چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

حسینیه حاج علی اشرف از مهم ترین آثار وقفی بشرویه


حسینیه حاج علی اشرف از مهم ترین آثار وقفی بشرویه
حسینیه حاج علی اشرف یکی از آثار تاریخی و بناهای قدیمی وقفی بشرویه می باشد که به علت قداست آن مورد توجه و احترام خاص اهالی منطقه است.
این حسینیه در مرکز شهر قرار دارد و در گذشته به حسینیه میان ده نیز مشهور بوده است.
بانی و واقف آن حاج علی اشرف بوده که در اوایل قرن دوازدهم هجری قمری این مکان را بنا کرده است و منبر قدیمی آن از چوب مخصوص گلابی ساخته شده و جمله وقف نمود حاج علی اشرف فرزند باقر سنه ۱۱۶۷ ه.ق بر روی آن منقوش و حک شده است که بیش از ۲۵۹ سال قدمت دارد.
این حسینیه در زمان شاهرخ خان افشار در دوران حکومت افشاریه در خراسان احداث شده است.
ساخت این بنای تاریخی و مهم که در نوع خود کم نظیر است، داستان جالب و شنیدنی دارد که به طور خلاصه به شرح ذیل می باشد:
زمانی واقف این محل (حاج علی اشرف بشرویه ای) تصمیم می گیرد به سفر حج رفته و مراسم عبادی حج را به جا آورد.
از آن جایی که مسیر حرکت حجاج از این محل به طرف ایالات جنوبی ایران و سپس حرکت از مسیر دریا به وسیله کشتی صورت می گرفته است، او نیز به قصد حج، سوار کشتی شده و به اتفاق بقیه مسافران حرکت می کند که از بد حادثه کشتی از راه اصلی منحرف و به جای حرکت در مسیر مقصد، در جهت خلاف آن طی طریق می کند و مسافران و کشتی سر از کشور هندوستان در می آورند و به این گونه به جا آوردن اعمال حج توسط مسافران از جمله بانی و واقف حسینیه امکان پذیر نمی شود.
به ناچار ایام محرم و دهه عاشورا را در کشور هندوستان و شاید حیدرآباد سپری می کنند.
چون این امر هم زمان با محرم بود، برحسب اتفاق به مکانی مقدس که در آن مراسم عزاداری سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدا.. الحسین (ع) برگزار می شد، می روند و در آن جا عظمت و شکوه مراسم و نیز زیبایی بنا و مکان مورد نظر وی را مجذوب و فریفته خود می کند.
این جذبه معنوی چنان بود که محمد نصیرالدین حاج علی اشرف نذر می کند که اگر به سلامتی وارد بشرویه شود ساختمانی به شکل همان بنا و برای برگزاری مراسم عزاداری سیدالشهدا در بشرویه احداث کند.
بنابراین او پس از بازگشت از دیار غربت به وطن به شکرانه سلامتی ادای نذر کرده، شروع به ساخت بنای این حسینیه می کند.

اداره کل اوقاف و امور خیریه استان
منبع : روزنامه خراسان