی‌اف (شوروی). ۵- ایوان شاووف (بلغارستان). ۶- زبیگنیوژ دزیکی (لهستان). ۷- بیشامبر سینگ (هند). ۸- سوخبا تاربازارین (مغولستان).
▪ ۶۳ کیلوگرم
۱- ماساکی کانه‌کو (ژاپن). ۲- اینو تودوروف (بلغارستان). ۳- شمس‌الدین سیدعباسی (ایران). ۴- نیکولاس کاریپیدیس (یونان). ۵- پیتر کومان (رومانی). ۶- یلکان تدیف (شوروی). ۷- وهبی آکداگ (ترکیه) و اسماعیل ال‌کاراگولی (عراق) مشترکاً.
▪ ۷۰ کیلوگرم
۱- عبدالله موحد (ایران). ۲- اینووالچف (بلغارستان). ۳- سریتردانزان داریا (مغولستان). ۴- واین ولز (ایالات متحده). ۵- زاربگ بریاشویلی (شوروی). ۶- اودی چاند (هند). ۷- ایوائو هوریوچی (ژاپن). ۸- کلاوس یوگن روست (آلمان غربی).
▪ ۷۸ کیلوگرم
۱- محمود آتالای (ترکیه). ۲- دانیل روبین (فرانسه). ۳- داگواسون پورف (مغولستان). ۴- علی‌محمد مومنی (ایران). ۵- تاتسو ساساکی (ژاپن). ۶- یوری شاهمرادف (شوروی). ۷- استیفن کومبس (ایالات متحده) و آنگل سوتی‌روف (بلغارستان) مشترکاً.
▪ ۸۷ کیلوگرم
۱- بوریس گوریچ (شوروی). ۲- مونخبات جیگی‌دیم (مغولستان). ۳- پرودان گارجف (بلغارستان). ۴- توماس بکهم (ایالات متحده). ۵- حسین گورسوی (ترکیه). ۶- پیتر دورینگ (آلمان شرقی). ۷- رونالد گریمستد (بریتانیا). ۸- شیگه رواندو (ژاپن).
▪ ۹۷ کیلوگرم
۱- احمد آئیک (ترکیه). ۲- شوتالومیدزه (شوروی). ۳- ژوزرف شاتاری (مجارستان) ۴- سعید مصطفی‌اف (بلغارستان). ۵- خورلوبایان مونخ (مغولستان). ۶- جس‌لوییس (ایالات متحده). ۷- ریچارد دلوگوژ (لهستان). ۸- کرد باخن (آلمان شرقی).
▪ ۹۷+ کیلوگرم
۱- الکساندر مدوید (شوروی). ۲- عثمان دورالیف (بلغارستان). ۳- ویلفرد دیتریش (آلمان غربی). ۴- اشتفان اشتینگو (رومانی). ۵- لاری کریستوف (ایالات متحده). ۶- ابوالفضل انوری (ایران). ۷- اردنئو چیرالزیساهان (مغولستان). ۸- ریموند ویترهیگ (فرانسه).
منبع : سایت پارس اسپورت