جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا


اردوی موسیقی ایرانی در آلمان


اردوی موسیقی ایرانی در آلمان
ششمین اردوی موسیقی ایرانی از تاریخ اول تا سوم سپتامبر، از دهم تا دوازدهم شهریور ماه در آلمان برگزار می شود. این اردو به سرپرستی مجید درخشانی آهنگساز و مدرس موسیقی است كه نوای تارش برای بسیاری از ایرانیان، چه در داخل و چه در خارج از ایران آشنا است. او در آلمان و ایران زندگی می كند و در هر دو كشور به كار تدریس موسیقی ایرانی اشتغال دارد.
اردوی سه روزه موسیقی ایرانی دوباره در آلمان برگزار می شود. ممكن است در این مورد توضیح بدهید كه چه برنامه هایی را شما برای این اردو در نظر گرفته اید
من فقط توضیحا این موضوع را بگویم كه این اردو ششمین اردو است، یعنی ششمین سالی است كه برگزار می شود. در شش سال پیش رزماری باخ یكی از هنرجویان آلمانی من اولین بار این اردو را سازماندهی كرد و در گفت وگو با هنرجوها این كار ادامه یافت. در این اردو تمام علاقه مندان به موسیقی ایرانی، نوازندگان، چه حرفه ای، چه آماتور همه می توانند، شركت كنند و چند روزی را دور هم با ساز و موسیقی بگذرانند. در این اردو علاوه بر جنبه در كنار هم بودن، بخش های آموزشی، چه در زمینه هم نوازی، چه در زمینه كلاس های تخصصی Workshop برقرار می شود. شب های اردو هم برای دوستانی كه دور هم جمع می شوند، شب های خاطره انگیزی است. هركس اثر هنری را عرضه می كند و روز آخر اردو همكاری كه بچه ها در این چند روز با هم تمرین می كنند، به صورت یك برنامه اجرا می شود.
● آیا كسانی كه در این اردو شركت می كنند، باید یك ساز ایرانی را خوب بنوازند
▪ نه به آن شكل، اگر خوب بنوازند كه مسلما بهتر است ولی واقعا در این سال هایی كه اردو تشكیل شده، هنرجوهایی در آن شركت كردند كه حتی تازه كار هم بودند و تعدادی هم كه فقط علاقه مند به موسیقی بودند، شركت می كردند كه علاوه بر اینكه بهشان خیلی خوش گذشت، با خیلی از چیزها در ارتباط با موسیقی آشنا شدند و ما با این افراد كار می كنیم و در برنامه روز آخر به صورت كر در آن اجرا شركت می كنند و می خوانند و اكثرا هم كسانی هستند كه به هرحال با موسیقی آشنایی دارند. ما سعی می كنیم، تمام افرادی را كه در این اردو شركت می كنند در آخرین روز اجرا به نحوی فعالانه در اجرا حضور داشته باشند و یك كار جمعی بزرگ را تجربه بكنند، كار جمعی كه ما همیشه از آن فرار می كنیم، ولی واقعا فضای خیلی خوبی ایجاد می شود. بنابراین لزومی نیست كه حتما نوازنده خوبی باشند، البته نوازنده های خوب هم شركت كردند، در كنار مبتدی ها و دیگران با فروتنی نشستند و همراهی كردند، همه با همكاری دسته جمعی را پیش بردند.
● آقای درخشانی، شما هدفتان از برگزاری اردوهای موسیقی اینچنینی چیست
▪ من در شهرهای مختلف آلمان، در دانمارك، در هلند، كلاس موسیقی داشتم و هرجا كه می رفتم با جمعی از ایرانی ها روبه رو می شدم كه می دیدم خیلی از نظر سلیقه و احساس به هم نزدیكند. به هرحال علاقه شان مشترك بود، همیشه دوست داشتم، اینها را با هم یك جوری با هم آشنا كنم. در اصل هدف اصلی ام این ارتباط بود و اینكه ایرانی ها را به بهانه موسیقی به هم نزدیك كنیم، در این شرایط غربت با همدیگر خوب باشیم و خوشبختانه بعد از یكی دو سال دیدم، تمام كسانی كه در اردوها با هم آشنا شدند، با یكدیگر رفت و آمد می كنند، به شهرهای یكدیگر سفر می كنند و این جو دوستانه خوشبختانه پیش آمد. هدف نزدیك كردن این دوستان خیلی خوب و تمام علاقه مندان به هنر، فرهنگ و موسیقی ایران به همدیگر بود.
● این اردو در چه روزهایی برگزار می شود
▪ اول ، دوم و سوم سپتامبر در ماین، شهر كوچكی بین بن و كوبلنز در فضای طبیعی برگزار می شود. در آنجا در مركز اردوی جوانان، محل خواب و غذا تدارك دیده شده و در اتاق ها و سالن هایی كه در آنجا وجود دارد كلاس های آموزشی برگزار خواهد شد ولی به هرحال فضای یك اردو را خواهد داشت.
● شما فكر می كنید، چرا این علاقه مندی در بسیاری از ایرانیان خارج از كشور به وجود آمده كه در هر صورت یك ساز ایرانی را یاد بگیرند
▪ البته دلایل زیادی دارد. من در این سال ها تعداد زیادی هنرجو داشتم و تدریس كردم و در اینباره با آنان گفت وگو كرده ام. یك عده كسانی هستند كه از جوانی، نوجوانی علاقه مند بودند كه سازی را بزنند، خانواده ها به دلایل مختلف از جمله تعصبات مذهبی اجازه اینكار را به آنها ندادند، این علاقه شان همین طور مانده، حالا كه به سن و سالی رسیده اند و امكان تهیه ساز را دارند و از ایران برایشان ساز می فرستند، دوست دارند آن چیزی كه همیشه از جوانی به آن عشق داشته اند، عملی كنند و احتمالا خیلی با احساس و خیلی خوب هم یاد می گیرند، البته حرفه ای نخواهند شد، ولی بالاخره ساعاتی را با آن چیزی را كه دوست دارند، سپری می كنند. یك عده از هنرجویان من نوجوان بودند كه با خانواده هایشان می آمدند، بچه هایی كه سن و سالشان پایین بود كه من هم خیلی سعی می كردم با آنان تمرین كنم.
چرا كه فكر می كردم ممكن است بعضی از اینها در آینده نیروهای خیلی مثبتی در موسیقی بشوند، به خصوص بچه هایی كه اینجا بزرگ شده اند و با دید خیلی بازی به هنر و موسیقی نگاه می كنند. اینها بچه هایی بودند كه ایجاد علاقه در آنها خیلی مشكل بود ، برای اینكه از فضای فرهنگی ایران دور بودند. تعدادی هم توانستند این ارتباط را برقرار كنند و نوازنده های خوبی شدند. نمونه هایی را ما در همین اردوها داشتیم. نوجوانانی كه بسیار خوب از پس اجرای موسیقی ایرانی برمی آمدند.
یك عده هم كه فقط علاقه مند به موسیقی ایرانی هستند و از ما پشتیبانی می كنند. علت اصلی آن هم دلتنگی ها و غربت و غیره است. ولی خیلی از ایرانی ها دوست دارند به مسائل فرهنگی شان نزدیك بشوند، چه موسیقی باشد و چه چیزهای سنتی دیگر و این یك حس خوبی در آدم ایجاد می كند.
دویچه وله
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید