چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا
ارزیابی تشخیص بروسلا آبورتوس با PCR و مقایسه آن با روش کشت
● مقدمه:
بروسلوز یک بیماری زئونوز است که انتشار جهانی دارد. این بیماری از قدیم در نقاط مختلف ایران شایع بوده و با توجه به عوارض اقتصادی و پزشکی حایز اهمیت است. با توجه به خسارات ناشی از شیوع بروسلوز، کنترل و پیشگیری آن از اولویت ویژهای برخوردار است. تشخیص به موقع و دقیق این بیماری نقطه شروع هرگونه برنامه موثر بهمنظور کنترل آن در انسان و دام است. روشهای متداول تشخیص همیشه همراه با مشکلات فنی برای تشخیص عفونت میباشند. امروزه توجه محققان به روشهای مولکولی و بویژه روش PCR جلب شده است. در این مطالعه کارآیی یک جفت پرایمر در چند نمونه انسانی و حیوانی ارزیابی شد.
● مواد و روش کار:
سویههای استاندارد بروسلا از آزمایشگاه رفرانس تهیه و در شرایط استاندارد نگهداری شدند. کلیه مقالات منتشر شده در خصوص پرایمرهای اختصاصی بروسلا جمعآوری و نقاط ضعف و قوت ستهای مختلف بررسی گردید و پرایمرهای اختصاصی برای تکثیر قطعه ژنومی IS۷۱۱ با توجه به مزایای آن انتخاب گردید. ژنوم سویههای استاندارد استخراج و شرایط PCR در آزمایشگاه بهینه شده و حساسیت و ویژگی آنها تعیین گردید. در انتها، تمامی سویههای کلینیکی (انسانی و دامی) با متد بهینه شده PCR، آزمایش و با روش کشت و نیز نتایج سرولوژیک مقایسه گردیدند.
● نتایج:
نتایج مربوط به آزمایشات کشت و سرولوژی نشان دهنده قابلیتهای محدود این روشها برای تشخیص گونههای بروسلا میباشد. مطابق این نتایج در بین ۴۲ نمونه مثبت سرولوژیک تنها از ۶ نمونه با روش کشت، باکتری ایزوله شد. از ده نمونه دامی که با روش کشت و PCR آزمایش شدند، حساسیت کشت ۴۰ درصد و حساسیت PCR ۶۰ درصد بود. ضمنا پنج نمونه انسانی که از نظر سرولوژیک مثبت تلقی شده بودند، به همین ترتیب آزمایش شدند که هر پنج نمونه با روش کشت نیز مثبت گردیدند، ولی تنها چهار نمونه را روش PCR تشخیص داد.
● بحث:
روشهای متنوع تشخیص بروسلا اعم از روش کشت و روشهای سرولوژیک مورد تایید بوده ولی مشکلات و محدودیتهای خاص خود را دارند. از آنجا که نتایج مربوط به ستهای آزمایش شده همخوانی قابل قبولی با یکدیگر نداشتند، این تحقیق بهمنظور دستیابی به یک ست قابل اجرا در آزمایشگاههای بالینی طراحی شد. نتایج حاصله حاکی از کارآیی مناسب پرایمرهای مورد استفاده است؛ هر چند حساسیت آنها با آنچه قبلا گزارش شده بود مطابقت زیادی نداشت. بهنظر میرسد با استفاده از شرایط و مواد استاندارد میتوان به نتایج بهتری نیز دست یافت. عدم ردیابی بروسلا آبورتوس در یک نمونه بالینی در این تحقیق بهخاطر مشکلات روش تشخیص نبوده است؛ بلکه احتمالا به علت ویژگی بالای پرایمرهای مورد نظر بوده است.
سیدرضا حسینی دوست
علی احمدی
زینب احمدی
مسعود حاجیا
زهرا سفیری
لیلا گل منش
علی احمدی
زینب احمدی
مسعود حاجیا
زهرا سفیری
لیلا گل منش
منبع : پایگاه اطلاعات علمی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست