شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا
رویا درمانی
«رؤیای مؤمن سخنی است که خداوند در خواب با بنده خود میگوید ». محمد (ص)
رؤیاها بخششهای الهی هستند که میتوانند به عنوان یک سرمایه روحی و معنوی مورد استفاده قرار گیرند. بر این اساس می گویند رویایی که به آن توجه نشود و مورد بررسی قرار نگیرد، مثل نامه ای است که هرگز خوانده نشود . رویابینی یک قابلیت عمومی است که کاربردهای مختلفی در زندگی ما دارد؛ هر کسی قادر است از طریق رویاهایش به تغییر و بهبود زندگی خود و حتی درمان بیماری هایش کمک کند و چه بسا که از این طریق شفا یابد؛ در واقع یکی از کاربردهای مهم رویاها، درمان و شفای بیماریها است.
رویاها هم کاربرد تشخیصی و هم کاربرد درمانی دارند و علاوه بر تأثیرگذاری بر جسم، بر حالات درونی نیز تأثیرگذار هستند. برخی رؤیاها علایم اولیة بیماری را نشان میدهند و برخی دیگر نشان دهنده علایم و نمادهای بهبودی هستند؛ بعضی همزمان با بروز مشکلی در بدن یا حتی علاج یک بیماری تجربه میشوند و برخی هم میتوانند مشکلات روحی را برطرف کنند ...
اگر به پیشینه درمان از طریق رویاها مراجعه کنیم، می بینیم که در اکثر تمدن های باستانی این موضوع وجود داشته است. مثلاً پزشکان یونان قدیم به بیماران تعلیم می دادند تا به محتوای رویاهایشان توجه کنند ،به این دلیل که در طول رویا بینش های درمانی با ارزشی به دست می آمده است. بقراط حکیم به رویاهایی اعتقاد داشت که پیام های مهمی در آنها آشکار می شد. رویاهایی که در آنها نشانه ها یی از بیماری ظاهر می شد و شخص قبل از مبتلا شدن از آن آگاهی می یافت، اینگونه رویاها، رویاهای prodromic [۱](۱) نامیده می شوند. به عقیده بقراط بعضی از نمادها در رویا، علائم بیماری را مشخص می کنند و نمادهایی هم وجود دارند که در درمان بیماری ها بکار می آیند.[۲] (۲)
در حوزه روانشناسی و روان درمانی نیز به رویاها به منظور درمان بیماری ها توجه شده است. از پیشگامان این مبحث «فروید» بود. فروید به کنش رویاها در تحقق اندیشه ها و خواسته ها (از جمله تمایلات جنسی) تأکید داشت. او معتقد بود آنچه که در خواب می بینیم به نوعی تجلّیات ناخودآگاهِ درونی ماست که از تسلّطِ ضمیر آگاه ما رهایی یافته است؛ در این معنا رویاهایی که ما می بینیم قسمت مهمی از لایه های زیرین و پنهان مان است، رسوباتی از «خود» مان که یا فراموش شده اند یا به علت های مختلف در جهان بیداری سرکوب شده اند.
فروید رویا را به عنوان یک فعالیت آشفته ذهنی می دید که با آن روان آزردگی بیمارانش را کشف می کرد، اما «یونگ» رویا را به عنوان توصیفی خلاق و طبیعی از ناخودآگاه می دانست و بر خلاف فروید بر محتوای آشکار رویا تأکید داشت تا دریابد که رویا چه چیزی را آشکار می کند، نه اینکه چه چیزی را پنهان می کند.
امروزه نیز بعضی درمانگران به شکل های مختلف از رویاها جهت کمک به بیماران خود مدد می گیرند. برخی از آنها معتقدند تحلیل رویا می تواند یکی از مؤثرترین ابزارهایی باشد که در روان درمانی وجود دارد. تحلیل رویا می تواند به جای طولانی کردن فرآیند درمان، زمان صرف شده در درمان را کوتاه کند، زیرا درمانگر با تعبیر رویاها می تواند به سرعت به مشکل بیمار پی ببرد. «لی لی وایس» تحلیل رویا را یکی از مفیدترین ابزارها در رسیدن به ریشة تعارضات می داند.
او می گوید تحلیل رویا به ویژه در بیماران عصبی و افرادی که دچار افسردگی هستند، مثمر ثمر است. بنا به نظر متخصصین، مردم غالباً از تعارض های ناهشیاری که در رفتارهای آن ها دخیل است، آگاه نیستند. با استفاده از رویاها، آن ها می توانند درکی از این تعارض های ناهشیار بدست آورده و تغییراتی آگاهانه بر اساس این دریافت ها بوجود آورند.
طبق نظر «هاتی روزنتال» روان تحلیل گر، محقق و نویسنده در زمینه رویا درمانی، رویاها عملکرد مهمی در تنظیم مکانیزم احساس ما دارند. ما می توانیم از خلال خواب دیدن، بسیاری از عواطف نامطبوع و غیرقابل پذیرش را تخلیه کنیم، رویا دیدن راهی برای رها کردن عواطف است. دکتر روزنتال نیز همچون یونگ، آدلر و پرلز ... اعتقاد داشت که هر رویایی دربردارنده پیامی مهم است.
پیام های رویا معمولاً در پرده ای از استعاره و تصاویر ذهنی جای دارند. خانم «مونالیزا شولتز» متخصص اعصاب و روان وضعیت سلامت بیماران خود را بر اساس رویاهای شان پیش بینی می کند.
به طور نمونه مردی که زیاد سیگار می کشید، خواب دید به ارتش بازگشته است و زیر حملات شدید دشمن، در دل یک درخت بزرگ جا گرفته و گلوله های دشمن از تنه درخت وارد شده و سمت پایینی و چپ قفسه سینه اش را هدف قرار داده اند. او بعدها دریافت که یک غده سرطانی در بخش پایینی و چپ ریه اش به وجود آمده است و این قسمت همان محلی بود که در خواب، مورد اصابت گلوله واقع شده بود.
در یک مورد دیگر، زنی خواب دید که روی زمین دراز کشیده و زمین به درونش راه یافته و حفره ای ایجاد شده است و در آن حفره او در حال خفگی است. دو ماه بعد روشن شد که او به علت ابتلا به سل دچار حفراتی در ریه شده که باعث اختلال در تنفس وی گردیده است.
خلاصه اینکه رویاها هدیه ای الهی هستند که خداوند آن را به ما عطا فرموده تا از این امکان برای تحقق خواسته های خود از جمله درمان بیماری های مان استفاده کنیم. در درون ما منبع عظیمی از دانش و آگاهی نهفته است که می توانیم با برقراری ارتباطی خلاق با رویاهای مان به این منبع عظیم دست پیدا کنیم. وقتی کسی به رویاهایش توجه میکند، به مرور سطح جدیدی از آگاهی را تجربه می کند و میتواند رویاهایی ببیند که نوعی هدایت و راهنمایی درونی را برای زندگیاش فراهم کند و حتی چیزهای مفیدی خلق کند و آنها را جایگزین ترس و بیماری نماید ...
تحقیق و تألیف:ت ش
[۱] -- این کلمه از نام یونانی prodromos به معنای «از قبل جاری» گرفته شده است.
[۲] -- مثل نور خورشید، درخشندگی ستارگان، لباس سفید، رودخانه بزرگ ...
[۱] -- این کلمه از نام یونانی prodromos به معنای «از قبل جاری» گرفته شده است.
[۲] -- مثل نور خورشید، درخشندگی ستارگان، لباس سفید، رودخانه بزرگ ...
منبع : پایگاه اطلاع رسانی پزشکی شفا
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست