سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا


شادمانه زیستن در کودکی اندوخته دوران پیری


شادمانه زیستن در کودکی اندوخته دوران پیری
شركت در جشنهای فامیلی برای كودكان امری هیجان انگیز و با ارزش است.گردهماییهای فامیلی در تعطیلات به بچه ها این فرصت را می دهد كه گذر زمان را حس كنند و متوجه شوند طی یك سال چقدر بزرگتر شده اند.
وقتی افراد فامیل دور هم جمع می شوند و بچه ها با یكدیگر بازی می كنند، برای بزرگترها نیز لذت بخش و خاطره انگیز است، زیرا دوران كودكی خود را به یاد می آورند. بدون اغراق، لذت بخش ترین خاطرات زندگی ما خاطراتی است كه از شركت در مراسم و جشنهای خانوادگی و فامیلی داریم.
به اعتقاد كارشناسان علوم اجتماعی، ارتباط نزدیك با خویشاوندان و دوستان خارج از هسته خانوادگی، دنیای بچه ها را وسعت می بخشد و به فرزندانمان كمك می كند دنیا را با عشق و عاطفه بیشتری بنگرند و حس كنجكاوی شان نسبت به دنیای اطرافشان ارضا شود.
آنها در می یابند بزرگسالان دیگری هم بجز پدر و مادرشان آنان را باور دارند. از آنجا كه هر فردی استعداد و چشم اندازهای خاص خود را عرضه می دارد، هر چه بزرگسالان بیشتری در زندگی فرزندان ما فعالیت داشته باشند، زندگی آنان بهتر خواهد شد.
«داروتی لانولت» نویسنده كتاب «الین مك كوی» می نویسد: شركت در جمع های فامیلی به كودكان كمك می كند احساس تعلق خاطر در عمق وجودشان ریشه كند و وقتی می خواهند از خانه و خانواده جدا شوند و دنیا را كشف كنند، این حس همچنان با آنان خواهد بود.
به گفته وی، گردهمایی های خانوادگی زمان برگزاری مراسم است؛ زمانی كه آداب و رسوم و سنتهای فرهنگی و نژادی جشن گرفته می شود و آن زمان ما درباره گذشته داستانها می گوییم و بچه ها كه عاشق شنیدن ماجراهای دوران كودكی ما هستند، در خلال این داستانها از مسایل تازه و مهمی درباره ما آگاه می شوند و با نیم نگاهی به سالهای گذشته زندگی ما، مطالب ارزشمندی كشف می كنند. این داستانها همچنین كمك می كند تغییراتی را كه با گذشت زمان همراه است احساس كنند و این عقیده انتزاعی كه همان طور كه پدر و مادرشان زمانی بچه بوده اند، روزی آنان نیز پدر یا مادر خواهند شد، عینیت یابد.
فرشته ناظمی، كارشناس روان شناسی نیز معتقد است: جشنها و گردهمایی های فامیلی موجب می شود رسوم و آداب خانوادگی كه از نسلی به نسل دیگر رسیده است زنده نگه داشته شود و همچنان كه ما این آداب و رسوم را حفظ كرده ایم، فرزندان ما نیز آنها را به نسلهای بعد منتقل كنند. به گفته وی، معمولاً در این جشنها فیلم و عكسهایی هم گرفته می شود كه نگهداری این عكسها و مقایسه آنها با عكسهای سال قبل، بسیار سرگرم كننده و شادی آور است.
● ضرورت ایجاد شادی در خانواده
تحقیقات روان شناسان و جامعه شناسان نشان می دهد شادی و نشاط، سلامت و بهداشت روان انسان را تضمین می كند و موجب خلاقیت و نوآوری در بین نوجوانان و جوانان می شود. یك كارشناس علوم تربیتی نیز معتقد است شادابی و نشاط و شركت در مجالس شادی، آثار بسیار مثبتی بر ایجاد تعادل روانی و عاطفی كودك دارد و به رشد شخصیت وی كمك می كند.به گفته برومند، فردی كه نشاط دارد می تواند مبتكر باشد، خلق كند و هر روزش را ورای جریانهای عادی زندگی ببیند و تشخیص دهد.
این استاد دانشگاه معتقد است: اسلام هم برای شادابی و نشاط كودكان ارزش زیادی قایل است و ائمه اطهار(ع) در رفتار خود نشان می دادند كه مؤمن باید شاد باشد و خود نیز هنگام برخورد با كودكان، همواره تبسم بر لب داشتند.
اصولاً كودكان شاد بودن و خندیدن را دوست دارند، به همین دلیل در زمان گذشته كودكان را به مجالس سوگواری و حزن و اندوه نمی بردند ولی به هر بهانه ای محفل جشن و سرور برپا می كردند و اجازه می دادند جوانان و كودكان به اظهار نشاط و شادمانی بپردازند.
این بسیار مهم است كه فرزندان ما اوقات خوشی را با خانواده و فامیل خویش سپری كنند. وقتی كودكان ما بفهمند خنده و تفریح، سرگرمی، مهر و محبت و دوستی جزیی از زندگی خانوادگی است، از بودن در كنار ما و در میان خانواده و اقدام خود لذت می برند و از معاشرت و دوستی با افراد و دوستان ناشناس بی نیاز می شوند.
خجسته ناطق
منبع : روزنامه قدس