چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

قدرت روحی ملاک برتری


قدرت روحی ملاک برتری
نوشته اند پیغمبراعظم(ص) در مدینه از محلی عبور می کرد. گروهی از جوانان مشغول زورآزمایی بودند به این ترتیب که سنگ بزرگی را بلند می کردند تا ببینند چه کسی بهتر می تواند آن را بلند کند. این هم مثل همه مسابقات احتیاج به داور دارد چون گاهی دو نفر وزنه را نزدیک به یکدیگر برمی دارند. وقتی پیامبراکرم(ص) آمد از آنجا بگذرد، جوانان گفتند هیچ داوری بهتر از پیغمبر(ص) نیست: یا رسول الله! شما اینجا بایستید و میان ما داوری کنید که کدامیک از ما بهتر وزنه را بلند می کنیم. پیامبراعظم(ص) قبول کرد آنها مشغول کار شدند. آخر کار پیامبر گرامی(ص) فرمود: می خواهید بگویم از همه شما قویتر و نیرومندتر کیست؟ بله یا رسول الله! فرمود: از همه قویتر و نیرومندتر آن کسی است که وقتی به خشم می آید، خشم بر او غلبه نکند، بلکه او بر خشمش غلبه کند.
و خشم او را در راهی که رضای خدا نیست نیاندازد، بر خشم خودش مسلط شود، و آنگاه که از چیزی خوشش می آید، آن خوش آمدن او را به غیر رضای خدا نیاندازد و بتواند بر رضای خودش بر میل و رغبت خودش مسلط شود.
ملاحظه: پیامبراعظم(ص) آن زورآزمایی بدنی را فوراً تحلیل و تبدیل به یک مسابقه روحی کرد و مسأله قوت بازو را روی قوت اراده تحلیل کرد و فرمود آن که بازویش قویتر است مردتر است اما مردی فقط به زور بازو نیست. زور بازو یکی از نشانه های کوچک آن است. اساس مردی در قوت اراده روحی است. ملای رومی گوید:
وقت خشم و وقت شهوت مرد کو
طالب مردی چنینم کو به کو(۱)
۱- شهید مرتضی مطهری(ره)، آزادی معنوی، ص۲۳۶
منبع : روزنامه کیهان