پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

استان همدان (۲)


  وضعيت اجتماعى و اقتصادى استان
برابر آمارگيرى جارى جمعيت در سال ۱۳۷۰، کل جمعيت استان ۳۲۰‚۶۵۱‚۱ نفر بوده که از اين تعداد ۴۲/۲ درصد در مناطق شهرى و ۵۷/۸ درصد در مناطق روستايى سکونت داشتند. تراکم نسبى جمعيت در هر کيلومترمربع در همين سال ۸۶/۸ نفر بود.
رشد جمعيت شهرى استان در فاصلهٔ سال‌هاى ۷۰-۱۳۶۵ حدود ۵/۲ درصد بود. در همين مقطع، جمعيت روستايى استان از ۶۳ درصد در سال ۱۳۶۵ به ۵۷/۸ درصد در سال ۱۳۷۰ رسيد که ۵/۲ درصد کاهش را نشان مى‌داد. به عبارت ديگر در فاصلهٔ سال‌هاى مذکور مهاجرت از روستا به شهر افزايش يافت.
همدان منطقه‌اى است کوهستانى که در دامنهٔ رشته‌ کوه الوند قرار گرفته و سرچشمهٔ رودها و جويبارهاى فراوان است. مراتع بين دره‌اى آن از ديرباز سبب جذب بخشى از دامداران و عشاير به اين منطقه بوده است. جمعيت تقريبى عشايرى که سالانه به اين استان مى‌آيند، حدود ۴۰ هزار نفر گزارش شده است. اين استان با زمستان‌هاى نسبتاً سرد و تابستان‌هاى معتدل، مراتع چراى بهاره و تابستانه را براى عشاير فراهم مى‌کند، تا آن حد که عشاير استان‌هاى همجوار نيز به اين استان کوچ ييلاقى مى‌کنند. از آن جمله‌اند تيره‌‌هايى از ايلات ترکاشوند، جمير، ياريم تاقلو و بنفشه که از ايلام، کرمانشاه، لرستان و استان مرکزى به اين منطقه مى‌‌آيند و در ارتفاعات شمالى و جنوبى الوند و ديگر نواحى مرتفع استان تابستان‌گذرانى مى‌کنند.
تابستان کوتاه خاصه در مناطق مرتفع شمال تويسرکان و جنوب همدان سبب شده است که ايلات و عشاير صرفاً به دامدارى بپردازند و کشاورزى از رشد چندانى برخوردار نباشد. گروهى از تيرهٔ رحمتى ايل ترکاشوند در مناطق بين اسدآباد، تويسرکان و حوالى کوه خان گورمز به کشت و زرع محدود مى‌پردازند.
اساس اقتصاد استان در مرحلهٔ اول کشاورزى و دامپرورى و در مرحلهٔ‌ بعد مبتنى بر استخراج و استحصال معادن است. کشت در سطح استان به دو شکل ديم و آبى صورت مى‌گيرد، اما بيشتر اراضى کشت شده به صورت ديم است.
مهم‌‌ترين محصولات کشاورزى استان گردو، گندم، جو، سيب‌زمينى و چغندرقند است که کشت گندم و جو حدود سه چهارم اراضى زير کشت را به خود اختصاص داده است. محصول گردو به ويژه در تويسرکان از لحاظ کمى و کيفى کم‌نظير است. اولين مرکز تحقيقات گردو در کشور در شهر تويسرکان تأسيس شده است. محصولات مهم ديگر استان در قسمت‌هاى کوهستانى انواع ميوه‌ها (به ويژه سيب و گلابي) و در دامنه‌ها انگور، غلات، حبوبات و صيفى‌جات است.
براساس سرشمارى کشاورزى سال ۱۳۶۷، در سطح استان ۵۶۰‚۸۰۲ هکتار زمين کشاورزى وجود دارد که از اين وسعت ۷۵۱‚۲۸۶ هکتار آبى و ۸۰۹‚۵۱۵ هکتار ديم است. از کل اراضى آبى ۸۱۶‚۱۸۰ هکتار زير کشت، ۸۷۷‚۸۰ هکتار به صورت آيش و ۰۵۱‚۲۵ هکتار باغ و قلمستان است. از کل اراضى ديم نيز ۳۷۶‚۲۶۰ هکتار زيرکشت و ۷۲۳‚۲۵۴ هکتار به صورت آيش و ۷۱۰ هکتار باغ و قلمستان است.
شيوهٔ دامدارى اين استان بيشتر سنتى است، ولى با آموزش‌هاى لازم و اصلاح‌نژاد دام مى‌‌توان توليد محصولات دامى آن را افزايش داد. اين استان به علت تنوع آب و هوا، وجود مراتع وسيع و ييلاقى بودن منطقه، براى عشاير دامدار از اهميت خاصى برخوردار است. در حال حاضر وجود مجتمع‌هاى دامدارى صنعتى و نيمه‌صنعتى که زير نظر مرکز گسترش خدمات توليدى و عمرانى فعاليت دارند، توليد فرآورده‌هاى دامى آن را گسترش داده است.
استان همدان از نظر معادن بسيار غنى است و مهم‌‌ترين معادن آن گرانيت، سنگ آهک، سنگ ساختمانى، فلدسپات، سرب، روى، نقرهٔ آهنگران، گچ، ليمونيت، سيليس، تراورتن و سنگ آهن است.
در اين استان صنايع دستى بيش از صنايع ماشينى گسترش دارد، هرچند که با ورود صنايع ماشينى روزبه‌روز از اهميت و اعتبار صنايع دستى کاسته مى‌شود.
مهم‌ترين صنايع دستى استان قالى‌بافى، سفال‌گرى، گيوه‌بافى، کفش‌دوزى، پوستين‌دوزى و دباغى است.
قالى‌بافى همدان در سطح ملى مشهور است و قالى‌هاى ريزباف آن به خارج از کشور نيز صادر مى‌شود. سفالگرى از صنايع دستى مهم استان به ويژه لالجين در شهر بهار است. انواع اين ظروف و ابزار سفالى، علاوه بر مصرف محلى به خارج از آن نيز صادر مى‌شود.
در اطراف شهر همدان و ديگر شهرستان‌هاى استان، کارگاه‌ها و کارخانه‌هاى متعددى تأسيس شده است که به تدريج بر تعداد آن‌ها افزوده مى‌شود.
يکى از صنايع سبک استان، کارخانهٔ صنعتى توليد شيشه است که در غرب ايران کم‌نظير و از نظر ظرفيت توليدى منحصر به فرد است. اين کارخانه در حال حاضر انواع استکان، ليوان، ‌ شيشه و نظاير آن را توليد مى‌کند. ساير صنايع سبک استان عبارت‌اند از : صنايع غذايى، نساجى و چرم‌سازى، سلولزى، شيميايى، کانى غيرفلزى، برق و الکترونيک و صنايع فلزي.
مهم‌ترين فعاليت صنايع سنگين استان عبارت‌‌اند از : ريخته‌گرى چدن و توليد ادوات کشاورزى، ماشين‌آلات ساختمانى و راه‌سازى، ‌ سوپاپ انواع خودرو و شرکت فولاد همدان.
بخش خدمات استان با توسعهٔ آموزش عالى و کسب تجارب نوين، گسترش قابل توجهى يافته است.
همچنین مشاهده کنید