جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


زندگی ‌شاعرانه یک ‌نویسنده ‌‌زن


زندگی ‌شاعرانه یک ‌نویسنده ‌‌زن
امیلی درنیومون مجموعه تلویزیونی کانادایی است که از سال ۱۹۹۸ تا سال ۲۰۰۰ میلادی از شبکه تلویزیونیCBS به روی آنتن رفت. این مجموعه توسط موسسه سینمایی یالتر استریت و بر مبنای کتاب امیلی درنیومون نوشته لوسی مارمونتگومری تهیه شده است. این مجموعه تلویزیونی شامل ۳ فصل۱۳ قسمتی و یک فصل ۷ قسمتی و به عبارت دیگر شامل ۴۶ قسمت مختلف است که مدتی است از شبکه اول سیما پخش می‌شود. اگر از بینندگان مجموعه‌های تلویزیونی هستید، حتما متوجه این موضوع شده‌اید که در یک سال گذشته شبکه اول سیما پخش چندین مجموعه تلویزیونی مختلف را در جدول پخش برنامه‌های صبحگاهی خود مورد توجه قرار داده است. بر این اساس همه روزه صبح‌ها راس ساعت ۱۰ صبح قسمتی از یک مجموعه تلویزیونی به روی آنتن می‌رود که پس از مجموعه تلویزیونی قصه‌های جزیره و رودخانه برفی، امیلی درنیومون در جدول پخش برنامه‌ها قرار گرفته که براساس نظرسنجی‌های انجام شده با استقبال چشمگیری از سوی مخاطبان مواجه بوده است.
امیلی درنیومون یکی از مجموعه رمان‌های مونتوگومری است که از بسیاری جهات شبیه به مجموعه تلویزیونی آنه شرلی در گلین گیبز نخستین کتاب از مجموعه کتاب‌های این نویسنده بزرگ است با این تفاوت که این بار و در این داستان، زندگی از نگاه دختر کوچولوی یتیمی به تصویر کشیده شده است که پس از مرگ پدرش به علت ابتلا به بیماری سل، اقوام و خویشاوندان مادرش که در کودکی او را از دست داده است، سرپرستی او را به عهده می‌گیرند. در داستان امیلی در مقایسه با آنه، دیدگاه‌های تخیلی کمتر مورد توجه قرار گرفته و بیشتر به شرح واقعیت‌های زندگی انسان‌ها پرداخته شده است. جالب است بدانید مونتوگومری در پردازش شخصیت امیلی، شخصیت اول این داستان، از خود الهام گرفته است و بسیاری از حوادث این مجموعه در حقیقت اتفاقاتی است که در زندگی شخصی رخ داده است. امیلی موهایی مشکی، صورتی رنگ‌پریده و لبخندی آرامش‌بخش و منحصر به فرد دارد. امیلی استار پس از مرگ پدرش راهی مزرعه نیومون در جزیره پرنس ادوارد ایسلند می‌شود تا در کنار خاله‌هایش الیزابت و لورا و پسردایی جیمی زندگی کند. پس از مدتی در این مزرعه دوستانی پیدا می‌کند. انیره، تدی و پری که خاله الیزابت به خاطر این که او از منطقه‌ای فقیرنشین است، خیلی از او خوشش نمی‌آید از دوستان صمیمی امیلی هستند. و جالب این که هریک از آنها در زمینه بخصوصی استعداد دارند. امیلی قدم به این دنیا گذاشته تا روزی نویسنده‌ای بزرگ و مشهور شود. تدی هنرمندی توانمند و انیره نیز سخنوری حاذق است. این در حالی است که پری نیز این توانایی را دارد که روزی سیاستمداری بزرگ و بنام باشد اگرچه به نظر می‌رسد هر یک از آنها فارغ از مشکلات زندگی دنیوی، سرگرم زندگی خودشان هستند و از بودن در کنار هم لذت می‌برند، اما حقیقت این است که هر کدام از آنها به نوعی در زندگی شخصی و خانوادگی خود با مشکلاتی مواجه هستند. امیلی که به ناچار باید با خاله الیزابت زندگی کند، روزگار سختی را می‌گذراند، چرا که او اصلا علاقه امیلی به نوشتن را درک نمی‌کند. دکتر برنلی، پدر انیره نیز به علت مشکلاتی که با مادر انیره دارد، به او بی‌توجهی می‌کند. مادر تدی نسبت به استعداد فرزندش و علاقه او به دوستانش به آنها حسادت می‌کند. او همواره از این که علاقه تدی به دوستانش و همچنین علاقه او به هنر از عشق میان مادر و فرزند بکاهد، احساس نگرانی می‌کند و به همین سبب از امیلی، نقاشی‌های تدی و حتی حیواناتی که تدی در خانه از آنها نگهداری می‌کند، متنفر است. پری برخلاف دیگر دوستانش در خانواده‌ای زندگی می‌کند که شرایط مالی مناسبی ندارند. خانم تام، عمه تدی یک بار سعی می‌کند امیلی را متقاعد سازد که وقتی او و پری بزرگ شدند با هم ازدواج کنند. او پری را تهدید می‌کند که اگر امیلی با خواسته او مخالفت کند، از این پس پرداخت مخارج تحصیل او را به عهده نخواهد گرفت.
یکی از دیگر شخصیت‌های فراموش‌نشدنی این مجموعه کشیش جاریک، رئیس کلیساست. فردی آرام، مرموز و بدبین که همواره در تلاش است به آنچه از آن در هراس است، گرفتار نشود. آقای کارپنتر، معلم خشن مدرسه نیز از دیگر شخصیت‌های مجموعه است که در ارزیابی نوشته‌ها و اشعار امیلی به او کمک می‌کند و با دلسوزی مشوق اوست. پسردایی جیمی نیز فردی ساده است که وقتی از نظر عاطفی بشدت تحت تاثیر قرار می‌گیرد، اشعاری را از بر با آهنگی موزون زمزمه می‌کند.
● امیلی، قهرمانی بزرگ
۳ رمان امیلی، امیلی در نیومون (۱۹۲۳)‌، ترقی امیلی (۱۹۲۵)‌ و در جستجوی امیلی (۱۹۲۷)‌ نام دارند که داستان و سرگذشت زندگی امیلی را از کودکی تا موفقیت او در زمینه نویسندگی دنبال می‌کنند. امیلی در کتاب اول از این مجموعه ۳ جلدی به عنوان شخصیتی قهرمان و فردی علاقه‌مند به هنر و زیبایی‌های طبیعت و انسانی صادق و وفادار نسبت به دوستانش به مخاطب معرفی شده و قدم در مسیری می‌گذارد که رسیدن او به هدف بزرگی که در زندگی پیش گرفته است را هموار می‌سازد. در کتاب‌های دوم و سوم از این مجموعه، امیلی گرفتار حوادث و اتفاقاتی می‌شود که خاطرات عاشقانه‌ای را در زندگی او به یادگار می‌گذارند. از زمانی که این کتاب برای نخستین بار در سال ۱۹۲۳ میلادی به چاپ رسید، چندین بار تجدید چاپ شده و محبوبیت آن در میان علاقه‌مندان به خواندن کتاب‌های رمان سبب شده است این مجموعه به زبان‌های مختلف از جمله زبان‌های فرانسوی، اسپانیایی، سوئدی، لهستانی، ژاپنی و... ترجمه شود. در سال ۱۹۹۸ مجموعه داستان‌های امیلی برای نخستین بار به صورت مجموعه‌های تلویزیونی به روی آنتن رفتند. این مجموعه یعنی مجموعه تلویزیونی امیلی در نیومون در جزیره پرنس ادوارد ایسلند کانادا فیلمبرداری شده که ایفای نقش‌های اصلی آن را نوجوانان به‌عهده داشته‌اند. در آوریل سال ۲۰۰۷ میلادی یک مجموعه تلویزیونی انیمیشن ۲۶ قسمتی نیز براساس این داستان در کشور ژاپن و توسط دو شرکت بزرگNHK وshinsha ‌ساخته شد.
این انیمیشن بسیار ساده و در عین حال به زیبایی طراحی شده است و برخلاف دیگر مجموعه‌های انیمیشن ساخته شده، شخصیت‌های آن شبیه به مردم عادی هستند؛ چراکه این انیمیشن برگرفته از کتابی است که براساس زندگی واقعی انسان‌ها نوشته شده است.
دیدگاه‌های تخیلی در داستان امیلی در مقایسه با آنه‌شرلی، کمتر مورد توجه قرار گرفته و بیشتر به شرح واقعیت‌های زندگی انسان‌ها پرداخته شده است
آنچه مجموعه امیلی در نیومون را از داستان مشابهی همچون آنه‌شرلی از دیگر آثار این نویسنده بزرگ متمایز می‌سازد، این است که امیلی همواره در تلاش است افکار خودش را به نوعی به اتفاقات و حوادث زندگی روزمره مرتبط سازد و به عبارت دیگر بین دنیای ذهنی او با دنیای حقیقی ارتباطی دوجانبه است. در حالی که آنه‌ تنها از روند زندگی عادی برای پرورش تخیلات و خلاقیت‌های خودش استفاده می‌کند. در مجموعه آثار مونتگومری، اگرچه شباهت میان شخصیت‌ها و محیط بدیهی است، اما نگاه متفاوت او به وقایع است که ارتباط عمیقی را بین مخاطب و شخصیت‌ها ایجاد می‌کند. در مجموعه تلویزیونی قصه‌های جزیره که یکی از دیگر آثار این نویسنده است، داستان بتدریج از پردازش شخصیت‌ها خارج و تقابل بین اعضای خانواده کینگ و حتی ارتباط بین اعضای دهکده را به تصویر می‌کشد. در آنه شرلی نیز داستان بتدریج یک روند تکاملی را طی می‌کند که مخاطب را با خود همراه می‌سازد. این در حالی است که گرفتاری‌ها و مصیبت‌های خانواده امیلی را پایانی نیست و سیر داستان به گونه‌ای است که تصور می‌کنیم این حوادث از زبان یک تاریخ‌نگار روایت می‌شود؛ تاریخ‌نگاری از آخرین نسل خانواده مری‌ها یعنی امیلی که برای فرار از مشکلات ناشی از مرگ مادر و پدرش به آنها پناه آورده است.
● دوستانی صمیمی در کنار هم
در مجموعه تلویزیونی امیلی در نیومون مارتا مالکساک، ایفای نقش امیلی استار، نقش اول داستان را به عهده داشته است. استفان مک هاتی ایفاگر نقش پسردایی جیمی نیز از هنرپیشه‌های بنام و مشهوری است که تاکنون در مجموعه‌های تلویزیونی متعددی حضور داشته است. اگر از بینندگان پروپاقرص مجموعه‌های تلویزیونی خارجی هستید، حتما پیش از این نیز با او در مجموعه‌های تلویزیونی پرونده‌های راکو و عامل ناشناخته آشنا شده‌اید.
مارتا مالکساک متولد ۱۱ اکتبر سال ۱۹۸۴ میلادی است. اگرچه او علاوه بر این مجموعه تلویزیونی در سریال‌های تلویزیونی زیادی به ایفای نقش پرداخته، اما هنوز نتوانسته است موفقیت مشابه ایفای نقش امیلی را در کارنامه فعالیت‌های هنری خود به ثبت برساند. امیلی اولین حضور مارتا در عرصه هنر سینما و تلویزیون است و پس از آن او در مجموعه تلویزیونی دیگر نیز به عنوان نقش اصلی یا بازیگر مهمان حضور داشته است. او بتازگی برای دو مجموعه تلویزیونی که در سال ۲۰۰۹ مراحل فیلمبرداری آنها آغاز خواهد شد، قرارداد همکاری امضا کرده است.
جسیکا پلرین که او را با نقش انیره برنلی می‌شناسید ۱۰ فوریه سال ۱۹۸۷ میلادی در جزیره پرنس ادوارد کانادا متولد شده است. اگرچه او در سال ۱۹۹۸ میلادی به خاطر ایفای نقش الیزه در امیلی در نیومون نامزد دریافت جایزه بهترین بازیگر نقش فرعی شد، اما حضور کمرنگی در عرصه هنر سینما و تلویزیون داشته و علاوه بر این مجموعه تلویزیونی تنها در یک سریال به عنوان دوبلور همکاری کرده است.
ایفای نقش پری میلر را کریس لمشه به عهده داشت. او در سال ۱۹۷۸ متولد شد. مادرش معلم و پدرش تاجر بود. کریس از کودکی آرزو داشت روزی دکتر شود و بتواند درباره بیماری سرطان تحقیق کند، اما علی‌رغم این‌که به رشته هنر علاقه چندانی نداشت، به خاطر دوستش، مدرسه هنر را برای ادامه تحصیل انتخاب کرد و ناگهان روزی متوجه شد عکسش به عنوان بازیگر روی جلد مجلات و روزنامه‌ها چاپ شده است. او بتدریج فهمید به بازیگری علاقه زیادی دارد. کریس تاکنون در ۳۳ فیلم تلویزیونی، سینمایی و مجموعه تلویزیونی حضور داشته است. امیلی درنیومون ششمین تجربه هنری او در این عرصه است.
شاون رابرت که در نقش تری‌کنت در این مجموعه حضور داشته است، متولد سال ۱۹۸۴ میلادی است. او در سال ۱۹۹۴ نخستین فعالیت هنری خود را در این عرصه تجربه کرد. همزمان با ساخت مجموعه تلویزیونی امیلی درنیومون در سال ۱۹۹۸، او در دو سریال دیگر نیز به عنوان بازیگر مهمان به ایفای نقش پرداخت.
پس از پخش این مجموعه تلویزیونی او با پیشنهادهای زیادی برای کار در مجموعه‌ها و فیلم‌های مختلف مواجه شد و بنابراین سال ۱۹۹۹ برای او سال پرکاری بود. امیلی درنیومون سومین حضور جدی او در تلویزیون محسوب می‌شود. شاون تاکنون ۴۰ فیلم و سریال تلویزیونی را در کارنامه هنری خود به ثبت رسانده است.
● درباره خالق داستان
لوسی مارمونتگومری، داستان‌سرا و شاعر برجسته کانادایی است که در ۳۰ نوامبر سال ۱۸۷۴ میلادی در جزیره پرنس ادوارد کانادا متولد و از کودکی به سرودن شعر و داستان‌نویسی پرداخت مونتوگومری در ۱۲ سالگی توانست جایزه مسابقه داستان‌نویسی نشریه مونترال‌استار را از آن خود سازد. در آن زمان تنها تعداد اندکی از زنان به تحصیلات خود ادامه می‌دادند و لوسی پس از گذراندن دوره کالج پرنس آروینر وارد دانشگاه‌ هالیفاکس شد و در همان‌جا به زندگی ادامه داد. مدتی پس از پایان تحصیل به دهکده‌ای رفت و در آنجا به عنوان معلم مشغول به کار شد. او سال‌ها در کنار مادربزرگش در مزرعه‌ای که بعدها گرین گیبلز)Green Gables( نام گرفت، زندگی کرد. مونتوگومری در سال ۱۹۱۱ در سن ۳۷ سالگی با یک کشیش ازدواج کرد. تجارب به دست آمده از آموزش، تعلیمات مذهبی و زندگی در کنار مردم روستا زمینه مناسبی را فراهم آورد تا او بتواند مجموعه آثاری را درباره آنه‌‌شرلی از خود به یادگار گذارد. هریک از این کتاب‌ها که دوره‌ای خاص از زندگی آنه را به تصویر می‌کشد، در عین حال داستانی مستقل دارد. گرین‌گیبلز مجموعه‌ای است متشکل از ساختمان‌های مسکونی، دو باغ میوه، یک مزرعه و چند انبار هیزم و علوفه و آغل که امروزه به اقامتگاه آنه معروف است و به عنوان یک بنای یادبود از این داستان به یادماندنی که قدمتی ۱۰۰ ساله دارد، همه‌ساله جهانگردان و دوستداران آثار مونتوگومری از آن دیدن می‌کنند.
مونتوگومری در سال ۱۹۴۲ میلادی و در تورنتو از دنیا رفت. نوشته‌های بسیار ارزشمند و جوایز و افتخارات بین‌المللی بسیاری را از سوی جوامع مختلف نظیر جامعه هنری سلطنتی بریتانیا و همچنین موسسات و انجمن‌های ادبی فرانسه از آن سو کرده است. امروزه نیز نقد و ارزیابی آثار این نویسنده در بسیاری از جوامع و انجمن‌های ادبی همچنان مورد توجه است و علاوه بر این‌که مجموعه آثار مکتوب او به زبان‌های مختلفی ترجمه شده، در ساخت بسیاری از مجموعه‌ها و فیلم‌های تلویزیونی و حتی تئاتر از نوشته‌های او الهام گرفته می‌شود که خوشبختانه با استقبال چشمگیری از سوی مخاطبان مواجه بوده است.
سهیل امیری
منبع : روزنامه جام‌جم