دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

برنامه محرمانه آمریکا پیرامون آینده نیروهای نظامی در عراق


برنامه محرمانه آمریکا پیرامون آینده نیروهای نظامی در عراق
توافق نامه‌ای که به روزنامه گاردین ارسال شده و برنامه‌ای محرمانه پیرامون آینده نیروهای نظامی آمریکا در عراق را پوشش می دهد به روشنی آشکار می کند که در این کشور، برنامه حضور نظامی بدون هیچ تاریخی برای پایان بخشیدن به آن ، در دستور کار قرار گرفته است .
توافق نامه چارچوب استراتژیک میان دولت‌های ایالات متحده و عراق در هفتم ماه مارچ منعقد گردیده و مهمور به مهر ((محرمانه)) و (( خیلی محرمانه)) است. این توافق نامه قصد دارد حکم جاری سازمان ملل را عوض کرده، و بدون هیچ قید زمانی به ایالات متحده اختیار می دهد تا(( در عراق بنا به دلایل اکید امنیتی و در زمان ضروری، اقدام به عملیات نظامی کرده و افراد را بازداشت کند.))
البته اختیارات، ((موقتی)) توصیف شده و در توافقنامه آمده است که ایالات متحده «تمایلی به پایگاه دائم یا حضور نظامی دائمی ندارد»، اما فقدان هر گونه قید زمانی و وضع محدودیت برای نیروهای آمریکا و دیگر نیروهای ائتلاف از جمله بریتانیا، در معنای مخالفت شدید با این توافق نامه هم در عراق و هم در ایالات متحده خواهد بود.
منتقدین عراقی به این نکته اشاره می کنند که در توافق نامه مذکور برای تعداد نیروهای آمریکایی، سلاح هایی که قادر به استفاده از آن هستند و حدود و ثغور قانونی اشان ( میزان اعمال قدرت بر شهروندان عراقی) هیچ محدودیتی وضع نشده و توافق نامه مورد بحث نسبت به توافق نامه های امنیتی بلند مدت ایالات متحده با دیگر کشورها بسیار پا را فراتر گذاشته است. در حقیقت توافق نامه در صدد حاکم کردن شرایط نظامیان آمریکایی و دیگر اعضای نیروی چند ملیتی حاضر در عراق است.
به دنبال درگیری‌های اخیر میان نیروهای عراقی و ارتش المهدی مقتدی صدر در بصره و تهدید دولت مبنی بر ممانعت از شرکت حامیان صدر در انتخابات منطقه ای در فصل پاییز، انتظار می رود که در پارلمان، صدریست های مخالف اشغال و احزاب سنی به اپوزیسیون قدرتمندی در برابر این توافق نامه شکل دهند ، توافق نامه ای که ایالات متحده می خواهد نهایی شدن آن را تا پایان ماه جولای شاهد باشد. حکم سازمان ملل در پایان سال منقضی شده و اعتبار خود را از دست خواهد داد.
یک منبع بلند پایه سنی دیروز اظهار داشت : " فضای عمومی در بغداد به ویژه پس از وقایع دو هفته اخیر حاکی از آن است که توافق نامه در شکل کنونی‌اش رد خواهد شد. دولت کمابیش از آن راضی است اما موضع پارلمان چیز دیگری است".
همچنین محتمل است که مناقشاتی در واشینگتن نیز برانگیخته شود. هیلاری کلینتون کاندیدای دمکرات ریاست جمهوری ، دولت را متهم کرده است که با تعهد حفاظت از عراق توسط نیروهای آمریکایی در صدد است دست و بال رییس جمهور آتی را ببندد.
رابرت گیتس وزیر دفاع در ماه فوریه استدلال کرد که توافق نامه برنامه ریزی شده، شبیه یک دوجین بسته‌ی "وضعیت فوق العاده" است که ایالات متحده در نقاط مختلف جهان مشابه آن را داشته و به هیچ وجه آمریکا را متعهد به دفاع از عراق نمی کند. اما اعضای دمکرات کنگره از جمله سناتور ادوارد کندی اظهار داشته اند که این توافق نامه چیزی فراسوی توافق نامه های دیگر است و بدل به معاهده ای شده که باید از سوی مجلس سنا و در پرتو قوانین به تصویب رسد.
مقامات دولتی تن داده اند که اگر توافق نامه ، تظامین امنیتی به عراق را دربرداشته باشد باید در کنگره به بحث گذاشته شده و پیرامون آن رای گیری به عمل آید. اما در طرح فاش شده آمده است "در منافع دو جانبه ایالات متحده و عراق است که عراق تمامیت ارضی، انسجام قلمرو و استقلال سیاسی اش را حفظ کرده و تهدیدهای خارجی به عراق دفع شود. بر این اساس، هر گاه انسجام قلمرو و یا استقلال سیاسی عراق تهدید شود ایالات متحده و عراق فورا با یکدیگر مشورت خواهند کرد".
با توجه به تنش میان ایالات متحده و ایران و روابط نزدیک ایران با احزاب شیعه عراقی نکته بسیار مهم این است که توافق نامه مشخص کرده است " ایالات متحده در صدد استفاده از قلمرو عراق به عنوان سکوی عملیات تهاجمی علیه کشورهای دیگر نیست".
ژنرال دیوید پتریاس، فرمانده نیروهای آمریکایی در عراق، امروز در هنگام گزارش به سنا پیرامون استراتژی‌اش، که در سال گذشته منجر به افزایش نیروهای ایالات متحده در عراق تا حدود ۳۰۰۰۰ تن گردید، در معرض پرسش‌های هر سه کاندیدای ریاست جمهوری قرار خواهد گرفت.
هم کلینتون و هم رقیب دمکراتش اوباما متعهد هستند که خروج نیروها از خاک عراق را آغاز کنند، سناتور جان مک کین جمهوری خواه نیز قول داده است نیروهای نظامی را تا اعاده امنیت در عراق حفظ کند.
سیوماس میلنه
برگردان:بابک پاکزاد
منبع : پایگاه اطلاع‌رسانی فرهنگ توسعه