چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
احکام فقهی انتخابات
انتخابات مانند هرعمل و رفتاری که انسان در عرصه فردی و یا جمعی انجام می دهد، از نظر فقهی دارای احکام و چارچوب هایی است.زیرا موضوع فقه چنان که در کتاب های فقه استدلالی آمده است، افعال مکلفین است و چون انتخابات و رای دادن نیز عملی است که مکلفان در عرصه سرنوشت سیاسی و اجتماعی انجام می دهند، از منظر فقهی، می تواند احکامی در بر داشته باشد. بر همین مبناست که مقام معظم رهبری و مراجع عظام تقلید شرکت در انتخابات را واجب شرعی تلقی و مکلفان را به انجام این وظیفه تکلیف می کنند.برپایه آموزه های اسلامی و عقل سلیم، همه اعمال انسان باید براساس شناخت و دانایی باشد، این مسئله در رفتارهای اجتماعی و سیاسی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از طرف دیگر شناختی صحیح و معتبر است که براساس معیارها و سوابق دقیق و مشخص به دست آمده باشد. امام علی(ع) می فرماید: «حق را بشناس، تا اهلش را بشناسی» (میزان الحکمه ج ۳ ص ۱۲۳۷)یعنی، اول باید ملاک های حقیقت را شناخت، تا براساس آن ها بتوان اهل حق را بازشناخت و در مسئله انتخابات توجه، کسب آگاهی و شناخت بسیار مهم است.
● امام خمینی (ره) و انتخابات
امام همواره برحضور پرشور مردم در انتخابات شایسته، تاکید فراوان داشت و می فرمود: «امید است ملت مبارز متعهد با مطالعه دقیق در سوابق اشخاص و گروه ها، آرای خود را به اشخاصی دهند که به اسلام عزیز و قانون اساسی وفادار باشند و از تمایلات چپ و راست، بری باشند و به حسن سابقه و تعهد به قوانین اسلام و خیرخواهی امت معروف و موصوف باشند.» (صحیفه نورج ۱۲ ص ۱۷۷) همچنین می فرماید: «کسانی را انتخاب کنید که صد در صد مسلمان و معتقد به احکام اسلام و متعهد به اجرای احکام اسلام و مخالف مکتب های انحرافی و معتقد به جمهوری اسلامی باشند.» (همان)بنابراین شرایط و صلاحیت های لازم از دیدگاه امام (ره) عبارت است: صددرصد مسلمان بودن، نداشتن انحراف اعتقادی، مخالفت با مکاتب انحرافی، عدم انحراف اخلاقی ، متفکر بودن، خیرخواهی، تعهد، دلسوزی و درخدمت اسلام و مردم بودن، وفاداری به نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی و پای بندی و التزام به اجرای احکام اسلامی.
