سه شنبه, ۲۸ فروردین, ۱۴۰۳ / 16 April, 2024
مجله ویستا

نیروی کار


دامپرورى در اقتصاد يک مملکت يکى از مهم‌ترين شاخه‌هاى کشاورزى به‌حساب مى‌آيد و از اهميت خاصى برخوردار است.
   از نظر تغذيه
از بدو خلقت بشر، غذا و تغذيه يکى از مسائل عمده براى آدميان بوده است، بشر چه موقعى که به حال توحش در غارها مى‌زيسته و چه در حال حاضر، که به کمک تکنولوژى فضاى لايتناهى را تخت سيطرهٔ خود درآورده است، مسئلهٔ غذا و تغذيه يکى از مسائل عمده‌اى بود که فکر بشر را به خود مشغول داشته است؛ و با وجود اينکه بشر در عصر جديد توانسته است پيشرفت‌هاى چشمگيرى در شئون مختلف زندگى خود پديد آورد، باز هم مسئله غذا و تغذيه در جوامع بشرى از نظر اقتصادى و اجتماعى از اولويت خاصى برخوردار است. امروزه اهميت تغذيه تا آن حد است که يکى از معيارهاى مهم درجهٔ سطح تمدن و درجهٔ پيشرفت هر جامعه محسوب مى‌شود. زيرا در پيشرفت همه جانبهٔ يک اجتماع درجهٔ سلامت روحى و جسمى افراد آن جامعه عامل تعيين‌کننده مى‌باشد.
به‌عبارت ديگر افراد تشکيل‌دهندهٔ يک اجتماع هر قدر سالم‌تر و قوى‌تر باشند، پيشرفت اجتماعي، اقتصادى و فرهنگى آن جامعه سريع‌تر خواهد بود. تندرست بودن افراد در درجهٔ اول مستلزم داشتن غذاى کافى و کامل مى‌باشد.
تغذيهٔ ناصحيح و ناکافى در پيشرفت اجتماعى و اقتصادى افراد بشرى تأثير منفى مى‌گذارد. در هر جامعه‌اى کشاورزى به‌خصوص قسمت دامپرورى آن در تغذيهٔ انسان از اهميت ويژه‌اى برخوردار است، زيرا در ميان مواد مختلف غذائى آنچه بيش از هر ماده غذاى ديگرى بيشتر مورد احتياج روزانهٔ انسان است، پروتئين به‌خصوص نوع حيوانى آن مى‌باشد.
گرسنگى يا سوء تغذيه به اشکال مختلف وجود دارد، در بعضى از ممالک بعضى از اجتماعات انسانى وجود دارد که حقيقتاً شکم آنها خالى است و هيچ نوع مادهٔ غذائى براى رفع گرسنگى در دسترس ندارند. از طرف ديگر بعضى از جوامع هستند که ظاهراً گرسنه نيستند و هر روز به اندازه‌اى که بتوانند شکم خود را پر کنند، ماده غذائى در دسترس دارند ولى غذائى که مصرف مى‌کنند با فرمول‌هاى غذائى علمى امروزه که سلامت انسان را تضمين مى‌کند مطابقت ندارد؛ علاوه بر اين، اشخاص يا اجتماعاتى که فقط از منابع گياهى تغذيه مى‌کنند و منابع حيوانى کم دارند و يا اصلاً به همچو منابعى دسترسى ندارند، بعضى از ويتامين‌ها و يا بعضى از عناصر غذائى لازم جهت اعمال مختلف بدن کمتر نصيب آنها مى‌شوند و سوء تغذيه دارند.
سوءتغذيه همانطورى که در بچه‌ها و اشخاص در حال رشد اثرات بعدى دارد و در اشخاص بالغ نيز سبب ناراحتى‌ها و امراض گوناگون مى‌شود. بر طبق توصيه‌هاى (F.A.O (Food and Agricultural Organizationدر يک جيرهٔ غذائى متعادل بايد ۶۰% پروتئين گياهى و ۴۰% پروتئين حيوانى منظور شود. روى اين اصل مسائل تغذيه با مسائل دامپرورى ارتباط نزديکى پيدا مى‌کند.
   پوشاک
