پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا


وضعیت اجتماعی و اقتصادی استان ، استان چهارمحال وبختیاری


براساس سرشمای عمومی نفوس و مسكن سال 1375، جمعیت استان 168‚761 نفر گزارش شده است. از این تعداد 45 درصد در نقاط شهری و 54/8 درصد در نقاط روستایی سكونت داشتند و بقیه غیرساكن یا كوچرو بودند.
از كل جمعیت بالای 6 ساله‌ استان 77 درصد باسواد بودند. این نسبت‌ها در نقاط روستایی برای مردان و زنان به ترتیب 78/87 درصد و 63/27 درصد گزارش شده است. 14/98 درصد زنان جمعیت غیرساكن باسواد گزارش شده است.
استان چهارمحال و بختیاری منطقه عشایری است. نوع زندگی، آداب و رسوم حاكم بر جامعه بختیاری و ساخت و بافت روستاها مبیّن استقرارهای كهنه و نوی عشایری در منطقه است. زندگی عشایری در غرب استان هنوز هم كاملاً مشهود است، ولی در بخش‌های شرقی یعنی اطراف شهر كرد و بروجن سیمای زندگی از كیفیت و شاخص‌‌های روستا - شهری برخوردار شده است.
جامعه عشایری تحت تأثیر شدید اقتصاد دامداری است و از كوچ به عنوان تحرك اجتماعی و اقتصادی استفاده می‌كند. در سال‌های اخیر تعداد كوچ‌كنندگان عشایر آرام آرام كاهش می‌یابد.
قشلاق ایل بختیاری در شمال شرقی استان خوزستان و در منطقه كوهستانی شهرستان‌های دزفول، شوشتر، مسجد سلیمان، هفتگل، بهبهان و ایذه قرار دارد. محدوده قشلاق ایل بختیاری از طرف غرب به رودخانه دز، از طرف شرق به حدفاصل بین شهرستان‌های بهبهان و ایذه و از طرف جنوب به منطقه كوهستانی و دشت خوزستان محدود می‌شود.
منطقه ییلاقی عشایر بختیاری محدوده‌های شهرستان‌های فارسان، بروجن و قسمت‌هایی از شهرستان لردگان، شهرستان فریدن در استان اصفهان و قسمت‌هایی از شهرستان الیگودرز در استان لرستان را در بر می‌گیرد.
با توجه به میزان نزولات جوی و جاری شدن رودخانه‌های پر آب، كشاورزی یكی از مهمترین اركان اقتصادی به ویژه در شرق استان چهارمحال و بختیاری محسوب می‌شود. از میان محصولات سالانه این استان غلات از اهمیت قابل توجهی برخوردار است، به طوری كه 70/4 درصد از كل سطح زیر كشت محصولات سالانه به غلات اختصاص داده شده است. بعد از غلات، نباتات علوفه‌ای با 21/3 درصد بیشترین میزان سطح زیر كشت محصولات سالانه را به خود اختصاص داده‌اند. همچنین علاوه بر رمه‌های كوچنده، پرورش انواع دام، رایج‌ترین فعالیت عشایر و مردم روستاهای استان چهارمحال و بختیاری است.
با توجه به غلبه‌ معیشت روستایی و عشایری، جریان توسعه صنعت از رونق چندانی برخوردار نیست، به طوری كه صنایع استان عمدتاً در شهرهای شهركرد، بروجن و فارسان استقرار یافته‌اند. از مهم‌ترین كارخانه‌های صنعتی استان می‌‌توان به كارخانه‌ قند شهركرد، كارخانه‌ ریسندگی شهركرد، كارخانه یخچال‌سازی فارسان، كارخانه آردسازی و ریسندگی بروجن و صنایع شیر و لبنی شهركرد اشاره كرد.
در استان چهارمحال و بختیاری تولید صنایع دستی نیز رایج است و در میان عشایر بختیاری رونق بسزایی دارد. از صنایع دستی مهم استان می‌توان به قالبیافی، قفل‌سازی و انواع بافته‌های خانگی اشاره كرد كه تولید آنها به طور عمده برای مصارف خانوار عشایری و روستایی صورت می‌گیرد. بخشی از محصولات صنایع دستی استان به بازار مصرف عرضه می‌شود.


همچنین مشاهده کنید