قیمت طلا امروز




 حکمرانی هوش مصنوعی

 سایت ایران آنلاین / ۴ روز قبل / ۱۴۰۵/۰۵/۳۱

حاکمیت و حکمرانی هوش مصنوعی؛ دو مسیر برای یک آینده مشترک

در سال‌های اخیر، هوش مصنوعی از یک بحث فنی و آزمایشگاهی به یکی از مهم‌ترین موضوعات سیاست‌گذاری و مدیریت استراتژیک در جهان تبدیل شده است. اما در میان این تحول، دو مفهوم کلیدی، یعنی حاکمیت و حکمرانی هوش مصنوعی، اغلب به‌جای هم به‌کار می‌روند و همین امر باعث سردرگمی در تصمیم‌گیری سازمانی و ملی می‌شود. برای روشن‌شدن این موضوع و ترسیم مسیر استراتژیک پیش‌روی صنایع ایران، با دکتر امیر رحیمی قاضی‌کلایه، مدیرعامل و نایب‌رئیس هیئت‌مدیره گروه سرمایه‌گذاری صدرآرین، به گفت‌وگو نشستیم.
 حاکمیت و حکمرانی هوش مصنوعی؛ دو مسیر برای یک آینده مشترک
ایران آنلاین:

  آقای دکتر، بگذارید از ریشه شروع کنیم. در فارسی، «حاکمیت» و «حکمرانی» اغلب به‌جای هم استفاده می‌شوند. از منظر علمی و مدیریتی، این دو واژه چه تفاوت دقیقی دارند؟

این سوال بسیار مهمی است و باید صادقانه بگویم که بخش بزرگی از سردرگمی در سیاست‌گذاری هوش مصنوعی ایران، دقیقاً از همین خلط مفهومی نشات می‌گیرد.

وقتی از «حاکمیت شرکتی» صحبت می‌کنیم، منظورمان ساختار داخلی یک سازمان است. لذا حاکمیت هوش مصنوعی در این معنا، یعنی یک شرکت چگونه توسعه، استقرار و نظارت بر سیستم‌های هوش مصنوعی داخلی خودش را مدیریت می‌کند. این اتفاق درون دیوارهای یک سازمان می‌افتد.

حکمرانی اما مفهومی متفاوت است که ریشه در ادبیات علوم سیاسی و سیاست‌گذاری عمومی دارد، به‌خصوص از زمانی که نهادهایی مثل بانک جهانی مفهوم «حکمرانی خوب» را مطرح کردند. حکمرانی به معنای فرایند تعامل میان دولت، بخش خصوصی و جامعه مدنی برای تنظیم یک حوزه در سطح ملی یا بین‌المللی است. حکمرانی هوش مصنوعی یعنی چگونه یک کشور یا جامعه بین‌المللی قوانین، مقررات و سیاست‌های کلان مربوط به توسعه و استفاده از هوش مصنوعی را تدوین و اجرا می‌کند.

پس تفاوت اصلی، تفاوت مقیاس و منبع اقتدار است. حاکمیت اقتدار سازمانی دارد؛ حکمرانی اقتدار قانونی و ملی دارد. البته ابن نکته را در نظر بگیریم که این دو مستقل از هم نیستند.

شما گفتید این دو مستقل از هم نیستند. این ارتباط را دقیق‌تر توضیح می‌دهید؟ یعنی ضعف در یکی چه اثری روی دیگری می‌گذارد؟

بله، این شاید مهم‌ترین نکته این گفت‌وگو باشد. رابطه این دو، رابطه‌ای دوسویه و نامتقارن است.

وقتی حکمرانی ملی قوی و روشن باشد، یعنی دولت مقررات دقیق، پایدار و قابل‌پیش‌بینی برای هوش مصنوعی داشته باشد بار حاکمیت سازمانی سبک‌تر می‌شود. شرکت‌ها می‌دانند خط قرمزها کجاست، چه الزامات قانونی باید رعایت شود و چه استانداردهایی برای اثبات مسئولیت‌پذیری کافی است.

اما وقتی حکمرانی ملی ضعیف، متغیر یا متناقض باشد، بار حاکمیت سازمانی به‌شدت سنگین‌تر می‌شود. شرکت‌ها مجبورند خودشان، بدون راهنمای بیرونی روشن، چارچوب اخلاقی، ریسک و پاسخگویی را از صفر بسازند. این دقیقاً وضعیتی است که بسیاری از صنایع ایران امروز در آن قرار دارند. نبود یک مرجع نهایی و پایدار در سطح حکمرانی ملی، هزینه ساخت حاکمیت داخلی را برای هر شرکت، جداگانه و بدون هماهنگی، بالا برده است.

در سطح جهانی، امروز چه مدل‌های حکمرانی هوش مصنوعی در رقابت با هم هستند و کدام‌یک از نظر شما موفق‌تر عمل کرده؟

امروز عملاً می‌توان گفت دو رویکرد اصلی حکمرانی هوش مصنوعی در جهان در حال شکل‌گیری می باشند و این موضوع بسیار آموزنده‌ است.

رویکرد اول، مدل اتحادیه اروپا با قانون هوش مصنوعی این اتحادیه است. این قانون یک چارچوب کاملاً مبتنی بر ریسک ایجاد کرده؛ یعنی سیستم‌های هوش مصنوعی را بر اساس سطح خطرشان دسته‌بندی می‌کند. کاربردهای غیرقابل‌قبول که کاملاً ممنوع‌اند (مثل امتیازدهی اجتماعی)، کاربردهای پرخطر که الزامات سنگین دارند (مثل هوش مصنوعی در استخدام یا زیرساخت‌های حیاتی)، کاربردهای محدود که فقط الزامات شفافیت دارند که تقریباً بدون محدودیت‌اند. این قانون در آگوست ۲۰۲۴ لازم‌الاجرا شد. باید بدانید حتی خود اتحادیه اروپا، به‌دلیل کندی در تدوین استانداردهای فنی لازم، بخشی از این جدول زمانی را عقب انداخته، که نشان می‌دهد حتی پیشرفته‌ترین بلوک های اقتصادی جهان هم در اجرای این حجم از مقررات با چالش واقعی روبرو می باشند.

رویکرد دوم، مدل مبتنی بر اصول داوطلبانه‌تر سازمان همکاری اقتصادی و توسعه است. این سازمان به‌جای قانون سخت‌گیرانه با ضمانت اجرای حقوقی، اصول راهنما ارائه می‌دهد که کشورها می‌توانند آزادانه در چارچوب سیاست‌های ملی خودشان پیاده کنند.  طبق آخرین داده‌های همین سازمان، امروز بیش از هفتاد کشور و منطقه در پایگاه سیاست‌گذاری آن مشارکت دارند و بیش از نهصد ابتکار سیاستی هوش مصنوعی در آن ثبت شده است.

با این توصیف، کشورهای در حال توسعه، از جمله ایران، باید کدام مسیر را انتخاب کنند؟ آیا اصلاً باید یکی از این دو مدل را کپی کرد؟

این سوال یک سوال کلیدی است و به نظر بنده، کپی‌کردن کامل از این دو مدل، برای کشوری مثل ایران اشتباه راهبردی است.

چرا مدل اروپایی مناسب نیست؟ چون این مدل برای اقتصادی طراحی شده که زیرساخت دیجیتالی بالغ، نهادهای نظارتی مستقر و باتجربه، و منابع مالی و انسانی گسترده برای اجرای مقررات پیچیده دارد. تحمیل همان سطح از پیچیدگی مقرراتی به اقتصادی که هنوز در حال ساخت زیرساخت پایه هوش مصنوعی است، عملاً روند نوآوری را خفه می‌کند، پیش از آنکه فرصتی برای رشد داشته باشد.

چرا مدل کاملاً داوطلبانه هم کافی نیست؟ چون در نبود ضمانت اجرایی، به‌خصوص در اقتصادهایی که ساختارهای نظارتی هنوز جوان هستند، اصول راهنما به‌راحتی نادیده گرفته می‌شوند یا صرفاً روی کاغذ باقی می‌مانند.

راه‌حلی که می‌توان پیشنهاد داد، یک مدل ترکیبی و مرحله‌ای است. در سال‌های نخست، حکمرانی باید انعطاف‌پذیر و حمایتی باشد تا فضای لازم برای آزمایش و یادگیری فراهم شود، اما همزمان چند خط قرمز غیرقابل‌مذاکره از همان ابتدا تعیین شود (مثل شفافیت در تصمیمات پرخطر و مسئولیت‌پذیری در خطاهای جدی). با بلوغ اکوسیستم، این چارچوب باید تدریجاً به سمت دقت و الزام‌آوری مدل اروپایی حرکت کند. این دقیقاً همان مسیری است که کشورهایی مثل کره جنوبی و سنگاپور در حکمرانی فناوری دیجیتال طی کرده‌اند: شروع انعطاف‌پذیر، سخت‌گیری تدریجی.

بیایید وارد وضعیت مشخص ایران شویم. آیا ایران اصلاً سند حکمرانی هوش مصنوعی دارد؟ خیلی‌ها فکر می‌کنند ایران در این حوزه از صفر شروع کرده.

این تصور رایج، اشتباه است و باید آن را با دقت اصلاح کرد. برخلاف باور عمومی، ایران در سطح سند سیاستی، عقب نیست؛ حتی می‌توان گفت نسبتاً زودهنگام وارد این حوزه شده است.

شورای عالی انقلاب فرهنگی در ۲۹ خرداد ۱۴۰۳ سند ملی هوش مصنوعی جمهوری اسلامی ایران را تصویب کرد؛ سندی که چهارده سیاست کلان و یازده هدف اصلی را برای توسعه هوش مصنوعی کشور تعیین کرده است. این سند یک چشم‌انداز بلندمدت دارد: قرارگرفتن ایران در میان ده کشور برتر جهان در حوزه هوش مصنوعی تا افق ۱۴۱۱ (سال ۲۰۳۲ میلادی). در پی این سند، «سازمان ملی هوش مصنوعی» به‌عنوان نهاد اجرایی زیر نظر ریاست‌جمهوری تاسیس شد.

در ادامه، مجلس شورای اسلامی نیز در اردیبهشت ۱۴۰۴ کلیات طرح هوش مصنوعی ملی را با اکثریت قاطع، یعنی ۱۸۷ رای موافق در برابر ۳۳ رای مخالف، تصویب کرد. این یعنی هم در سطح شورای عالی انقلاب فرهنگی، هم در سطح مجلس، اراده سیاسی برای پرداختن جدی به این حوزه وجود دارد. از نظر بودجه هم، برای سال ۱۴۰۴ بیش از ۲۱۵ میلیون دلار برای تحقیق و توسعه هوش مصنوعی در بودجه کشور در نظر گرفته شده است.

پس اگر سند و بودجه وجود دارد، چالش اصلی حکمرانی هوش مصنوعی در ایران دقیقاً کجاست؟

در واقع این را باید بگویم که سند سیاستی داشتن دلیل بر حکمرانی موثر داشتن نیست. چالش اصلی، نه در نبود سیاست، بلکه در تعدد و عدم هماهنگی نهادهای سیاست‌گذار است؛ پدیده‌ای که در ادبیات حکمرانی به آن «هم‌پوشانی نهادی» یا «چندپارگی حاکمیتی» گفته می‌شود.

بگذارید این را با توالی دقیق زمانی توضیح دهم، چون خود این توالی گویاترین مثال است. در تیر ۱۴۰۳، «سازمان ملی هوش مصنوعی» به‌عنوان نهاد مستقل زیر نظر ریاست‌جمهوری تاسیس شد. اما در اردیبهشت ۱۴۰۴، دولت به نوعی این سازمان را کنار گذاشت و به‌جای آن «قرارگاه توسعه فناوری هوش مصنوعی» را زیر نظر معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری ایجاد کرد. تنها چند روز بعد از این تصمیم، مجلس با تصویب کلیات طرح هوش مصنوعی ملی، عملاً درخواست احیای همان سازمان اول را مطرح کرد.

نتیجه این توالی در یک بازه کمتر از یک سال، حداقل سه نهاد مختلف ادعای مسئولیت هدایت سیاست‌گذاری هوش مصنوعی کشور را داشته‌اند. یک سازمان، یک قرارگاه و یک نهاد مصوب مجلس که هنوز در حال شکل‌گیری نهایی است. این دقیقاً همان چیزی است که در بحث حکمرانی خطرناک‌تر از نبود قانون است. نه فقدان مقررات، بلکه فقدان یک مرجع نهایی و پایدار که بتوان به تصمیمات آن اعتماد کرد.

این هم‌پوشانی نهادی که توضیح دادید، برای یک مدیر واقعی در صنعت چه معنای عملی و ملموسی دارد؟ آیا این فقط یک بحث اداری است یا واقعاً روی تصمیمات کسب‌وکار اثر می‌گذارد؟

این پرسش را دقیقاً باید از منظر یک تصمیم‌گیرنده واقعی پاسخ داد، نه از منظر نظری. وقتی در سطح ملی مشخص نیست کدام نهاد متولی نهایی سیاست‌گذاری هوش مصنوعی است، شرکت‌ها با یک بلاتکلیفی تنظیمی روبرو می‌شوند که هزینه‌ای واقعی و اغلب پنهان دارد. این هزینه به دو شکل خودش را نشان می‌دهد.

شکل اول، تعویق سرمایه‌گذاری. بسیاری از هیئت‌مدیره‌ها، به‌طور منطقی، تصمیم می‌گیرند سرمایه‌گذاری بزرگ در زیرساخت هوش مصنوعی را به تعویق بیندازند تا ببینند تصویر نهایی نهاد سیاست‌گذار روشن می‌شود یا نه. این تعویق، در بازاری که رقبای جهانی هر ماه یک گام جلوتر می‌روند، هزینه فرصت سنگینی دارد.

