خبرگزاری مهر / ۱۴۰۴/۱۰/۰۹

بودجه ۱۴۰۵ و هشدار تورمی؛ آیا شوک ۱۴۰۰ همتی مهار می‌شود؟

هم‌زمان با بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۵، اقتصاددانان نسبت به تبعات تورمی حذف یارانه‌های اساسی هشدار می‌دهند؛ تصمیمی که می‌تواند با افزایش هزینه تولید و کاهش قدرت خرید، زمینه‌ساز رکود تورمی شود.
بودجه ۱۴۰۵ و هشدار تورمی؛ آیا شوک ۱۴۰۰ همتی مهار می‌شود؟

به گزارش خبرنگار مهر، کارشناسان اقتصادی تأکید دارند که بودجه، نقطه تلاقی سیاست‌های مالی، پولی و ارزی است و هرگونه اختلال در این توازن، خود را به‌سرعت در شاخص‌های قیمتی نشان می‌دهد. لایحه بودجه ۱۴۰۵ با پیش‌بینی حذف هم‌زمان چند یارانه اساسی، عملاً مجموعه‌ای از شوک‌های قیمتی را در یک مقطع زمانی محدود به اقتصاد تحمیل می‌کند. حذف ارز ترجیحی نهاده‌های تولید و کالاهای اساسی به ارزش حدود ۸.۸ میلیارد دلار، در کنار حذف یارانه آرد و یارانه پنهان انرژی، موجب می‌شود قیمت تمام‌شده تولید افزایش محسوسی پیدا کند.

این افزایش هزینه، محدود به یک یا دو بخش خاص باقی نمی‌ماند، بلکه در زنجیره تولید و توزیع به‌صورت دومینویی تسری می‌یابد. تجربه سال‌های گذشته نشان داده است که حتی اصلاحات قیمتی محدود نیز، در اقتصادی با انتظارات تورمی بالا، می‌تواند به افزایش فراتر از انتظار سطح عمومی قیمت‌ها منجر شود. از این منظر، رقم ۱,۴۰۰ هزار میلیارد تومان نه فقط یک عدد در جدول بودجه، بلکه نماد فشاری است که به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم بر سبد مصرف خانوارها وارد خواهد شد.

تحلیلگران معتقدند در شرایطی که رشد اقتصادی شکننده و سرمایه‌گذاری در سطح پایینی قرار دارد، چنین شوک‌هایی می‌تواند اقتصاد را وارد چرخه‌ای معیوب کند؛ چرخه‌ای که در آن افزایش قیمت‌ها، کاهش قدرت خرید، افت تقاضای مؤثر و در نهایت رکود تولید، یکدیگر را تقویت می‌کنند. بنابراین، برخلاف برخی برداشت‌ها، این رویکرد الزاماً به معنای کوچک‌سازی دولت یا اصلاح پایدار ساختار بودجه نیست، بلکه بیشتر به یک شوک درمانی پرهزینه شباهت دارد که بار اصلی آن بر دوش مردم قرار می‌گیرد.

جبران نقدی؛ چرا نسخه پیشنهادی دولت کارآمد نیست؟

دولت در دفاع از حذف یارانه‌های غیرهدفمند، پرداخت نقدی منابع حاصل به مردم را به‌عنوان راهکار اصلی جبران معرفی می‌کند. با این حال، بسیاری از اقتصاددانان این رویکرد را ناکافی و حتی گمراه‌کننده می‌دانند. دلیل نخست، شکاف زمانی میان افزایش قیمت‌ها و پرداخت یارانه نقدی است؛ افزایش هزینه‌ها بلافاصله اتفاق می‌افتد، اما پرداخت‌های جبرانی معمولاً با تأخیر و بی‌ثباتی همراه است.

دلیل دوم، شکاف مقداری است. برآوردهای کارشناسی نشان می‌دهد شوک تورمی ناشی از حذف ۱۴۰۰ همت یارانه، می‌تواند اثری معادل ۱.۵ تا ۲ برابر این رقم بر سطح عمومی قیمت‌ها داشته باشد. به بیان ساده‌تر، اگر قیمت‌ها در اثر این تصمیم جهش کند، مبلغ یارانه نقدی عملاً قادر به جبران کاهش واقعی قدرت خرید نخواهد بود. برخی برآوردها حتی نشان می‌دهد برای حفظ سطح معیشت پیشین، رقمی در حدود ۳,۰۰۰ هزار میلیارد تومان باید میان خانوارها توزیع شود؛ رقمی که نه با سیاست انقباضی دولت سازگار است و نه با منابع موجود بودجه.

از سوی دیگر، حذف یارانه در ابتدای زنجیره تولید، فشار هزینه را به تولیدکننده منتقل می‌کند. تولیدکننده یا باید قیمت را افزایش دهد یا از حاشیه سود خود بکاهد؛ مسیری که در نهایت می‌تواند به کاهش تولید، تعدیل نیرو یا تعطیلی واحدهای اقتصادی منجر شود. این روند، آثار منفی خود را در بازار کار و درآمدهای مالیاتی دولت نیز نشان خواهد داد. در چنین شرایطی، پرداخت نقدی بیشتر نقش یک مسکن کوتاه‌مدت را ایفا می‌کند تا یک درمان ساختاری.‌

راهکارهای فوری مهار تورم؛ اصلاح بودجه پیش از تعمیق بحران

کارشناسان اقتصادی معتقدند که هنوز فرصت برای اصلاح مسیر وجود دارد، به شرط آنکه تصمیم‌گیری‌ها بر پایه واقعیت‌های اقتصاد کلان صورت گیرد. نخستین گام، پرهیز از حذف هم‌زمان و شوک‌آور یارانه‌هاست. مرحله‌بندی اصلاحات قیمتی، به اقتصاد امکان تطبیق تدریجی می‌دهد و از بروز جهش ناگهانی قیمت‌ها جلوگیری می‌کند. این رویکرد، هرچند زمان‌برتر است، اما هزینه اجتماعی و اقتصادی به‌مراتب کمتری دارد.

دومین راهکار، تمرکز بر حفظ یارانه در بخش تولید، به‌ویژه تولید کالاهای اساسی است. تجربه نشان داده است کنترل قیمت در مبدأ زنجیره تولید، بسیار مؤثرتر از جبران آن در انتهای زنجیره مصرف است. در کنار این موضوع، بودجه ۱۴۰۵ باید به یک پیوست تورمی شفاف مجهز شود؛ پیوستی که اثر هر تصمیم را بر شاخص قیمت، دهک‌های درآمدی و بخش‌های تولیدی به‌طور دقیق برآورد کند.

از منظر سیاست پولی، انضباط مالی و جلوگیری از تأمین کسری بودجه از مسیر پایه پولی، شرط لازم موفقیت هر اصلاحی است. بدون کنترل رشد نقدینگی، حتی بهترین اصلاحات بودجه‌ای نیز بی‌اثر خواهد شد. علاوه بر این، هم‌زمانی سیاست‌های مالی و ارزی اهمیت حیاتی دارد. تداوم چندنرخی بودن ارز در کنار حذف یارانه‌ها، می‌تواند شوک‌های قیمتی را تشدید کند و انتظارات تورمی را بالا ببرد.

نقش مجلس شورای اسلامی نیز در این مقطع تعیین‌کننده است. بازنگری کارشناسی در احکام تورم‌زا، اعمال اصلاحات تدریجی و الزام دولت به شفافیت در برآورد آثار اقتصادی تصمیمات، می‌تواند بودجه ۱۴۰۵ را از منبع بحران به ابزاری برای ثبات تبدیل کند. در نهایت، مهار تورم نیازمند مجموعه‌ای هماهنگ از تصمیمات است؛ تصمیماتی که اگر به‌موقع و هوشمندانه اتخاذ نشود، هزینه‌های آن به‌مراتب سنگین‌تر از اصلاحات امروز خواهد بود.

امیر ملکی، استاد اقتصاد معتقد است آنچه در لایحه بودجه ۱۴۰۵ درباره حذف یارانه‌ها دیده می‌شود، بیش از آنکه یک اصلاح ساختاری باشد، انتقال بار فشار مالی از دولت به خانوارها و تولیدکنندگان است. به گفته او، تجربه سه دهه سیاست‌گذاری اقتصادی در ایران نشان می‌دهد هر زمان شوک قیمتی بدون آماده‌سازی اقتصاد و جامعه اجرا شده، نتیجه آن چیزی جز افزایش پایدار تورم و تعمیق شکاف درآمدی نبوده است.

وی با اشاره به رقم ۱,۴۰۰ هزار میلیارد تومان منابع پیش‌بینی‌شده در جدول هدفمندی یارانه‌ها تأکید می‌کند که این عدد نباید دولت و مجلس را دچار خطای تحلیلی کند. به باور او اینکه تصور شود می‌توان چنین حجمی از افزایش قیمت انرژی و کالاهای اساسی را صرفاً با پرداخت نقدی جبران کرد، ناشی از نگاه کوتاه‌مدت به اقتصاد است. تورم، پدیده‌ای پولی صرف نیست، بلکه نتیجه برهم‌خوردن رابطه هزینه و درآمد در کل اقتصاد است.

وی توضیح می‌دهد که حذف یارانه نهاده‌های تولید، پیش از هر چیز به تضعیف بخش عرضه منجر می‌شود و این موضوع حتی در صورت کنترل نقدینگی نیز می‌تواند به افزایش قیمت‌ها بینجامد.

ملکی می‌گوید: وقتی هزینه تولید بالا می‌رود، تولیدکننده یا قیمت را افزایش می‌دهد یا تولید را کاهش می‌دهد. هر دو مسیر، در نهایت به زیان مصرف‌کننده تمام می‌شود. پرداخت نقدی، اگر هم در کوتاه‌مدت به ظاهر رضایت ایجاد کند، در میان‌مدت با افزایش قیمت‌ها خنثی می‌شود.

این استاد دانشگاه همچنین نسبت به پیامدهای اجتماعی این سیاست‌ها هشدار می‌دهد و معتقد است که شوک‌های قیمتی گسترده، بیشترین آسیب را به دهک‌های پایین و طبقه متوسط وارد می‌کند. به گفته او، مشکل اصلی اینجاست که تورم برای اقشار کم‌درآمد تنها افزایش عدد قیمت‌ها نیست، بلکه به معنای حذف تدریجی کالاهای اساسی از سبد مصرفی خانوار است. این موضوع آثار بلندمدت بر سلامت، آموزش و سرمایه انسانی کشور خواهد داشت.

وی نقش مجلس را در این مقطع تعیین‌کننده می‌داند و تأکید می‌کند که نمایندگان باید به جای تمرکز صرف بر جابه‌جایی ارقام، به اثرات واقعی بودجه بر زندگی مردم توجه کنند. او تصریح می‌کند: بودجه اگر فاقد پیوست تورمی و اجتماعی باشد، عملاً تبدیل به سندی تورم‌زا می‌شود. مجلس می‌تواند با الزام دولت به مرحله‌بندی حذف یارانه‌ها و حفظ حمایت از تولید، از شکل‌گیری یک موج جدید تورمی جلوگیری کند.

در جمع‌بندی، این کارشناس اقتصادی بر این باور است که مهار تورم در سال ۱۴۰۵ بیش از آنکه نیازمند شعار یا سیاست‌های نمایشی باشد، نیازمند واقع‌بینی، تدریج در اصلاحات و حفاظت از طرف عرضه اقتصاد است. به گفته او، «اگر اصلاحات بودجه‌ای بدون توجه به ظرفیت تولید و توان معیشتی جامعه اجرا شود، هزینه آن در نهایت به‌مراتب بیشتر از منافع کوتاه‌مدت آن خواهد بود؛ هزینه‌ای که بازگشت آن بسیار دشوار خواهد بود.

خطای راهبردی دولت در حذف ارز ترجیحی

محمدتقی فیاضی، کارشناس حوزه اقتصاد درباره حذف ارز ترجیحی از کالاهای اساسی و چالش‌هایی که در لایحه بودجه ۱۴۰۵ به شکل کمون وجود دارد به خبرنگار مهر، گفت: فلسفه نرخ ارز ترجیحی در شرایط تورمی کاهش قیمت‌ها برای مصرف کننده است؛ به ویژه در شرایط تورمی بالای ۴۰ درصد و حتی سه رقمی که فاجعه‌ای برای اقتصاد خواهد بودفلسفه نرخ ارز ترجیحی در شرایط تورمی کاهش قیمت‌ها برای مصرف کننده است؛ به ویژه در شرایط تورمی بالای ۴۰ درصد و حتی سه رقمی که فاجعه‌ای برای اقتصاد خواهد بود. در واقع هدف دولت این است که بعضی از کالاها و خدمات مثل انواع مواد غذایی، دارو و… با قیمت پایین‌تر و به اصطلاح یارانه‌ای و نرخی که با قیمت بازار خیلی فاصله دارد، به دست مصرف کننده برسد.

وی افزود: هدف دیگر دولت در این بخش، کنترل نرخ تورم است. در نتیجه ارز ترجیحی با دو هدف حمایت از مصرف‌کننده و حفظ قدرت خرید خانوار و با هدف کنترل تورم تخصیص پیدا می‌کند. اما اتفاقی که در حال حاضر افتاده است؛ وقتی نرخ تورم خیلی بالا و ارز چندنرخی باشد (فاصله بین نرخ ارز ترجیحی با قیمت بازار زیاد باشد) مشابه نرخ بنزین و گازوئیلی می‌شود که مثلاً در ایران هر لیتر ۳ سنت است، اما در افغانستان و پاکستان ۶۰ سنت به فروش می‌رسد. این امر زمینه قاچاق را به کشورهای همسایه به وجود می‌آورد. به این ترتیب، جامعه هدف در کنار مصرف کننده داخلی برای دولت خیلی بزرگ می‌شود. دولت هم نمی‌تواند این جامعه را پوشش دهد. همین اتفاق برای کالای اساسی هم رخ داده است.

وی با اشاره به نرخ ارز ترجیحی ۲۸.۵۰۰ تومان و قیمت ارز آزاد ۱۳۰ تومانی، ادامه داد: همین موضوع در بازار کالاهای اساسی مثل آرد و گندم هم رخ می‌دهد. این آرد یارانه دار به بازار آزاد منتقل و یا مستقیماً قاچاق می‌شود یا به واسطه تولید و صادرات صنایع غذایی با قیمت ارزان به کشورهای دیگر انتقال می‌یابد.

وی اضافه کرد: امروز نهاده دامی دارای ارز ترجیحی است اما در قالب لبنیات در حال صادرات به کشورهای دیگر است. عنوان می‌شود ۳۰ درصد شیر در حال صادر شدن بوده که این صادرات واقعی نیست زیرا ارز ترجیحی در حال خروج از کشور است. این جدا از قیمت آب ارزان‌قیمت، حقوق کارگر پایین و… است. در نتیجه وقتی فاصله نرخ ارز ترجیحی با بازار آزاد زیاد باشد امکان سوءاستفاده بالا رفته و کنترل از دست دولت خارج می‌شود؛ اتفاقی که مثلاً برای برنج افتاد. بنابراین دولت به بن‌بست می‌خورد و چاره‌ای ندارد جز اینکه ارز دولتی را حذف کند یا نرخ آن را چند پله بالاتر ببرد. اتفاقی که ابتدای دولت سیزدهم تحت عنوان جراحی اقتصادی رخ داد و نرخ تورم در کشور به بیش از ۵۰ درصد رسید.

این تحلیلگر مسائل اقتصادی در ادامه سخنان خود اظهار کرد: این نوع عملکرد در دولت چهاردهم و در لایحه بودجه ۱۴۰۵ با حذف ارز ترجیحی ۲۸.۵۰۰ تومان ادامه پیدا کرده زیرا فاصله نرخ ارز ترجیحی و آزاد زیاد شده و دولت قادر به کنترل نیست. در چنین شرایطی کالا به قیمت ارز ترجیحی به دست مصرف کننده نمی‌رسد و این پول در قالب رانت در حال نشت به خارج از کشور و به سایر حوزه‌ها است.

وی افزود: تخصیص ارز ترجیحی در کنار کاهش قیمت کالاهای اساسی باید کنترل نرخ تورم را موجب می‌شد. اما وقتی نرخ ارز خودش لنگر انتظارات تورمی شده، کنترل نرخ تورم هم از دست دولت خارج شده و نرخ ارز ترجیحی دیگر حالت لنگرگاه ندارد. در واقع قیمت ارز، نرخ تورم را با خودش بالا می‌کشد.

فقر؛ تبعات ادامه یافتن جراحی اقتصادی

فیاضی با بیان اینکه دولت چاره‌ای جز کاهش فاصله نرخ ارز دولتی با ارز بازار آزاد را ندارد، به سخنان خود ادامه داد و گفت: اما آثار این حذف، با وجود اینکه در حال حاضر هم کالاها با نرخ یارانه‌ای به دست مصرف‌کننده نمی‌رسد، نتیجه قطعی و محتوم آن، انفجار تورمی در کشور است. این انفجار تورمی بستگی به این دارد که نرخ ارز ترجیحی چقدر بالا رفته و به نرخ بازار آزاد نزدیک شود. این عدد هر چقدر نزدیک‌تر باشد به طور قطع نرخ تورم سال آینده بالاتر خواهد بود.‌

وی افزود: طی یکی دو سال احتمالاً قیمت‌ها تثبیت می‌شود ولی با موج تورم شاید در ادامه پس از چند سال موج تورم کوتاه‌تر و به اصطلاح اثراتش تخلیه شود.

این تحلیلگر مسائل اقتصادی در ادامه به تورم انتظاری اشاره کرد و گفت: در حال حاضر نرخ تورم انتظاری بالا است زیرا روزانه قیمت دلار یکی دو هزار تومان افزایش می‌یابد. در نتیجه افزایش نرخ تورم انتظاری، نرخ واقعی تورم هم بالا می‌رود.‌نرخ تورم انتظاری بالا است زیرا روزانه قیمت دلار افزایش می‌یابد. در نتیجه افزایش نرخ تورم انتظاری، نرخ واقعی تورم نیز بالا می‌رود

وی افزود: علاوه بر اینکه با افزایش نرخ ارز ترجیحی، طبیعی است قیمت تمام شده محصولات از جمله کالاهای اساسی، دارو و… هم جهش پیدا کند.

این کارشناس حوزه اقتصاد در ادامه عنوان کرد: به رغم اینکه گفته شده دولت چهاردهم نیز مثل بقیه دولت‌ها کسری بودجه ندارد، در واقع باید گفت، از ۵,۲۰۰ هزار میلیارد تومان منابع عمومی تقریباً ۴۰ درصد کسری دارد. سال قبل این کسری ۵۲ درصد بود.

فیاضی با بیان اینکه ریشه اصلی این رفتار دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۵، کسری بودجه و حکمرانی خود دولت است که باعث شده به منابع بانکی و بانک مرکزی متوسل شود، گفت: این زمینه ساز نرخ تورم شده و با ایجاد نرخ تورم این افزایش به سایر بازارها مثل بازار ارز نیز سرایت پیدا می‌کند؛ ضمن اینکه ناترازی بانک‌ها را نیز به وجود می‌آورد.

امکان اصلاح لایحه بودجه وجود دارد

بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۵ نشان می‌دهد که اقتصاد ایران در آستانه یکی از حساس‌ترین مقاطع سیاست‌گذاری مالی خود قرار دارد. پیش‌بینی حذف هم‌زمان ارز ترجیحی نهاده‌های تولید، یارانه آرد و یارانه پنهان انرژی و انتقال منابعی معادل ۱,۴۰۰ هزار میلیارد تومان به ساختار هدفمندی یارانه‌ها، اگرچه با هدف اصلاح نظام یارانه‌ای مطرح شده، اما در عمل می‌تواند به یک شوک تورمی گسترده منجر شود. هشدار کارشناسان حاکی از آن است که اثر واقعی این اقدام بر سطح عمومی قیمت‌ها، به‌مراتب فراتر از ارقام اسمی مندرج در بودجه خواهد بود.

تحلیل‌های اقتصادی نشان می‌دهد اتکای صرف به پرداخت‌های نقدی برای جبران آثار این شوک، نه‌تنها قادر به حفظ قدرت خرید خانوارها نیست، بلکه می‌تواند به تشدید تورم و کاهش اثربخشی سیاست‌های جبرانی بینجامد. در شرایطی که افزایش هزینه تولید، بخش عرضه اقتصاد را تحت فشار قرار می‌دهد، پیامدهای این سیاست‌ها در قالب کاهش تولید، افت اشتغال و تعمیق رکود تورمی نمایان خواهد شد؛ وضعیتی که در نهایت وصول درآمدهای پایدار دولت، از جمله مالیات، را نیز با چالش مواجه می‌کند.

برآیند دیدگاه‌های کارشناسی بر یک نکته کلیدی تأکید دارد: مهار تورم در سال ۱۴۰۵ مستلزم پرهیز از شوک‌درمانی و حرکت به‌سوی اصلاحات تدریجی، هدفمند و مبتنی بر واقعیت‌های اقتصاد کلان است. مرحله‌بندی حذف یارانه‌ها، حفظ حمایت از تولید و کالاهای اساسی، الزام به وجود پیوست تورمی در بودجه و هماهنگی سیاست‌های مالی، پولی و ارزی، از جمله پیش‌شرط‌هایی است که می‌تواند هزینه اجتماعی و اقتصادی اصلاحات را کاهش دهد.

در نهایت، بودجه ۱۴۰۵ آزمونی مهم برای دولت و مجلس به شمار می‌رود؛ آزمونی که نتیجه آن نه‌تنها بر شاخص‌های کلان اقتصادی، بلکه بر معیشت روزمره مردم تأثیر مستقیم خواهد گذاشت. انتخاب میان اصلاح سنجیده و شوک پرهزینه، تصمیمی است که می‌تواند مسیر اقتصاد کشور در سال‌های پیش‌رو را تعیین کند.




چهارشنبه ۲۰ خرداد ۱۴۰۵ - 10 June 2026
آقای رئیس‌جمهور، یک بار هم شما میز مذاکره را ترک کنید! / وقتی دشمن با بمب پاسخ می‌دهد و دولت اصرار بر گفتگو دارد!
سایت رجانیوز

آقای رئیس‌جمهور، یک بار هم شما میز مذاکره را ترک کنید! / وقتی دشمن با بمب پاسخ می‌دهد و دولت اصرار بر گفتگو دارد!

کارنامه دولت در یک سال اخیر و به‌ویژه پس از دو تجاوز مستقیم رژیم صهیونیستی، یک تناقض را به نمایش می‌گذارد؛ پارادوکسی که در آن، یک بال (دیپلماسی) حتی پس از زخمی شدن بال دیگر (دفاع)، همچنان به صورت یک‌طرفه و بی‌وقفه به حرکت ادامه می‌دهد.
فارن افرز: عصر سلطه دریایی واشنگتن رو به پایان است
سایت آخرین خبر

فارن افرز: عصر سلطه دریایی واشنگتن رو به پایان است

ایسنا/ متن پیش رو در ایسنا منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست نشریه آمریکایی در تحلیلی اذعان کرده است که تحولات اخیر در تنگه هرمز و سایر آبراه‌های راهبردی جهان نشان می‌دهد توانایی آمریکا برای حفظ نظم دریایی مورد نظر خود و تضمین آزادی کشتیرانی نسبت به گذشته به‌طور چشمگیری ضعیف شده
کنسرت‌ها به خیابان می‌آیند؟
روزنامه آرمان امروز

کنسرت‌ها به خیابان می‌آیند؟

آرمان امروز : بابک رضایی، مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ، درباره برگزاری کنسرت‌های خیابانی با توجه به اعلام آمادگی برخی هنرمندان موسیقی از حمله مصطفی راغب و همچنین لغو کنسرت خیابانی همایون شجریان در سال گذشته که بسیار بحث‌برانگیز شد، گفت: ما از این ایده حمایت می‌کنیم و حتی می‌توان گفت …
نه‌صلح می‌کنیم و نه‌جنگ؛ با آمریکا وارد آتش‌بس دائمی می‌شویم
سایت نامه نیوز

نه‌صلح می‌کنیم و نه‌جنگ؛ با آمریکا وارد آتش‌بس دائمی می‌شویم

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: ایران آرام آرام بر منطقه مسلط می شود، از طرفی ترامپ فهمید حمله نظامی اش به ایران اشتباه بود.
مسئولان در صف اول شهادت یا فساد؟
سایت جوان آنلاین

