پنجشنبه, ۱۲ مهر, ۱۴۰۳ / 3 October, 2024
مجله ویستا

نگاهی به حاشیه‌های یک نمایشگاه


نگاهی به حاشیه‌های یک نمایشگاه
هشتمین نمایشگاه بین‌المللی محیط زیست ایران که روزهای ۲۸ تا ۳۱ مرداد در محل دایمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برگزار شد، به گفته غرفه‌داران متاسفانه از تعداد بازدیدکننده کمی بخصوص بازدیدکننده متخصص برخوردار بود.
در حالی که این نمایشگاه تنها به فاصله حدود ۶ ماه از هفتمین نمایشگاه بین‌المللی محیط زیست ایران در زمستان سال گذشته برگزار شده بود، کارشناسان پیش‌بینی کرده بودند که این فرصت اندک زمان کافی برای برگزاری یک نمایشگاه پربار در بخش محیط زیست نباشد.
به گفته مسوولان، برخی شرکت‌های شرکت‌کننده در این نمایشگاه، این زمان اندک فرصت کافی برای ارائه دستاوردهای جدید در بخش محیط زیست کشور نبود و آنچه ارائه می‌شد مطالب مشابه نمایشگاه دوره قبل بوده است این در حالی است که مسوولان از استقبال اندک بازدیدکنندگان نیز گلایه داشتند.
از سوی دیگر، سالن‌هایی که برگزاری این نمایشگاه به آن اختصاص داده شده بود به نظر بیشتر بازدیدکنندگان از وضعیت مناسبی حتی از نظر غرفه‌آرایی برخوردار نبود این در حالی است که مسوولان برگزاری نمایشگاه نیز از این سالن‌ها ابراز نارضایتی کرده، اما معتقد بودند زمان مناسب برگزاری این نمایشگاه محدودیت انتخاب سالن‌های مناسب را پوشش داده است و این نقصان در نمایشگاه سال آینده جبران خواهد شد.
حضور کمرنگ تشکل‌های غیردولتی زیست محیطی بخش دیگری بود که به نظر می‌رسید مسوولان برگزاری نمایشگاه یا حتی مسوولان سازمان حفاظت محیط زیست به آن توجه چندانی نشان نداده بودند اختصاص یک راهروی باریک در انتهای یکی از سالن‌های نمایشگاه آن هم برای تعداد حدود ۱۰ تشکل غیردولتی از سراسر کشور نشان‌دهنده حضور پررنگ نداشتن تشکل‌های غیردولتی زیست‌محیطی در این نمایشگاه بوده است.
به گفته مسوولان یکی از تشکل‌های غیردولتی زیست محیطی شرکت‌کننده در این نمایشگاه، از آنجا که تنها یک تشکل غیردولتی از تهران برای شرکت در نمایشگاه معرفی شده بود، آنها به صورت مشترک در یک غرفه بسیار کوچک میز دیگری را برای اختصاص به فعالیت‌های ۴ تشکل غیردولتی دیگر اختصاص داده بودند این در حالی بود که این ۴ تشکل غیردولتی هر روز جای خود را به ۴ تشکل غیردولتی دیگر می‌داند و تنها یک میز برای معرفی فعالیت‌ها و حضور این تشکل‌ها وجود داشت که آن هم با هماهنگی خود تشکل‌های غیردولتی مهیا شده بود!
از سوی دیگر، مسوولان این تشکل‌ها از حضور نداشتن مسوولان در غرفه‌های آنها نیز گلایه داشتند؛ این در حالی است که در ششمین دوره نمایشگاه بین‌المللی محیط زیست حدود ۶۰ تشکل غیردولتی در نمایشگاه حضور داشتند و یک سالن مجزا به آنها اختصاص داده شده بود.
حضور برخی شرکت‌ها مانند کارخانجاتی که فعالیت‌های مرتبط با محیط زیست به طور مستقیم ندارند، مانند کارخانه‌های تولید لبنیات و بستنی در این نمایشگاه بخش دیگری بود که نظر بازدید کنندگان نمایشگاه محیط زیست را به خود جلب می‌کرد تا ارتباطی را میان آنها با نمایشگاه پیدا کنند.
اگرچه برخی مسوولان سازمان حفاظت محیط زیست همچنان معتقدند برگزاری چنین نمایشگاهی بهتر از برگزار نشدن آن است و قرار دادن هشتمین نمایشگاه بین‌المللی محیط زیست در تقویم نمایشگاهی نیز با این هدف بوده است؛ اما آیا بدرستی استفاده نکردن از تجربیات ۷ دوره گذشته نمایشگاه محیط زیست می‌تواند درست باشد یا آن که بهتر است منتظر بمانیم تا دوباره تجربه‌های جدیدی در این زمینه به دست بیاید.
همچنین حضور کمرنگ شرکت‌های بین‌المللی در نمایشگاهی که نام بین‌المللی را یدک می‌کشد، جای سوال دارد. چرا که برگزاری نمایشگاه‌هایی این چنینی فرصتی برای تبادل تجربیات میان کشورهای فعال و توانمند در عرصه محیط زیست است تا کارشناسان و مسوولان بتوانند با توان و تجربه بهتری برای حفاظت از محیط زیست قدم بردارند.
حمیده سادات هاشمی‌
منبع : روزنامه جام‌جم