مسئلهٔ پوشاک در زندگى انسان به اندازهٔ مسئلهمٔ تغذيه اهميت دارد. جهت تأمين پوشاک در بسيارى از ممالک صنايع و کارخانجات متعددى ايجاد شده است؛ در اين کارخانجات به مقادير زيادى از مواد حيوانى مثل پشم، پوست، پر و ابريشم استفاده مى‌شود. با وجود اينکه امروزه در تهيهٔ پوشاک بيشتر از مواد پيش‌ساخته استفاده مى‌شود؛ على‌رغم اين، پوشاک توليد شده از مو، پشم، پوست و ابريشم، از اهميت ويژه‌اى برخوردار هستند و به قيمت‌هاى خيلى بالا به فروش مى‌روند. مخصوصاً پوشاک توليد شده از پشم به علت حفاظت از سرما، جذب رطوبت و عرق، داشتن ظرفيت و عدم تغيير شکل هميشه داراى قيمت بالائى است.
مواد اوليهٔ نساجى که از حيوانات تأمين مى‌شوند از نظر اقتصادى ارزش بيشترى داشته و در تجارت بين‌المللى سهم عمده‌اى دارند.
   نيروى کار
حيوانات هنوز هم مقدار زيادى انرژى لازم به‌خصوص براى کارهاى زراعى را در اغلب نقاط جهان تأمين مى‌کنند. با وجود اينکه امروزه در نقاط مختلف جهان تمايل زيادى به مکانيزه شدن هست، ولى در اکثر کشورهاى در حال توسعه، کوچک بودن واحدهاى زراعي، پائين‌ بودن اقتصاد، نبودن سرمايهٔ کافى نبودن امکانات سرويس همه، فاکتورهائى هستند که مانع رشد سريع مکانيزاسيون مى‌شوند و نتيجتاً در اين قبيل ممالک به نيروى حيوان احتياج بيشترى هست.
منظور از کار در حيوانات عبارتند از کمک حيوانات به انسان به صور مختلف، در جدول زير کارهائى را که حيوانات مختلف براى بشر انجام مى‌دهند نشان داده شده است.
   جدول حيواناتى که براى انجام کارهاى باربرى، سوارى، راهنمائى محافظت و شکار به‌کار برده مى‌شوند.
نوع استفاده حيواناتى که به‌کار برده مى‌شوند
باربرى اسب، گاوميش، گاو نر، سگ، گوزن (Moose)
سوارى اسب، شتر، قاطر (Mule)، الاغ، گاوميش، گاونر
گله‌دارى سگ
راهنمائى افراد دکور سگ
محافظت سگ و گربه
شکار سگ
استفاده از حيوانات در باربرى و انجام کارهاى زراعى از جنگ جهانى اول به بعد در کشورهاى توسعه يافته متداول بوده است به‌تدريج در اثر مکانيزاسيون، ماشين جايگزين حيوان شده و اين جايگزينى در کشورهاى در حال توسعه هم رو به گسترش است. حيوان ديگرى که در مناطق سردسير و برفگير به‌عنوان حيوان کششى به‌کار گرفته مى‌شود، نوعى سگ است که مى‌تواند مساحت ۸۰۰ کيلومتر را در ۱۰ روز طى کند. با وجود اينکه در سال‌هاى اخير ماشين‌آلات مختلف در زراعت و حمل بار و نيروى کششى بسيار پيشرفت کرده است. باز هم نيروى حيوانى از اهميت ويژه‌اى برخوردار است. زمين‌هاى زراعى کوچک هميشه وابسته به نيروى حيوانى است، حتى در زمين‌هاى زراعى بزرگ هميشه يک مقدار به نيروى حيوانى احتياج است.
   تجارت خارجى
اگر دام و توليدات دامى به مقدار زياد و به قيمت ارزان توليد شود در هر موقع مى‌توان با صادر کردن آن مقدار زيادى ارز وارد مملکت کرد.
حيوان زنده، گوشت، تخم‌مرغ، پنير، پشم، شيرخشک و پوست و ساير توليدات دامى هميشه در بازارهاى جهانى مشترى دارند.


همچنین مشاهده کنید