پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا
محیطهای داخلی بدون دخانیات
مردم ترجیح می دهند که محیط زندگی و کاری آنها بدون دود باشد. شواهد علمی بدون هیچ شبهه ای نشان میدهد:
محیط های ۱۰۰ در ۱۰۰ بدون دخانیات ( SFEs) تنها روش ثابت شده برای حفاظت کافی از سلامت افراد در برابر اثرات مخرب دود تحمیلی دخانیات می باشد. کشورهای متعدد و صدها حکومت منطقه ای و محلی به این نتیجه دست یافته اند و قوانینی که برای رسیدن به محیط های کاری و مکان های عمومی بدون دخانیات مورد نیاز می باشد را به مرحله ی اجرا درآورده اند. این حکومت های محلی گزارش کرده اند که منافع سریع الوصول و بزرگی را در زمینه ی سلامت بدست آورده اند؛ این موضوع بیانگر این مطلب است که دستیابی به محیطهای بدون دخانیات در بسیاری از بسترها سهل الوصول و منطقی است.
در مارس ۲۰۰۴ ، ایرلند اولین کشوری در جهان بود که محیطهای کاری و مکانهای عمومی(رستوران ، بار و ۰۰۰) بدون دخانیات را بوجود آورد و از نتایج آن منتفع گردید. تنها به فاصله ی ۳ ماه بعد از این مسئله ، نروژ قانون محیط بدون دخانیات را به مرحله ی اجرا درآورد. از آن به بعد این دو الگو بوسیله ی بسیاری از کشورها همچون ایتالیا ، اروگوئه و بسیاری از حکومتهای محلی ، شهرها و جوامع مختلف در دنیا دنبال گردید.
بخش های بزرگی از کانادا و ایالات متحده ی آمریکا از طریق وضع قوانین استانی و ایالتی، مقررات محیط بدون دخانیات را به مرحله ی اجرا درآورده اند. در حال حاضر ۸۰ درصد از ساکنین کانادا و ۵۰ درصد از آمریکایی ها در مناطقی زندگی می کنند که در آنجا مقررات محیطهای کاری و مکانهای عمومی(بار ، رستوران و ۰۰۰) بدون دخانیات به مرحله ی عمل درآمده است.
وضعیت مشابهی در استرالیا وجود دارد که در آن استرالیایی ها تا اکتبر ۲۰۰۷ از یک محیط بدون دخانیات بهره خواهند برد.
کشورهای دیگری از جمله اسپانیا، گینه و ریتیوس نیز با وضع مقررات منع مصرف دخانیات در محیطهای کاری برای محافظت از سلامت تمامی کارگران ، گامهای مهمی را در این زمینه برداشته اند.
نیجریه و اوگاندا در حال حاضر در حال اجرای قاطع قوانین موجود برای محافظت از سلامت افراد و کمک به آگاهی بیشتر مردم در برابر خطرات ناشی از مواجهه با دود تحمیلی تنباکو می باشند. کشورهای دیگری همچون انگلستان در سال ۲۰۰۷ با بسط قوانین موجود و یا ایجاد قوانین جدید برای ساختن مکانهای عمومی سرپوشیده و محیطهای کاری صد در صد بدون دخانیات(شامل بارها، کافه ها و رستورانها) تلاش خواهند کرد.
سیاستهایی که سنگاپور تاکنون برای ایجاد محیطهای بدون دخانیات داشته است بصورتی توسعه می یابد که استراحتگاههای دارای تهویه ی مطبوع و کلوبهای شبانه را نیز شامل می گردد. در سطح شهری، شهروندان هنگ کنگی در حال حاضر از محیطهای کاری و عمومی از جمله مراکز نگهداری کودکان مدارس ، بیمارستانها ، محلهای نگهداری پناهندگان ، مؤسسات کارائوک(استراحتگاهها) ، مراکز مراقبت و مراکز درمانی بدون دخانیات بهره می برند.
منافع مکانهای عمومی بدون دخانیات غیر قابل انکار است و حرکت به این سمت با روندی بی وقفه به پیش می رود. افراد مؤثر در سلامت جامعه، سازمانهای غیر دولتی و دیگر نمایندگان مردم هم صدا شده اند تا با ایجاد محیطهای صد درصد بدون دخانیات و بهره از منافع حاصل از آن ، اطمینان حاصل کنند که کارگران و عموم مردم بدرستی در برابر خطرات دود تحمیلی تنباکو محافظت می شوند.
با ساختن محیطهای کاری و مکانهای عمومی صد در صد بدون دخانیات ما جسم خود را نیز عاری از دود خواهیم کرد.
بدون دخانیات یک فرهنگ جدید است؛ از آن عقب نشینی نکنید، حقوق خود را مطالبه کنید تا درون خود را نیز صد در صد عاری از دخانیات سازید.
● معاهده ی سازمان بهداشت جهانی در زمینه ی کنترل تنباکو WHO FCTC
FCTC یک معاهده ی سلامت عمومی جهانی است که هدف آن کاهش بار بیماری و مرگ ناشی از مصرف تنباکو می باشد. با تصویب در ژوئن ۲۰۰۳ ، این قرارداد به سرعت به فراگیرترین معاهدات در تاریخ سازمان ملل درآمد؛ ظرف ۵/۲ سال بیش از ۱۰۰ کشور این قرارداد را مورد پذیرش قرار داده و به عضویت این معاهده درآمدند. در فوریه ۲۰۰۵ این معاهده بصورت رسمی به مرحله ی اجرا درآمد و تا اواخر سال ۲۰۰۶ تعداد کل اعضا به ۱۴۲ عضو رسید که بیش از سه چهارم کره ی زمین را شامل می گردید. این قرارداد کنترل تنباکو را در طیف عرضه و تقاضا مورد توجه قرار می دهد. نیاز به افزایش قیمت محصولات و مالیات وضع شده بر آن، منع کامل پشتیبانی، تبلیغ و ترویج تنباکو و چاپ هشدارهای بهداشتی کاملاً روشن و مشخص بر روی بسته های محصولات تنباکو از جمله مفاد این معاهده است. در بند ۸، محافظت در مقابل مواجهه با دود ناشی از سوختن تنباکو، معیارهای ثابت شده برای کاهش عوارض ناشی از سیگار کشیدن تحمیلی مشخص می گردد. مطالعات موردی نشان می دهد کشورهایی که قوانین ممنوعیت سیگار کشیدن در مکانهای عمومی را به مرحله ی اجرا در اورده اند، شاهد کاهش مصرف محصولات تنباکو بوده اند؛ که بخشی از این کاهش مصرف به علت ترغیب افراد به ترک سیگار بوده است. افزون بر این شواهد محکمی مبنی بر تأثیرات اقتصادی منفی این محدودیت ها در بخش خدمات وجود نداشته است.
۱) دود دست دوم تنباکو ( SHS) چیست؟
منظور از سیگار کشیدن تحمیلی دود ناشی از سوختن محصولات تنباکو است که توسط افراد مصرف کننده ی این مواد تولید می شود. صنعت تنباکو از عنوان دود محیطی تنباکو (ETs) نیز برای این موضوع استفاده می کند. زمانی که دود ناشی از تنباکو بویژه در محیطهای سربسته هوا را آلوده می سازد،بوسیله ی همه ی افراد استنشاق می گردد؛ یعنی هم سیگاری ها و هم غیرسیگاری ها در معرض اثرات زیانبار آن قرار می گیرند. چون افراد غیرسیگاری این دود را استنشاق می کنند، عموماً به آن سیگار کشیدن غیرارادی یا تحمیلی نیز می گویند.
۲) دود تحمیلی سیگار باعث سرطان می شود.
تردیدی وجود ندارد که تنفس دود تحمیلی تنباکو برای سلامت افراد بسیار خطرناک است. بیش از ۴ هزار ماده ی شیمیایی شناخته شده در دود تنباکو وجود دارد. بیش از ۵۰ ماده از این مواد شیمیایی عامل ایجادکننده ی سرطان در انسان هستند.
SHS عاملی برای بیماریهای قلبی و بسیاری از بیماریهای وخیم تنفسی و قلبی عروقی در کودکان و بزرگسالان می باشد که در نهایت ممکن است به مرگ منجر شوند.
۳) حد ایمنی برای مواجهه با دود تحمیلی سیگار وجود ندارد.
نه تهویه و نه تصفیه هوا به تنهایی یا همراه با هم نمی توانند میزان مواجهه با دود ناشی از تنباکو را در محیطهای سربسته به حد قابل قبول برسانند. تنها محیط صد در صد بدون دخانیات محافظت کافی را ایجاد می کند.
۴) تقریباً نیمی از کودکان جهان هوایی را استنشاق می کنند که با دود تنباکو آلوده شده است.
مواجهه با SHS در هر کجا که سیگارکشیدن آزاد باشد اعم از خانه ها ، محیطهای کاری و مکانهای عمومی اتفاق می افتد. سازمان جهانی بهداشت تخمین می زند که حدود ۷۰۰ میلیون کودک یا به عبارتی تقریباً نیمی از کودکان دنیا ، خصوصاً در محیط منزل، هوایی را تنفس می کنند که آلوده به دود تنباکو می باشد. یافته های حاصل از بررسی مصرف تنباکو در میان جوانان نقاط مختلف دنیا که با مشارکت سازمان جهانی بهداشت و مرکز پیشگیری و کنترل بیماریهای ایالات متحده CDC)) بر روی دانش آموزان ۱۳ تا ۱۵ ساله ی ۱۳۲ کشور جهان در طی سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۵ میلادی صورت گرفت نتایج زیر را در برداشته است:
ـ ۹/۴۳ درصد از دانش آموزان در خانه در معرض دود تحمیلی سیگار قرار دارند.
ـ ۸/۵۵ درصد از دانش آموزان در مکانهای عمومی در معرض دود تحمیلی سیگارقرار دارند.
ـ ۱/۷۶ درصد از دانش آموزان از ممنوعیت سیگار کشیدن در مکانهای عمومی حمایت می کنند.
۵) سیگار کشیدن تحمیلی سهم بزرگی از بار جهانی بیماری را به خود اختصاص داده است.
ـ مرگ کارگران: سازمان بین المللی کار تخمین می زند که هرساله حداقل ۲۰۰ هزار کارگر جان خود را بدلیل مواجهه با دود تحمیلی سیگار از دست می دهند.
ـ مرگ در اروپا: یک گزارش تازه حاکی از۸۰ هزار مرگ بواسطه ی دود تحمیلی سیگار در ۲۵ کشور از کشورهای اتحادیه ی اروپا در سال ۲۰۰۵ است.
ـ مرگ در ایالات متحده: آژانس محافظت از محیط ایالات متحده برآورد کرده است که SHS سالانه مسئول حدود ۳ هزار مرگ بواسطه ی سرطان ریه در غیرسیگاریهای ایالات متحده است و بالغ بر یک میلیون کودک بدلیل SHS وضعیت بیماریشان وخیمتر شده است.
۶) SHS بار مالی نیز بر جامعه تحمیل می کند.
هزینه های SHS محدود به بار ناشی از بیماری نیست. مواجهه با SHS برای مردم، تجارت و کسب و کار و کل جامعه نیز هزینه های مالی و اقتصادی زیادی را تحمیل می سازد. این هزینه ها در ابتدا هزینه های مستقیم و غیرمستقیم پزشکی را شامل می شود ولی در نهایت باعث کاهش توان تولید و بهره وری نیز خواهد شد. بعلاوه در محیطهای کاری که سیگار کشیدن آزاد است، هزینه های بازسازی و پاکیزه سازی محیط و خطر آتش سوزی نیز بیشتر است؛ و متعاقب این امر کارفرمایان باید سرانه ی بیمه ی بیشتری را نیز متقبل گردند.
مطالعه ی جدیدی که توسط انجمن آمار آمریکا صورت گرفته است، نشان می دهد که مواجهه با SHS سالانه بیش از ۵ میلیارد دلار هزینه ی مستقیم پزشکی و افزون بر ۵ میلیارد دلار هزینه ی غیرمستقیم پزشکی( از جمله ناتوانی، از دست دادن حقوق و دستمزد و منافع مربوطه) را در آمریکا به خود اختصاص داده است.
در هنگ کنگ میزان سالانه ی هزینه های مستقیم پزشکی ، هزینه ی مراقبتهای طولانی مدت و کاهش توان تولید و بهره وری ناشی از SHS حدود ۱۵۶ میلیون دلار برآورد شده است.
اداره ی ایمنی و بهداشت حرفه ای امریکا برآورد می کند که هوای پاک میزان بهره وری در آمریکا را تا ۵/۳ درصد بالا می برد که این موضوع سالانه ۱۵ میلیارد دلار صرفه جویی برای کارفرمایان به دنبال خواهد داشت.
شواهد علمی در مورد اثرات مخرب مواجهه با SHS، بیش از ۴۰ سال بر روی هم جمع شده است.
امروزه یک اصل مسلم علمی بر مبنای صدها مطالعه وجود دارد که SHS در بزرگسالان و کو دکان باعث بیماریهای وخیم و کشنده ای همانند بیماریهای قلبی ، سرطان ریه ، آسم و دیگر بیماریها می گردد.
« دیگر بحث و جدل کافی است، شواهد علمی کاملاً روشن است ، دود دست دوم سیگار تنها یک عامل آزاردهنده و مزاحم نیست بلکه خطری جدی برای سلامت است.»
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست