چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

استريل كردن شیشه شیر نوزاد، چهار روش


ضد عفوني كردن شيشه شير نوزاد در سال اول زندگي‌اش اهميت زيادي دارد؛ زيرا سيستم دفاعي بدن او هنوز ضعيف است. رعايت نكات اساسي و اوليه بهداشت، مثل شست‌وشوي دست‌ها قبل و بعد از شير دادن بسيار ضروري است؛ اما شست‌وشوي دقيق شيشه شير و يا هر چيز ديگري كه وارد دهان نوزاد مي‌شود نيز اهميت زيادي دارد. تمام شيشه شيرها و پستانك‌ها تا جایي ‌كه ممكن است بايد با آب سرد شسته و بعد با آب گرم و صابون ضدعفوني شوند تا عاری از هر گونه ميكروب و ويروس باشند.
 
برای کودکانی که از شیر مادر تغذیه نمی‌کنند، چه کار می‌توان کرد؟
انتخاب شيردهي به نوزاد با شير مادر يا شيرخشك يكي از اولين تصميماتي است كه والدين اتخاذ مي‌كنند. اگرچه در هر حالت انتخاب درست يا غلطي وجود ندارد، آكادمي متخصصان اطفال آمريكا (AAP) با سازمان‌هاي ديگري مانند انجمن پزشكي آمريكا (AMA)، انجمن رژيم غذايي آمريكا (ADA) و سازمان بهداشت جهاني (WHO) ستاد مشتركي تشكيل داده است و همگي توصيه مي‌كنند كه شيرمادر بهترين گزينه براي اوست. به خصوص AAP معتقد است كه نوزادان بايد در شش ماهه اول زندگي منحصراً از شير مادر تغذيه كنند و تا 12 ماهگي (و پس از آن) در صورت تمايل مادر و نوزاد تغذيه با شيرمادر ادامه يابد. اما شيردهي براي تمام زنان امكان پذير يا ارجح نيست. تصميم به شيردهي با شير مادر يا شيرخشك بايد بر اساس ميزان راحتي با شيردهي هم چنين شيوه زندگي مادر باشد.  
 
در حالتی که بخواهیم از شیشه شیر برای غذادهی به نوزادان استفاده کنیم لازم است نحوه استریل کردن شیشه شیر نوزادان را بیاموزیم.
 
روش‌هاي مختلف شست‌وشوي شيشه و پستانك نوزاد
 
استفاده از آب جوش
پستانك و شيشه شير بايد به مدت پنج دقيقه داخل آب جوش قرار داده شوند. براي اين منظور مقداري آب را در ظرفی جوش آورده سپس این وسایل را داخل آن بيندازيد و بگذاريد تا زمان سرد شدن آب داخل ظرف بمانند. بعد آنها را در آورید و زير شير آب بشویيد. سپس تا زمان استفاده بعدي داخل ظرفی دربسته درون يخچال نگهداری کنید. به اين ترتيب آنها به خوبي استريليزه می‌شوند.
استريليزه كردن به روش مايكروويو و بخار
اين روش را مي‌توان برای ساير وسايل كودك‌ نيز به كار برد. از بخار نیز براي ضدعفوني كردن شيشه شير و... استفاده مي‌شود و در هر دو حالت بايد طبق دستور عمل كرد. در مورد مايكروويو بايد از وسايل پلاستيكي كه قابليت قرار گرفتن در مايكروويو را دارند، استفاده نمود (البته هر پلاستيكي را نباید داخل مايكروويو گذاشت). روش بخار يك روش الكتريكي و كمي گران‌تر از روش مايكروويو است.
 
حلال‌هاي شيميايي
مواد استريليزه‌كننده شيميايي به دو شکل مايع و قرص موجودند. وقتي كه اين مواد با آب مخلوط مي‌شوند، محلولي به دست مي‌آيد كه به اندازه كافي رقيق است و در عین حال که براي نوزاد خطرناک نيست، باكتري‌هاي مضر موجود در وسايل او را از بين می‌برد. اين وسايل مدتی داخل محلول قرار مي‌گيرند (زمان مورد نياز معمولاً روي برچسب مواد نوشته شده) و بعد از آن نيز به يك شست‌وشوي دقيق و كامل با آب نیاز دارند. هنگام استفاده از اين مواد شيميايي قسمت‌‌هاي فلزي وسايل بعد از مدتي زنگ مي‌زنند؛ به همين دليل فقط بايد از وسايل پلاستيكي و شيشه‌اي استفاده كنيد، نه فلزي.
 
انتخاب شير خشك مناسب براي نوزاد
برخلاف آنچه توليدكنندگان شير خشك ادعا مي‌كنند، تقريباً تمام آنها مشابه هم هستند و با استانداردهاي ثابتي توليد مي‌شوند. تفاوت بين برندهاي مختلف، در افزودني‌هاي آنهاست. وقتي كه مي‌خواهيد يك شير خشك مناسب براي فرزندتان انتخاب كنيد، مسلماً به مواردي مثل قيمت و سهولت در دستيابي به آن نيز اهميت مي‌دهيد و يا اينكه شير خشك چگونه بسته‌بندي شده باشد. شيرهايي كه روي برچسب آنها قيد شده است
 
«از زمان تولد»، براي تمام نوزادان یک تا دوازده ماهه مناسب هستند. شير خشك‌هايي كه روي آنها نوشته شده است «طبق دستور» نیز براي نوزادان شش ماه به بالا مناسبند و براي نوزادان زير شش ماه نباید استفاده ‌شوند. وقتي كه براي نوزادتان شير خشك تهيه مي‌كنيد، حتماً به اين نكته دقت داشته باشید.