چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

دیابت و پوست


دیابت و پوست
در پزشکی جمله معروفی وجود دارد که می‌گوید: «پوست آیینه بدن است» این بدان معناست که هر گونه بیماری یا حالت جسمانی و روانی غیرطبیعی موجب تغییر در پوست می‌شود. مراقبت از پوست یکی از مواردی است که افراد به آن زیاد اهمیت می‌دهند. البته اکثر مراقبت‌ها از جنبه زیبایی پوست و بخصوص پوست صورت انجام می‌شود و در بسیاری مواقع توجه کافی به سایر تغییرات نمی‌شود. این در حالی است که با توجه کافی به پوست می‌توان بسیاری از بیماری‌ها را تشخیص داد و قبل از بروز عوارض شدید به درمان آنها پرداخت. یکی از بیماری‌هایی که تاثیرات آن بر روی پوست به وضوح دیده می‌شود، دیابت است.
دیابت یکی از شایع‌ترین بیماری‌های فعلی جامعه است که عوارض آن همه اعضای بدن از جمله پوست را درگیر می‌سازد. گلوکز سوخت اصلی بیشتر سلول‌های بدن انسان است. از طرف دیگر بالا بودن سطح گلوکز در خون چنانچه در بیماری دیابت دیده می‌شود، با عوارض مزمن متعددی همراه است. دوسوم بیماران مبتلا به دیابت دچار عوارض و واکنش‌های پوستی می‌شوند.
● ۱۰ تاثیر دیابت بر پوست
در دیابت فعالیت‌های سلول‌های پوست مختل شده و در نتیجه باعث پیدایش تظاهرات مزمن پوستی در دیابت می‌شود. تظاهرهای جلدی در حدود دوسوم بیماران مبتلا به دیابت روی می‌دهد. بسیاری از این تظاهرات به دلیل مشکل در عملکرد عروق کوچک پوست به وجود می‌آید. تظاهرهای جلدی در دیابت اغلب پس از شروع بیماری زمینه‌ای به وجود می‌آیند، ولی گاهی ممکن است سال‌ها قبل از تشخیص دیابت ظاهر شوند. برخی از علائم جلدی به عنوان کلید تشخیصی و ظن بالینی برای دیابت یا عوارض آن به کار می‌روند و تشخیص بموقع آنها می‌تواند از لطمات شدیدتر به بیمار جلوگیری کند.
۱) ‌شایع‌ترین عارضه در افراد دیابتی وجود تکمه‌های پوستی است. این تکمه‌ها به صورت برجسته پوستی با رنگ زرد مایل به قهوه‌ای دیده می‌شوند که معمولا در ناحیه قدامی ساق پا و بیشتر در زنان بروز می‌کند.
۲) عفونت‌های جلدی شایع‌ترین بیماری پوستی هستند که در فرد دیابتی دیده می‌شود در بین عفونت‌های پوستی علل قارچی شایع‌تر از عوامل میکروبی هستند.
۳) افراد مبتلا به دیابت نوع یک معمولا پوست بسیار خشک دارند. برخی محققان خارش را مهم‌ترین علامت پوستی بیماری‌ دیابت می‌دانند.
۴) سردی و رنگ پریدگی پوست اندام تحتانی هم به وفور دیده می‌شود.
۵) صورت برافروخته در ۳ تا ۵۹ درصد از بیماران دیابتی دیده می‌شود. این وضعیت در افراد دارای موهای بلوند و روشن بیشتر است. کنترل دقیق قند خون موجب بهبود ظاهر بیمار می‌شود.
۶) «درموپاتی دیابتی» علامت پوستی شایع دیگری است که در بیماران دیابتی دیده می‌شود و در ۷ تا ۷۰ درصد بیماران دیابتی قابل مشاهده است. این عارضه که بیشتر در افراد مبتلا به دیابت نوع یک دیده می‌شود شامل ایجاد لکه‌هایی در ناحیه قدامی ساق پا و ضایعات تیره رنگ روی ساق پاست و متاسفانه روش درمانی موثری برای این افراد مبتلا وجود ندارد. درموپاتی دیابتی بیشتر در افراد بالای ۵۰ سال دیده می‌شود.
۷) بیماری دیابت موجب می‌شود تا زخم‌های پوستی دیر التیام یابد. اگر بدن شما زخم شده و دیر بهبود یافته است به بیماری دیابت مشکوک شوید.
۸) تاول دیابتی عارضه دیگری است که در نیم‌درصد بیماران دیابتی دیده می‌شود. این تاول‌ها بدون درد به صورت ناگهانی و بیشتر پشت و کناره‌های ساق پا دیده می‌شوند. اندازه آنها از چند میلی‌متر تا چند سانتی‌متر متغیر است.
۹) ضخیم شدن پوست عارضه دیگری است که در دیابت دیده می‌شود.
۱۰) زخم پا یکی از مشکلات بیماران دیابتی است که حتی می‌تواند موجب قطع عضو و مرگ بیمار شود.
منبع : روزنامه جام جم