دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا
غارتگری مدرن
دولتمردان امریكا پیش از حمله به عراق تلاش كردند تا با طرح دلایلی، حمله نیروهای ائتلاف به عراق را توجیه كنند. با گذشت مدت زمان زیادی از اشغال عراق، آنها هنوز، موفق به ارائه مستندات مورد ادعای خود به ویژه درباره سلاحهای كشتار جمعی نشدند. اینك مقامات امریكایی به طور رسمی اعلام كردهاند؛ كه طرح آن ادعاها تنها بهانهای برای آغاز جنگ و اشغال عراق بوده است. استفن شالوم، روزنامهنگار منتقد امریكایی تلاش كرده است تا در قالب یك آزمون تستی به افشای این دست از توجیهات و برخی دیگر از واقعیتهای این جنگ بپردازد.
۱ـ دولت بوش ادعا میكرد؛ كه نگرانیهایش در مورد تروریسم، دلیل آغاز جنگ با عراق بود. دولت بوش نگرانیهای خود درخصوص تروریسم را به چه صورتهایی ابراز كرده است؟
الف) با وجود آنكه بیش از ۱۰۰ كارخانه شیمیایی دیگر وجود دارد، كه با یك عملیات تروریستی ساده میتوانند یك میلیون نفر را در معرض گازهای سمی قرار دهند، متاسفانه، هیچ نوع قوانین امنیتی با ضمانت اجرایی قویی درخصوص این كارخانهها وجود ندارد. هر چند به دلیل لابی صاحبان صنایع و عدم حمایت قاطع دولت بوش، قانونگذاری در این زمینه به بنبست رسیده است.
ب) هنوز هجده ماه از حادثه یازده سپتامبر نگذشته بود؛ كه آژانس نظارت بر انرژی اتمی با بیان اینكه نیروگاههای هستهای باید تنها در برابر حملات گروههای سه نفره و یا كمتر كه بیش از اسلحه چیز دیگری در اختیار ندارند، محافظت شوند؛ سیاستهای خود را مورد بازبینی قرار داد؛ بازبینیهای صورت گرفته در جلساتی پشت درهای بسته و با حضور صاحبان صنایع و بدون دعوت از سازمانهای مدافع منافع عمومی انجام پذیرفت. اینها، سیاستهای جدید سری محسوب میشوند؛ اما وقتی مقامات آژانس نظارت بر انرژی هستهای اعلام میكنند؛ ضرورتی ندارد، كه بتوانیم در برابر حملاتی در حد و اندازههای یازده سپتامبر از نیروگاهها مراقبت كنیم، این سیاستها را به طور رسمی اعلام میكنند.
ج) دولت بوش دستور داده تا یازده درصد از مشاغل كنترل، نظارت و بازبینی چمدانها در فرودگاهها حذف شود.
د) تمامی موارد بالا.
۲ـ اری فلیشر (Ari Fleischer) معاون مطبوعاتی رییسجمهوردر دهم آوریل اعلام كرد: «ما اطمینان كامل داریم، كه آنها [عراقیها] سلاحهای كشتار جمعی در اختیار دارند. این موضوع، دلیل آغاز جنگ است و مطمئن هستیم، كه این سلاحها را كشف خواهیم كرد.» كدامیك از این موارد حاصل جستوجو و شكار سلاحهای كشتار جمعی در عراق است؟
الف) پیش از آغاز جنگ دولت بوش هشدار داد؛ كه شاید، دولت عراق ۰۰۰/۲۵ لیتر عامل سیاه زخم، ۰۰۰/۳۸ لیتر سم بوتولینومBotulinum) )، ۵۰۰ تن گاز بسیار سمی و عصبكش سارینSarin) )، خردل و عامل عصبی ویایكس(VX) و بیش از ۰۰۰/۳۰ جنگافزار كه قادر به حمل عوامل شیمیایی هستند، در اختیار دارد. اما تاكنون، این حدس و گمانها به حدنصاب مورد نظر نرسیده است.
ب) برخلاف این ادعا كه جنگ برای جلوگیری ازدستیابی تروریستها به سلاحهای كشتار جمعی آغاز شد، مقامات امریكایی اجازه دادند؛ هفت پایگاه در عراق كه مواد هستهای در آنها انباشته شده بود، مورد غارت و چپاول قرار گیرد. نیروهای امریكایی در یكی از ستادهای فرماندهی پلیس مخفی عراق به یك یادداشت امنیتی «بسیار محرمانه» دست پیدا كردند؛ كه در آن یكی از مجاهدین مستقر در آفریقا به دولت عراق پیشنهاد فروش اورانیوم و دیگر مواد هستهای را داده بود؛ اما عراق این پیشنهاد را رد كرده بود. در این یادداشت، علت این امر تحریمهای سازمان ملل عنوان شده بود.
د) تمامی موارد بالا.
۳ـ مقامات امریكایی هشدار داده بودند؛ كه نیروهای صدام حسین خود را آماده استفاده از سلاحهای شیمیایی در جنگ كردهاند. كدامیك از موارد ذیل توصیفكننده رفتار واقعی در جنگ است؟
الف) امریكا و انگلستان در طول جنگ از بمبهای خوشهای استفاده كردند؛ كه از سوی گروههای بینالمللی حقوق بشر محكوم شد.
ب) نیروهای ائتلاف، تنها زمانی مجبور به پوشیدن لباسهای ضدموادشیمیایی در طول جنگ شدند؛ كه در حال بازیافت جسد یكی از نیروهایشان بودند، كه در اثر تیراندازی نیروهای خودی كشته شده بود و علت آن نیز حفاظت از خود در برابر اثرات مهمات امریكایی حاوی اورانیوم ضعیف شده بود.
ج) امریكا و انگلیس از سلاحهای حاوی اورانیوم ضعیفشده استفاده كردند، در حالیكه، سازمان ملل، خواهان ممنوعیت استفاده از آنها تا زمانی شده بود؛ كه اثرات بلندمدت آنها بر روی سلامت انسانها به طور كامل مورد بررسی قرار گیرد و همچنین، پارلمان اروپا خواستار منع استفاده از آنها شده بود تا به زودی تحقیقات جامعی در مورد قانونیبودن استفاده از آنها انجام دهد.
د) تمامی موارد بالا.
۴ـدولت بوش مدعی بود، كه جنگ علیه عراق به نوعی باعث كاهش خطر القاعده میشود. امروزه، تهدید القاعده به چه صورتی جلوه میكند؟
الف) موسسه بینالمللی مطالعات راهبردی در ماه می ۲۰۰۳ به این نتیجه رسید؛ كه القاعده، پیش از یازده سپتامبر ۲۰۰۱ «حیلهگرتر بود و به همان میزان كه از جانب آن احساس خطر میشد؛ در این دوره نیز از آن ناحیه، احساس خطر میشود.»
ب) جیسون بوركه(Jason Burke) نویسنده كتابی در مورد القاعده كه به زودی آماده چاپ میشود، نوشته است: «این موضوع كه جنگ در عراق منجر به تقویت و تجدید قوای گروههای تندرو میشود، امروزه، به قدری روشن است، كه مقامات امریكایی نیز آن را پذیرفتهاند و این یك عقبنشینی بزرگ در «جنگ با تروریسم» به حساب میآید.»
ج) روحان گوناراتنا(Ruhan Gunaratna) كارشناس موضوع القاعده اظهار داشت؛ كه القاعده تضعیف شده بود. این شبكه از سوی نیروهای مسلمان تازهنفسی كه احساسات ضدغربی آنها به واسطه جنگ در عراق تحریك شده بود؛ هیچ مشكلی را در سر راه خود احساس نمیكرد. «این شبكه، برای استخدام هر سه تا پنج عضو، پنج تا ده نیرو را جذب میكند. در نتیجه گروههای تروریستی فعال میتوانند بیشتر رشد كنند و قدرتمندتر و موثرتر باشند.»
د) تمامی موارد بالا.
۵ـمقامات امریكایی مدعی بودند؛ كه بین صدام حسین و القاعده روابطی وجود داشت. در جهت تایید این ادعا چه شواهدی به دست آمده است؟
الف) مقامات ارشد اطلاعاتی امریكا اذعان دارند؛ كه آنها هنوز هیچ مدرك جدید و قاطعی از داخل عراق به دست نیاوردهاند؛ كه حاكی از وجود ارتباطات میان دولت صدام حسین و القاعده باشد.
ب) مقامات اطلاعاتی امریكا به سیمور هرش (Seymour Hersh) روزنامهنگار گفتهاند؛ كه هواپیمای بوئینگ ۷۰۷ كه در منطقه سلمان پاك در خارج بغداد مستقر بود، آنگونه كه سخنگویان امریكایی را مورد اتهام قرار داده بودند، برای آموزش تروریستها به منظور هواپیماربایی مورد استفاده قرار نمیگرفت؛ بلكه از آن برای آموزش عملیات ضدهواپیماربایی استفاده میشد.
ج) برخلاف آنكه گفته میشد؛ یك مدرك پر سر و صدا و جنجالی توسط یك گزارشگر به دست آمده پس از آنكه نیروهای سازمان سیا وارد ساختمان مذكور شدند و «ظاهرا مدرك مذكور را گم كردند» كه نشان میداد؛ در سال ۱۹۸۸ فرستادهای از سوی بنلادن از بغداد دیدن كرده است، نیروهای امنیتی انگلستان همچنان در تردیدند؛ كه آیا رابطه كاری میان این دو وجود داشته است و همچنین هیچ مدركی در جهت اثبات ملاقاتهای بعدی در دسترس نداشتند.
د) تمامی موارد بالا.۶ـدولت بوش مدعی بود؛ كه این جنگ به دیگر ملتها میآموزد؛ كه در پی دستیابی به سلاحهای كشتار جمعی نباشند. به دنبال جنگ عراق تكثیر این سلاحها چه وضعیتی پیدا خواهد كرد؟
الف) پیروزی كامل امریكا در مسابقه تسلیحاتی معمول ممكن است، به شكلی متناقض باعث شكلگیری دور جدیدی از تكثیر سلاحهای هستهای شود. نا امید از برابری سطح به سطح و شانه به شانه با امریكا، بسیاری از كشورها برای رسیدن به بازدارندگی، ممكن است، به دنبال دستیابی به سلاحهای هستهای باشند.
ب) در كنفرانس بینالمللی خلع سلاح كه در اواخر آوریل سال ۲۰۰۳ در شهر ژنو آغاز شد، «كارشناسان خلع سلاح اعلام كردند؛ كه عدم تعهد امریكا به منع تكثیر، به اندازه تكثیركنندگان این تسلیحات ویرانگر است.»
ج) در ۲۴ آوریل، به فاصله كوتاهی پس از سقوط بغداد، كره شمالی اعلام كرد؛ كه سلاحهای هستهای در اختیار دارد.
د) تمامی موارد بالا.
۷ـجنگ امریكا بر علیه عراق، همچون هیروشیما و درسدن(Dresden) هیچگونه كشتار جمعی در پی نداشت. كدامیك از این موارد، نشانگر تاثیرات جنگ بر روی شهروندان عراقی است؟
الف) براساس اسناد و مدارك، به طور قطع جدول ناقص شمارش اجساد عراقیها، در فاصله ۲۱ ماه مارس و ۲۶ ماه می دستكم ۴۵۰۰ شهروند عراقی در اقدامات نظامی نیروهای امریكایی كشته شدهاند.
ب) یونیسف(UNICEF) گزارش داد؛ كه نرخ شدید سوءتغذیه در میان كودكان زیر پنج سال، از زمان قبل از جنگ تا به حال دو برابر شده است.
ج) بر پایه گفتههای خادم هاشم از ساكنان ناصریه، «پیش از جنگ ما از آزادی برخوردار نبودیم، اما امنیت داشتیم. حالا ما آزادی داریم اما امنیت، شغل و درآمد نداریم.»
