دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا


گردشگری کشاورزی


گردشگری کشاورزی یکی از شاخه های توریسم روستائی است که شامل زمانی توریستها به مزارع یا باغات روستائی می آیند، توریسم کشاورزی مطرح می شود، نخستین کسانی که از توریسم روستائی سود می برند، باید کشاورزان باشند، توریسم سرمایه شهری را به ساکنان روستاها انتقال می دهد و موجب درآمدزایی روستائیان می شود. از نمونه های توریسم کشاورزی می توان به طرح آبی برای توسعه شبه جزیره آکاماسی قبرس و همچنین طرح پارک موضوعی گردشگری کشاورزی در کشور مالزی اشاره کرد. پارک موضوعی گردشگری مالزی از نمونه های موفق یک پارک کشاورزی است که به گفته طراح آن ساخته و طراحی این پارک از کاخ الحمرای اسپانیا، باغهای تیولی روم کشور ایتالیا، باغ کیو انگلستان، پرستشگاه بودائی توکیو در ژاپن و دنیس لند کایفرنیا در ایالت متحده امریکا الهام گرفته است.
شهرستان طارم نیز به لحاظ برخورداری از مواهب طبیعی و پتانسیلهای لازم جهت ایجاد سایت های گروتوریسم(توریسم کشاورزی)از موفقیت خوبی در این زمینه برخوردار است، وجود مزارع زیبا و باغات میوه در اکثر مناطق روستائی شهرستان طارم و همچنین چشم اندازهای زیبا از محصولات باغی گیلاس و انار در روستای پشت و محصولات کشاورزی مختلف همچون فندق در روستاهای قاضی بلاغی، چوزه، سهند و زرده، مواررود، ده بهار، برنج در اکثر نقاط روستائی حاشیه رودخانه قزل اوزن کلیه مناطق طارم زیتون در شهر آب بر، روستاهای گیلان گیشه، گیلوان، هندی کندی، میدان مطهری(شاه میدانی سابق)بادام زمینی در اکثر روستاهای بخش چورزق و محصول انجیر از روستای کلوچ و زردآلو از روستای کلئم، محصول انار از روستای جیا و بسیاری از محصولات دیگر که در طارم موجود است، می تواند چرخه اقتصاد منطقه را در این زمینه به حرکت در آورده و موجب رونق آن گردد.
در واقع توریسم کشاورزی می گوید:آنچه را که خداوند به طور طبیعی در اختیار انسان قرار داده، باید به شکل صحیح استفاده می شود. عمر گردشگری شهری به پایان رسیده و اگر در زمینه گردشگری نوآوری وجود نداشته باشد، به اقتصاد منطقه آسیب می رسد.
در بسیاری از کشورها از تک تک موجودات برای جذب توریست استفاده می شود. کشور ایران نیز می تواند با یک طرح جامع توریسم کشاورزی به شناسائی دقیق استعدادهای گردشگری کشاورزی در مناطق مختلف کشور بپردازد. اما این آغاز کار است، چرا که پس از تهیه شناسنامه توریستی برای هر استان، باید برای تک تک محصولات نیز با توجه به موقعیت جغرافیائی خاص آن نقشه تهیه نمایند. به عبارت دیگر می توان برای مثال کشت محصول نیشکر در شهرستان شوشتر و اهواز در استان خوزستان را هم به صورت عمومی در کل ایران و هم به صورت یک جامع به لحاظ انگیزه گردشگران برای دیدن نیشکر و مسائل کشاورزان آن انجام دهد. در شهرستان طارم نیز بهترین محصولات کشاورزی را می توان نیز یک طرح جامع در نظر گرفت. طرح جامع زیتون می تواند یکی از طرحهای سازنده برای رونق اقتصادی کشاورزی منطقه باشد.
طرح جامع توریسم زیتون،عنوانی است که به صورت جزئی اما دقیق و منطقی در مناطقی که این محصول کشت می شود، مورد بررسی قرار گرفته و برای آن شناسنامه توریستی تهیه شود. به طوریکه تک تک محصولات روستاهائی که به کشت زیتون اشتغال دارند، با توجه به حجم جمعیتی آنان و همینطور مساله ی آموزشی بعمل آوردن کشت از طریق عملی به صورت ارائه بروشور یا کاتالوگ آن برای گردشگران تدوین گردد.
به هر حال توریسم کشاورزی در طارم یکی از طرحهایی است که باید در اولویت طرح جامع گردشگری استان قرار گیرد و حتی به لحاظ اهمیتی که نقش انگیزه گردشگران در انتخاب مقصد دارد، باید به صورت طرح جامع گردشگری کشاورزان اجرا شود، اما پیشنهاداتی که می توان به جنبه تبیلغاتی آن اضافه کرد، بدین شرح است:
- برای هر یک از محصولات کشاورزی یک شناسنامه و کد در نظر گرفته شود تا بتوان آن محصول را از لحاظ موقعیت جغرافیائی و خصوصیات ژنتیکی به طور دقیق شناسائی کرد.
- برای تک تک این محصولات کاتالوگ تهیه بشود، کاتالوگ توریسم محصولات گیلاس وانار در روستای شیت و یا کاتالوگ زیتون آب بر.
- نقشه کلی تمامی محصولات به صورت پشت بندیهای مختلف تهیه می گردد.
شایان ذکر است، شهرستان طارم معروف به هندوستان ایران با جمعیتی ۵۰ هزار نفر در همسایگی شهرهای فومن، شفت در استان گیلان و شهرستان خلخال از توابع استان اردبیل و بخش طارم سفلی در استان قزوین واقع است و ۹۰ درصد مردم شهرستان طارم به کشاورزی مشغول هستند و بیشتر محصولات شهرستان طارم به استانهای همجوار بخصوص به گیلان، قزوین، زنجان و سایر استانها صادر می شود و از لحاظ تولید محصول زیتون و سطح کشت باغات آن در کشور رتبه نخست را دارا باشد و محصول سیر آن به کشورهای حوزه خلیج فارس صادر می شود.