یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا
نقش تربیتی و سیاسی امام عسکری علیه السلام
●سرآغاز
از روزگاران بسیار دور تا به امروز، همواره زندگانی و رفتار مردان بزرگ كه ابعاد انسانی برجسته ای داشتهاند، مورد توجه بوده است. در این میان، پیامبران الهی و پیشوایان مكتب علوی، یگانه افرادی هستند كه جامع تمام صفات برجسته هستند و از سوی پروردگار به عنوان الگوهایی شایسته برای همگان معرفی شدهاند.
این نوشتار، نگاهی است گذرا به گوشههایی از تلاش فرهنگی «امام حسن عسكری علیهالسلام »، همراه با بررسی كوتاهی از اوضاع سیاسی و اجتماعی آن دوران.
پیكار امام حسن عسكری علیهالسلام، از پسوند «عسكر» در نام مباركشان پیداست. عسكر، در زبان فارسی به معنای لشكر و پادگان به كار برده میشود. آن حضرت به خاطر ترسی كه در دل حاكمان بنیعباس ایجاد شده بود، تمام مدت امامت خود را بالاجبار در محله نظامیان، سكونت داشت. «متوكل»، خلیفه عباسی به خاطر ترس شدیدی كه از امام هادی علیهالسلام و فرزند بزرگوارش امام حسن علیهالسلام داشت، آن دو وجود پر بركت را از مدینه به سامرا تبعید نمود و تا پایان عمر در حلقه مراقبت لشكریانش نگه داشت.
●تولد و شهادت
امام حسن عسكری علیهالسلام یازدهمین پیشوای شیعیان جهان، به سال ۲۳۲ ق. در شهر «مدینه» دیده به جهان گشود. پدر بزرگوارش «امام هادی علیهالسلام » است.
مادر گرامی آن حضرت، «سوسن»(۱) یا «حُدَیْثه»(۲) بانویی نیكوكار، پارسا و دانشمند بود كه پس از شهادت امام هادی و امام عسكری علیهماالسلام چندی مسئولیت امور شیعیان را به عهده داشت و پناهگاه شیعیان شمرده میشد.
از آنجا كه امام علیهالسلام همچون پدرش به دستور خلفای عباسی در محله «عسكر» (منطقه نظامی) سامرا ساكن بود، به «عسكری» معروف گردید.(۳) كنیهاش «ابومحمّد» و القاب معروفش «نقی» و «زكی» است. آن حضرت شش سال امامت نمود و در ۲۸ سالگی به دست «معتمد» عباسی به شهادت رسید.(۴)
●جهاد فرهنگی و سیاسی
امام حسن عسكری علیهالسلام در هدایت مردم و دفاع از اسلام، لحظهای قرار نداشت. سراسر عمر كوتاه خود را به جهاد و مبارزه در راه خدا اختصاص داد. اگرچه امام عسكری علیهالسلام در اوج جوانی به شهادت رسید، لیكن تلاش و مبارزات فراوان آن حضرت در دو جبهه «فرهنگی» و «سیاسی»، ثمرات گوناگونی به همراه داشت.
در بعد فرهنگی، باعث نجات اسلام از كجرویهای فكری و بروز عقاید خرافی شد و در بُعد سیاسی نیز چهره شوم حكومتهای عباسی را ـ كه به نام امیرالمؤمنین و خلیفه مسلمین، ریاست مینمودند ـ آشكار ساخت.