شکل دوم، سرمایه‌گذاری بدون اطمینان. برخی شرکت‌ها با وجود ابهام وارد می‌شوند، اما سرمایه‌گذاری‌شان را بر اساس مقررات فعلی طراحی می‌کنند، بدون اطمینان از اینکه این طراحی با تصمیمات آینده نهاد جدید همخوانی خواهد داشت. این یعنی ریسک بازطراحی پرهزینه در آینده.

راه‌حل عملی که من به همکاران صنعت پیشنهاد می‌کنم این است که به‌جای انتظار برای روشن‌شدن کامل تصویر حکمرانی ملی، حاکمیت داخلی سازمان را طوری طراحی کنید که با هر سناریوی محتمل تنظیمی سازگار باشد. یعنی از همان ابتدا اصول محافظه‌کارانه‌تری را رعایت کنید، حتی اگر قانون داخلی فعلی هنوز آن سطح از دقت را طلب نکند. این یعنی آماده‌بودن پیشاپیش، نه انتظار برای دستور از بالا.

تا اینجا چالش را شناختیم. حالا بپرسم: اگر شما مسئول طراحی نسخه عملی برای حکمرانی ملی هوش مصنوعی ایران بودید، اولین قدم عملی چه بود؟

اولین قدم، نه نوشتن سند جدید (که همان‌طور که گفتم، همین حالا هم داریم)، بلکه ایجاد یک «مرجع نهایی تصمیم» است؛ یک نهاد واحد که اختیار قانونی روشن داشته باشد و بقیه نهادها موظف به هماهنگی با آن باشند، نه رقابت با آن.

این اصل در حکمرانی فناوری بنام اصل «تک‌مرجعیت تصمیم» یا Single Point of Accountability می نامند. یا بهتر است بگوییم «اصل تعیین مرجع نهایی پاسخگویی». کشورهایی که در حکمرانی دیجیتال موفق بوده‌اند، مثل سنگاپور با آژانس توسعه رسانه‌ای هوشمند آن، یک ویژگی مشترک دارند، هرچقدر نهادهای مشورتی و اجرایی زیرمجموعه متعدد باشند، اما یک نهاد نهایی مسئولیت تصمیم آخر و پاسخگویی نهایی را دارد.

برای ایران، این یعنی یکی از این سه گزینه (سازمان ملی هوش مصنوعی، قرارگاه توسعه فناوری، یا نهاد مصوب مجلس) باید به‌صراحت قانونی به‌عنوان مرجع نهایی تعیین شود و بقیه نهادها نقش مشورتی یا اجرایی زیرمجموعه آن را بپذیرند. تا این ابهام حل نشود، هر گام بعدی، هرقدر هم خوب طراحی شده باشد، روی زمین لرزان ساخته می‌شود.

فرض کنیم این تک‌مرجعیت شکل بگیرد. به نظر شما صنایع معدنی را می‌توان یکی از مناسبترین محیطها برا ی آزمون حکمرانی هوش مصنوعی دانست؟

صنایع معدنی از این جهت اهمیت دارند که هم داده محور هستند و هم تصمیمات مبتنی بر هوش مصنوعی در آنها می تواند مستقیماً بر بهره‌وری، هزینه، ایمنی و سرمایه گذاری اثر بگذارد. از اکتشاف و تحلیل داده های زمین شناسی گرفته تا نگهداری پیش بینانه تجهیزات، بهینه سازی فرآوری، مدیریت انرژی و حوزه‌های متعددی وجود دارد که هوش مصنوعی می تواند در آنها وارد شود. مزیت دیگر معدن این است که بسیاری از کاربردهای هوش مصنوعی را می‌توان در محیط‌های مشخص و کنترل شده آزمایش کرد. برای مثال، می توان یک سامانه پیش بینی خرابی تجهیزات را در یک واحد صنعتی آزمایش کرد، عملکرد آن را با شاخصهای مشخص سنجید و در کنار آن، الزامات مربوط به مسئولیت پذیری، کیفیت داده و نظارت انسانی را نیز آزمود. به همین دلیل معتقدم صنایع معدنی می‌توانند آزمایشگاه واقعی و عملیاتی حکمرانی هوش مصنوعی باشند؛ یعنی به جای اینکه همه قواعد از ابتدا و صرفا روی کاغذ طراحی شوند، بخشی از آنها در محیط واقعی صنعت آزموده، ارزیابی و سپس به سیاست گذاری ملی منتقل شود. این رویکرد برای کشوری مانند ایران اهمیت بیشتری دارد؛ زیرا ما هم زمان باید از فرصت هوش مصنوعی برای افزایش بهره وری استفاده کنیم و از ایجاد ریسک‌های جدید نیز جلوگیری کنیم.

آقای دکتر این‌ها همه در سطح حکمرانی ملی بود. حالا برگردیم به حاکمیت سازمانی. شما در سوال‌های قبل گفتید شرکت‌ها نباید منتظر دولت بمانند. اما عملاً یک شرکت از کجا شروع کند؟ نسخه شما چیست؟

می توان به‌صورت سه مرحله‌ای حرکت کرد و عمداً از ساده به پیچیده حرکت می‌کند، چون بزرگ‌ترین اشتباه شرکت‌ها این است که می‌خواهند از روز اول یک چارچوب حاکمیتی کامل و پیچیده بسازند و همین جاه‌طلبی، پروژه را متوقف می‌کند.

مرحله اول، تعیین یک «مالک حاکمیت» در سطح هیئت‌مدیره. نه یک کمیته بزرگ، بلکه یک فرد یا یک کمیته کوچک با اختیار روشن که مسئول تایید نهایی هر پروژه هوش مصنوعی پرریسک باشد. تجربه جهانی نشان داده وقتی مسئولیت پخش می‌شود، در عمل هیچ‌کس مسئول نیست.

مرحله دوم، طبقه‌بندی داخلی پروژه‌ها بر اساس ریسک، دقیقاً با الهام از منطق چارچوب اروپایی که پیش‌تر توضیح دادم. یک سیستم پیش‌بینی خرابی تجهیزات ریسک نسبتاً پایینی دارد؛ یک سیستم که تصمیم استخدام یا اخراج می‌گیرد ریسک بسیار بالاتری دارد. سطح نظارت باید متناسب با این ریسک باشد، نه یکسان برای همه.

مرحله سوم، مستندسازی و شفافیت داخلی. هر تصمیمی که یک سیستم هوش مصنوعی می‌گیرد و اثر واقعی روی کسب‌وکار یا افراد دارد، باید قابل ردیابی و توضیح باشد؛ یعنی بتوان گفت این تصمیم بر چه داده‌ای مبتنی بوده و چرا این خروجی به دست آمده. این اصل، که در ادبیات جهانی «تبیین‌پذیری» نامیده می‌شود، هم برای اعتماد داخلی سازمان لازم است و هم اگر روزی حکمرانی ملی سخت‌گیرانه‌تر شد، شرکت از قبل آماده است، نه اینکه غافلگیر شود.

شما پیش‌تر گفتید حاکمیت سازمانی خوب می‌تواند پیشران حکمرانی ملی باشد. این ارتباط را در عمل چگونه می‌توان فعال کرد؟ یعنی چطور تجربه یک شرکت به سیاست ملی تبدیل می‌شود؟

این سوال به یکی از فرصت‌های نادیده‌گرفته‌شده در گفت‌وگوی سیاست‌گذاری ایران اشاره دارد.

در بسیاری از کشورهای پیشرو، رابطه بین بخش خصوصی و نهاد سیاست‌گذار یک‌طرفه نیست؛ یعنی دولت صرفاً قانون‌گذار نیست و شرکت‌ها صرفاً مجری مقررات نیستند. مکانیزم‌هایی وجود دارد که تجربه عملیاتی شرکت‌های پیشرو، مستقیم وارد فرایند سیاست‌گذاری می‌شود. نمونه‌اش همان چارچوب‌های آزمایشی نظارت‌شده است که پیش‌تر توضیح دادم؛ وقتی یک شرکت در آن فضا فناوری را آزمایش می‌کند، داده و تجربه آن مستقیم به نهاد ناظر بازخورد داده می‌شود و قانون نهایی بر اساس واقعیت میدانی نوشته می‌شود، نه صرفاً بر اساس نظریه.

برای ایران، این یعنی هلدینگ‌ها و شرکت‌های بزرگ صنعتی که پیشتر شروع به ساخت حاکمیت داخلی کرده‌اند، باید تجربه‌شان را مکتوب و در قالب مشورت با نهاد سیاست‌گذار ملی ارائه دهند؛ نه به‌شکل شکایت از ابهام قانونی، بلکه به‌شکل پیشنهاد راهکار مبتنی بر تجربه واقعی اجرا.

 در پایان، اگر بخواهید مسیر پیش‌رو، از امروز تا رسیدن به یک اکوسیستم حکمرانی و حاکمیت بالغ در ایران را در یک جمع‌بندی استراتژیک خلاصه کنید، آن جمع‌بندی چیست؟

جمع‌بندی من در سه گزاره خلاصه می‌شود.

گزاره اول: ایران مشکل نبود سیاست ندارد؛ مشکل تعدد و هماهنگی مراجع دارد. حل این مشکل، نیازمند اراده سیاسی برای انتخاب یک مرجع نهایی است.

گزاره دوم: شرکت‌ها نباید منتظر روشن‌شدن کامل تصویر ملی بمانند. حاکمیت داخلی قوی، نه‌تنها ریسک شرکت را در دوران ابهام کاهش می‌دهد، بلکه می‌تواند به‌عنوان الگوی عملی برای سیاست‌گذار ملی هم عمل کند. این یعنی حاکمیت سازمانی و حکمرانی ملی می‌توانند یکدیگر را تقویت کنند، نه فقط منتظر یکدیگر بمانند.

گزاره سوم، و شاید مهم‌ترین آن، این است که زمان خودش یک متغییر رقابتی است. کشورهایی که این هماهنگی را زودتر شکل دهند، سرمایه و استعداد را جذب می‌کنند؛ کشورهایی که در ابهام نهادی بمانند، حتی با بهترین اسناد و بیشترین بودجه، عقب می‌افتند. ایران سند دارد، بودجه دارد، اراده سیاسی دارد. آنچه اکنون مهم است، هماهنگی است. هماهنگی، برخلاف زیرساخت فنی، نه به سرمایه نیاز دارد، نه به فناوری وارداتی؛ فقط به تصمیم نیاز دارد.

انتهای پیام/







چهارشنبه ۴ شهریور ۱۴۰۵ - 26 August 2026
سیمای اقتصادی تاب‌آوری فرهنگی
روزنامه عصر اقتصاد

سیمای اقتصادی تاب‌آوری فرهنگی

درک رابطه میان فرهنگ و اقتصاد، یکی از ضرورت‌های مهم برای شناخت مسیر توسعه پایدار، انسجام اجتماعی و آینده‌نگری در جوامع امروز است. اقتصاد تنها مجموعه‌ای از اعداد، بازارها، درآمدها، تولید و مصرف نیست؛ همان‌گونه که فرهنگ نیز صرفاً مجموعه‌ای از آداب، رسوم، نمادها و میراث تاریخی به شمار نمی‌آید. میان این …
از تورم مزمن تا تورم ساختاری
روزنامه عصر اقتصاد

از تورم مزمن تا تورم ساختاری

احمد بختیاری؛ دکترای اقتصاد پولی دانشگاه شهید بهشتی و کارشناس صنعت بیمه تحولات اقتصادی ایران از فروردین ۱۴۰۳ تا شهریور ۱۴۰۵ حاصل یک عامل واحد نبود. در این دوره مجموعه‌ای از شوک‌های سیاسی، امنیتی، ارزی و زیرساختی به‌صورت زنجیره‌ای بر اقتصاد اثر گذاشتند. هر شوک، بخشی از تعادل قبلی اقتصاد را برهم زد و سطح …
نجات تولید از مسیر بانکداری تخصصی
روزنامه عصر اقتصاد

نجات تولید از مسیر بانکداری تخصصی

نجات تولید و تبدیل رشد اقتصادی از یک وعده آماری به واقعیتی پایدار، از مسیر افزایش بی‌هدف تسهیلات یا تزریق نقدینگی عبور نمی‌کند، بلکه به تخصصی شدن بانک ها گره می‌خورد. هنگامی که همه بانک ها با یک الگوی مشابه برای جذب سپرده، پرداخت اعتبار و حضور در بازار دارایی ها رقابت می‌کنند، منابع به
تراکم فروشی شهرداری در شرایط جنگ
روزنامه هفت صبح

تراکم فروشی شهرداری در شرایط جنگ

شورای عالی شهرسازی درباره تعداد پلاک‌ها، میزان تراکم و محل مصرف درآمدهای حاصل از واگذاری توضیح می‌خواهد
روزنامه هفت صبح

جوانان جویای کار در دام کلاهبرداران کیونت

تاب‌آوری اقتصادی (Economic Resilience) چیست ؟
روزنامه عصر اقتصاد

تاب‌آوری اقتصادی (Economic Resilience) چیست ؟

تاب‌آوری اقتصادی (Economic Resilience) عبارت است از توانایی افراد، خانواده‌ها، کسب‌وکارها و اقتصاد یک جامعه برای پیش‌بینی، مقاومت، سازگاری و بازیابی در برابر شوک‌ها، بحران‌ها و فشارهای شدید مالی، به‌گونه‌ای که ضمن حفظ کارکردهای اصلی و معیشت، توانایی رشد و بازسازی مجدد را از دست ندهند. بعبارت دیگر و به …
ترومای جمعی؛وقتی یک زخم اجتماعی تبدیل به داستان سینه به سینه می شود
سایت خبرآنلاین

ترومای جمعی؛وقتی یک زخم اجتماعی تبدیل به داستان سینه به سینه می شود

تلاش برای معنابخشی است که حادثه را به بخشی از هویت، داستان‌های سینه‌به‌سینه و نگاه آن جامعه به آینده تبدیل می‌کند.​پژوهش‌های اخیر هم دقیقاً دست روی همین ابعاد پنهان گذاشته‌اند. مثلاً در مطالعه‌ای که کرش و هران (۲۰۲۵) روی تجربه مهاجران اجباری انجام دادند، مشخص شد که ترومای جمعی چطور می‌تواند نسل به نسل …
دولت پزشکیان زیر انتقادات/ چرا رئیس جمهور میزبان تشکل‌های سیاسی می‌شود؟
سایت خبرآنلاین

دولت پزشکیان زیر انتقادات/ چرا رئیس جمهور میزبان تشکل‌های سیاسی می‌شود؟

فارغ از آنکه در دیدار پزشکیان با احزاب چه گذشته است، آنچه اهمیت دارد این است که احزاب و تشکل‌های سیاسی، چه میزان سرمایه اجتماعی دارند و می‌توانند در بحران‌ها به حل مشکلات کشور کمک کنند؟
روزنامه دنیای اقتصاد

حاضر نشدم برای گرفتن پست چادر سر کنم

سایت اقتصادنیوز

سخنگوی دولت: اینجا خانه معین است، باید امکان بازگشت آزادانه داشته باشد/ پیگیری بازگشت مسعود بهنود و عطاءالله مهاجرانی به …

سایت خبرآنلاین

شهرداری به‌دنبال کنترل قیمت قبر در امامزاده‌ها؛ آرامستان جدید تهران کجا ساخته می‌شود؟

استادان پیرمرد:«درس‌تان را بخوانید»؛ توصیه به عافیت‌طلبی یا مانیفست مقاومت معرفتی؟/ ساختن فردا نیازمند پایداری علمی است
سایت خبرآنلاین

استادان پیرمرد:«درس‌تان را بخوانید»؛ توصیه به عافیت‌طلبی یا مانیفست مقاومت معرفتی؟/ ساختن فردا نیازمند پایداری علمی است

حالا که می‌بینم کتاب و کلاس و پژوهش و دانشگاه، شاید بزرگ‌ترین دستاوردهای آموزش مدرن در ایران، تا این اندازه در معرض فرسایش‌اند، بیشتر از هر زمان به خودم شک کرده‌ام. واقعیت این است که آنها (استادان پیرمرد) نمی‌گفتند «کاری نکنید»، می‌گفتند «سخت‌تر کار کنید و کار سخت را برگزینید».
دنیا برای سلامت مردم «آژیر» می‌کشد؛ ایران هنوز «پیامک» می‌فرستد/ کشورهای مختلف چگونه شهروندان را از هشدارهای بهداشت و سلامت باخبر می‌کند؟
سایت خبرآنلاین

دنیا برای سلامت مردم «آژیر» می‌کشد؛ ایران هنوز «پیامک» می‌فرستد/ کشورهای مختلف چگونه شهروندان را از هشدارهای بهداشت و سلامت …

برای اطلاع‌رسانی‌های عادی سلامت و بهداشت، پیامک همچنان حذف نشده است؛ اما اغلب تنها یکی از ابزارهاست. در مقابل، اگر جان مردم در معرض خطر فوری باشد، کشورها به سامانه‌هایی متوسل می‌شوند که پیام را مستقیماً روی صفحه تلفن همراه ظاهر می‌کنند و حتی می‌توانند دستگاه را به صدا و لرزش درآورند.
آیا ترامپ اگر ایران را می‌شناخت بازهم حمله می‌کرد؛ چرا این حجم از هشدار نادیده گرفته شد؟/  شش ماه بعد؛ پرسش دیگر فقط «چه کسی پیروز شد؟» نیست
سایت خبرآنلاین

آیا ترامپ اگر ایران را می‌شناخت بازهم حمله می‌کرد؛ چرا این حجم از هشدار نادیده گرفته شد؟/ شش ماه بعد؛ پرسش دیگر فقط «چه …

جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران که ۹ اسفند آغاز شد، قرار بود از نگاه طراحان آن با یک حمله گسترده، توان نظامی و هسته‌ای ایران را درهم بشکند و تهران را به پذیرش خواسته‌های واشنگتن وادار کند، اما شش ماه بعد نه‌تنها به پایان نرسیده، بلکه به بن‌بستی فرسایشی در میدان نظامی، تنگه هرمز و عرصه دیپلماسی تبدیل …
روایت تغییر مسیر بازیگران ایرانی/  از ستاره سینما تا بیوتی بلاگر و چهره شبکه‌های اجتماعی
سایت خبرآنلاین

روایت تغییر مسیر بازیگران ایرانی/ از ستاره سینما تا بیوتی بلاگر و چهره شبکه‌های اجتماعی

ستاره‌های سینما همیشه در قاب دوربین نمی‌مانند؛ برخی مهاجرت کرده‌اند، برخی سراغ مشاغل دیگری رفته‌اند و عده‌ای نیز از بازیگری به اینفلوئنسری، نیکوکاری یا فعالیت‌های تازه روی آورده‌اند؛ تغییر مسیری که سرنوشت حرفه‌ای آنها را دگرگون کرده است.
نماینده سابق مجلس: دولت می‌داند چه کسانی در این مملکت سوخت قاچاق می‌کنند، اما جرئت برخورد را ندارد
خبرگزاری دانشجو

نماینده سابق مجلس: دولت می‌داند چه کسانی در این مملکت سوخت قاچاق می‌کنند، اما جرئت برخورد را ندارد

نقوی‌حسینی با اشاره به اقدامات آمریکا گفت: اخیراً آمریکایی‌ها از یک طرف علیه ما فشار اقتصادی وارد می‌کنند، تحریم‌های جدید و محدودیت‌های جدید اقتصادی به وجود...
نوید کلهرودی: مشروطه شکست خورد چون نتوانست از «شاه» عبور کند/ توجیه شیخ فضل‌الله نوری برای ایستادن کنار محمدعلی‌شاه، خیلی هم غلط نیست
سایت خبرآنلاین

نوید کلهرودی: مشروطه شکست خورد چون نتوانست از «شاه» عبور کند/ توجیه شیخ فضل‌الله نوری برای ایستادن کنار محمدعلی‌شاه، خیلی …

۱۲۰ سال پس از انقلاب مشروطه، مسئله محدود کردن قدرت و جایگزین کردن حاکمیت قانون به‌جای اراده فردی همچنان یکی از پرسش‌های اصلی سیاست ایران است. نوید کلهرودی معتقد است ناکامی مشروطه را باید در تداوم «ایده شاهی» و ناتوانی نیروهای تحول‌خواه در ساختن بدیلی نظری و نهادی برای آن جست‌وجو کرد؛ الگویی که به باور …
فیلترینگ شکست خورد؛ بازار اینستاگرام ۸۸ همتی شد / ممنوعیت واردات، بازار را به سمت قاچاق می‌برد
سایت خبرآنلاین

فیلترینگ شکست خورد؛ بازار اینستاگرام ۸۸ همتی شد / ممنوعیت واردات، بازار را به سمت قاچاق می‌برد

فیلترینگ اینستاگرام نه‌تنها نتوانسته تجارت در این شبکه اجتماعی را متوقف کند، بلکه به گفته فعالان تجارت الکترونیک، محدودیت‌های موجود در بازار رسمی به رشد بازار غیررسمی دامن زده است؛ بازاری که طبق گزارش انجمن تجارت الکترونیک، ارزش فروش آن در سال ۱۴۰۳ به ۸۸.۸ همت رسیده و تقریباً با مجموع فروش حقیقی پلتفرم‌های …
سایت رکنا

اتهام خیانت برای یک زن تهرانی در دادگاه توسط شوهر سابقش / قاتل دروغ می گوید این زن پاک بود

جنگ بر سر آبراه
سایت روزنامه سازندگی

جنگ بر سر آبراه

مناقشه آمریکا و چین بر سر کانال پاناما بالا گرفت
زنجیره رکود
سایت روزنامه سازندگی

زنجیره رکود

گزارشی درباره‌ بحران‌های پی‌در‌پی صنعت نشر؛ از گرانی کاغذ تا معضل انبار
برنامه علی ضیاء تا کجا می‌خواهد مرزهای اخلاقی را جابه‌جا کند؟ - تسنیم
خبرگزاری تسنیم

برنامه علی ضیاء تا کجا می‌خواهد مرزهای اخلاقی را جابه‌جا کند؟ - تسنیم

اظهارات جنجالی نوید کلهرودی درباره حجاب در «با ضیاء» بار دیگر علی ضیاء را درجایگاه تابوشکنی رسانه‌ای قرار داد.
انتشار ناگفته های پرونده  شهلا جاهد برای نخستین بار  / در لحظه قتل شهلا و لاله سحرخیزان به هم چه گفتند+ فیلم و عکس های بازسازی جنایت
سایت رکنا

انتشار ناگفته های پرونده شهلا جاهد برای نخستین بار / در لحظه قتل شهلا و لاله سحرخیزان به هم چه گفتند+ فیلم و عکس های بازسازی …

حوادث رکنا : هنوز بعد از گذشت 22 سال پرونده شهلا جاهد مورد توجه افکار عمومی است و با توجه به آخرین اظهارت وکیل خرمشاهی و مهدی ابراهیمی خبرنگار جنایی پرونده قتل همسر ناصر محمدخانی بر آن شدیم تا متن کامل حکم شهلا جاهد را بر گرفته از کتاب کارت قرمز منتشر کنیم .
اقتصادِ آماده‌باش؛ آرامش کی به زندگی ما برمی‌گردد؟ - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

اقتصادِ آماده‌باش؛ آرامش کی به زندگی ما برمی‌گردد؟ - سایت خبری اقتصاد پویا

مدت‌هاست زندگی اقتصادی مردم از حالت عادی خارج شده است. یک روز نگرانی از قیمت ارز، روز دیگر تورم، بعد خبرهای مربوط به جنگ و تنش، اختلال در تجارت، هزینه حمل، تغییر مقررات، مالیات، بیمه، انرژی و ده‌ها متغیر دیگر. شاید هرکدام از این اتفاقات به‌تنهایی قابل مدیریت باشد، اما وقتی بحران‌ها پشت سر هم [ ]
پاسخ کارگردان به منتقدان «رویای نیمه‌شب»؛ ریتم کند نیست؛ تعریف شما از ریتم اشتباه است! | مجموعه رسانه ای صبا
سایت صبانیوز

پاسخ کارگردان به منتقدان «رویای نیمه‌شب»؛ ریتم کند نیست؛ تعریف شما از ریتم اشتباه است! | مجموعه رسانه ای صبا

پگاه زارعی/ صبا، «رؤیای نیمه‌شب» روایتی عاشقانه در دل تاریخ است؛ داستانی که عشق، اختلاف عقیده، خانواده و سیاست را در مسیری پرچالش به هم گره می‌زند. این مجموعه که اقتباسی از رمان شناخته‌شده مظفر سالاری است، مخاطب را به سال‌های دور می‌برد؛ جایی که سرنوشت فتاح و تلما، دو جوان عاشق از دو خانواده
چرا آمریکا مؤسسات مالی بزرگ چین را تحریم نکرد؟ | بلومبرگ: آمریکا می‌خواهد هزینه تجارت با ایران را افزایش دهد اما... | تحریم بانک‌های بزرگ چینی در راه است؟
سایت اقتصادنیوز

چرا آمریکا مؤسسات مالی بزرگ چین را تحریم نکرد؟ | بلومبرگ: آمریکا می‌خواهد هزینه تجارت با ایران را افزایش دهد اما... | تحریم …

اقتصادنیوز: وقتی از پکن درباره واکنش چین به اقدامات آمریکا علیه ایران و تهدیدهای واشنگتن علیه شرکای تجاری تهران سؤال شد، لین بار دیگر تأکید کرد که چین برای حفاظت از منافع خود اقدام خواهد کرد.
اقتصاد سوئد کاپیتالیستی است یا سوسیالیستی؟ | گزارش اکونومیست از سرزمین ای‌کیا و اسپاتیفای | وایکینگ‌های محبوب چپ و راست چه مشخصاتی دارند؟
سایت اقتصادنیوز

اقتصاد سوئد کاپیتالیستی است یا سوسیالیستی؟ | گزارش اکونومیست از سرزمین ای‌کیا و اسپاتیفای | وایکینگ‌های محبوب چپ و راست چه …

اقتصادنیوز: در سوئد دولت ممکن است بزرگ باشد، اما خدمات عمومی اغلب توسط بخش خصوصی ارائه می‌شوند: حدود یک‌سوم دانش‌آموزان سوئدی که دبیرستان را به پایان می‌رسانند، در موسساتی تحصیل کرده‌اند که توسط اپراتورهای غیردولتی اداره می‌شوند و بسیاری از آنها نیز انتفاعی هستند.
بندر، منطقه آزاد و کریدور ؛ سه ضلع تجارت - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

بندر، منطقه آزاد و کریدور ؛ سه ضلع تجارت - سایت خبری اقتصاد پویا

رضا قیدر / ایران در سال‌های گذشته پروژه‌های متعددی را برای توسعه بنادر، ایجاد مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و تکمیل کریدورهای بین‌المللی دنبال کرده است؛ اما مشکل اصلی در بسیاری از موارد، کمبود زیرساخت منفرد نبوده است. مسئله مهم‌تر، نبود یک زنجیره کامل و هماهنگ است. ممکن است بندری از ظرفیت مناسب تخلیه و [ …
خاموشی؛ مالیات پنهان صنعت - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

خاموشی؛ مالیات پنهان صنعت - سایت خبری اقتصاد پویا

حسین قیدر / قطع برق خانگی می‌تواند آسایش و امنیت شهروندان را مختل کند و در فصل گرما حتی به مسئله‌ای مرتبط با سلامت عمومی تبدیل شود. از سوی دیگر، خاموشی صنایع به معنای توقف خطوط تولید، کاهش ظرفیت کارخانه‌ها، آسیب به تجهیزات، افزایش هزینه تمام‌شده کالا و در مواردی از دست رفتن بازارهای صادراتی [ ]
جوانان میان اجاره و تنهایی - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

جوانان میان اجاره و تنهایی - سایت خبری اقتصاد پویا

دانیال امینی / در چنین شرایطی، «اقتصاد تنهایی» شکل می‌گیرد؛ اقتصادی که در آن فرد مجرد نه فقط با هزینه‌های مالی زندگی مستقل، بلکه با هزینه‌های اجتماعی ناشی از کاهش ارتباطات خانوادگی، شبکه حمایتی محدودتر و افزایش آسیب‌پذیری اقتصادی مواجه است. این پدیده به‌خصوص در کلان‌شهرها جدی‌تر است؛ جایی که فاصله میان …
تورم کوتاه می‌آید؟!
خبرگزاری ایسنا

تورم کوتاه می‌آید؟!

سرعت رشد قیمت کالاها در ایران با همه‌ فشارها و تشدید محاصره اقتصادی به محدوده چهار درصد رسیده که در مقایسه با اوایل امسال تقریبا نصف شده است؛ سکان‌دار اقتصاد کشور می‌گوید که دولت اولویت خود را بر کنترل تورم قرار داده و برای رسیدن به این هدف، اقداماتی مثل ساماندهی بازار ارز، مدیریت کسری بودجه، کاهش شوک …
سایت اقتصاد ۲۴

فیلم/ شهرداری تهران رسما کالابرگ را بی‌اعتبار اعلام کرد!/ چرا غرفه‌داران کالابرگ قبول نمی‌کنند؟

واکنش واعظی به طرح مقابله با نفوذ/ مرز جاسوسی و تعامل با خارج کجاست؟
سایت اقتصاد ۲۴

واکنش واعظی به طرح مقابله با نفوذ/ مرز جاسوسی و تعامل با خارج کجاست؟

محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس‌جمهور در دولت دوازدهم، با انتقاد از برخی مفاد طرح «مقابله با نفوذ بیگانگان» مجلس، هشدار داد که مقابله با جاسوسی و عملیات سازمان‌یافته خارجی نباید به محدود شدن تعاملات علمی، فرهنگی و اجتماعی یا توسعه مبهم جرم‌انگاری منجر شود.
    
صداوسیما؛ بودجه‌ای که اوج گرفت، مخاطبی که ریخت/ راهکاری برای عدم دورریز بیت‌المال
سایت اقتصاد ۲۴

صداوسیما؛ بودجه‌ای که اوج گرفت، مخاطبی که ریخت/ راهکاری برای عدم دورریز بیت‌المال

کارزاری جدید خواستار پایان تأمین مالی عمومی صداوسیما و واگذاری هزینه‌های این سازمان به مخاطبانی شده که همچنان تمایل به استفاده از برنامه‌های آن دارند؛ پیشنهادی که بحث درباره آینده رسانه ملی را دوباره داغ کرده است.
سایت اکوایران

سیگنال مهم سفر مرموز رئیس سیا به روسیه؛ پای ایران در میان است یا اوکراین؟

خلیج فارس بر سر دو راهی دردناک؛ پارادوکس ناخوشایند در برابر تحریم‌های تازه علیه تهران
سایت اکوایران

خلیج فارس بر سر دو راهی دردناک؛ پارادوکس ناخوشایند در برابر تحریم‌های تازه علیه تهران

اکوایران: شاید تصور شود که برای کشورهای خلیج فارس، کمپین فشار اقتصادی نسبت به دور دیگری از حملات ایالات متحده و اسرائیل علیه ایران ارجحیت داشته باشد، اما این استراتژی هم خطرات خاص خود را برای آن‌ها دارد،
سایت اکوایران

فرید زکریا: این‌گونه قدرت‌های بزرگ دچار انحطاط می‌شوند

سایت برترینها

مجری خانم صداوسیما با کلاه پلیس جوگیر شد!

نفت منطقه راه خود را پیدا کرد؛ چرا محموله‌های ایران معطل مانده؟
سایت رویداد‌ ۲۴

نفت منطقه راه خود را پیدا کرد؛ چرا محموله‌های ایران معطل مانده؟

داده‌های رصد نفتکش‌ها نشان می‌دهد بخش قابل توجهی از نفت ایران همچنان روی آب مانده و فاصله صادرات تهران با ماه‌های قبل افزایش یافته است. این درحالی است که کشور‌های دیگر منطقه مسیر‌های جایگزین خود را فعال کرده‌اند؛ از انتقال کشتی‌به‌کشتی در دریای عمان تا استفاده از بنادر خارج از محدوده تنگه.
تندرو‌ها کیستند و چه می‌خواهند؟
سایت رویداد‌ ۲۴

تندرو‌ها کیستند و چه می‌خواهند؟

تندروی در ایران دیگر قصه چند چهره جنجالی و چند شعار افراطی نیست؛ به شبکه‌ای از نهادها، منافع و سازوکارهای قدرت تبدیل شده است. اقلیتی سازمان‌یافته توانسته با در اختیار گرفتن گلوگاه‌های تصمیم‌گیری، نظارت و اجرا، هزینه تصمیم‌های خود را بر دوش اکثریتی بگذارد که نه در انتخاب آن‌ها نقشی دارد و نه در برابر …
راه حل چهارم: آزادسازی همزمان واردات خودرو و قیمت بنزین / راه حل پنجم : به استان ها واگذار کنید
سایت عصرایران

راه حل چهارم: آزادسازی همزمان واردات خودرو و قیمت بنزین / راه حل پنجم : به استان ها واگذار کنید

دولت باید برای حل مشکل بنزین، به مردم امتیاز خوب و ارزشمندی بدهد و این امتیاز، آزادسازی کامل و بی قید و شرط و بدون تعرفه، همه انواع خودروها و موتورسیکلت هاست.
         
تنهایی مردم در برابر ابهام بنزینی مسوولان
سایت عصرایران

تنهایی مردم در برابر ابهام بنزینی مسوولان

وضعیت فعلی یعنی گیجی و ناتوانی دولت در تصمیم گیری بنزین. نتیجه می شود نگرانی مردم و صف های طولانی مقابل پمپ بنزین ها؛ نتیجه می شود کاهش اعتماد عمومی به دولت...
بانک وعده‌های ناتمام نمایش خانگی
سایت عصرایران

بانک وعده‌های ناتمام نمایش خانگی

در سال‌های اخیر بارها شاهد بوده‌ایم که پلتفرم‌ها از پروژه‌هایی رونمایی کرده‌اند که ماه‌ها بعد به مرحله پخش رسیده یا اساسا خبری از تولید و انتشار آن‌ها نشده است.
سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| تذکر رییس جمهور به غیبت زنان در پوستر جشنواره شهید رجایی

سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| دلیل اخراج نیلوفر شادمهری از فرانسه از زبان خودش

سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| مهاجرانی: انتشار اطلاعات میزان فقرا در ایران نیاز به مجوز دارد

سایت تابناک

زیر دریایی دوربرد و هسته‌ای برای ایران

سایت عصرایران

آبگوشت خوردن ژولیت بینوش بازیگر سرشناس فرانسوی در تهران (عکس)

سایت عصرایران

آخرین خبر از پرونده «موبایل موسوی»

خواب تابستانی نوجوانان؛ بمب ساعتی که باید تا قبل از مِهر خنثی شود
سایت عصرایران

خواب تابستانی نوجوانان؛ بمب ساعتی که باید تا قبل از مِهر خنثی شود

آیا تعطیلات تابستان برای خواب نوجوانان مفید است یا مضر؟ جدیدترین پژوهش‌های بین‌المللی نشان می‌دهند تغییر ساعت خواب در تابستان چگونه بر مغز، خلق‌وخو و بازگشت...
دلایل «اقدام تاریخی» آمریکا در حذف سوریه از لیست تروریستی؛ رأی اعتماد واشنگتن به «الشرع»
سایت تابناک

دلایل «اقدام تاریخی» آمریکا در حذف سوریه از لیست تروریستی؛ رأی اعتماد واشنگتن به «الشرع»

آمریکا سوریه را در اقدامی «تاریخی» از فهرست «حامیان دولتی تروریسم» خارج کرد.
پاسخ قالیباف به حسین شریعتمداری: مذاکره در نگاه من، نه مطلقا خیر است نه مطلقا شر و نه تابو | شانه از زیر بار مسئولیت مذاکره خالی کردن را عین عافیت طلبی دانستم
سایت اقتصادنیوز

پاسخ قالیباف به حسین شریعتمداری: مذاکره در نگاه من، نه مطلقا خیر است نه مطلقا شر و نه تابو | شانه از زیر بار مسئولیت مذاکره …

اقتصادنیوز: قالیباف در پاسخ به نامه حسین شریعتمداری نوشت: مذاکره در نگاه این جانب، نه ارزش ذاتی دارد و نه تابو است؛ نه مطلقا خیر است و نه مطلقا شر. مذاکره هنگامی معنا می‌یابد که ابزار پیشبرد منافع ملی، احقاق حقوق ملت، رفع ظلم و تثبیت دستاوردهای مقاومت باشد.
سایت تابناک

افشای حفره «روز دی اقتصادی» آمریکا علیه ایران

سایت رکنا

رها کردن جسد دختر 28 ساله در خیابان های تهران‌نو/ مرد بازداشتی چه ادعایی کرد

سایه گرانی نهاده‌ها بر امنیت غذایی/ ورود فناوری هسته‌ای به کشاورزی - تسنیم
خبرگزاری تسنیم

سایه گرانی نهاده‌ها بر امنیت غذایی/ ورود فناوری هسته‌ای به کشاورزی - تسنیم

افزایش هزینه‌های تولید و کاهش سهمیه سوخت از چالش‌های جدید کشاورزی استان به‌شمار می‌رود.
نشست سطح بالای شورای همکاری خلیج فارس و چین از زمان جنگ ایران؛ چین بزرگترین بازنده بسته شدن تنگه هرمز
سایت تابناک

نشست سطح بالای شورای همکاری خلیج فارس و چین از زمان جنگ ایران؛ چین بزرگترین بازنده بسته شدن تنگه هرمز

نشست اخیر چین و اعضای شورای همکاری خلیج فارس به منظور گسترش روابط میان دو طرف بعد از جنگ فوریه ایران ارزیابی می شود.
موضع مذاکراتی ایران تقویت خواهد شد / تحریم‌های بی زمان ترامپ عملی می‌شوند؟ - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

موضع مذاکراتی ایران تقویت خواهد شد / تحریم‌های بی زمان ترامپ عملی می‌شوند؟ - مردم سالاری آنلاین

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به سفر عاصم منیر به ایران، گفت با توجه به تهدیدهای اقتصادی و تحریمی اخیر آمریکا، این سفر می‌تواند فرصتی برای پیگیری جدی‌تر مطالبات ایران و تبدیل فشارهای آنها به یک فرصت در مذاکرات باشد.
درمان پیشرفته سرطان در گرو هزینه‌های سرسام‌آور و بیمه ناکافی / یک ویال داروی سرطان ده‌ها میلیون تومان قیمت دارد + اینفوگرافی
سایت تجارت نیوز

درمان پیشرفته سرطان در گرو هزینه‌های سرسام‌آور و بیمه ناکافی / یک ویال داروی سرطان ده‌ها میلیون تومان قیمت دارد + اینفوگرافی

در حال حاضر بخشی از ایمونوتراپی‌ها می‌توانند تحت پوشش بیمه قرار بگیرند، اما نمی‌توان گفت تمام داروهای ایمونوتراپی به‌طور کامل بیمه هستند. این تفاوت بسیار مهم است. در سال‌های اخیر با راه‌اندازی و توسعه صندوق بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج، پوشش درمانی بیماران مبتلا به سرطان گسترش پیدا کرده است.
قالیباف: تعامل با دنیا با وابستگی و تسلیم تفاوتی بنیادین دارد و مذاکره هرگاه لازم باشد، باید دنبال شود/ پزشکیان: بنای ما تفاهم و حل مسائل از طریق تعامل و مذاکره است/ غریب آبادی: شروط ایران برای بازگشایی تنگه هرمز، شامل رفع کامل محاصره اقتصادی، پایان جنگ در همه جبهه‌ها و تعیین تکلیف محاصره یمن است
سایت انتخاب

قالیباف: تعامل با دنیا با وابستگی و تسلیم تفاوتی بنیادین دارد و مذاکره هرگاه لازم باشد، باید دنبال شود/ پزشکیان: بنای ما …

جنگ سوم و تجاوز نظامی اخیر آمریکا به ایران وارد روز چهل و ششم شد. در حالی که از روز آتش بس نقض شده میان دو کشور ۱۴۱ روز می‌گذرد، ایران و عمان در بیانیه‌ای در...
پیش بینی و آینده ـ  تلاش چین برای کسب درآمد از ربات‌های انسان‌نما/ گزارش اکونومیست
سایت شفقنا

پیش بینی و آینده ـ تلاش چین برای کسب درآمد از ربات‌های انسان‌نما/ گزارش اکونومیست

شفقنا آینده– نشریه اکونومیست در گزارشی کوتاه به تلاش‌های چین برای کسب درآمد از ربات‌های انسان‌نما اشاره کرده است. اکونومیست در این گزارش با اشاره به این که «چین در این رقابت از دیگر رقبای خود جلوتر است و هم‌زمان دارد هزاران نفر را آموزش می‌دهد» نوشته که «با این حال هنوز راه درازی تا [ ]