پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

مغولستان (۲)


   سياست‌ توسعه جهانگردى و تفريحگاه‌ها
سياست توسعه صنعت جهانگردى در شکل زير نشان داده شده است. اين طرح عوامل اصلى سياست توسعه را توضيح داده و بيان مى‌کند که خصوصيات اصلى که مغولستان را براى جهانگردان داراى جايگاه ويژه مى‌کند، کيفيت محيط روستائى به همراه شيوهٔ زندگى سنتى ساکنان آن است. تصويرى که بايد تبليغ بشود چندوجهى است - گسترهٔ چشم‌اندازهاى مختلف، غذاى گياهان و جانوران؛ مکان‌هاى تماشائى استثنائي؛ عدم توسعه جز در اقامتگاه‌هاى سنتى چادرنشيني؛ و حس کلى آرامش و آسايش. براى تجربه حال و هواى مغولستان جهانگردان بايد بتوانند قسمت‌هاى مختلف کشور را ببينند و علايق خاص و عام خود را دنبال کنند. بنابراين توسعه توليد بايد بر ابداع سياحت‌ها و گردش‌هاى توريستى متمرکز شود. محل اقامت بايد تا حد امکان همانند اشکال سنتى شهرى بوده و مناطق تماشائى مستقر شود. اگرچه سرگرمى و امکانات رفاهى نيز نبايد براى جهانگردان فراهم شود.
اين طرح توصيه مى‌کند که بيشتر اقامتگاه‌هاى توريستى (خارج از اولان باتور) به شکل اردوگاه‌هائى در مناطق روستائى باشد به‌گونه‌اى که جهانگردان بتوانند چشم‌اندازهاى طبيعى و زندگى سنتى را تجربه کنند. اين طرح مى‌گويد توسعه اردوگاه‌هاى موجود و ايجاد اردوگاه‌هاى جديد، علاوه بر تمايل جهانگردان، منافع چندى بدين ترتيب دارد:
- اردوگاه‌ها که شبيه جزء (چادرهاى سنتي) ساخته مى‌شوند تا حدودى داراى ويژگى زندگى چادرنشينى بوده و به خاطر نمود کم و عدم ايجاد مزاحمت و آزار به طرز مطلوبى با محيط روستائى سازگار مى‌شوند.
- وسيله مورد نياز براى خواب، جِر است که قيمتى مناسب دارد و قابل حمل است و اجزائى که نياز به استفاده دائمى از اجناس داشته باشند محدود هستند. اين مسئله هزينهٔ اصلى را به سطحى کاهش مى‌دهد که مى‌توان آن را از درآمد حاصل از فصل کوتاه تابستان تأمين کرد.
- جِرها در مغولستان و اساساً از پارچه محلى موجود ساخته مى‌شود فقط تعدادى وسايل رفاهى و لوازم بهداشتى بايد خريدارى شود.
- اردوگاه‌ها را مى‌توان نسبتاً به سرعت ساخت و افزايش تعداد آنها ساده است. طبق اين طرح اردوگاه‌ها بايد در حومهٔ شهر در مناطقى برپا شوند که داراى چشم‌اندازهاى خاص يا جالب باشد و فرصت ديدن حيات‌وحش وجود داشته باشد. مجاورت با برخى مکان‌هاى خاص طبيعى يا تاريخى يک امتيار محسوب مى‌شود. کاملاً معقول به‌نظر مى‌رسد که دستيابى آسان به يک فرودگاه کوچک مهم باشد. اما اين فرودگاه نبايد وارد محيط اطراف اردوگاه شود. براى ممانعت از احساس ازدحام و شلوغي، طرح تأکيد دارد که اردوگاه‌ها بايد از نظر اندازه به حدود ۲۰۰ تخت محدود باشند مگر در موارد استثنائي. اردوگاه‌ها بايد به‌گونه‌اى طراحى شوند که مجموعه‌اى جرهاى دو، سه و چهار تخته را ارائه کنند. به‌طور کلى تعداد جرها در هر اردو نبايد از ۷۵ تجاوز کنند. حداکثر تراکم بايد ۲۵ جر در هر هکتار به‌علاوه هر مقدار زمين مورد نياز براى امکانات تفريحى در خارج اردو باشد.
امکانات بهداشتى بايد حداقل يک واحد بهداشتى براى هر ۱۰ تخت باشد. اين واحدها در ۲ يا چهار گروه در اطراف اردوگاه پراکنده مى‌شوند. هر اردوگاه يک رستوران (ترجيحاً در يک جر بزرگ)، يک نوشابه‌فروشي، دفاتر اداري، چند فروشگاه و امکانات تفريحى داخل اردوگاه و نيز مجموعه‌اى از امکانات سرگرمى خارج از اردوگاه خواهد داشت. اين طرح استانداردهائى را براى دفع بهداشتى فاضلاب و زباله، تأمين برق و آب گرم ضوابطى را در نظر مى‌گيرد. در صورت امکان، انرژى خورشيدى براى استفاده توصيه مى‌شود.
طرح جهانگردى مغولستان چندين منطقهٔ توريستى در سراسر کشور را شناسائى مى‌کند که در آنها بيشتر امکانات جهانگردى بايد وجود داشته باشد. اين مناطق بر مبناى برخى ملاک‌هاى خاص محلى بدين ترتيب انتخاب مى‌شوند:
- ترکيبى از کيفيت بالاى محيطى و يک تمرکز نسبى ويژگى‌هاى تاريخى / معماري.
- کيفيت محيطى استثنائي.
- گونه‌هاى متمايز چشم‌اندازها و انواع زيستگاه‌هاى حيات‌وحش.
- ظرفيت جذب برخى امکانات.
همچنين نسبت به محل امکانات موجود يا پيشنهادهاى مناسب براى امکانات جديد ملاحظاتى در نظر گرفته مى‌شود.
چهار منطقهٔ توريستى داخلى تقريباً نزديک اولان باتور در بخش مرکزى شمال کشور و چهار منطقهٔ خارجى در مکان‌هاى دورتر از جمله دشت گبى و کوهستان‌هاى غربى تخصيص داده مى‌شوند. تخت‌هاى تعيين شده در ميان اين مناطق پخش مى‌شود. برخى تخت‌هاى جديد براى توسعه اردوگاه‌هاى موجود اختصاص داده مى‌شود. مجموع ۱۳ اردوگاه (۶ اردوگاه موجود و هفت اردوگاه پيشنهادي) پيش‌بينى مى‌شود. برخى محل‌هاى سکونت به اولان باتور نيز اختصاص داده مى‌شود. طبق طرح، هتل‌هائى کوچک را براى استفاده جهانگردانى که در تعطيلات مى‌آيند و نيز براى مسافران سفرهاى تجارتى داخلي، مى‌توان در مرکز ايالت‌ها ايجاد نمود.
بخش مهمى از سياست توسعه، جذاب‌تر کردن مغولستان براى جهانگردان در مواردى است که منافع خاصى وجود دارد. براى دستيابى به اين هدف، انواع گوناگونى از سرگرمى‌ها توصيه مى‌شود - اسب‌سواري، درشکه‌سوارى با اسب‌ تاتو، تماشاى حيات‌وحش و ماهيگيري. تسهيلات و خدماتى در اردوگاه‌ها براى جهانگردان ايجاد خواهد شد تا با اين تفريحات سرگرم شوند. امکان سفرها و شکار‌هاى ذوقى خاصى نيز ايجاد خواهد شد. اين طرح، برنامه‌هاى سفر از اردوگاه‌ها را بررسى مى‌کند به‌دليل محدوديت شبکه راه‌ها و مسافت‌هاى طولانى مسافرت، انجام سفرهاى طولاني، براى جهانگردان مشکل است و هميشه جالب نيست. به هر حال سفرهائى را مى‌توان بدين منظورها ترتيب داد: براى بازديد از اماکن محلى نزديک اردوگاه‌ها - محل پرورش اسب و شتر؛ خيمه‌هاى چادرنشينان؛ برخى صومعه‌هاى ديدني؛ بناهاى باستانى و مناطق تماشائى و داراى جاذبه‌هاى محيطى اين طرح با در نظر داشتن اين موضوع که دسترسى به وسايل نقليه هوائى و نيز خط ‌آهن به کشور و در داخل کشور در حال حاضر در حد مطلوب است، در زمينه حمل‌ونقل توصيه‌هائى به‌عمل مى‌آورد. به هرحال شرايط فعلى شبکه راه‌ها و مسافت‌هاى مربوط، امکان سفرهاى زمينى طولانى را به جهانگردان نمى‌دهد. بنابراين برنامه‌ريزى به‌گونه‌اى صورت مى‌گيرد که وابستگى زياد به سفرهاى زمينى وجود نداشته باشد. خطوط هوائى داخلى وسيله اصلى جهانگردان براى بازديد از قسمت‌هاى مختلف کشور و رسيدن به اردوگاه‌ها خواهد بود.
مغولستان در طيف وسيع‌تر انواع جهانگردان، چه جهانگردانى با علايق خاصى و چه آنانى‌که علايق کلى دارند، هدايت شود. اولويت بايد به ارائهٔ تصورى از کشور به‌عنوان يک مقصد مناسب براى سفر داده شود. در کوتاه‌مدت، پيش‌بينى مى‌شود که گردش‌هاى گروهى همچنان بازار مناسبى است. در درازمدت همان‌طور که امکانات و زيرساخت‌هاى توريستى افزايش مى‌يابد، جهانگردان مستقل بيشترى را مى‌توان جذب نمود. در کوتاه‌مدت بازارهاى مهم موجود يعنى آمريکاى‌‌شمالي، اروپاى‌غربى و ژاپن بايد بخش اعظم تلاش‌هائى را که براى بهبود کيفيت مى‌شود، به‌ خود اختصاص دهد. در درازمدت توجه بيشترى را مى‌توان به بازارهائى نوظهور در آسيا معطوف کرد.
همچنین مشاهده کنید