چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

در بازار لوازم تحریر ایران دارا و سارا بازی را از باربی و سندی برده‌اند


در بازار لوازم تحریر ایران دارا و سارا بازی را از باربی و سندی برده‌اند
دنگ‌دنگ‌دنگ، با رنگ نارنجی و سرخ و زرد و با موسیقی باران و عطر خاک و صدای هیاهوی پرشور دانش‌آموزان پائیز را آغاز می‌کنیم، فصل مهر و نیمکت و زنگ تفریح، غروب‌های زودرس، سلام و همکلاسی. با پایان یافتن تعطیلات تابستانی و نزدیک شدن به پائیز، فصل خرید مدرسه آغاز می‌شود. دانش‌آموزانی که با شوق و ذوق زلال دفترهای یک‌دست سپید را با لفاف‌های رنگین جلد می‌کنند و مدادهای رشید را با تراش‌های نو نوار تیز می‌کنند. لباس‌های اتو کشیده و کیف و کفش براق از نوئی و سرانجام صدای زنگ سال تحصیلی جدید. با این وجود کسب اطلاعات از بازار لوازم‌التحریر برای خانواده‌هائی که به دنبال یک خرید به‌صرفه و استفاده از وسایل کیفی، ایمن و بهداشتی برای فرزندانشان هستند، بی‌ثمر نخواهد بود. به این منظور و با توجه به استقبال گسترده و وسیعی که این روزها از لوازم‌التحریر دارا و سارا شده است، بهتر آن دیدیم که برای کسب اطلاعات از عروسک‌های دارا و سارا و محصولاتی که با نام دارا و سارا به بازار می‌آید با متولی این امر یعنی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ارتباطی برقرار کنیم. به دفتر آقای مهدی باقری مدیر روابط عمومی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان که ۲۵ سال است در کانون فعالیت دارد رفتیم و با وی به گفتگو نشستیم.
ـ فعالیت‌های کانون از چه زمانی آغاز شد و در حال حاضر با چه هدفی و حول چه محورهائی به کار خود ادامه می‌دهد؟
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سال ۱۳۴۲ تأسیس شد و امروز ۴ دهه از عمر آن می‌گذرد. کانون با هدف ایجاد امکانات لازم جهت رشد فکری و ذوقی کودکان و نوجوانان از ۶ تا ۱۶ سال در اوقات فراغت و تعلیم و تربیت اسلامی گام برمی‌دارد. کانون یک سازمان دولتی زیرمجموعه وزارت آموزش و پرورش با ردیف بودجه مستقل است.
فعالیت‌های محوری کانون در ۵ شاخه قرار می‌گیرد، در وهله اول انتشار کتاب است. کانون به‌عنوان یک ناشر بزرگ در این زمینه فعالیت دارد. تاکنون ۱۴۰ عنوان کتاب در تیراژ ۳ میلیون نسخه منتشر کرده است. کانون نخستین مرکزی است که برای کتاب کودکان و نوجوانان گروه سنی قائل شد و براین اساس کتاب منتشر کرد. ۷۰ درصد کتاب‌های کانون تألیفی است و ۳۰ تا ۳۵ درصد هم ترجمه از زبان‌های خارجی است. دیگر فعالیت کانون تولید فیلم است. در سال بالغ بر ۲۵۰ دقیقه فیلم تولید می‌کند که شامل کارهای عروسکی، پویانمائی، فیلم کوتاه، بلند، زنده و مستند است. از جمله فیلم‌های دونده، خانه دوست کجاست، بچه‌های آسمان و پویانمائی یکی کم است، قصه‌های بازار و... که حضور بین‌المللی هم داشته‌اند. طراحی و ساخت سرگرمی‌های سازنده اعم از اسباب‌بازی‌های فکری و آموزشی هم از جمله شاخه‌های تولیدات کانون است. در سال بین ۱۲ تا ۱۵ عنوان کتاب ـ دیسکت و سی‌دی بازی‌های رایانه‌ای از تولیدات کانون وارد بازار می‌شود. همچنین عروسک‌های دارا و سارا هم از تولیدات کانون است که با استقبال شایان توجهی مواجه شده است. در زمینه تئاتر هم کانون فعال است و تولیداتی دارد اعم از تئاتر حرفه‌ای و غیرحرفه‌ای. در بخش حرفه‌ای مرکز تئاتر و تئاتر عروسکی کانون هر سال ۱۰ تا ۱۲ نمایش را به اجراء می‌برد و هر تئاتر هم ۶۰ اجراء دارد. در بخش غیرحرفه‌ای هم کودکان و نوجوانان زیر نظر مربیان آموزش می‌بینند و با عنوان تئاتر خلاق فعالیت‌هائی در حوزه نمایش دارند. آخرین حوزه فعالیت‌های کانون در زمینه آموزش زبان‌های خارجی است که علاوه بر کودکان و نوجوانان شامل جوانان هم می‌شود. کانون زبان ایران متولی این امر است و ۴۲ شعبه در سراسر کشور دارد. آموزش زبان‌ها شامل انگلیسی، عربی، آلمانی و فرانسوی از سطوح ابتدائی تا سطوح عالی به‌صورت سراسری و کشوری است.
نکته مهمی که باید یادآور شوم این است که تمام فعالیت‌ها و تولیدات کانون زیرساختی پژوهشی دارد و کاملاً مبتنی بر روانشناسی کودک و تحقیقات و پژوهش‌هائی که در این راستا انجام گرفته تولید می‌شود.
ـ عروسک‌های دارا و سارا، چرا و با چه هدفی تولید شد و استقبال از آنها چگونه بوده است؟
دنیای عروسک‌ها، دنیای پیچیده و بزرگی است. در بسیاری از کشورها یک عروسک ملی یا محلی وجود دارد که مقبولیت بیشتری دارد و بسیاری از گفته‌ها، سیاست‌ها و بازی‌ها از زبان عروسک به مردم به‌خصوص کودکان منتقل می‌شود. اما در ایران چنین چیزی وجود نداشت عروسکی که کودک بتواند با او همزاد پنداری کند. ما درصدد برآمدیم تا این جای خالی را با تولید دارا و سارا پر کنیم. تا قبل از حضور دارا و سارا، یعنی سه سال پیش عروسک‌های خارجی به‌خصوص عروسک‌های باربی و سندی میان کودکان بسیار پرطرفدار بود و انواع و اقسام وسایل جانبی این عروسک‌ها هم مورد توجه قرار می‌گرفت. اما از زمان ورود دارا و سارا بازار این عروسک‌ها کساد شد و بچه‌ها ارتباط بسیار خوبی با آنها برقرار کردند. اما هنوز دارا و سارا ۳ ساله هستند برای جای‌گیر شدن و فرهنگ‌سازی در این خصوص نیاز به زمان، کار و سرمایه‌گذاری بیشتری است. در حال حاضر عروسک‌های دارا و سارا با بیش از ۳۰ لباس محلی و هماهنگ با فرهنگ هر منطقه و همچنین ۷ـ۸ نوع طرح کودک کوهنورد و کودک شهرنشین امروزی تولید می‌شود.
ـ در حال حاضر بسیاری از محصولات مرتبط با کودکان به‌خصوص لوازم‌التحریر با مارک دارا و سارا تولید می‌شود، در خصوص وضعیت کیفی و ایمنی تولید آنها توضیح دهید؟
به اعتقاد ما هر چه لوازم دارا و سارا بیشتر شود گستردگی و فراگیری عروسک‌ها نیز بیشتر خواهد شد و ارتباط بهتری با این عروسک‌ها برقرار می‌شود. در حال حاضر بیش از ۲۰۰ وسیله جانبی تحت براند دارا و سارا تولید می‌شود این اجناس به سفارش کانون و با نظارت و ارزیابی کانون تولید می‌شود و همگی از فیلتر ممیزی کانون گذر می‌کند. کالائی که قرار است با براند دارا و سارا تولید شود حتماً باید استاندارد باشد و از لحاظ مواد و کیفیت از بهترین و بهداشتی‌ترین مواد استفاده شود. ما سعی کرده‌ایم رنگ‌های مصرفی برای عروسک‌ها و لوازم‌التحریر کاملاً بهداشتی و تأیید شده باشد تا جائی‌که ما یک‌سال برای انتخاب نوع رنگ و مواد موهای عروسک‌ها وقت صرف کردیم تا موها هیچ‌گونه باکتری و آلودگی نداشته باشند.
ـ در بخش ممیزی کانون چه معیارهائی و توسط چه کسانی برای تولیدات در نظر گرفته می‌شود؟
در شورای نظارت بر اسباب‌بازی کانون تعدادی از مهندسین و کارشناسان خاص در این حیطه حضور دارند و با این دید که توجه خاصی باید به کودکان شود، با دقت بسیار بهترین‌ها و کم‌خطرترین‌ها را تأیید می‌کنند. بر این اساس شرکت‌هائی که زیر براند دارا و سارا فعالند از بهترین مواد استفاده می‌کنند.
ـ در مراکز کانون پرورش فکری چه برنامه‌ها و امکاناتی به کودکان و نوجوانان اختصاص یافته است.
در حال حاضر ۵۰۰ مرکز فرهنگی هنری کانون به‌صورت ثابت، سیار شهری ـ سیار روستائی و پستی فعالند و در ۲۷ عنوان فعالیت فرهنگی ـ هنری خدمات ارائه می‌دهند از جمله قصه‌گوئی، شعرخوانی، نمایش عروسکی، پخش فیلم، تهیه روزنامه دیواری، کتابخانه، نقاشی، سفال‌گری، تکه‌چسبانی، گفتگوهای آزاد و...
ما سعی کرده‌ایم در این مراکز فضائی مطابق با روحیه کودکان و نوجوانان با حضور مربیان و فضاسازی مخصوص برای این رده‌های سنی ایجاد کنیم. کتابخانه‌های سیار کانون به ۳۰ روستا در سراسر کشور می‌روند و خدمات ارائه می‌کنند در برخی روستاهای دور افتاده که حتی امکان رفتن با اتومبیل نیست، کتابخانه‌های پستی کانون بدون دریافت هزینه‌ای فعالیت می‌کنند و در سال حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار نفر عضو این مراکز می‌شوند.ـ عضویت در این مراکز چه هزینه‌ای برای اعضاء دارد؟
افراد با پرداخت ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ تومان عضو این مراکز می‌شوند. البته حضور در کلاس‌های هنری هزینه خاص خودش را دارد که حدود ۱۰ هزار تومان است.
در پایان اگر مطلبی باقی‌مانده که به معرفی بیشتر چهره کانون کمک می‌کند بفرمائید.
افرادی‌که در کانون فعال هستند با عشق به کودکان و نوجوانان، وقت، انرژی و سرمایه خود را در اختیار کار برای این گروه از افراد جامعه می‌گذارند. ما معتقدیم که بچه‌ها موجودات بزرگی هستند در ابعاد کوچک و هدیه‌ای از جانب خدا که باید قدر و منزلتشان را بدانیم. این نوع نگاه برای ما موفقیت‌آمیز هم بوده است، به‌گونه‌ای که بسیاری از افرادی‌که امروز در زمینه‌های فرهنگی ـ هنری فعال و موفق هستند یا عضو کانون بوده و یا به‌نحوی با کانون در ارتباط بوده‌اند. ما سعی کرده‌آمی براساس نیاز روز کودکان رشد کنیم و براساس مقتضیات زمانه پیش برویم. در ضمن سایت کانون پرورش فکری به آدرس www.Kanoonparvaresh.com شامل آخرین خبرها، اطلاعات و سرگرمی‌ها در اختیار علاقمندان است و می‌توانند از این راه اطلاعات موردنیاز خود را به‌دست آورند.
جدول قیمت محصولات کانون (به ریال)
مداد ۱۲ رنگ مقوائی با سر مداد دارا و سارا ۸۲۰۰ ریال
مداد ۱۲ رنگ لوله‌ای فلزی با عروسک دارا و سارا ۱۲۵۰۰ ریال
مداد مشکی با سر مداد دارا و سارا ۶۰۰ ریال
مداد قرمز با سر مداد دارا و سارا ۷۰۰ ریال
مداد ۲۴ رنگ مقوائی با دو سر مداد دارا و سارا ۱۶۵۰۰ ریال
مدادشمعی پیچی ۲۳۵۰۰ ریال
روان‌نویس اکلیلی ۳۰۰۰ ریال
ست خط‌کش، گونیا، نقاله ۵۵۰۰ ریال
خط‌کش ۳۰ سانت ۳۳۰۰ ریال
خط‌کش ۲۰ سانت ۲۷۰۰ ریال
مدادتراش دوقلو فلزی ۵۵۰۰ ریال
مدادتراش دوقلو کائوچو ۲۱۵۰ ریال
مدادتراش رومیزی ۳۸۵۰۰ ریال
جامدادی فلزی ۱۶۵۰۰ ریال
جامدادی فلزی به شکل اتومبیل ۱۴۰۰۰ ریال
ست کادوئی لوازم‌التحریر ۳۶۰۰۰ ریال
ظرف غذا ۲۲۰۰۰ ریال
قمقمه آب ۱۴۲۰۰ ریال
لیوان آب ۳۵۰۰ ریال
کیف سی‌دی ۱۴۸۰۰ ریال
ماژیک ۱۲ رنگ کیفی ۱۳۰۰۰ ریال
ماژیک ۱۸ رنگ کیفی ۱۹۰۰۰ ریال
ماژیک ۲۴ رنگ کیفی ۲۵۰۰۰ ریال
ماژیک ۳۶ رنگ کیفی ۳۵۵۰۰ ریال
پاکن ۲۰، ۳۰، ۳۶ جور ۱۱۵۰۰ ریال
پاستل ۱۲ رنگ ۴۵۰۰ ریال
خمیر سطلی کوچک ۱۰۶۰۰ ریال
خمیر سطلی بزرگ ۱۹۰۰۰ ریال
خمیر ۱۸ رنگ ۳۰ تیکه ۳۲۰۰۰ ریال
آبرنگ ۶ رنگ ۳۲۰۰۰ ریال
آبرنگ ۱۲ رنگ ۵۲۰۰۰ ریال
آبرنگ ۱۲ رنگ بیضی ۵۳۰۰۰ ریال
گواش ۶ رنگ بزرگ طلقی ۹۵۰۰ ریال
گواش ۱۲ رنگ بزرگ طلقی ۱۸۰۰۰ ریال
گواش ۱۲ رنگ کوچک طلقی ۹۸۰۰ ریال
چسب باریک ۱۸ یارد ۷۵۰ ریال
چسب پهن ۳۰ یارد جلد کتاب ۱۹۵۰ ریال