●پیكار سیاسی
پیكار امام حسن عسكری علیهالسلام، از پسوند «عسكر» در نام مباركشان پیداست. عسكر، در زبان فارسی به معنای لشكر و پادگان به كار برده میشود. آن حضرت به خاطر ترسی كه در دل حاكمان بنیعباس ایجاد شده بود، تمام مدت امامت خود را بالاجبار در محله نظامیان، سكونت داشت. «متوكل» خلیفه عباسی به خاطر ترس شدیدی كه از امام هادی علیهالسلام و فرزند بزرگوارش امام حسن علیهالسلام داشت، آن دو وجود پر بركت را از مدینه به سامرا تبعید نمود و تا پایان عمر در حلقه و مراقبت لشكریانش نگه داشت.(۵) بدین ترتیب، امام حسن عسكری علیهالسلام تمام دوران امامت خود را در تبعید، محاصره مأموران عباسی یا در زندان سپری نمود. با این همه، در مدار مخالفت حكومت بنیعباس گام برمیداشت. نه چون عالمان درباری برای ماندگاری حكومت، دعا میكرد و نه در اعیاد سلطنتی مانند دیگر شخصیتهای مذهبی، به دست بوسی خلیفه میشتافت. حتی وقتی كه خلیفه به مسافرت میرفت، در هنگام بازگشت كه همه چهرههای علمی، فرهنگی، نظامی و سیاسی به پیشوازش میرفتند و همه قبایل به ترتیب منزلت خانوادگی بر سر راهش، همراه با پرچمهای ویژه میایستادند، امام عسكری علیهالسلام حضور نمییافت و بدین گونه، مشروعیت حكومت ظالم عباسی را زیر سؤال میبرد.مبارزه دلیرانه و تلاش خستگیناپذیر حضرت عسكری علیهالسلام باعث شد تا نیمی از شش سال امامتش، در زندان سپری گردد و در زندان مخوف عباسی زیر شدیدترین شكنجه قرار گیرد.
ترس حكومت از امام تا بدانجا بود كه جاسوسان مرتب نزد امام عسكری علیهالسلام آمد و شد داشتند و تمام رفتار و گفتار آن حضرت را مو به مو گزارش میكردند. هیچ كس اجازه ورود نزد آن حضرت را نداشت. برخی مأموران برای چاپلوسی، امام را نزد پادشاه عباسی خطرناك و در پی دست یازیدن به حكومت، معرفی میكردند و از فعالیتهای سیاسی و ارتباط ایشان با برخی شیعیان و مخالفان حكومت خبر میدادند.
مبارزه دلیرانه و تلاش خستگیناپذیر حضرت عسكری علیهالسلام باعث شد تا نیمی از شش سال امامتش، در زندان سپری گردد و در زندان مخوف عباسی زیر شدیدترین شكنجهها قرار گیرد.
یكی از روشهای شكنجه، تنوری بود از چوب و پر از میخ؛ بدین گونه كه میخها را از بیرون كشیده بودند، چنانكه نوك تیز آن به مقدار دو یا سه سانتیمتر از جداره داخل تنور پیدا بود. امام عسكری علیهالسلام و برخی شیعیان آن حضرت را درون تنور قرار میدادند و درپوشی بر آن مینهادند و آن را به سرعت روی زمین میغلطانیدند. میخها در بدن فرو میرفت و دردی جانكاه داشت.(۶)
●عوامل دشمنی با امام عسكری علیهالسلام
دشمنی بنیعباس با امام علیهالسلام در سه محور كلی قابل بررسی است:
۱. عزّت نفس، آزاد اندیشی، مسئولیتپذیری و مبارزه خستگیناپذیر امام حسن عسكری علیهالسلام بر ضد خلفای ستمگر.
۲. دشمنی دیرینه بنیعباس با علویان.
عباسیان كسانی بودند كه با شعار «الرّضاء من آل محمّد صلی الله علیه و آله» حمایت مردم را به خود جلب كرده و بر اریكه قدرت تكیه زدند. بزرگترین دستآویز آنان نیز در مدت شصت سال تلاش و تبلیغ، بهرهگیری از خون پاك سرور شهیدان، حضرت امام حسین علیهالسلام بود. آنان به خوبی میدانستند كه وارثان حقیقی خلافت رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم «امامان شیعه» هستند. از این رو، علویان را همواره یگانه رقیب خویش در حكومت میشمردند و تمام سعی خود را در نابودی آنها به كار میگرفتند. زندانهای خود را از مردان و زنان علوی پر كرده بودند و حتی بزم عیاشی خود را در كاخهایی میچیدند كه دیوارهای آن، مدفن جوانان علوی بود و در زیر سنگفرشهای ایوان و تالارهای آن، صدها علوی زنده به گور شده بودند.خلفا و كارگزاران بنیعباس تمام دارایی علویان را گرفته بودند، چنانكه از فقر و ناداری، چهرهای رنجور و قامتی ضعیف داشتند. با این همه، آتش دشمنی عباسیان جز با نابودی كامل و حتی زدودن نام و یاد علویان از دلها، خاموش نمیشد.
۳. ویژگیهای شخصی امام حسن عسكری علیهالسلام .
ویژگیهای برجسته آن حضرت فراوان است، اما دو چیز بیشتر از همه موجب دشمنی بنیعباس میشد:
الف) شخصیّت آن حضرت
امام حسن عسكری علیهالسلام در میان مسلمانان آگاه و دیندار، مقامی بلند و منزلتی نیكو داشت. آوازه دانش و فضل وی در سراسر بلاد پهناور اسلام پیچیده بود. مقام معنوی امام در گستره جهان اسلام، برای خلفای عباسی بسیار گران میآمد؛ به ویژه این كه میدیدند بسیاری از درباریان، فرماندهان و بزرگان مسلمان از حجاز، عراق و ایران و حتی برخی شخصیتهای عباسی شیفته آن بزرگوار شده و از ایشان به چشمهسار علم، زهد، پارسایی، سخاوت، فتوت، سیادت و عظمت یاد مینمایند، در آتش رشك و حسد میسوختند.
ب) وجود مبارك امام زمان علیهالسلام
در میان مردم، اخباری كه از وجود مبارك امام زمان علیهالسلام خبر میداد، به تواتر میرسید. و از این كه همگان شنیده بودند كه به وسیله ایشان جهان پر از عدل و داد میگردد، موجی از شادی و افقی از امیدواری در میان آگاهان و ستمدیدگان میگشود.
این اخبار، ذهن حاكمان بنیعباس را نیز به خود مشغول مینمود. چنان كه جاسوسان فراوانی در اطراف خانه امام گماشته بودند تا بلكه خبر میلاد «مهدی موعود» را به گوش آنان برسانند. با این همه، امام عسكری علیهالسلام هم ارتباط خود با شیعیان را حفظ مینمود و هم در پنهان ساختن وجود مبارك امام زمان علیهالسلام موفق بود.(۷)
پی نوشتها:
۱. اصول كافی، ج ۱، ص ۵۰۳/ كشف الغمّهٔ فیمعرفهٔ الائمهٔ، ج ۳، ص ۲۸۴.
۲. ارشاد، شیخ مفید، ص ۶۵۴، البته نامهای دیگری نیز برای مادر آن حضرت نوشتهاند. (اعلام الوری، علامه طبرسی، ص ۳۶۶.)
۳. معانی الاخبار، شیخ صدوق، ص ۶۵.
۴. دلائل الامامهٔ، محمد بن جریر طبری، ص ۲۲۳.
۵. مناقب آل ابیطالب، ابن شهرآشوب، ج ۴، ص ۴۲۹/ اعلام الوری، ص ۳۵۱.
۶. المحاسن و المساوی، ص ۵۳۱/ تاریخ الفخری، ابن طقطقا، ص ۲۱۴.
۷. مناقب آل ابیطالب، ج ۴، ص ۱۹۴.
۱. اصول كافی، ج ۱، ص ۵۰۳/ كشف الغمّهٔ فیمعرفهٔ الائمهٔ، ج ۳، ص ۲۸۴.
۲. ارشاد، شیخ مفید، ص ۶۵۴، البته نامهای دیگری نیز برای مادر آن حضرت نوشتهاند. (اعلام الوری، علامه طبرسی، ص ۳۶۶.)
۳. معانی الاخبار، شیخ صدوق، ص ۶۵.
۴. دلائل الامامهٔ، محمد بن جریر طبری، ص ۲۲۳.
۵. مناقب آل ابیطالب، ابن شهرآشوب، ج ۴، ص ۴۲۹/ اعلام الوری، ص ۳۵۱.
۶. المحاسن و المساوی، ص ۵۳۱/ تاریخ الفخری، ابن طقطقا، ص ۲۱۴.
۷. مناقب آل ابیطالب، ج ۴، ص ۱۹۴.
منبع : تبیان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست