پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
مجله ویستا
رتبه جمهوری اسلامی ایران در گزارش جدید وضعیت توسعه انسانی
در گزارش اخیر برنامه توسعه انسانی سازمان ملل متحد (UNDP)، ایران رتبه نود و نه را از میان یكصد و هفتاد و هفت كشور به خود اختصاص داده است. اگرچه نسبت به سال گذشته دو رتبه افزایش یافته است، اما این ارتقا نباید چندان فریب دهنده باشد، زیرا با توجه به سند چشمانداز بیستساله-كه انتظار میرود طی آن ایران مقام نخست را توسعه در میان كشورهای خاور میانه را به دست آورد ـ صعود چشمگیری را نشان نمیدهد. مقایسه وضعیت ایران با برخی كشورها دال بر آن است كه ایران میتوانست در شاخص توسعه انسانی مقام بهتری را كسب كند. سه شاخص امید به زندگی، آموزش و تولید ناخالص داخلی در ایران در مقایسه با سال گذشته در وضعیت بهتری قرار گرفته و به عنوان مثال امید به زندگی و تولید ناخالص ملی به ترتیب از ۷۵ درصد و ۷۰درصد به ۷۶ و ۷۱ افزایش یافته است.
با این حال ایران در مقایسه با برخی كشورهای آسیایی و به ویژه كشورهای عرب حوزه خلیجفارس آهنگ رشد كندی داشته است. بر اساس این گزارش كیفیت زندگی در ایران در میان كشورهای حاشیه خلیجفارس در رتبه آخر قرار دارد. قطر با هفت رتبه افزایش نسبت به سال گذشته در رتبه چهلم و امارات با هشت رتبه افزایش در رتبه چهل و یكم قرار دارد. همچنین در میان سایر كشورهای جهان میان نیز برخی كشورها صعود چشمگیری را داشتهاند. به عنوان مثال ایسلند از رتبه هفت به دو ، لوكزامبورگ از رتبه پانزده به رتبه چهار، چین از نود و چهار به هشتاد و پنج و پاكستان از رتبه یكصد و چهل و دو به رتبه یكصد و سی و پنج دست یافته است.
كشورهایی چون نروژ (با رتبه اول) استرالیا(۳)،فرانسه (۱۶)، عربستان (۷۷)، هند (۱۲۷) و اتیوپی (۱۷۰) همچنان مقام سال پیش خود را حفظ كردهاند و برخی كشورها چون سوئد، هلند و مالایو به ترتیب از رتبه ۲،۵ و ۸۴ به موقعیت فروتر ۶، ۱۲ و ۹۶ تنزل پیدا كردهاند. هیچ كشور اسلامی در میان بیست كشور اول جهان نیست؛ اندونزی از رتبه ۱۱۱ به۱۱۰، مصر از ۱۲۰به ۱۱۹ بنگلادش از ۱۳۸ به ۱۳۹، سودان از ۱۳۹ به ۱۴۱ و تانزانیا از ۱۶۲ به ۱۶۴ تغییر موقعیت دادهاند. سنگاپور در بهترین وضعیت در مقام بیست و پنجم قرار دارد.
جمهوری اسلامی ایران به نسبت دهه ۱۹۵۰ و بر اساس پیمایش و پژوهش دانیل لرنر در کتاب "گذر جوامع سنتی"، از میان یك كشورهای تركیه، لبنان، سوریه، اردن و مصر، از دو كشور مصر (۱۰۶) و سوریه (رتبه ۱۰۶) جلو زده است اما همچنان از كشورهای لبنان (رتبه ۸۰)، تركیه (رتبه ۹۴) و اردن (۹۰) در مرتبه فروتری قرار دارد. اگرچه به دلیل كثرت شاخصها و زیرشاخصهای اندازهگیری وضعیت امید به زندگی ، آموزش و تولید، قرار گرفتن دو كشور در یك رتبه تقریباً ناممكن است و در نتیجه رتبه كشورها همواره از میان یكم تا صدوهفتادوهفتم در نوسان است اما با توجه به برنامهها و آرمانهای ایران اسلامی در سند چشمانداز بیستساله دولت و ملت ایران باید تلاشها و جدیتهای بیشتری به خرج دهند تا بتوان در موقعیت بهتری قرار گرفت و مهتر اینكه شاهد تنزل مقام نباشیم. این مساله از آن جهت مورد اهمیت است كه طبق برخی پیشبینیها به عنوان مثال نرخ بیكاری در ایران در نیمه دوم سال جاری پس از پنج سال كاهش ممكن است باز سیر صعودی به خود بگیرد.
نویسنده : مرتضی بحرانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست