دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
سیدجمالالدین اسدآبادی طلیعهدار نهضتهای معاصر اسلامی
![سیدجمالالدین اسدآبادی طلیعهدار نهضتهای معاصر اسلامی](/mag/i/1/whbun.jpg)
۱) الردیه علی الدعویین که انتقاد تندی است نسبت به برخی از مسلمانان هندی که با کمال میل راغب پذیرش قدرت بریتانیا بودند.
۲) عروهالوثقی که نشریهای ادواری بود و توسط متکلم مصری، محمد عبده خطاب به تمام مسلمانان جهان به چاپ میرسید. از آنجا که سیدجمالبرای مخاطبان مختلف با استفاده از شیوههای متفاوت مینوشت، کشف آنچه او واقعا بدان معتقد است معمولا سهل و آسان نیست. به هر تقدیر درونمایه اصلی [اندیشه او] مشخص است: <مسلمانان نمیتوانند قدرت پایداری در مقابل گسترش [نفوذ و قدرت] دولتهای اروپایی را به دست بیاورند الا اینکه دین خویش را به درستی درک [کنند] و به آن سربسپارند.> قرائت سیدجمالالدین اسدآبادی از اسلام همچون فهم برخی فیلسوفان مسلمان مثل ابنسینا بوده که به واسطه آنچه از متفکران جدید غربی آموخته تقویت شده است.
او معتقد است که عقل واقعا روشنبین آدمی میتواند به مردم نشان دهد که یک خدای متعالی وجود داد و آنها در قبال اعمال و رفتار خود طبق مشیت او متعهدند. [ولیکن در آن واحد] توده مردم نمیتوانند معرفت و محدودیت امیالشان را به این صورت به دست آورند و پیامبران برای ایشان حقیقت را در صور نمادین ظاهر ساختهاند. (اینکه آیا سیدجمال معتقد بوده خداوند به پیامبران وحی کرده یا اینکه ایشان کاملا مومنانی از صنف آدمیان بودهاند؟ روشن نیست) قرآن یکی از مظاهر نمادین حقیقت است؛ قرآن به صورت شایسته تفسیر میشود [چون] پیام آن مطابق با عقل است و در نتیجه با رشد معرفت آدمی قرآن باید از نو تفسیر شود.
[اگر] قرآن به درستی فهمیده شود به مسلمانان میآموزد که باید با فضیلت و در یک حالت اتحاد و همبستگی رفتار کنند. اگر آنها به این نکته جامه عمل بپوشانند میتوانند در دنیای جدید به حیات خویش ادامه دهند. تلاشهای اصلی سید برای برانگیختن مسلمانان، فعالیتهایی از این دست و برای وحدت بود که تا پایان حیاتش آمال او برای یافتن یک حاکم مسلمان که اندرزهای او را بپذیر تحقق نیافت.
او بعدا در زندگیاش بیشتر خواستار خیزش تمایلات و احساسات <وحدتگرایانه اسلامی> شد و نوشتهها و فعالیتهایش غالبا رنگ اسلام سنتی به خود گرفت. به نظر میآید شخصیت سید قدرتمند و جذاب بود و هر جا که پا میگذاشت هوادارانی مییافت. او که گهگاه تاثیر چشمگیری داشته- اگرچه کمتر از آنچه خود او ادعا کرده است[ -علی ایحال] در آخرین سالهای عمرش در استانبول شهرتش رو به ضعف گرایید اما بعد از مرگش دومرتبه فزونی یافت و او به عنوان پیشگام نهضتهای گوناگون اسلامی در نظر گرفته شد.
منبع: Afghani, Jamal, al-ldinal/ Encyclopedia of Religion/ Edited by Eliade, Mircea
آلبرت هرنی
منبع : روزنامه اعتماد ملی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست