پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

تشکیل حزب واحد "چپ ها" در آلمان


تشکیل حزب واحد "چپ ها" در آلمان
در جریان انتخابات سراسری پارلمان آلمان در سال ۲۰۰۵ " آلترناتیو انتخاباتی برای عدالت اجتماعی" برای افزایش توان انتخاباتی خود با " حزب سوسیالیزم دمکراتیک" فهرست انتخاباتی واحدی ارائه کرد. و این تدبیر سکوئی بود برای نزدیکی‌های بیشتر این دو تشکل چپ به یکدیگر. همکاری های بیشتر این دو جریان چپ، در نهایت موضوع وحدت این دو تشکل را در دستور روز قرار داد و سرانجام، این وحدت در جلسه پایانی گنگره‌ای که در روزهای ۱۵ تا ۱۷ یونی ۲۰۰۷ در برلین پایتخت آلمان بر گزار گشت عملی شد.
کنگره وحدت "حزب سوسیالیزم دمکراتیک آلمان" و "آلترناتیو انتخاباتی برای عدالت اجتماعی" سرانجام پس از سه روز کار پرتلاش، تشکیل حزب واحد "چپ های" آلمان را اعلام داشت.
این کنگره به دنبال نظر سنجی که از تاریخ ٣۰ ماه مارس ۲۰۰۷ تا ۱٨ ماه مه سال ۲۰۰۷ از اعضاء هر دو حزب به عمل آمده بود تشکیل شد. "حزب سوسیالیزم دمکراتیک آلمان" ۵۷٨۲۹ تن عضو دارد که ۴۷۷۴۱ تن از آنها یعنی رقمی در حدود ٨۲.۹ در صد، درنظر سنجی فوق شرکت کرده و ۹۶.۹ درصد آنها به وحدت با "آلترناتیو انتخاباتی برای عدالت اجتماعی" رای مثبت دادند. و اما از میان ۱۱۰۰۰ عضو "آلترناتیو انتخاباتی برای عدالت اجتماعی" ۵۰ درصد از آنها در این نظر سنجی شرکت کرده و ٨٣درصد شرکت کنندگان به مسئله وحدت رای مثبت دادند.
۱) "حزب سوسیالیزم دمکراتیک" را بخشی از نیروهای حزب حاکم بر جمهوری دمکراتیک آلمان سابق تشکیل دادند؛ با از هم پاشیده شدن جمهوری دمکراتیک آلمان و از میان رفتن دیوار برلین، بخشی ازنیروهای حزب حاکم در آن کشور با تغییراتی در برنامه و ارگان رهبری خود توانستند خود را به عنوان نماینده سیاسی بخشی از مردم شرق آلمان تثبیت کرده و تداوم حیات خود را تضمین نمایند.
این حزب با فرستادن نمایندگانی به مجلس ملی آلمان ـ بوندس تاگ ـ توانست در صحنه سیاسی این کشور حضوری فعال داشته باشد. با شکل گیری حزب سوسیالیزم دمکراتیک و ورود آن به صحنه سیاسی آلمان واحد، آرایش سیاسی نسبتا جاافتاده این کشور دگرگون گشت. احزاب سنتی آلمان از پیدایش این حزب "رقیب" جدید نه تنها خشنود نبودند بلکه همواره کوشیدند با به کار گرفتن همه امکانات دولتی و با ایجاد هیاهوی تبلیغاتی "گوبلزی" برای رهبران و فعالان این حزب پرونده بسازند. زمانی کمتر از یک دهه لازم بود تا حزب سوسیالیزم دمکراتیک بتواند با برنامه و عمل خود احزاب سنتی و متعارف آلمان را با این واقعیت آشنا کند که این حزب نماینده بخشی از مردم آلمان است و حذف کردن و یا به حاشیه راندن آن امکان پذیر نیست.
۲) "آلترناتیو انتخاباتی برای عدالت اجتماعی"، جریانی نسبتاً تازه تأسیس است. در سال ۲۰۰۴ شماری از اعضای رهبری حزب سوسیال دمکرات آلمان که عمدتا به اتحادیه‌های کارگری نزدیک بودند در اعتراض به سیاست‌های راست روانه حزب در زمینه های اشتغال و حذف برخی از حقوق نیروی کار، از آن جدا شده وجریان "آلترناتیو انتخاباتی برای عدالت اجتماعی" را به وجود آوردند.
بسیاری از سیاست مداران آلمانی پیش بینی میکردند که "آلترناتیو انتخاباتی برای عدالت اجتماعی" دیری نخواهد پائید واین جریان از صحنه سیاسی آلمان حذف خواهد شد. اسکار لافونتن، رهبر سابق حزب سوسیال دمکرات آلمان که در زمان صدارت گرهارد شرودر در اعتراض به سیاست راست حزب، آن را ترک کرده بود، بی آنکه در جلو صحنه حضور داشته باشد به تشکیل "آلترناتیو انتخاباتی برای عدالت اجتماعی" یاری رساند و سپس خود نیز به آن پیوست. ورود چهره شناخته‌شده و اندیشمندی مانند اسکار لافونتن به این تشکل، "آلترناتیو انتخاباتی برای عدالت اجتماعی" را در عرصه سیاسی آلمان به یک تشکل مطرح تبدیل کرد.
در جریان انتخابات سراسری پارلمان آلمان در سال ۲۰۰۵ " آلترناتیو انتخاباتی برای عدالت اجتماعی" برای افزایش توان انتخاباتی خود با "حزب سوسیالیزم دمکراتیک" فهرست انتخاباتی واحدی ارائه کرد. و این تدبیر سکوئی بود برای نزدیکی‌های بیشتر این دو تشکل چپ به یکدیگر. همکاری های بیشتر این دو جریان چپ، در نهایت موضوع وحدت این دو تشکل را در دستور روز قرار داد و سرانجام، این وحدت در جلسه پایانی گنگره‌ای که در روزها ی ۱۵ تا ۱۷ یونی ۲۰۰۷ در برلین پایتخت آلمان بر گزار گشت عملی شد.
دو جریان تشکیل دهنده حزب واحد "چپ‌ها" ی آلمان به ترتیب ۶۰ درصد و ۴۰ درصد ازاعضای رهبری را در اختیار خواهند داشت. این ترکیب تا سال ۲۰۱۶ ادامه خواهد یافت. درحزب واحد دو دبیرکل وجود خواهند داشت که به ترتیب اسکار لافونتن و لوتار بیسکی برای این سمت ها انتخاب شده اند.
اسکار لافونتن در جریان سخنرانی خود در کنگره در بیانی شور انگیز حزب "چپ ها"ی آلمان را وارث اندیشه های رزا لوگزامبورگ و کارل لیبکنشت دانست.
اکنون حزب واحد "چپ ها" ی آلمان سومین حزب بزرگ و سراسری در جمهوری فدرال آلمان است.
بیش ازصد حزب چپ و کمونیستی از چهار قاره جهان با فرستادن پیام های شادباش به این کنگره برای آن آرزوی موفقیت کرده، تشکیل آن را یک حادثه تاریخی ارزیابی کرده اند.
زویا مطلب زاده
سایت آذربایجان
www.azer-online.com
برگرفته از: نوید نو
منبع : پایگاه اطلاع‌رسانی فرهنگ توسعه