سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
چند نکته تازه درباره شیر مادر
شیر مادر، مایع حیاتی و حاوی پادتن ها، هورمون ها و بسیاری از موادی است که هنوز بشر همه آنها را شناسایی نکرده است. محققان هر روز درباره شیر مادر به کشف های تازه ای دست می یابند، اما حتی مادران غیرمحقق هم می دانند بچه هایی که با شیر خشک تغذیه می شوند، بیشتر از بقیه بچه ها خر خر می کنند! این موضوع شاید در ابتدای امر، خنده دار به نظر برسد، اما واقعاً این طور نیست. واقعیت این است که پستانک سفت شیشه شیر، به بافت طبیعی دهان کودک فشار می آورد و موجب تغییر شکل آن می شود و در نتیجه کودک خرخر می کند و یا در مواردی، دندان های او کج درمی آید.
بدن کودک به هنگام تولد، از سیستم ایمنی کاملی برخوردار نیست و لذا باید پادتن های ضروری، از طریق شیر مادر به او منتقل شود. به همین علت است که کودکانی که با شیرخشک تغذیه می شوند، نسبت به کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، به بیماری های بیشتری مبتلا می شوند.
شیر مادر دست کم ۳۰۰ عنصر شناخته شده در خود دارد. تولیدکنندگان شیرخشک هر قدر هم سعی کنند این مواد را به شیرخشک بیفزایند، هیچ تضمینی وجود ندارد که اینها در بدن کودک جذب شود. از جمله این مواد، آهن است که بخش اعظم آن دفع می شود. پروتئین شیرخشک هم پروتئین شیرگاو است که چندان مناسب نوزاد نیست و لذا تولیدکنندگان شیرخشک تلاش می کنند حتی الامکان، فرمول شیرخشک را تغییر دهند و به شیر مادر نزدیک تر سازند، با این همه چندان توفیقی به دست نمی آورند. پروتئین شیرگاو در کودکان ایجاد حساسیت پوستی، اگزما و خس خس سینه می کند. این عوارض بخصوص در کودکانی که در خانواده آنها سابقه آلرژی وجود دارد، بیشتر است.
کربوهیدارت ها (قند و نشاسته) که در شیر مادر، وجود دارد به سرعت از روده ها عبور می کند و در آنجا نمی ماند تا باکتری ها فرصت رشد پیدا کنند، به همین علت عفونت های روده ای، نفخ و اسهال و یبوست در کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، به مراتب کمتر است.نکته جالب این که این کودکان می توانند از همان ابتدای تولد، خود را با تغییر طعم شیر مادر که در اثر مصرف مواد مختلف غذایی پیش می آید، تطبیق بدهند و بعدها آسان تر از کودکان شیرخشکی، غذا می خورند.تغذیه کودک با شیر مادر برای خود مادر هم فواید بی شماری دارد، از جمله این که احتمال ابتلا به سرطان پستان را کم می کند و از احتمال دچار شدن به شکستگی استخوان لگن در کهنسالی می کاهد. اندام چنین مادری هم زودتر به حالت عادی برمی گردد.
پیش بینی احساسات مادر درباره شیر دادن به کودک، چندان ساده نیست. شاید مادر تصور کند که بعد از دوره بارداری، قدرت کافی برای این کار را ندارد و قوای بدنی اش تحلیل رفته است. شاید هم مادر، شاغل باشد و تصور کند نمی تواند برای مدتی طولانی کودکش را شیر بدهد. اگر مادران، مواردی را که درباره مزیت تغذیه با شیر مادر ذکر کردیم، در ذهن خود مرور کنند، قطعاً بر تردیدهای خود غلبه خواهند کرد.
تهمینه مهربانی
منبع : روزنامه ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست