سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

میزان اثرگذاری تهدیدات علیه ایران اسلامی


میزان اثرگذاری تهدیدات علیه ایران اسلامی
میزان قدرت آمریكا و متحدانش، همین است كه در عراق و افغانستان نشان داده؛ اشغال سرزمین هایی كه مردمان خسته جان، گرسنه، متنفر از دولت مركزی و مسئولانی بی كفایت داشت. این مسئله با روی كار آمدن نهادهای مردمی بویژه مجلس در افغانستان و دولت و پارلمان گرویده به مرجعیت دینی در عراق - پارلمان عراق پریروز توسط عوامل آمریكا منفجر شد كه ۸ شهید و ۳۰مجروح بجای گذاشت- بطور كامل اثبات شد چرا كه این سرزمین ها را به جهنمی برای اشغالگران تبدیل كرده است.
وقتی ملت های رنجور افغانستان و عراق اینگونه در برابر متجاوزان ایستادگی می كنند و آنان را شكست داده، به پرتگاه عقب نشینی نزدیك می نمایند چگونه است كه این مدعیان پریشان احوال، اینگونه برای ایران و ایرانی قدرتمند خط و نشان نظامی و اقتصادی می كشند. آیا تحریم های ۲۸ساله و تهدیدهای هم سن و سال تحریم ها، ثمره ای جز اقتدار روز افزون ایران درمنطقه و جهان داشته است.پیام مردم و مسئولان جمهوری اسلامی ایران درتمام صحنه ها و درپاسخ به همه تهدیدات خطاب به آمریكا و متحدانش، دریك جمله این بوده است:«سر بسر ما نگذارید!»
● ایرانی،غیرقابل پیش بینی
قبض جریمه در دست و عصبانی پشت فرمان می پرد و با یك دست در را می بندد و با دست دیگر دنده عوض می كند و براه می افتد. گزاف گویی نیست اگر بگویم حداقل یك كیلومتر را روی هوا حركت می كردیم كمی كه دلش را خالی می كند نوبت به درد دلهایش می رسد و لیستی بلند بالا از لاستیك و روغن و لنت و غیره همراه با قیمت هایش را ردیف می كند؛ طبق روال معمول این نوع فضاها.
كم كم بحث به مسائل سیاسی كشیده می شود و به طرفه العینی می رود سر بحث هسته ای و تهدیدات آمریكا،نظرات گوناگون اما با یك خط مشترك ازهر سو مطرح می شود. صحبت بر سر شیوه احقاق حق است و اینكه باید با تدبیر هم انرژی هسته ای را بدست آورد و هم تهدیدات را كم اثر كرد. خانمی كه درست پشت سرمن در صندلی عقب نشسته می پرسد:«فكر می كنید اگر جنگ بشود كسی برای دفاع میرود جانش را به خطر اندازد؟
راننده كه حالا آرامش خود را بازیافته می گوید:«به ما باشد، می رویم. درست است كه از مشكلات گله داریم و زندگی هایمان سخت می گذرد اما تحمل سختی ها بهتر از نوكری كردن برای خارجی ها است.»
مردی كه در وسط صندلی عقب لم داده و پایش را در میان دو صندلی جلو گذاشته است می گوید:«احتمال تحریم ها خیلی بیشتر است.» می گویم:«می خواهند مردم زیر فشار اقتصادی قرار بگیرند و خسته شوند.» راننده می گوید:«نه كه حالا تحت فشار اقتصادی نیستیم. این نیز بگذرد.»
از راننده می پـرسم:«چگونه است كه مردم هرجا می نشینند از اوضاع اقتصادی گله دارند ولی روز ۲۲ بهمن اكثریت مردم به خیابان ها می آیند.»
راننده جواب می دهد:« ما راننده تاكسی ها جامعه شناسان بدون مدرك دانشگاهی هستیم. واقعیت این است كه مردم از دل و جان، این مملكت و انقلاب را دوست دارند. انتقادها به برخی مسئولین است كه یا كوتاهی می كنند یا خدای ناكرده دست به تخلف می زنند و در نهایت دودش به چشم مردم می رود. در لحظه عصبانیت هم، كسی نمی آید استدلال كند كه من با نظام كاری ندارم، بصورت كلی، حرفهایی می زند اما اینها حرف هایی از سر عصبانیت است نه حرف دل. من هم در ۲۲ بهمن به راهپیمایی رفتم ماشاءالله به آن جمعیت.» و بعد هم خطاب به همه می گوید؛ «درست می گویم؟!»
مرد ساكتی كه پشت سر راننده نشسته به حرف می آید و می گوید: «اگر بعضی از مسئولان، بیشتر قدر مردم را بدانند و بیست درصد از مشكلات معیشتی مردم را در كوتاه مدت برطرف كنند مردم آن هشتاد درصد را خودشان درست می كنند.»
تاكسی، چهارراه مخبرالدوله را رد كرده و به سر كوچه شهیدترابی گودرزی رسیده است. من پیاده می شوم اما بحث راننده و سه مسافر دیگر ادامه دارد.
این حرف ها، سخنان رهبر معظم انقلاب در نماز جمعه چند سال قبل را به یادم می آورد كه فرمودند «وقتی یك خانواده مورد تعدی قرار می گیرد، آن فرزند ناخلف خانواده هم در مقابل متجاوز می ایستد.» سخن رهبری از آن روی اهمیت بیشتری پیدا می كند كه بدانیم اكثریت جوانان و فرزندان این سرزمین، اخلاف صالحی هستند برای پیشینیان نیكبخت خود كه دلیرانه پای مملكت خویش ایستاده اند. اینكه نباید ظاهر جوان ها را ملاك قرار داد، درباره جوانان ایرانی، بسیار صدق می كند و در یك كلام و به قول یك استاد قرار گرفته در طیف اصلاح طلب: «ایرانی ها غیرقابل پیش بینی اند و این مسئله ای است كه آمریكایی ها را گیج كرده است.»
مردم: «می خواهیم ابرقدرت باشیم» ایران با سابقه تمدنی چندهزار ساله، به دنبال آن است تا استقلال خود را حفظ كند و به عنوان قدرتی تاثیرگذار بر خاورمیانه و جهان اسلام، اوضاع این منطقه را آنگونه كه به صلاح ملت های این قسمت از جهان است، سروسامان بدهد.
«مرتضی دانشمند» دانشجوی رشته تربیت بدنی و اهل شهرستان نهاوند است او درباره تهدیدات آمریكا و نوع عكس العمل ایران چنین می گوید: «بعنوان یك ایرانی، دوست دارم، قدرت گذشته ها را بدست آوریم و ابرقدرت دنیا بشویم. ما در طول تمدن ۷ هزار ساله خود بارها ابرقدرت بلامنازع دنیا بوده ایم، اگر نوبتی هم باشد این بار باز هم نوبت ماست كه قدرت اول دنیا باشیم.»
«علی وحدانی» راننده اتوبوس واحد است او می گوید: «ما به این دلیل عاشق امام حسین علیه السلام هستیم كه ایشان زیر بار ذلت نرفتند.
ایرانی هیچوقت قبول نمی كند یك بیگانه ارباب او بشود.» سخنان «محمد خلیلی آذر» دانشجوی علوم ارتباطات دانشگاه آزاد به نوعی مكمل حرفهای آن راننده اتوبوس است: «اسلام بخاطر ماهیت ذلت ناپذیری اش، خیلی زود در میان ایرانیان، جای خود را باز كرد و ایرانی ها مشتاقانه آیین محمدی را پذیرفتند. عشق به اهل بیت علیهم السلام در ایران هم بخاطر ذلت ناپذیری آن بزرگواران است چرا كه ایرانی از ابتدای تاریخ خود زیر بار ذلت نرفته است جز در دویست-سیصد سال قبل از انقلاب اسلامی كه حاكمان بی كفایت آنرا بر مردم تحمیل كردند.»
● دو عامل بازدارنده در فضای تهدید
یك كارشناس و تحلیلگر مسائل استراتژیك با اشاره به اینكه حمله یا عدم حمله به رفتار مردم و مسئولان ما بستگی دارد و میزان اثرگذاری تحریم ها نیز وابسته به همین دو عامل است می گوید: «آمریكایی ها اگر شاهد سست شدن حمایت های مردمی و تشتت و چند دستگی در مسئولان باشند خود را در موضع قدرت دیده و احتمال اشتباه در آنها بالا می رود اما حفظ و تقویت وحدت مردم و یكدلی و یكصدایی مسئولان، آنان را از اندیشیدن به اشتباه هم باز می دارد.»
به نظر می رسد قرار دادن استراتژی عزت، حكمت و مصلحت ایران در برابر چماق و هویج غرب كه البته مدت ها است بكار گرفته شده، می تواند بهترین راه برای همدلی مردم و مسئولان باشد. تقسیم كارها در سطح منطقه و بازی دادن كشورهای اسلامی در تحولات جهان اسلام نیز بحث انسجام اسلامی قوت می بخشد امری كه مدتی است در برنامه سیاست خارجی ایران قرار گرفته و آثار مثبتی هم بر جای نهاده و تحلیلگران و كارشناسان مسایل استراتژیك بر ادامه این راه تاكید می ورزند.
● تهدیدات فرامرزی ایران برای آمریكا
وقتی رهبر معظم انقلاب در سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی رضوان الله علیه در ۱۴ خرداد ۸۵ به آمریكا هشدار دادند كه ایران، می تواند امنیت انرژی را برای غرب به خطر اندازد و توان ایجاد انسداد در تنگه هرمز را دارد قیمت نفت به شدت افزایش یافت تا معلوم شود اگر اوضاع بخواهد به ضرر ایران تمام شود امریكایی ها نیز سودی نخواهند برد و با شكست ، مجبور به ترك خاورمیانه خواهند شد.
رئیس مركز بررسی های استراتژیك ریاست جمهوری درباره تهدیداتی كه برای آمریكا در صورت اشتباه علیه ایران بوجود می آید می گوید:«حمله نظامی آمریكا به ایران، بحث انرژی را با چالش جدی مواجه می كند، به ناامنی فزاینده و طولانی مدت در منطقه می انجامد كه آمریكایی ها را غرق خواهد كرد، گروه هایی كه تا بحال دلیلی برای مبارزه با آمریكا نمی دیدند، مشروعیت برخورد با آنها را پیدا كرده و عمل خود را در نزد افكار عمومی، موجه جلوه خواهند داد.»
«دكتر علیرضا ذاكر اصفهانی» ادامه می دهد:«این در حالی است كه نوع عكس العمل ایران برای آنان، به هیچ وجه قابل پیش بینی نیست و ایران در گذشته، غیرقابل پیش بینی بودن خود را ثابت كرده است.»
وی به مسئله ۱۵ نظامی دستگیر شده انگلیسی اشاره می كند و می گوید:«این مسئله ثابت كرد كه ایران، هوشیارانه حركات آنها را دنبال می كند و علیه هر اقدام آنها یك پاسخ قاطع در آستین دارد و قدرت پیش دستی بر آنها را نیز بدست آورده است.»
یك تحلیلگر مسایل استراتژیك هم درباره بحث ۱۵ نظامی انگلیسی می گوید:«آمریكایی ها دلشان می خواست، مسئله نظامیان انگلیسی كشدار شود تا تمركز ایران از مسایل منطقه ای به یك مسئله دوطرفه با انگلستان، منحرف شود اما با ختم غائله، نه تنها به هدف خود نرسیدند بلكه مجبور شدند به نیروهای خود اخطار كنند كه به آبهای ایران نزدیك نشوند.»
● شلیك های میلیارد دلاری
كارشناسان مسایل سیاسی و نظامی و آشنایان با اوضاع ایالات متحده بر یك مسئله اتفاق نظر دارند این كه در صورت كشیده شدن بحران به داخل خاك آمریكا، سرمایه های زیادی ازاین كشور خارج خواهد شد و این همان پاشنه آشیل حاكمان ایالات متحده است.
«دكتر ذاكر اصفهانی» درباره این مسئله نیز می گوید:«ضربه زدن به منافع آمریكا در منطقه و دیگر مناطق جهان، می تواند سنگین تر از زدن مراكزی در داخل خاك این كشور باشد چرا كه برای آنها، حفظ امنیت سرمایه ها كمتر از حفظ خاك نیست. بنابراین آنها به این می اندیشند كه در نتیجه حمله به ایران، چه خطراتی متوجه منافع آنها در جای جای جهان خواهد شد.»
یك استاد دانشگاه درباره وضعیت آمریكا در برابر تهدیدات می گوید:«ما كشوری جنگ چشیده ایم اما آمریكایی ها برای ساكنان كشورشان، اینطور مدعی می شوند كه برای منافع و امنیت
تك تك آنان ارزش و احترام قائلند و برای آن تلاش می كنند. حال، شلیك چند گلوله به نام ایران در سرزمین آرزوها، می تواند موجب فرار هزاران میلیارد دلار سرمایه ها را فراهم آورد.»
سخنان این استاد دانشگاه زمانی باورپذیرتر می شود كه بدانیم حضور گروه های مقاومت و كشورهای دوست در اطراف خاك ایالات متحده و حتی درون این كشور می تواند خطراتی جدی برای آمریكایی ها بوجود آورد و درست از جایی كه فكرش را نمی كنند ضربه بخورند. ضمن اینكه در ۱۱ سپتامبر كه خود آمریكایی ها طراح آن بودند ضربه سنگینی بر اقتصاد آمریكا وارد شد كه اثراتش هنوز باقی است.
وقتی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، چند سال قبل در نماز جمعه با اشاره به تهدیدات آمریكا علیه ایران صراحتاً اعلام می كند كه ایران توان ضربه زدن به آمریكا در قلب خاك این كشور را دارد، معلوم می شود كه آمریكا آنچنان كه برخی می پندارند غول شكست ناپذیر داستان ها نیست.
سخن آخر این قسمت از گزارش را از قول «یداله اسكندرپور»، دبیر تاریخ و جغرافیا بخوانیم كه می گوید: «آمریكایی ها و رسانه های تحت اختیارشان، همواره درباره قدرت آمریكا، غلو می كنند و با بزرگ نمایی سعی در ارعاب دیگران دارند. اگرچه نباید در برابر تهدیدات ساده انگار بود اما نباید مرعوب هیبت آنها شد چراكه در وضعیتی نیستند كه برما غلبه كنند.»
● آخرین راه برای آمریكا
یك كارشناس مسائل سیاسی و استراتژیك به سرویس گزارش كیهان درباره سرنوشت تهدیدات علیه ایران می گوید: «بحث تحریم، اثراتی می گذارد اما آنطور كه اقتصاددانان و استراتژیست ها معتقدند می توان با مدیریت صحیح و سنجیده از آن با سرفرازی عبور كرد اما درمورد بحث حمله باید گفت كه در آمریكاو خارج این كشور، مسئله بر روی مذاكره با ایران متمركز شده است. آنها می خواهند كه ایران را مجبور كنند با دادن امتیازاتی پای میز مذاكره بنشیند.
ضمن اینكه آنها سیاست بازكردن سفارتخانه شان در تهران را بیشتر دنبال می كنند تا حمله. لابی صهیونیستی كه نقش بسزایی در راه افتادن جنگ جهانی دوم و انتقال قدرت از انگلستان به آمریكا را داشت و بحث حمله به افغانستان و عراق نیز از سوی آنان تقویت شد و همچنین صهیونیست مسیحی ها كه در قالب نومحافظه كاران، فعال هستند، بسیار به بحث حمله علاقمندند اما اكثریت صاحبنظران در آمریكا به دنبال مذاكره اند و فشارهای وارده بر ایران را در راستای این هدف، حمایت می كنند.»
این كارشناس مسائل استراتژیك می افزاید؛ «خروج آمریكا از عراق، تنها راه آمریكایی ها برای خارج شدن از بن بست در خاورمیانه است. مسئله بعدی كه آمریكا باید بپذیرد حضور یك ایران قدرتمند و مجهز به فناوری صلح آمیز هسته ای در جهان امروز است.»
عقلای جهان از افكار عمومی گرفته تا صاحبنظران مسائل استراتژیك معتقدند كه بوش بهتر است ایران را تهدید نكند و بیش از این آمریكا را به دردسر نیندازد چراكه ایرانی ها هرگاه مورد تعرض قرار گرفته اند متحدتر شده اند ضمن اینكه تعلل روس ها در تحویل سوخت هسته ای نیروگاه بوشهر و فشارهای غرب برای توقف غنی سازی، دو دلیل روشن برای ادامه فعالیت های اتمی ایران به دست داده است.
در داخل نیز برخی بجای دادن بیانیه های تفرقه افكن و مرعوب كننده و تبدیل شدن به پیاده نظام دشمن، بهتر است به دریای اتحاد مردم و مسئولان بپیوندند تا پیروزی نهایی سریع تر حاصل شود درغیراین صورت، رسوایی را برای خود خواهند خرید و در روز پیروزی، شرمسار ملت خواهند بود.
قاسم رحمانی
منبع : روزنامه کیهان