د) تمامی موارد بالا.
۸ـغارت موزهها، بیمارستانها، دانشگاهها و وزارتخانههای دولت عراق در حالی كه نیروهای امریكایی در حالت آمادهباش بودند، امری واضح و مبرهن است. در حال حاضر چه غارت و چپاولهای دیگری در عراق در شرف وقوع است؟
الف) هالیبورتن(Halliburton) كه درگذشته تحت سرپرستی دیك چنی --- معاون رییسجمهور --- و در حال حاضر مزدور او محسوب میشود، به خاطر اظهارات شیادانه در سال ۲۰۰۲، مبلغ دو میلیون دلار جریمه گردید. او كسی است، كه در خلال كمكهای تبلیغاتی كه در سالهای ۱۹۹۹ --- ۲۰۰۲ به جمهوریخواهان ارائه شد، صاحب ۰۰۰/۶۷۴ دلار شد و در قراردادی سری و اعلام نشده، برای كار در عراق مبلغی معادل هفت میلیارد دلار از پنتاگون پاداش دریافت كرد.
ب) بچتل(Bechtel) شركتی است، كه جورج شولتز (zGeorge Shult)، مدیر عامل سابق و عضو فعلی هیات مدیره آن میباشد، همان جورج شولتزی كه وزیر امور خارجه دولت ریگان بود و رییس كمیته مشاورین در كمیته آزادسازی عراق است. مدیر عامل فعلی بچتل عضو شورای صادرات دولت بوش است، شركتی كه اعضای هیات مدیره فعلی و سابق آن وزیر دفاع، رییس سازمان سیا و یك عضو از اعضای هیات سیاستگذاری دفاعی دولت بوش هستند، كه در سالهای ۱۹۹۹ ۲۰۰۲ مبلغ ۰۰۰/۷۶۶ دلار به عنوان كمك تبلیغاتی به جمهوریخواهان پرداخته است و تلاش كرد تا در اوایل دهه ۱۹۸۰ با كمك دونالد رامسفلد به عنوان فرستاده، به یك معامله برای لولهكشی در عراق، با صدام حسین به توافق برسد و با دستیابی به عقد قرارداد بزرگ بازسازی عراق توسطUSAID ، پاداش گرفت.
ج) فیلیپ جی. كارول(Philip J. Carrol) رییس انتصابی كمیته «مشورتی» در مسائل صنعت نفت عراق كه از سوی امریكا تشكیل شده است و رییس سابق شركت نفتی شل (Shell) و فلور(Fluor) یعنی شركتی كه به تازگی در مزایده پروژههای بازسازی عراق شركت كرده است و كسی كه در دو شركت، سهام كلانی دارد، خاطرنشان كرده، كه ممكن است، عراق گزینه عدم حضور در اوپك را انتخاب كند؛ كه این اقدام در جهت اهداف امریكا برای شكستن انحصار نفتی است. كارول گفت؛ كه به احتمال زیاد بخشی از بسط و گسترش صنعت نفت عراق توسط سرمایههای خارجی اداره خواهد شد.
د) تمامی موارد بالا.
۹ـپایان دیكتاتوری صدام حسین با استقبال بیسابقهای مواجه شد. با این وجود، كدامیك از موارد زیر، حاكی از آن است، كه تحقق مردمسالاری در عراق به این زودی امكانپذیر نیست؟
الف) در ۲۸ آوریل، به منظور آغاز فرآیند سیاسی، امریكا و انگلیس جلسهای را در بغداد تشكیل دادند. بسیاری از احزاب به این جلسه دعوت نشدند، هر چند مقامات امریكایی و انگلیسی از تهیه فهرستی از مدعوین سر باز زدند؛ مشخص بود، كه دو حزب بزرگی كه پیش از حاكمیت صدام حسین حیات سیاسی داشتند --- یعنی حزب كمونیست و حزب اسلامی الدعوهٔ از شركت در این جلسه محروم هستند، كه موجب اعتراض هزاران نفر در خارج محل جلسه شد.
ب) اداره امریكایی بازسازی و امور كمكهای بشردوستانه و در حقیقت مقام رسمی اشغال عراق آنچنان فاقد شفافیت است، كه جزئیات فعالیت و اساسنامه آن جزو اسناد محرمانه طبقهبندی شده، محسوب میشود.
ج) تشكیل اداره موقت عراق كه مقامات امریكایی آشكارا اعلام كردند؛ به منزله حكومت موقت در عراق نخواهد بود و برای واشنگتن به مثابه اهرم ضروری قدرت برای مدتی نامعلوم است، از سوی امریكا به تعویق افتاده است، كه در خوشبینانهترین حالت، زمان تشكیل آن ماده جولای خواهد بود.
د) تمامی موارد بالا.
۱۰ـجان اشكرافت(John Ashcroft) در پاسخ به منتقدینی كه هشدار میدهند سیاستهای او تهدیدكننده آزادیهای مدنی است، میگوید: «ای كسانیكه مردم صلحدوست را با توهم از دست رفتن آزادی به هراس میاندازید! پیامم به شما این است، تاكتیكهای شما تنها به تروریستها كمك میكند.» كدامیك از این موارد وسیله كمك به تروریستها بوده است؟
الف) در تحقیقی كه از سوی مجلهCSO صورت گرفت، ۳۱ درصد از مجمع افسران ارشد امنیتی معتقدند، كه امریكا در آستانه تبدیلشدن به یك دولت پلیسی است.
ب) دیك آرمیDick Armey) )، ایدئولوگ اصلی جریان محافظهكار و رهبر سابق فراكسیون اكثریت مجلس نمایندگان، كسی كه اعلام كرد؛ دیوان عدالت «خارج از كنترل» بوده و «خطرناكترین سازمان دولتی» محسوب میشود.
ج) اكثریت جمهوریخواه پارلمان دولتی آلاسكا كه تنها با یك رای مخالف قطعنامهای را به تصویب رساند؛ كه قوانین میهنپرستانه را محكوم میكرد.
د) تمامی موارد بالا.
۱۱ـ اظهارات ستون یك و ستون دو را مقایسه كرده و در كنار یكدیگر قرار دهید.
پاسخنامه: پاسخ پرسشهای ۱ ـ ۱۰، گزینه (د) و اظهارات الف تا ح داخل جدول، به ترتیب شمارههای ۱ - ۸ است.
●تفسیر نتایج
۱۵ ـ ۱۸ مورد پاسخ صحیح: بسیار عالی. شاید، شما در جریان دقیق بایگانی پرونده سیستم اطلاعاتی هشدار دهنده دولت قرار دارید (به منظور دادن اطمینان خاطر به عموم مردم امریكا، این سیستم به سیستم اطلاعاتی هشداردهنده در مورد تروریسم تغییر نام داد.) [نیویورك تایمز، ۲۱ ماه می۲۰۰۳، ص ۲۰]
۱۰ -۱۴ مورد پاسخ صحیح: نسبتا خوب. شاید، شما پوشش خبری كابلی و بدون وقفه «عملیات آزادسازی عراق» را تماشا میكردید؛ اما میتوانستید، با این میزان صرف وقت از یك رسانه خبری جایگزین استفاده كنید.
۵ ـ ۹ مورد پاسخ صحیح: ضعیف اما ناامید نشوید. چون جورج دبلیو بوش در ششم نوامبر سال ۲۰۰۰ اعلام كرده بود: «آنها اشتباه مرا دستكم گرفتند.»
۰ -۴ مورد پاسخ صحیح: مردود. اما مسالهای نیست. شاید، شما هم در جریان بایگانی پرونده سیستم اطلاعاتی هشدار دهنده دولت قرار دارید.
استفن آر. شالومStephen R. Shalom) )
ترجمه: علی گلمحمدی
ترجمه: علی گلمحمدی
منبع : ماهنامه زمانه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست