پنجشنبه, ۱۳ دی, ۱۴۰۳ / 2 January, 2025
مجله ویستا

درد پستان


درد پستان در زنان بسیار شایع است و تعداد بسیاری از خانم‌ها به آن مبتلا می‌شوند. این درد ممکن است نگرانی زیادی برای افراد ایجاد کند. به‌طور کلی دو نوع درد پستان وجود دارد: ۱) دردهائی که با عادت ماهیانه ارتباط دارند (دردهای دوره‌ای) و ۲) دردهائی که با عادت ماهیانه ارتباطی ندارند (دردهای غیر دوره‌ای)

- درد دوره‌ای
از اواسط دوره عادت ماهیانه هورمون‌های تنظیم‌کننده عادت ماهیانه به‌تدریج افزایش می‌یابند و هنگام آغاز خونریزی قاعدگی به‌سرعت مقدار آنها کم می‌شود. در بعضی افراد بافت پستان به این تغییرات هورمونی حساس‌تر بوده در چند روز آخر دوره عادت ماهیانه دچار درد پستان می‌شوند. گاهی این درد به حدی شدید است که روابط شخصی، خواب یا کارکردن فرد را مختل می‌کند.
اسیدهای چرب یکی از اجزای اصلی سازنده تمام چربی‌ها و روغن‌ها هستند. در افرادی که دچار دردهای دوره‌ای پستان می‌شوند، میزان یک نوع خاص از اسیدهای چرب به نام گاما - لینولینک کاهش می‌یابد. کاهش میزان این اسید چرب به علت کم‌بودن آن در غذا نیست، بلکه به‌علت واکنش‌های خاص متابولیک در بدن این افراد ایجاد می‌شود.

- چگونه می‌توان از بروز دردهای دوره‌ای جلوگیری کرد؟
استفاده از سینه‌بند با اندازه مناسب، کم‌کردن مصرف چای، قهوه و نوشابه‌های کولا، کم‌کردن چربی‌های حیوانی در رژیم غذائی و افزایش مقدار میوه‌ها و سبزی‌های تازه در رژیم غذائی در بسیاری از افراد باعث بهبود یا کمتر شدن قابل توجه این دردها می‌شود. در صورت برطرف نشدن درد با روش‌های گفته شده باید به پزشک مراجعه کنید.
پزشک با توجه به محل درد، شدت درد و زمان درد و با معاینه پستان‌ها احتمال وجود سرطان را بررسی می‌کند و پس از اطمینان از وجود نداشتن سرطان‌ پستان با کمک شما ارتباط درد پستان و دوره‌های عادت ماهیانه را بررسی خواهد کرد. استفاده از جدول‌‌های مخصوصی که خود شما هم می‌توانید آن را درست کنید به این کار کمک می‌کند. در این جدول به‌ازای هر روز این دوره عادت ماهیانه یک خانه وجود دارد. بیمار هر روز با علامتی وجود داشتن یا نداشتن درد را در خانه مربوط به آن روز در جدول مشخص می‌کند. همچنین در صورت وجود درد شدت آن را به‌صورت خفیف، متوسط یا شدید در خانه مربوط به همان روز یادداشت می‌کند.
ممکن است پزشک برای کاهش و بهبود درد در صورت لزوم برای فرد دارو تجویز کند. درمان‌های داروئی به‌طور خلاصه عبارتند از:
ترکیبات دارای اسید گاما - لینولنیک
این ترکیبات با بالا بردن سطح اسید گاما - لینولنیک در خون و افزایش میزان اسیدهای چرب چند اشباعی باعث برطرف شدن درد پستان می‌گردند. اثر این ترکیبات معمولاً حدود ۲ تا ۴ ماه پس از شروع مصرف پدیدار می‌شود. احتمال بروز عوارض جانبی با مصرف این ترکیبات کم است اما گاهی در بعضی افراد استفراغ و اسهال ایجاد می‌شود.

- دانازول
این دارو برای دردهای شدید که به روش‌های قبلی پاسخ نداده‌‌اند به‌کار می‌رود. مصرف دارو برای حداقل ۲ تا ۳ ماه باعث تخفیف و بهبود درد می‌شود. این دارو ممکن است در عده‌ای از افراد باعث عوارضی مثل افزایش وزن، نامنظم شدن عادت ماهیانه، آکنه، افزایش موهای زائد صورت، کاهش میل جنسی و مردانه شدن صدا بشود. این دارو نباید هنگام مصرف قرص‌های ضدبارداری استفاده شود. از طرف دیگر چون این دارو ممکن است برای جنین خطر داشته باشد. در طی درمان با دانازول باید با استفاده از روش‌های دیگر از بارداری جلوگیری شود.

- سایر داروها
داروهائی مثل ویتامین آ، ویتامین ب یا ویتامین ای در بعضی بیماران مؤثر است. با این وجود تأثیر این داروها در این زمینه هنوز از نظر علمی ثابت نشده است.

- درد غیر دوره‌ای
دردهای غیر دوره‌ای معمولاً مربوط به دنده‌ها یا عضلات قفسه سینه یا غضروف‌های دنده‌ای می‌باشد و معمولاً با مصرف مسکن‌های معمولی برطرف می‌شود. در بعضی افراد نقاط دردناکی وجود دارند که فشار بر آنها باعث شروع درد می‌شود. در بعضی افراد نقاط دردناکی وجود دارند که فشار بر آنها باعث شروع درد می‌شود. تزریق مواد بی‌حس‌کننده و کورتون به این نقاط یا جراحی آنها ممکن است باعث برطرف شدن درد بشود.
استفاده از سینه‌بند با اندازه مناسب و کاهش مصرف چربی در دردهای غیر دوره‌ای نیز مؤثر و مفید است.

- آیا سرطان پستان هم باعث درد پستان می‌شود؟
بله، این احتمال وجود دارد ولی درد پستان معمولاً علتی غیر از سرطان دارد. توجه کنید که در افراد جوان‌تر از ۳۵ سال که دردهای دوره‌ای خصوصاً در هر دو پستان دارند و توده‌ای در پستان آنها لمس نمی‌شود، احتمال سرطان پستان کم است.
توجه کنید که در هر صورت برای اطمینان بیشتر باید حتماً به پزشک مراجعه کنید.