مسئولان در صف اول شهادت یا فساد؟

در سال‌های اخیر انگاره‌ای در عرصه عمومی کشور شکل گرفت و کم‌کم باورپذیر شد که مسئولان جمهوری اسلامی دارای فساد مالی هستند و دشمن نیز متأثر از فرهنگ ایرانی- اسلامی که این امور را بسیار زشت و قبیح می‌داند، بر موضوع سوار شد. 
عادی‌سازی سیگار؛ آغاز یک بحران اجتماعی
روزنامه آرمان امروز

عادی‌سازی سیگار؛ آغاز یک بحران اجتماعی

سعید صفاتیان / پژوهشگر حوزه اعتیاد و مدیرکل اسبق درمان ستاد مبارزه با مـ‌واد مخدر کاهش سن مصرف سیگار و مواد دخانی در میان نوجوانان، دیگر یک هشدار صرف نیست؛ این پدیده نشانه تغییری عمیق در الگوهای رفتاری و فرهنگی جامعه است. روزگاری دیدن یک نوجوان سیگاری در خیابان یا پارک واکنش اطرافیان را به [ ]
لزوم رسایی صدای عقلانیت برای عبور از تفرقه‌گستر
روزنامه آرمان امروز

لزوم رسایی صدای عقلانیت برای عبور از تفرقه‌گستر

آرمان امروز- گروه سیاسی: در شرایطی که جامعه بیش از هر زمان دیگری به آرامش، انسجام و حرکت در مسیر توسعه نیاز دارد، تقویت صدای عقلانیت می‌تواند به‌عنوان یکی از مهم‌ترین ضرورت‌های فضای سیاسی و اجتماعی کشور مورد توجه قرار گیرد. بر همین اساس، افزایش میدان اثرگذاری گفتمان عقلانی، راهی برای کاهش قدرت صداهای …
تضاد در منافع آمریکا و اسرائیل واقعیت دارد؟
روزنامه آرمان امروز

تضاد در منافع آمریکا و اسرائیل واقعیت دارد؟

آرمان امروز-سرویس بین الملل: نتانیاهو برای ترامپ استدلال کرده بود که عدم پاسخ به حمله ایران برای امریکا و اسرائیل بد خواهد بود و توافق بد خواهد بود استدلال او این بود که عدم اقدام این پیام را می‌فرستد که ایران دست بالا را دارد برخی از مقامات آمریکایی که در این تماس بودند احساس [ ]
یک بحران فراموش‌شده
روزنامه شرق

یک بحران فراموش‌شده

در بین همه بحران‌های موجود، از بحران افزایش جرائم آسیب‌ها کمتر گفته می‌شود. نرخ تورم به شکل بی‌سابقه‌ای به‌سرعت در حال افزایش است، قدرت خرید مردم به‌شدت کاهش یافته است، قیمت مواد غذایی به اندازه‌ای بالا رفته که توان تأمین خوراک کافی را از اقشار زیادی از مردم‌ گرفته است، دارو کم و گران شده است و هزینه‌های …
درخواست بازگشت به ارز چندنرخی از رهبری | اشتباه تثبیت‌گرایان چیست؟
سایت اقتصادآنلاین

درخواست بازگشت به ارز چندنرخی از رهبری | اشتباه تثبیت‌گرایان چیست؟

جمعی از نمایندگان مجلس در نامه‌ای به رهبری، چهار محور پیشنهادی را برای تقویت ارزش پول ملی و ایجاد ثبات اقتصادی مطرح کرده‌اند.
فرش قرمز برای وعده‌ها، گره کور بر بیمه‌ها
روزنامه عصر اقتصاد

فرش قرمز برای وعده‌ها، گره کور بر بیمه‌ها

مریم غدیرپور روز ملی فرش و صنایع دستی ایران فرصتی برای تأمل در یکی از عمیق‌ترین جلوه‌های هویت فرهنگی ایران است. فرش ایرانی تنها یک کالای تزئینی نیست، بلکه حاصل پیوند هنر، تاریخ و زندگی اجتماعی مردم ایران در طول قرن‌هاست. هر فرش دستباف بازتابی از فرهنگ منطقه‌ای، باورها و تجربه‌های زیسته بافنده است و
مردم قربانی عرضه ناپیوسته خودرو!
روزنامه آرمان امروز

مردم قربانی عرضه ناپیوسته خودرو!

آرمان امروز : امروز می‌توان نتیجه گرفت که بازار خودروی ایران سال‌هاست که از کارکرد اصلی خود به‌عنوان بازاری مصرفی فاصله گرفته و به بستری برای سرمایه‌گذاری، حفظ ارزش دارایی و فعالیت‌های سوداگرانه تبدیل شده است. در چنین شرایطی، هر اختلالی در روند عرضه، ابهام در سیاست‌های وارداتی یا محدودیت‌های تولید، به …
حمایت جدید ساترا از انحصار صداوسیما ؛ پخش زنده مسابقات جام جهانی در پلتفرم‌های داخلی مجاز نیست!
سایت عصرایران

حمایت جدید ساترا از انحصار صداوسیما ؛ پخش زنده مسابقات جام جهانی در پلتفرم‌های داخلی مجاز نیست!

ساترا کمتر از دو روز مانده به آغاز مسابقات جام جهانی به پلتفرم‌های داخلی اعلام کرده که پخش زنده فقط از طریق آی‌فریم صداوسیما مجاز است.
ویترینی شدن غذا؛ وقتی کالا هست اما قدرت خرید نیست| چرا بدون داده نمی‌توان بازار را مدیریت کرد؟
سایت اقتصادآنلاین

ویترینی شدن غذا؛ وقتی کالا هست اما قدرت خرید نیست| چرا بدون داده نمی‌توان بازار را مدیریت کرد؟

تازه‌ترین گزارش مرکز آمار ایران از تورم اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۵ نشان می‌دهد که فشار قیمتی همچنان با شدت بیشتری بر سبد خوراکی خانوارها و به‌ویژه دهک‌های کم‌درآمد متمرکز شده است.
         
آقای رئیس‌جمهور، دیپلماسی شوخی نیست، مسئله جان انسان‌هاست!
سایت فرارو

آقای رئیس‌جمهور، دیپلماسی شوخی نیست، مسئله جان انسان‌هاست!

این گزارش با نقد تند دیپلماسی دونالد ترامپ، او را در پایان دادن به جنگ‌های اوکراین، ایران-لبنان و اسرائیل-فلسطین ناکام می‌داند. نویسنده تأکید می‌کند که فروپاشی پی‌درپی آتش‌بس‌ها، نبود میانجی‌های معتبر، بی‌اعتمادی عمیق طرف‌های درگیر و تکیه بر زور نظامی، جهان را گرفتار جنگ‌های فرسایشی کرده است. در نهایت، …
پشت پرده تلاش خودروسازان برای بازگشت ممنوعیت تردد گذر موقت‌ها
سایت تجارت نیوز

پشت پرده تلاش خودروسازان برای بازگشت ممنوعیت تردد گذر موقت‌ها

تردد خودرو‌های پلاک مناطق آزاد در کشور در حالی در جنگ اخیر آزاد شده که برخی خودروسازان در تلاش برای بازگشت ممنوعیت تردد این خودرو‌ها در کشور هستند.
فاجعه‌ای به نام کودک‌آزاری/ سوءاستفاده از کودکان را گزارش دهید
سایت دیدارنیوز

فاجعه‌ای به نام کودک‌آزاری/ سوءاستفاده از کودکان را گزارش دهید

مهدیه صالحی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران می‌گوید: من در بیمارستانی که فعالیت می‌کنم، تقریباً هر یکی دو ماه کودکانی داریم که متوجه می‌شویم مورد سوء...
شوک تورمی در بازار سلامت
روزنامه عصر اقتصاد

شوک تورمی در بازار سلامت

کارشناسان اقتصادی و تحلیلگران اجتماعی، این جهش ناگهانی را فراتر از یک تغییر آماری و به مثابه یک «فاجعه انسانی» قلمداد می‌کنند.
تنگه هرمز؛ از حق حاکمیت ایران تا اخذ عوارض خدمات دریانوردی - دیپلماسی ایرانی
سایت دیپلماسی ایرانی

تنگه هرمز؛ از حق حاکمیت ایران تا اخذ عوارض خدمات دریانوردی - دیپلماسی ایرانی

امیر بی‌پروا در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می‌نویسد: نکته اساسی آن است که جمهوری اسلامی ایران عضو کنوانسیون ۱۹۸۲ حقوق دریاها، موسوم به کنوانسیون مونته‌گو...
چرا دموکراسی از لوله تفنگ بیرون نمی‌آید؟ / نه جنگ و نه انقلاب، ایران را دموکراتیک نمی‌کنند
سایت فرارو

چرا دموکراسی از لوله تفنگ بیرون نمی‌آید؟ / نه جنگ و نه انقلاب، ایران را دموکراتیک نمی‌کنند

«آیا سقوط یک حکومت به معنای تولد دموکراسی است؟» ناصر فکوهی در گفتگویی مبتنی بر آثار خود، از تجربه آلمان، ایتالیا، ایران و خاورمیانه برای توضیح این ایده استفاده می‌کند که خشونت، حتی وقتی با نام آزادی آغاز شود، لزوما به آزادی ختم نشده و در نهایت به بازتولید اقتدار می‌انجامد؟
نوشته‌ای از فریدون جیرانی فیلمساز درباره «چند صدایی» در جامعه ایران امروز
سایت عصرایران

نوشته‌ای از فریدون جیرانی فیلمساز درباره «چند صدایی» در جامعه ایران امروز

همه گروه‌های سیاسی باید واقعیت جامعه امروز را بپذیرند و انتقاد کنند و انتقادات را بشنوند و منتقدین را به رسمیت بشناسند.
جزئیات قطعنامه ضدایرانی فاش شد؛ درخواست فوری آمریکا و اروپا از تهران
سایت اکوایران

جزئیات قطعنامه ضدایرانی فاش شد؛ درخواست فوری آمریکا و اروپا از تهران

رسانه‌ها جزئیات بیشتری از مفاد پیش‌نویس قطعنامه ارائه‌شده از سوی آمریکا و تروئیکای اروپا به شورای حکام آژانس انرژی اتمی منتشر کرده‌اند که به موجب آن، بازرسی از تأسیسات هسته‌ای ایران و ارائه اطلاعات کامل درباره ذخایر هسته‌ای، مورد توجه جدی قرار گرفته است.
سفرهای کپسولی
روزنامه صمت

سفرهای کپسولی

بازار سفر عوض شده و برای خیلی از جوان‌ها دیگر سفر چندروزه، هتل، بلیت رفت‌وبرگشت، خرج غذا، سوخت، اقامت و خریدهای جانبی، یک برنامه ساده آخر هفته نیست یک هزینه جدی است که باید برایش حساب جدا باز کرد.
         
تجمعات دانش‌آموزی علیه تأثیر معدل؛ اعتراض آموزشی یا آخرین مقاومت صنعت کنکور؟
سایت عصرایران

تجمعات دانش‌آموزی علیه تأثیر معدل؛ اعتراض آموزشی یا آخرین مقاومت صنعت کنکور؟

بسیاری از دانش‌آموزان و خانواده‌ها نیز با نیت دفاع از آینده تحصیلی خود به این جریان پیوسته‌اند. برخی از آنها نگران‌اند که تأثیر معدل بتواند زمینه تبعیض، تقلب...
تندرو‌ها تجمعات شبانه را سیاسی کرده‌اند/ نباید مذاکره‌کنندگان را آماج شعار‌های سیاسی قرار داد/ توافق هم ایران و آمریکا را به صلح نمی‌رساند
سایت خبرفوری

تندرو‌ها تجمعات شبانه را سیاسی کرده‌اند/ نباید مذاکره‌کنندگان را آماج شعار‌های سیاسی قرار داد/ توافق هم ایران و آمریکا را …

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با انتقاد از تلاش برخی جریان‌های تندرو برای دوقطبی‌سازی سیاسی در قالب تجمعات شبانه، گفت: تخریب مذاکره‌کنندگان و تقسیم جامعه به خودی و غیرخودی برخلاف مصالح و انسجام ملی است.
سایت اکوایران

ماجرای جراحت پای رهبر انقلاب چه بود؟ روایت تازه پزشکان معالج رهبر

اختلاف وزیر و رئیس بر سر وام ۷۰۰ هزار میلیارد تومانی؛ دو روایت متفاوت از ماجرا
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

اختلاف وزیر و رئیس بر سر وام ۷۰۰ هزار میلیارد تومانی؛ دو روایت متفاوت از ماجرا

با گذشت چند ماه از تصویب بسته ۷۰۰ هزار میلیارد تومانی حمایت از تولید، دو روایت متفاوت درباره سرنوشت این بسته مطرح است.
چرا ایران قبل از اسرائیل ماشه را کشید؟
سایت فرارو

چرا ایران قبل از اسرائیل ماشه را کشید؟

ایران حمله‌ای بی‌سابقه به اسرائیل انجام داد که بر معادلات جاری تاثیر خواهد گذاشت. حمله‌ای که با دکترین دفاعی تهران متفاوت بود، ریسک بالایی داشت و نتایجش اهمیت خاصی دارد.
نسخه‌های اشتباه دولت‌ها برای بحران بنزین؛ چرا کاهش سهمیه جواب نمی‌دهد؟ +فیلم
سایت انرژی پرس

نسخه‌های اشتباه دولت‌ها برای بحران بنزین؛ چرا کاهش سهمیه جواب نمی‌دهد؟ +فیلم

به گزارش انرژی پرس، بنزین هست، اما کم هست؛ چندصدایی در دولت پزشکیان هم این مساله را بغرنج‌تر کرده است.
ایرانِ پساجنگ در گزارش گاردین/ صلح پرمخاطره، ابَرتورم و گسل‌های اجتماعی
سایت عصرایران

ایرانِ پساجنگ در گزارش گاردین/ صلح پرمخاطره، ابَرتورم و گسل‌های اجتماعی

جامعه‌ای که لایه‌های مختلف آن در فشار بی‌سابقۀ بحران معیشتی و معضلات اجتماعی به «انفجار عاطفی» رسیده‌، دیگر با اصلاحات قطره‌چکانی اقناع نمی‌شود. مطالبۀ اصلی...
         
خلق پول؛ تورمی که از جیب مردم پرداخت می‌شود - تسنیم
خبرگزاری تسنیم

خلق پول؛ تورمی که از جیب مردم پرداخت می‌شود - تسنیم

70 درصد رشد نقدینگی از ناترازی بانک‌ها و 30درصد از کسری بودجه می‌آید؛ مهار تورم چرا دشوار شده است؟
آژانس و بحران خودساخته نظارت بر برنامه هسته‌ای ایران
سایت افکارنیوز

آژانس و بحران خودساخته نظارت بر برنامه هسته‌ای ایران

گزارش تازه مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از ناتوانی این نهاد در راستی‌آزمایی خبر می‌دهد؛ وضعیتی که منشأ آن حملات نظامی به تأسیسات تحت پادمان و سکوت آژانس در برابر این تجاوزات است.
مقصرتراشی!
سایت روزنامه سازندگی

مقصرتراشی!

چرا مخالفان دولت تلاش می‌کنند با روایت کذب، رئیس‌جمهور را مسئول بحران‌های اقتصادی نشان دهند؟
تیم ملی ایران در خطرناک‌ترین شهر جهان ؛ در تیخوانا چه خبر است؟
سایت عصرایران

تیم ملی ایران در خطرناک‌ترین شهر جهان ؛ در تیخوانا چه خبر است؟

چند خودروی ویژه که نیروهای یگان‌های امنیتی در آن‌ها مستقر هستند، اتوبوس تیم را اسکورت می‌کنند. اما چرا؟ چرا این نیروها تا دندان مسلح هستند و چرا باید تیم ملی...
خصوصی‌سازی یا نابودی یک سرمایه ملی/ کف کارخانه «ذوب‌آهن اصفهان» چه می‌گذرد؟
خبرگزاری ایلنا

خصوصی‌سازی یا نابودی یک سرمایه ملی/ کف کارخانه «ذوب‌آهن اصفهان» چه می‌گذرد؟

واگذاری سهام مدیریتی ذوب‌آهن به بانک رفاه، برای کارگران این کارخانه، نه نوید نجات که یادآور سلسله‌ای از خصوصی‌سازی‌ها و واگذاری‌های شکست‌خورده‌ای است که پشت شعار «احیا»، امنیت شغلی کارگران متخصص را قربانی کردند.
بازار؛ خونسرد و تماشاگر
روزنامه شرق

بازار؛ خونسرد و تماشاگر

تبادل آتش بین ایران و اسرائیل بازارهای تهران را شوکه نکرد؛ معامله‌گران بازارهای تهران می‌گویند که نسبت به انجام توافق بین ایران و آمریکا خوش‌بین هستند و دست‌کم انتظار ندارند که به‌زودی آمریکا و اسرائیل جنگ سوم را علیه ایران آغاز کنند.
خطر تکرار تجربه تحریم برای جنگ
سایت عصرایران

خطر تکرار تجربه تحریم برای جنگ

نباید اجازه داد شرایط جنگی بی پایان به مانند تحریم های پایدار شکل گیرد و طرفین به جنگ های ایذایی ، کوتاه مدت و بی هدف عادت نمایند. چنین شرایطی نتیجه ای جز هد...
بازی خطرناک با واژگان
روزنامه پیام ما

بازی خطرناک با واژگان

واژگان به دنیای ما نه‌تنها معنا و اعتبار می‌دهند؛ بلکه آن را می‌سازند. این قابلیت، انسان را منحصربه‌فرد ساخته است. بیهوده نیست که بشر را حیوان ناطق نامیده‌اند و این توانایی را تا این حد متمایزکننده و…
بحران عینک مذاکرات - دیپلماسی ایرانی
سایت دیپلماسی ایرانی

بحران عینک مذاکرات - دیپلماسی ایرانی

محمدعلی ابطحی نوشت: اگر مذاکرات با هدف دورکردن کشور از جنگ، رفع تحریم‌ها و بهبود زندگی و معیشت مردم انجام می‌شود، جهت نگاه و عینک...
وارد «محدوده قرمز» شده‌ایم / «زن، زندگی، آزادی» هم ریشه اقتصادی داشت / توپ ناترازی انرژی را به زمین مردم نیندازیم
سایت خبرفوری

وارد «محدوده قرمز» شده‌ایم / «زن، زندگی، آزادی» هم ریشه اقتصادی داشت / توپ ناترازی انرژی را به زمین مردم نیندازیم

عبور از وضع فعلی تنها از طریق صلح اقتصادی با مردم ایران و از طریق حاکمیت عدالت اجتماعی ممکن خواهد شد.
جمیله علم‌الهدی چگونه خبرساز شد؟ - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

جمیله علم‌الهدی چگونه خبرساز شد؟ - مردم سالاری آنلاین

جدای از اظهارات اخیر جمیله علم‌الهدی درباره توصیه رهبر شهید انقلاب مبنی بر عدم دخالتش در عزل‌ونصب‌ها که بار دیگر او را وارد مباحث و واگویه‌های سیاسی کرده است، اقدامات او، به‌خصوص در زمان ریاست‌جمهوری ابراهیم رئیسی، آن‌قدر حاشیه‌برانگیز بوده که زمینه‌ساز بحث کنشگری سیاسی او شده است.
کره شمالی و سود جنگ اوکراین؛ اقتصاد کیم جونگ اون چگونه جان گرفت
سایت عصرایران

کره شمالی و سود جنگ اوکراین؛ اقتصاد کیم جونگ اون چگونه جان گرفت

بر اساس اطلاعات وال استریت ژورنال، اقتصاد کره شمالی در سال 2024 حدود 4 درصد رشد داشته که سریع ترین نرخ رشد در 8 سال اخیر محسوب می شود.
نشئه‌گی مرگ در مزارع معیشت/ ماجرای افزایش کشت خشخاش در ایران چیست؟
سایت تابناک

نشئه‌گی مرگ در مزارع معیشت/ ماجرای افزایش کشت خشخاش در ایران چیست؟

اخبار هفته های اخیر حکایت از افزایش کشت غیرقانونی خشخاش در کشورمان می کنند که این روند نگرانی هایی را برانگیخته است.
نطق امیدوارکننده ونس درباره مذاکره با ایران
سایت برترینها

نطق امیدوارکننده ونس درباره مذاکره با ایران

ونس ادعا کرد: «بیایید صادق باشیم. ایرانی‌ها نمی‌خواهند این جنگ ادامه پیدا کند. این به نفع آنها نیست. آنها در حال آمدن به پای میز مذاکره هستند و پیشنهادهای واقعی و جدی مطرح می‌کنند. اگر به این توافق برسیم، یک موفقیت بزرگ و چشمگیر برای مردم آمریکا خواهد بود.»
         
«ایران جدید» و لزوم کاهش نقش‌آفرینی گروه‌های فشار
روزنامه آرمان امروز

«ایران جدید» و لزوم کاهش نقش‌آفرینی گروه‌های فشار

آرمان امروز- گروه سیاسی: در روزهای اخیر، بحث درباره نقش گروه‌های فشار در فضای سیاسی کشور بار دیگر مورد توجه قرار گرفته است؛ موضوعی که برخی تحلیلگران آن را در چارچوب ورود ایران به یک دوره جدید سیاسی و اجتماعی بررسی می‌کنند. در همین زمینه، ایده «ایران جدید» و کاهش نقش‌آفرینی گروه‌های فشار در صحنه [ ]
زمستان سخت تابستان سخت
سایت نورنیوز

زمستان سخت تابستان سخت

با رکودی که متأسفانه در مذاکرات شاهدیم، کسانی که در سال 1400 نوید «زمستان سخت در اروپا» را می‌دادند، ساز تابستان سخت در آمریکا را کوک کرده‌اند و به نظام اطمینان می‌دهند که اگر مذاکره را ترک کند و تنگه هرمز را بسته نگه دارد، در تابستان بحران انرژی در غرب اوج خواهد گرفت و آمریکا مجبور به عقب‌نشینی خواهد …
بلیت بخت‌آزمایی جدید برای مستاجران/ ثبت‌نام مسکن یا مسابقه‌ی سرعت؟
سایت تابناک

بلیت بخت‌آزمایی جدید برای مستاجران/ ثبت‌نام مسکن یا مسابقه‌ی سرعت؟

طرح جدید دولت برای زوج‌های جوان، بیشتر شبیه بلیت بخت‌آزمایی است تا حمایت. کجای دنیا برای زندگی در یک آلونک ۵ ساله، باید ۴۸ ساعته از هفت‌خوانِ رستم و سایت‌های همیشه قطع دولتی رد شد؟ ۱۰ هزار واحد برای کل ایران، یعنی از هر هزار نفر هم یک نفر به این آشیان نمی‌رسد؛ بقیه هم لابد باید به تماشای خوش‌شانسی برنده‌ها …
مافیای پیمانکاری دستور رئیس‌جمهور را زمین‌گیر کرد / میلیون‌ها نیروی شرکتی همچنان بلاتکلیف مانده‌اند
سایت تجارت نیوز

مافیای پیمانکاری دستور رئیس‌جمهور را زمین‌گیر کرد / میلیون‌ها نیروی شرکتی همچنان بلاتکلیف مانده‌اند

در شرایطی که تورم، کاهش قدرت خرید و ناامنی شغلی فشار سنگینی بر طبقه کارگر وارد کرده، ادامه بلاتکلیفی نیروهای شرکتی تنها یک مسئله اداری نیست، بلکه به بحرانی اجتماعی و روانی تبدیل شده که می‌تواند تبعات گسترده‌ای برای بازار کار و اعتماد عمومی به همراه داشته باشد.
تندروها صدای بلندی دارند اما تصمیم‌گیر نیستند/ خروج از NPT راهبرد چند دهه گذشته ایران را می‌سوزاند
سایت فرارو

تندروها صدای بلندی دارند اما تصمیم‌گیر نیستند/ خروج از NPT راهبرد چند دهه گذشته ایران را می‌سوزاند

صادق ملکی، معتقد است سفر وزیر کشور پاکستان به تهران در شرایط شکننده کنونی، فراتر از یک اقدام دیپلماتیک معمول و تلاشی جدی برای جلوگیری از بازگشت به چرخه تنش میان ایران و آمریکاست. او در گفت‌وگو با فرارو ضمن بررسی نقش میانجی‌گرانه اسلام‌آباد، هشدار می‌دهد که پنجره فرصت برای تفاهم چندان باز نیست و مطرح …
چه کسانی می گویند تحریم برای اقتصاد ایران، خیر و برکت است؟
سایت عصرایران

چه کسانی می گویند تحریم برای اقتصاد ایران، خیر و برکت است؟

منتفعان تحریم با استفاده از قدرت اقناع‌سازی چنان وانمود می‌کنند که تحریم‌ها موجبات رونق و شکوفایی اقتصاد را در پی داشته و خیر و مصلحت عمومی را پایه‌ریزی می‌ک...