چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

سیستم‌های تزریق کود


سيستم‌هاى آبيارى قطره‌اى که آب را مستقيماً در اختيار ريشه گياه قرار مى‌دهند از نظر پخش کودهاى شيميايى بسيار مناسب هستند. به‌طورى که اگر کود را در آب حل کنيم، بدون صرف هزينه و انرژى اضافي، کودد در مزرعه پخش مى‌شود. البته بايد در نظر داشت که غلظت و نوع کود باعث خوردگى جدار لوله‌ها نشود. در جدول (خطر خوردگى فلزات توسط کودهاى مختلف) توانايى فلزات مختلف از لحاظ قابليت خورده شدن توسط محلول‌هاى مختلف کودى نشان داده شده است. ضمناً بايد توجه داشت که با افزايش کود به آب رشد جلبک‌ها و باکترى‌ها در آب نيز افزايش مى‌يابد که خود عاملى در انسداد لوله‌ها و قطره‌چکان‌ها مى‌باشد.
  جدول خطر خوردگى فلزات توسط کودهاى مختلف
نوع فلز نيترات کلسيم نيترات آمونيوم سولفات آمونيوم اوره اسيد فسفريک
فسفات
دى آمونيوم
کود کامل
17N-17P-10K
آهن گالوانيزه M SV C N SV N M
آلومينيوم N SL SL N M M SL
فولاد ضد زنگ N N N N SL N N
برنز SL C C N M SV SV
مس SL C M N M SV SV
اسيديته محلول کود ۵/۶ ۵/۹ ۵/۰ ۷/۶ ۰/۴ ۸/۰ ۷/۳
  تجهيزات تزريق کود
وسايل تزريق کود مشابه تجهيزاتى است که براى وارد کردن مواد کنترل کننده باکترى‌ها و يا تنظيم pH به‌‌کار مى‌رود. البته تزريق گاز کلر با اينها متفاوت بوده و مى‌بايست توسط تانک‌هاى تحت فشار انجام شود. وسايل تزريق کود مشتمل بر دستاه‌هاى تفاضل فشار، ونتورى‌هاى تزريق کود و پمپ‌‌هاى پيستونى است. کود را مى‌توان در قسمت مکش پمپ به‌حالت محلول در آورد تا وارد سيستم شود، اما در اين وضعيت نبايد خطر خوردگى فلزات تشکيل دهنده پمپ را از ياد برد.
شايد معمول‌ترين دستگاه تزريق کود پمپ‌هايى باشد که محلول کود را فشار وارد سيستم مى‌کند. نوع ديگر سيستم تزريق کود از نوع تفاضل فشارى است که نمونه‌اى از آن در شکل (تصوير يک دستگاه تزريق کود که بر اساس تفاضل فشار کار مى‌کند) نشان داده شده است. يک دستگاه کم کننده فشار روى لوله نصب مى‌شود تا اختلاف فشار در دو طرف دستگاه باعث شود که آب به داخل تانک کود مکيده شود. عيب اين دستگاه آن است که غلظت کود مرتب در حال تغيير است.
همچنین مشاهده کنید