● مقام معظم رهبری و انتخابات
ایشان در توصیه های مهم انتخاباتی خود می فرماید: «مردمسالاری دینی با حرف ایجاد نمی شود، بلکه نیازمند شرکت و حضور و اراده ملت و ارتباط فکری، عقلانی و عاطفی مردم با تحولات کشور است و تحقق این مسئله جز با انتخابات صحیح، همگانی و مشارکت وسیع مردم ممکن نیست. «توجه کنید که انتخابات فقط ابزاری برای دردست گرفتن قدرت نیست، بلکه وسیله ای است برای ارتقای توان کشور، افزایش اقتدار ملی و آبرومند کردن ملت. بنابراین در تبلیغات و رفتار خود به این مسائل اهمیت دهید و مبادا کسی در فعالیت انتخابی خود به گونه ای حرف بزند و رفتار کند که دشمن را به طمع بیندازد.»(مبلغان ش۱۱۵)
● مراجع تقلید و مسئله انتخابات
حضرت آیت ا... بهجت (ره) در بیانیه انتخابی خود در مورد شرایط انتخاب شوندگان و انتخاب کنندگان می نویسد: «چنان که مکررا از شرکت در انتخابات، سوال شده در جواب آن ها، آن چه اظهار شده است، بیان می شود: اینجانب جهات سلبیه و اثباتیه را متعرض می شوم. کسانی که بنا دارند در رای دادن و یا انتخاب شدن، شرکت نمایند باید متذکر باشند، که کسانی حق انتخاب شدن و امین مردم با ایمان در مورد دین و دنیا بودن را دارند، که از رجال با عقل کامل کافی و ایمان کامل از شیعه اثنا عشریه و با علم به مسائل شرعیه در شخصیات و اجتماعیات و با شجاعت باشند و از آن هایی باشند که در اظهارات و تروک لایخافون فی ا... لومه لائم (مائده/۵۴) باشند. و از رشوه و تخویفات و نحو آنها دور باشند؛ نظر نکنند که تا به حال چه بود بلکه نظر نمایند که از حال چه باید بشود و چه باید نشود و باید پرهیزکار و خداترس باشند؛ اراده خدای تعالی را بر همه چیز ترجیح بدهند؛ اگر فاقد بعض صفات باشند، اهل ائتمان نیستند و رای دادن برای فاقدها بی اثر است، بلکه جایز هم نیست... تفحص هم، باید کامل باشد و بدون مداخله دوستی و دشمنی در امور نفسانیه باشد. درحال رای دادن و گرفتن، خدای تعالی را ناظر به تمام خصوصیات همه بدانند... ملاحظه نمایید دول کفر را که چگونه انتخاب می نمایند و انتخاب می شوند و چه کسانی انتخاب می شوند و از چه راه هایی انتخاب می شوند و چه آرایی در مجلس های خودشان اظهار می کنند و دولت های آنها چه عملیاتی برطبق قانون مملکت و برخلاف قانون عقل و دین، حتی ادیان منسوخه آنها، انجام می دهند که فساد و افساد آن ها بر همه عقلای دنیا آشکار است و مخالفت نمایند با چگونگی کارهای آنها و چگونگی وسائل و اسباب و مسببات آنها، که مطابقت با هیچ دین اصل دارد و هیچ قانون عقل پسند، ندارد...» (به سوی محبوب دستورالعمل ها و رهنمودهای آیت ا... بهجت ص۱۳۹)
● مسائل فقهی انتخابات در فتاوای مراجع عظام تقلید شرکت در انتخابات
س: در نظام اسلامی، مسائلی چون رای دادن، شرکت در راهپیمایی ها و امثال آن، از نظر فقهی چه حکمی دارد؟ حضرتآیت ا... مکارم شیرازی: «در بسیاری اوقات واجب است.» (استفتائات ج ۳ ص ۱۵۷۷)
▪ به چه کسانی رای دهیم؟
س: رای دادن به نمایندگانی که برای دفاع از اصول و معیارهای اخلاقی و ارزشی جامعه بر نمی خیزند و در برخی موارد به منافع شخصی و گروهی خود می اندیشند چه صورت دارد؟
حضرت آیت ا... فاضل لنکرانی (ره) : « به افراد خدمت گزار به اسلام و مردم رای دهید.»
حضرت آیت ا... صافی: «به مردی رای دهید که احراز کرده باشید متعهد به اسلام و مدافع از احکام و حقوق مسلمین و حق و عدالت است و با ملاحظه مسئولیت خدایی و آگاهی و بصیرت عمل می کند.»
حضرت آیت ا... مکارم :« به چنین اشخاصی نباید رای داد.» (مسائل جدید از دیدگاه علما و مراجع تقلید، ج۱ ص۱۱۱)
● انتخابات و رای مرجع
اگر مرجع تقلید نسبت به دادن رای به یک شخص خاص اظهار تمایل کند، آیا مقلد می تواند برخلاف آن عمل کند؟
همه مراجع: «رای دادن به یک شخص خاص، جزو موضوعات شمرده می شود و تقلید در این نوع موضوعات، صحیح نیست و مکلف باید براساس تشخیص خود به فرد صالح، امین و دارای شرایط مقرر رای دهد.» (پرسش ها و پاسخ های دانشجویی ج ۱۹ احکام تقلید، ص۳۹)
توضیح این که: باید دانست که نظر مجتهد در موضوعات، به عنوان یک مخبر عادل، قابل پذیرش است و مقلد می تواند از این جهت، به گفته او اعتماد کند.
مقام معظم رهبری می فرماید: همیشه گمانه زنی ها شایعاتی در این زمینه بوده و خواهد بود؛ اما بنده یک رای دارم که در صندوق می اندازم و به هیچ کس نمی گویم به چه کسی رای بدهد یا ندهد، چرا که تشخیص این مسئله برعهده خود مردم است.(مبلغان ش ۱۱۵ ص۹۸)
● فرق بین تخریب و توهین و انتقاد سازنده
س: مرز انتقاد کجاست؟ اگر انتقاد با پیشنهاد همراه نباشد، چه ضرری دارد؟
حضرت آیت ا... مکارم: «انتقاد اگر با پیشنهاد توام باشد، به یقین بهتر است؛ ولی اگر انتقاد کننده نتواند پیشنهادی مطرح کند، بازهم از باب امر به معروف و نهی از منکر باید وظیفه خود را انجام دهد.» (استفتائات ج ۳ س۱۶۳۵)
س: آیا صحبت ها و سروصداهای سیاسی، که نقل مجالس شده، و افراد دانسته یا ندانسته موضوعی را به این و آن نسبت می دهند، غیبت حساب می شود؟
آیت ا... مکارم : «نسبت دادن شایعات به یکدیگر نوعی تهمت است، فراتر از غیبت؛ آری اگر عیب پنهانی را بدون جهت آشکار بگویند، غیبت است.(همان ج ۳س۴۸۶)
س: آیا انتقاد از مسئولان کشور و شهر، غیبت محسوب می شود؟
آیت ا... فاضل (ره) : «چنانچه هدف کوچک کردن آن ها باشد، حرام است.» (جامع المسائل ج ۱ س۹۸۰)
س: آیا بررسی کارهای مسئولی از مسئولان نظام جمهوری اسلامی در غیاب او از نظر شرع مقدس، غیبت محسوب می شود؟ آیت ا... مکارم: بررسی مسائل اجتماعی و انتقادهای سازنده و مثبت از مسئولان غیبت محسوب نمی شود. (استفتائات ج ۲ س۷۴۴ ج ۱ س٧٥٥)
س: انتقاد از نامزدها و بیان نکات منفی آن ها درجمع یا بین دو نفر چه حکمی دارد؟
آیت ا... مکارم: «درصورتی که در مقام مشورت برای رای دادن به آن ها باشد اشکال ندارد، ولی باید صفات آنها را بیان کرد نه توهین و مذمت و تحقیر و یا خدای نکرده تهمت به آنها زده شود.» (همان، ج ۱ س ۱۷۳۰)
س: درجریان تبلیغات رئیس جمهور و یا وکلای مجلس، ذکر نیکی ها و بدی های شخصی که داوطلب است و یا ذکر جریانات خوب یا بد که ایشان مسبب آن بوده، داخل در مبحث غیبت است؟ ج: «در صورتی که برای شناخت آنها لازم باشد و قصد هتک و اهانت نداشته باشد، مانعی ندارد.» (همان، ج ۲ س۷۴۳)
حکم جناب عالی درمورد کسانی که در انتخابات در راستای شناساندن خود به مردم از امکانات بیت المال استفاده کرده اند، چیست؟ ج:« بیت المال مصارف خاصی دارد، که باید در آن مصرف گردد.» (سایت آیت ا... مکارم شیرازی)
حمید حسین نژاد محمد آبادی
منبع : روزنامه خراسان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست